Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ;

Xατζηαναγνώστου Γιώργος

http://www.clubdeparis.org/en/
Ένα τριήμερο στο Παρίσι με περπάτημα στις όχθες του Σεν να ακούς σαξόφωνο ενώ  περνάς την Γέφυρα Pont Notre Dame είναι το όνειρο αρκετών ερωτευμένων .

Πολύ πιθανόν έτσι να σκέφτηκαν και οι συγκυβερνώντες θέλοντας να συναντήσουν τον καλό τους ή την καλή τους κρυφά σε αυτά τα στενάκια της οδού  139, rue de Bercy στο Secrétariat du Club de Paris - υπ όψιν Direction générale du Trésor.-

Τα σημερινά εργαλεία για την "διάσωση" της συγκυβέρνησης που διαθέτει η Ευρωζώνη μέσω του EFSF είναι δύο, το Precautionary conditioned credit line (PCCL) και το Enhanced conditions credit line (ECCL). Και τα δύο έχουν δημιουργηθεί με βάση αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ, γι΄ αυτό συνοδεύονται από μνημονιακού τύπου όρους που αποτελούν καταστατική δέσμευση της διοίκησης του EFSF προκειμένου να τα παράσχει.
Πως όμως να ανακοινώσουν ότι το πράγμα δεν πάέι άλλο και πρέπει να πάρουν και άλλο δάνειο ...

Ασε που έχεις και αυτές τις καθαρίστριες που φταίνε για όλα και που δεν τους επιτρέπουν να μπουν στα Πολυτελή με air condition και φρέσκους χυμούς γραφεία της οδού Βουλής  χωρίς να γίνει επέμβαση των φουσκωτών που "κάνουν την δουλεία τους".

 Ωραία αφορμή λοιπόν να γίνει ένα ταξιδάκι στο Παρίσι.

 Όμως σαν Εναλλακτική λύση  Η ιστορία του Κλαμπ δεν είναι καινούργια. Η ιδέα για την συγκρότησή του γεννήθηκε το 1956 στο Παρίσι, κατά την διάρκεια διεθνών διαβουλεύσεων μεταξύ
της Αργεντινής και των πιστωτών της (ναι, ναι, η ιστορία του αργεντινού χρέους είναι πολύ παλιά), αν και η κωδικοποίηση των αρχών και των κανόνων λειτουργίας του ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Αλλά ας δούμε λίγο την δράση του Κλαμπ που είναι πολυσχιδής. Αν ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία χρόνια, θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα, όπως:

-  Το 2004, το Κλαμπ πρωτοστατεί στην διαγραφή των χρεών του Ιράκ, με την αιτιολογία ότι έτσι μόνο είναι δυνατή η ανοικοδόμηση της χώρας. Φυσικά, κάποιο αντάλλαγμα κατέβαλαν και οι ιρακινοί: ανέθεσαν την ανοικοδόμηση της χώρας τους σ' εκείνους που την ισοπέδωσαν.
- Την ίδια χρονιά, μετά τον μεγάλο σεισμό του Ινδικού Ωκεανού, το Κλαμπ απορρόφησε κάποιες από τις υποχρεώσεις των χωρών οι οποίες επλήγησαν. Ως αντάλλαγμα, οι πληγέντες παραχώρησαν ορισμένα δικαιώματα επί του θαλασσίου πλούτου τους.
- Τον Απρίλιο του 2006, η Νιγηρία έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα η οποία ξεχρέωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της προς το Κλαμπ, το οποίο την είχε βοηθήσει 20 χρόνια νωρίτερα, κατά την πετρελαϊκή κρίση. Εννοείται ότι οι νιγηριανοί ουδέποτε επανέκτησαν τον έλεγχο των πετρελαϊκών τους αποθεμάτων.
- Το 2010, το Κλαμπ διέγραψε χρέος της Λιβερίας, ύψους 1,26 δισ. δολλαρίων. Ως αντάλλαγμα, οι λιβεριανοί υποχρεώθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- Κάποιο Νοέμβριο, το Κλαμπ πρωτοστάτησε στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του Κονγκό. Ως αποτέλεσμα, οι κονγκολέζοι γλίτωσαν από το 50% περίπου των χρεών τους (ωφέλεια 7,35 δισ. δολλαρίων) αλλά υποχρεώθηκαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας του Κλαμπ.

Ολοκληρώνοντας την σύντομη παρουσίαση του "Κλαμπ του Παρισιού", ας σημειώσουμε ότι πρόεδρός του έχει διατελέσει και ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο γνωστός μας Ζαν-Κλωντ Τρισσέ.

Ο Ιαβέρης  σύμφωνα με το Μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ "ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ" μετά το ανθρωποκυνηγητό στον ήρωα πολίτη άφησε το καπέλο του και βούτηξε στα μαύρα νερά του Σηκουάνα χαρίζοντας την Ελευθερία στον Γιάννη Αγιάννη .

Ήταν η επιβεβαίωση του ότι έκανε επί χρόνια λάθος να εμμένει ότι το δίκαιο είναι αυτό που γράφει ο νόμος και όχι ο άγραφος απαράβατος ηθικός νόμος της κοινωνίας των ανθρώπων ..

Λέτε;  

*ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpreneur Mικρομεσάιων επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: