Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΟΡΕΩΝ -ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ -ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ -ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


 Συχνά Ερωτήματα για τη Διαχειριστική Επάρκεια τη Μεταβατική Περίοδο 

  1. Φορέας, που υποβάλει αίτηση – φάκελο για επιβεβαίωση επάρκειας τύπου Α (που καλύπτει τεχνικά έργα/μελέτες) θα παίρνει αυτόματα και επιβεβαίωση για την κατηγορία Β;
Εάν δεν έχει αιτηθεί στο σχετικό έντυπο Ι την κατηγορία Β και δεν έχει περιγράψει τις υπηρεσιακές του μονάδες με σχετική περιγραφή των διαδικασιών για την κατηγορία αυτή δεν θα επιβεβαιώνεται για κατηγορία Β και δεν θα μπορεί να υλοποιήσει πράξεις που περιλαμβάνουν προμήθειες και υπηρεσίες (πλην όσων καλύπτει ο ν. 3316)
  1. Η απαίτηση της διαχειριστικής επάρκειας αφορά και τους δικαιούχους των προγραμμάτων «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013» και «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013»;
Σύμφωνα με τον Ν. 3614/07 η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 22 αφορά στα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Επομένως, αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν αφορά στους δικαιούχους των προγραμμάτων αυτών
  1. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη νομικής υπηρεσίας ή νομικού συμβούλου για την απόδειξη της διαχειριστικής επάρκειας;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οδηγιών δεν αποτελεί απαίτηση η ύπαρξη νομικής υπηρεσίας ή νομικού συμβούλου αλλά απαιτείται να έχει περιγραφεί με συγκεκριμένο τρόπο η διαδικασία παροχής νομικής υποστήριξης (όπου θα περιγράφεται σε ποιες φάσεις θα ζητείται η νομική υποστήριξη π.χ. κατά την εξέταση ενστάσεων, κατά την σύνταξη κάποιων πρότυπων προκηρύξεων του οργανισμού, κατά την σύνταξη συμβάσεων, όπου δεν υπάρχουν τυποποιημένα υποδείγματα). Ειδικότερα στην περίπτωση της κατηγορίας Α η εξασφάλιση της νομικής κάλυψης  θα πρέπει να τεκμηριώνεται με συγκεκριμένο τρόπο (π.χ. αξιοποίηση νομικής υπηρεσίας άλλου φορέα, ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη κ.λ.π.)
  1. Μπορεί μια ιδιωτική εταιρία (π.χ. μια τεχνική εταιρία) να λάβει επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας;
Μια καθαρά ιδιωτική εταιρία δεν μπορεί κατά τη μεταβατική περίοδο να αιτηθεί επιβεβαίωση επάρκειας αφού δεν θα προσκληθεί από καμία Διαχειριστική Αρχή να υποβάλει σχετικό φάκελο. Μία τέτοια εταιρία δεν είναι δυνητικός δικαιούχος πράξεων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (πλην κρατικών ενισχύσεων) αφού δεν έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης πράξεων δημόσιου χαρακτήρα (ούτε είναι κοινωνικός εταίρος, ΜΚΟ ή φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Σε περίπτωση που ως δικαιούχος κρατικής ενίσχυσης κληθεί να υποβάλλει πρόταση σε σχετική πρόσκληση, θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από το συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης με τη σχετική πρόσκληση.
  1. Μπορεί ένας μικρός δήμος να στηριχθεί στην ΤΥΔΚ για να αποδείξει τη διαχειριστική του επάρκεια για την κατηγορία Α;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οδηγιών για να μπορεί ένας φορέας να αποδείξει τη διαχειριστική του επάρκεια θα πρέπει για τις ελάχιστες απαιτούμενες υπηρεσίες να εξασφαλίζει στην οργανωτική του δομή τις βασικές λειτουργίες και να μη στηρίζεται σε υπηρεσίες άλλων φορέων (πλην της περίπτωσης που έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο που αναλαμβάνει κάποια λειτουργία του φορέα, όπως το Περιφερειακό Ταμείο). Επομένως η ΤΥΔΚ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρέωση του Δήμου να διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία για να αποκτήσει επάρκεια τύπου Α. Αντίθετα η ΤΥΔΚ, ως υπηρεσία υπαγόμενη στην Περιφέρεια, θα μπορεί να περιλαμβάνεται στις υπηρεσιακές μονάδες που θα καλύπτονται από την επιβεβαίωση της επάρκειας στης Περιφέρειας (εφόσον βέβαια περιλαμβάνεται στην αίτηση της Περιφέρειας).
  1. Κατά την υποβολή πρότασης και τεχνικού δελτίου για την έγκριση χρηματοδότησης ενός έργου (ένταξη σε Επιχειρησιακό πρόγραμμα) από μη διαχειριστικά επαρκή φορέα – κύριο του έργου, απαιτείται να έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ή να έχει αποφασισθεί η υπογραφή της;
Η Προγραμματική Σύμβαση θα μπορούσε να συναφθεί και μετά την υποβολή του φακέλου για την ένταξη πράξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, εάν έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων που δεσμεύουν τους φορείς που θα συμβληθούν στην σύμβαση. Ειδικότερα με τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εγκρίνεται το σχέδιο της συνημμένης Προγραμματικής Σύμβασης και πιθανά να εξουσιοδοτείται για την υπογραφή ο νόμιμος εκπρόσωπος του φορέα.

Σε κάθε περίπτωση όμως πριν από την οριστική αξιολόγηση της πρότασης, η Προγραμματική Σύμβαση θα πρέπει να έχει κατατεθεί υπογεγραμμένη στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία. Υπόδειγμα Προγραμματικής Σύμβασης έχει παραχθεί από το ΥΠΟΙΟ και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ.
  1. Ποιο είναι το είδος της Προγραμματικής Σύμβασης που απαιτείται να συναφθεί από τον μη διαχειριστικά επαρκή φορέα με έναν διαχειριστικά επαρκή ο οποίος θα είναι δικαιούχος και ποιες οι βασικές αρμοδιότητες/ ρόλοι του κάθε συμβαλλόμενου; 
Η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 22 του Ν. 3614/07 για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης από τον «κύριο του έργου» στον «διαχειριστικά επαρκή» φορέα, αποτελεί σύμβαση μεταξύ δύο αναθετουσών αρχών (αντίστοιχη με αυτή που περιγράφεται στο άρθρο 3 του Ν. 3316/07). Με την Προγραμματική Σύμβαση μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα υλοποίησης ενός έργου από τον κύριο του έργου (τον φορέα που έχει αρμοδιότητα εκτέλεσης ενός έργου για το οποίο υποβάλλεται πρόταση για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ) σε άλλον φορέα, που έχει κριθεί διαχειριστικά επαρκής, ο οποίος αποτελεί τον «δικαιούχο» του έργου (τον φορέα εκτέλεσης). Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης από τον κύριο του έργου γίνεται :
 - στην αρχή στην οποία υπάγεται ή
 - στην αρχή από την οποία εποπτεύεται ή
 - σε συναφή δημόσια υπηρεσία ή
 - ΟΤΑ α΄ή β΄ βαθμού ή
 - Αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ,
 εφόσον οι ως άνω έχουν ήδη κριθεί ως διαχειριστικά επαρκείς.

Ο διαχειριστικά επαρκής φορέας θα είναι αυτός, που θα αναφέρεται και στο τεχνικό δελτίο του έργου ως δικαιούχος, ενώ η πρόταση θα υποβάλλεται (φορέας πρότασης) από τον κύριο του έργου. Επί μέρους λεπτομέρειες για τους όρους και τους ρόλους των συμβαλλόμενων σε Προγραμματική Σύμβαση, περιλαμβάνονται στο σχετικό υπόδειγμα σύμβασης του άρθρου 22 του Ν. 3614/07, που έχει δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΟΙΟ.
  1. Μικρός δήμος που δε διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία αλλά έχει μηχανικούς με εμπειρία σε επίβλεψη έργων μπορεί να αξιοποιήσει τους μηχανικούς του για την υλοποίηση έργων του;
Η ευθύνη ωρίμανσης έργων ώστε να μπορούν να υποβληθούν για χρηματοδότηση μέσω Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) με άλλον διαχειριστικά επαρκή φορέα ανήκει στον κύριο του έργου (εφόσον οι ενέργειες ωρίμανσης δεν συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ). Επίσης στην Προγραμματική Σύμβαση, εφόσον αυτή έχει και τη μορφή της ΠΣ του άρθρου 225 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, δύναται να προβλεφθεί η παραχώρηση στελεχών του κυρίου του έργου προς τον διαχειριστικά επαρκή για να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
  1. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός στελεχών για να μπορεί ένας φορέας να κριθεί διαχειριστικά επαρκής;
Σύμφωνα με την τροποποίηση της εγκυκλίου οδηγιών (με αρ. πρωτ. 18703/ΕΥΘΥ 786/08.04.2009), δεν ορίζεται πλέον ελάχιστη στελέχωση για την τεχνική υπηρεσία, τη μονάδα διενέργειας διαγωνισμών και παρακολούθησης συμβάσεων ή την οικονομική υπηρεσία, παρά μόνο η ύπαρξη οργανωμένων (συγκροτημένων) υπηρεσιακών μονάδων, που προϋποθέτει την ύπαρξη προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις, που διέπουν το φορέα. Αντί της ελάχιστης οριζόμενης στελέχωσης ο φορέας αναλαμβάνει να «μεριμνά για την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού για την υλοποίηση των έργων, που αναλαμβάνει». Η μέριμνα αυτή οφείλει να αποδειχθεί στη συνέχεια με βάση τα προβλεπόμενα στο πρότυπο  ΕΛΟΤ 1429, δεδομένου ότι ο φορέας μετά τη μεταβατική περίοδο είναι υποχρεωμένος να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο αυτό.
  1. Τι σημαίνει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία για την απόδειξη της επάρκειας για την κατηγορία Α; 
Συγκροτημένη (ή οργανωμένη) Τεχνική Υπηρεσία σημαίνει υπηρεσία, η οποία σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει τον φορέα έχει αναλάβει αρμοδιότητες Διευθύνουσας (Επιβλέπουσας) Υπηρεσίας για τεχνικά έργα και τεχνικές μελέτες. Αυτό συνεπάγεται να προβλέπεται σχετική οργανική μονάδα στον εγκεκριμένο οργανισμό του φορέα, η οποία να έχει στελεχωθεί και να έχει ορισθεί προϊστάμενος σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει το φορέα.
  1. Τι ρόλο έχει το ISO στην μεταβατική περίοδο; Πρέπει οι φορείς να πάρουν ISO τώρα ή όταν θα έχει εκδοθεί το πρότυπο του ΕΛΟΤ;  
Δεν υπάρχει υποχρέωση ενός φορέα να πιστοποιηθεί κατά ISO για να αποδείξει την διαχειριστική του επάρκεια ούτε κατά τη μεταβατική περίοδο ούτε κατά τη φάση εφαρμογής του Ελληνικού προτύπου (που θα εκδώσει ο ΕΛΟΤ). Σε περίπτωση που ένας φορέας διαθέτει πιστοποίηση σε ισχύ σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001 ή άλλο ανάλογων απαιτήσεων πρότυπο κατά το χρόνο που γίνεται η επιβεβαίωση και το πεδίο εφαρμογής της πιστοποίησης καλύπτει την υλοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα από τον φορέα και παράλληλα το πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) καλύπτει τις απαιτούμενες υπηρεσίες / όργανα της απαίτησης 3 της εγκυκλίου, τότε η αρμόδια ΕΥ, δύναται να εκδώσει το έγγραφο της επιβεβαίωσης της επάρκειας χωρίς αυτοψία – επιθεώρηση.
  1. Αποτελεί κριτήριο η μέχρι σήμερα υλοποίηση έργων από ένα Δικαιούχο; 
Δεν αποτελεί κριτήριο για να αποδείξει την διαχειριστική του επάρκεια, αλλά ο φορέας πρέπει να συμπληρώσει το σχετικό πίνακα του τυποποιημένου εντύπου Ι (στοιχεία φορέα - τεκμηρίωση),  που αφορά στη δήλωση προηγούμενης εμπειρίας υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων και να περιγράψει όλα τα έργα που υλοποίησε ή υλοποιεί κατά την προγραμματική περίοδο 2000 – 2006 τουλάχιστον. Η καταγραφή της προηγούμενης σχετικής εμπειρίας θα αξιοποιηθεί από την αρμόδια ΕΥ που θα επιβεβαιώσει την επάρκεια για την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών για την μέχρι τότε επίδοση του φορέα. 
  1. Σε σύνθετους φορείς με πολλές υπηρεσιακές μονάδες (π.χ. Περιφέρεια) σε ποιο επίπεδο θα αιτηθεί και θα εκδοθεί το έγγραφο επιβεβαίωσης της επάρκειας; Και εφόσον ένας τέτοιος φορέας αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια θα καλύπτει όλες τις υπηρεσίες του για την εμπλοκή τους στην υλοποίηση έργων;  
Ο κάθε φορέας θα αξιολογήσει το επίπεδο της διοίκησης ώστε ο νόμιμος εκπρόσωπος, που υπογράφει την αίτηση να έχει διοικητική ευθύνη για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσιακές μονάδες για τις οποίες θα αιτηθεί διαχειριστική επάρκεια και με συγκεκριμένο τρόπο θα περιγράψει στην αίτηση του (π.χ. Γενική Γραμματεία στην οποία υπάγονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες). Για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα προβλέπονται εγχειρίδια διαδικασιών και από την αρμόδια ΕΥ που θα εκδώσει το έγγραφο επιβεβαίωσης θα εξεταστεί η επάρκεια τους. Ως παράδειγμα μια Περιφέρεια θα μπορεί να αιτηθεί επιβεβαίωση επάρκειας για εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην παραγωγή συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ (π.χ. ΔΙΣΑ, ΔΕΚΕ, Δ/νση Δ.Ε.,  ΤΥΔΚ κ.α.). Ειδικά στην περίπτωση αυτή μπορεί να περιληφθεί και το αντίστοιχο Περιφερειακό Ταμείο (του οποίου προϊστάμενος είναι ο Γ.Γ της Περιφέρειας) και το οποίο συχνά λειτουργεί ως οικονομική ή ταμειακή υπηρεσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση το έγγραφο επιβεβαίωσης της επάρκειας καλύπτει μόνο τις υπηρεσίες του φορέα, που περιγράφονται σ’ αυτό. Βέβαια ο φορέας διατηρεί τη δυνατότητα να αιτηθεί εκ νέου αναμόρφωση – αναβάθμιση του εγγράφου επιβεβαίωσης ώστε να καλύπτει και επί πλέον υπηρεσίες του ή επί πλέον κατηγορίες επιβεβαίωσης. 
  1. Οι φορείς (Γενικές Γραμματείες Υπουργείων, νεοσύστατες ΕΥΔ και ΝΠΙΔ) που θα οριστούν ΕΦΔ για πράξεις κρατικών ενισχύσεων/ή και υποδομών και οι οποίοι θα εκτελέσουν ως δικαιούχοι, έργα από Ε.Π. του ΕΣΠΑ, πέραν της τεχνικής βοήθειας, γι' αυτά τα έργα απαιτείται να λάβουν επιβεβαίωση της επάρκειάς τους; 
Εφόσον κάποιος φορέας (Γενική Γραμματεία, νεοσύστατη ΕΥΔ ή ΝΠΙΔ) έχει ορισθεί ΕΦΔ αλλά πρόκειται να εκτελέσει και ως δικαιούχος έργα ΕΠ του ΕΣΠΑ, πέραν της τεχνικής βοήθειας, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποκτήσει επιβεβαίωση της διαχειριστικής του επάρκειας, που να τον καλύπτει για το είδος των έργων, που θα υλοποιήσει. Το ίδιο ισχύει και για τις Ειδικές Υπηρεσίες Εφαρμογής των Υπουργείων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την τροποποίηση της αρχικής εγκυκλίου, «οι λοιποί δικαιούχοι πράξεων τεχνικής υποστήριξης της εφαρμογής, κρίνονται διαχειριστικά επαρκείς, εφόσον υλοποιούν τις ενέργειες βάσει διαδικασιών που περιγράφονται γραπτώς σε εγχειρίδιο, του οποίου η πληρότητα ελέγχεται, διοικητικά και χωρίς διενέργεια αυτοψίας, από την αρμόδια αρχή, που ασκεί καθήκοντα διαχείρισης για τις πράξεις αυτές»
  1. Οι προσκλήσεις για τη διαχειριστική επάρκεια δυνητικών δικαιούχων, που δημοσιεύουν οι Ειδικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης με ποια λογική επιλέγουν τους δυνητικούς δικαιούχους που προσκαλούν και τον τύπο επιβεβαίωσης της επάρκειας;
Οι προσκλήσεις για τη διαχειριστική επάρκεια, που δημοσιοποιούνται από τις Ειδικές Υπηρεσίες, θα αντιστοιχούν στον προγραμματισμό τους για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για ένταξη πράξεων. Επομένως στη βάση αυτή μπορούν να εξειδικεύσουν τους δυνητικούς δικαιούχους στους οποίους απευθύνονται αλλά και τον τύπο της επιβεβαίωσης της επάρκειας, που κατά κύριο λόγο θα αφορούν οι προσκλήσεις αυτές, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στους φορείς να αιτηθούν παράλληλα και πρόσθετες κατηγορίες επιβεβαίωσης, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν.
  1. Υπάρχουν κάποιοι από τους φορείς των οποίων οι προμήθειες (η διαγωνιστική διαδικασία) υπάγονται στις αρμοδιότητες της ΓΓ Εμπορίου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμπεριληφθεί στην αίτηση για επιβεβαίωση της επάρκειας και η σχετική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης; 
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του ΥΠΑΝ, η οποία πραγματοποιεί διαγωνισμούς προμηθειών που εντάσσονται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Κρατικών Προμηθειών (ΕΠΚΠ), πρόκειται να επιβεβαιωθεί (αυτοτελώς) ως προς την διαχειριστική της επάρκεια. Ο κάθε φορέας όμως που θα αναλάβει ως δικαιούχος, έργο προμήθειας, θα πρέπει επίσης με τις δικές του υπηρεσιακές μονάδες, να αποδεικνύει τη διαχειριστική του επάρκεια.

Συχνά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα με την ένταξη μιας προμήθειας ενός φορέα του δημοσίου στο ΕΠΚΠ, εφόσον το ζητήσει ο φορέας, λαμβάνει εξαίρεση από τη διαδικασία της διενέργειας του διαγωνισμού από τη Γ.Γ. Εμπορίου. Η ύπαρξη επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας του φορέα θα είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την εξαίρεση αυτή. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν και ο φορέας - δικαιούχος και η Γ.Γ. Εμπορίου είναι διαχειριστικά επαρκείς, δεν δημιουργείται πρόβλημα.
  1. Σε περίπτωση που μια ΔΕΚΟ εφαρμόζει δικό της κανονισμό προμηθειών που προβλέπει άλλες διαδικασίες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα (τηρώντας το αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο ) και άλλες για τα υπόλοιπα (μη απαραίτητα συμβατές με αντίστοιχο εθνικό πλαίσιο) θεωρείται ότι καλύπτει την αντίστοιχη απαίτηση; 
Η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας αφορά στην εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ο φορέας (άρα και μια ΔΕΚΟ), που θα ελεγχθεί ως προς την επάρκεια, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που ορίζονται για την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του.

Η ΕΥΔ εξετάζει το κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζει ο φορέας κατά την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του. Ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις του κανονισμού προμηθειών του φορέα που αφορούν τα μη συγχρηματοδο-τούμενα έργα δεν αποτελούν αντικείμενο εξέτασης από την ΕΥΔ.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον ο φορέας λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή υποχρεούται να εφαρμόζει το ΠΔ 60/07 ή το ΠΔ 59/07 και να τηρεί τους κανόνες και τις αρχές της Συνθήκης ΕΚ.
  1. Σύμφωνα με το ΠΔ 205/98 «Περί ορισμού και του χρόνου ενάρξεως της εφαρμογής του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» η τήρηση του συγκεκριμένου Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου δεν περιλαμβάνει το δημόσιο τομέα. Για τους φορείς του δημόσιου τομέα τι απαιτείται αντ’ αυτού; Ποιες είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει στις περιπτώσεις αυτές το σύστημα μηχανογραφημένης οικονομικής διαχείρισης;
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της εγκυκλίου οδηγιών για τη μεταβατική περίοδο, η απαίτηση της τήρησης συγκεκριμένου λογιστικού σχεδίου περιορίζεται στους φορείς, για τους οποίους η ισχύουσα νομοθεσία το επιβάλει. Στους λοιπούς φορείς ορίζεται ως υποχρεωτική η μηχανογραφημένη οικονομική διαχείριση με παράλληλη τήρηση κατάλληλου λογιστικού συστήματος από το φορέα.  Προκειμένου να υποβοηθηθεί η δημιουργία κατάλληλου και επαρκούς τέτοιου λογιστικού συστήματος πρόκειται να δοθούν από την Εθνική Αρχή Συντονισμού ελάχιστες προδιαγραφές του συστήματος αυτού, καθώς και παράδειγμα ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος.
  1. Στο άρθρο 22 παρ. 3 του Ν. 3614 αναφέρει ότι "Σε περίπτωση δικαιούχων για τους οποίους δεν επιβεβαιώνεται η διαχειριστική τους επάρκεια, η αρμοδιότητα υλοποίησης δύναται να μεταβιβαστεί με προγραμματική σύμβαση στην αρχή στην οποία υπάγονται ή από την οποία εποπτεύονται ή σε συναφή δημόσια υπηρεσία ή Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού ή ανώνυμη εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ικανοποιεί τα κριτήρια διαχειριστικής επάρκειας...". Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
    α) Τι εννοούμε συναφή δημόσια υπηρεσία; Μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου;
    β) Μπορεί οποιοσδήποτε δυνητικός δικαιούχος να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα υλοποίησης σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού;
    γ) Η περίπτωση ο δεύτερος συμβαλλόμενος (διαχειριστικά επαρκής φορέας) να είναι ΝΠΙΔ, χωρίς να έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου, καλύπτεται από τα οριζόμενα στο Ν. 3614;
α) Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3614/07, προκειμένου να μεταβιβαστεί η ευθύνη εκτέλεσης του έργου σε διαχειριστικά επαρκή φορέα, αυτός θα πρέπει να εμπίπτει στις αναφερόμενες κατηγορίες του νόμου, δηλαδή να είναι :
 - η αρχή στην οποία υπάγεται ή από την οποία εποπτεύεται ο  φορέας ή συναφής δημόσια υπηρεσία,
 - Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού,
 - ανώνυμη εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
 - αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου και επομένως δεν είναι δημόσιες (κρατικές) υπηρεσίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την αρμοδιότητα υλοποίησης για έργο μη διαχειριστικά επαρκούς φορέα, με βάση το άρθρο 22 του Ν. 3614/07.
β) Προκειμένου ένας διαχειριστικά επαρκής φορέας να αποφασίσει την ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης του έργου (με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του) θα πρέπει το προτεινόμενο έργο να εμπίπτει και εν γένει να στοιχείται με τους εκ νόμου καταστατικούς σκοπούς του νομικού αυτού προσώπου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει καταστρατήγηση των σκοπών αυτών του νομικού προσώπου (π.χ. το Νομαρχιακό Συμβούλιο μιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δύναται να αποφασίσει την ανάληψη της υλοποίησης έργου ενός ΟΤΑ α’ βαθμού στα όρια του νομού, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους πολίτες του νομού, αλλά δεν είναι στο πλαίσιο του σκοπού του να αναλάβει εκτέλεση έργου ΟΤΑ, που ανήκει σε άλλο νομό). Επομένως καταρχήν οποιοσδήποτε δικαιούχος μπορεί να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα υλοποίησης σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, πλην όμως το προτεινόμενο έργο θα πρέπει να συμβαδίζει με τους σκοπούς του ΟΤΑ. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό, ότι ο δικαιούχος που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα υλοποίησης, κατά τελολογική ερμηνεία της διάταξης του άρ. 22 παρ. 3 ν. 3614/2007, πρέπει να καλύπτει τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό του ως αναθέτουσας αρχής, υπό την έννοια του άρθρου 1 του π.δ. 60/2007.
γ) Όπως και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, πλην των ανωνύμων εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών ΟΤΑ, δεν αναφέρονται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 3 του ν. 3614/2007 μεταξύ των φορέων που μπορούν να αναλάβουν την αρμοδιότητα υλοποίησης με προγραμματική σύμβαση.
  1. Στο άρθρο 22 του Ν. 3614 αναφέρει "Στην περίπτωση που στον φορέα που αναλαμβάνει υλοποίηση έργου σύμφωνα με τα προηγούμενα, προκαλούνται πρόσθετες δαπάνες διοίκησης, αυτές δύνανται να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του έργου και να καλύπτονται απολογιστικά είτε από το ίδιο το έργο είτε από την τεχνική βοήθεια του προγράμματος στο οποίο εντάσσεται."
    Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
    α) είναι επιλέξιμη η χρηματοδότηση τέτοιου είδους δαπανών διοίκησης στο πλαίσιο μιας συγχρηματοδοτούμενης πράξης;
    β) τι εννοούμε "...καλύπτονται απολογιστικά από το ίδιο το έργο..";
Σε ότι αφορά στην επιλεξιμότητα των δαπανών που προκαλούνται στον φορέα υλοποίησης, διευκρινίζεται ότι :
Το υπόδειγμα της Προγραμματικής Σύμβασης, που έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, δεν περιλαμβάνει άρθρο για την κάλυψη της αποζημίωσης του φορέα υλοποίησης του έργου, δίνει όμως τη δυνατότητα να συμπληρωθούν πρόσθετοι όροι ή άρθρα, κατά την κρίση των συμβαλλομένων, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η περίπτωση αυτή.
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Ν. 3614/07, ορίζεται η δυνατότητα κάλυψης των πρόσθετων δαπανών διοίκησης του φορέα που αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, απολογιστικά. Περαιτέρω και σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας που προσδιορίζονται στην ΥΠΑΣΥΔ (ΥΑ με αρ. πρωτ. 14053/ΕΥΣ 1749/27.03.08), ότι «οι δαπάνες που σχετίζονται με συμβάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εκτέλεσης της πράξης χωρίς να αποφέρουν ανάλογη προστιθέμενη αξία δεν είναι επιλέξιμες», δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος του συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού του έργου.
Η διάταξη αυτή δεν αναιρεί τη δυνατότητα να καλυφθούν οι δαπάνες αυτές από άλλους πόρους εφόσον καλύπτουν την αποζημίωση του φορέα για την επιβάρυνση που προκαλεί η υλοποίηση του έργου και προσδιορίζονται, όχι με τη μορφή ποσοστού επί του έργου, αλλά με ανάλυση των πραγματικών πρόσθετων δαπανών, που προκαλούνται στο φορέα υλοποίησης και σχετίζονται αποκλειστικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Με βάση τα ανωτέρω, δύναται να προστεθεί σχετική διάταξη στην Προγραμματική Σύμβαση, που θα ορίζει την πηγή χρηματοδότησης των «πρόσθετων δαπανών» για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού τους. Επίσης θα ορίζεται η διαδικασία της πληρωμής, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται σε απολογιστικά στοιχεία (σύμφωνα με τη μέθοδο προϋπολογισμού τους), και θα καταβάλλεται με την έκδοση νομίμων παραστατικών εκ μέρους του φορέα υλοποίησης. Σε καμία περίπτωση η πληρωμή των "πρόσθετων δαπανών" δεν μπορεί να στηρίζεται σε κατ’ αποκοπή τίμημα. Επί πλέον θα πρέπει, να διασφαλίζεται ότι οι «πρόσθετες δαπάνες» δεν αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης από άλλη πηγή ή από τον τακτικό προϋπολογισμό. Επίσης σε κάθε περίπτωση το συνολικό κόστος των πρόσθετων δαπανών θα πρέπει να κυμαίνεται σε ένα εύλογο ύψος κάλυψης καθαρά λειτουργικών εξόδων και να μην έχει ως αποτέλεσμα την παροχή κέρδους στο δικαιούχο, δηλαδή τη δημιουργία πλεονάσματος σε αυτόν.
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2008
Αρ. Πρωτ. 4670/ΕΥΣ 551
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
& ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Νίκης 10, Σύνταγμα

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Αποδεκτών


Κοινοποίηση: Ως πίνακας

Ταχ. Κώδικας:101 80
Πληροφορίες: Κ. Αρβανίτης
Κ. Κοκκινοπλίτης, Γ. Νικολάου
Τηλ.: 210 – 3742 003, 3726 011/049
Fax: 210 3742 060




ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
«ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΔ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2007 – 2013
ΓΙΑ TO ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ (ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)»








ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1Στόχος

Στόχος της παρούσας εγκυκλίου είναι η ανάλυση της διαδικασίας σύμφωνα με την οποία οι Ειδικές Υπηρεσίες που θα αναλάβουν καθήκοντα διαχείρισης επιχειρησιακών προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013 (Διαχειριστικές Αρχές/ Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές ή Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης) -και οι οποίες στη συνέχεια για λόγους συντομίας θα αναφέρονται και ως αρμόδιες ΕΥ- θα προβαίνουν κατά την μεταβατική περίοδο, δηλαδή κατά το διάστημα μέχρι την κατάρτιση από τον ΕΛΟΤ και την έναρξη εφαρμογής του Ελληνικού Προτύπου Διοίκησης & Διαχείρισης Έργων, στην επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των δυνητικών δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων έργων της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 και θα εκδίδουν τη σχετική επιβεβαίωση.
Η επιβεβαίωση αυτή είναι αναγκαία για την κάλυψη της απαραίτητης σχετικής προϋπόθεσης για την αξιολόγηση προτάσεων ανάληψης πράξεων στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου (Π.Π.).
Ταυτόχρονα με την παρούσα επιδιώκεται η συνεργασία με τις αρμόδιες ΕΥ και η ενημέρωση των στελεχών τους, προκειμένου να είναι σε θέση να προβαίνουν στην επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας κατά την περίοδο αυτή.

1.2Πλαίσιο – πεδίο εφαρμογής

Κατά την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 επιδιώκεται η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας των φορέων υλοποίησης (δικαιούχων) συγχρηματοδοτούμενων έργων με την θέσπιση κανόνων επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας τους πριν από την ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης έργων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1083/2006 ως «δικαιούχος» ορίζεται δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός, φορέας ή επιχείρηση, αρμόδιος για την έναρξη ή την έναρξη και υλοποίηση πράξεων.
Σύμφωνα με τον νόμο 3614/03.12.2007 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013», προβλέπεται ο σχεδιασμός ενός Ελληνικού Προτύπου διοίκησης και διαχείρισης έργων του ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας μέριμνα των ιδιαιτεροτήτων των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων εξαιρουμένων αυτών που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση κατά τα άρθρα 87 και 88 της συνθήκης και εξαιρουμένων των Ταμείων του άρθρου 24 του νόμου 3614/07. Για την δημιουργία του προτύπου αυτού έχει ξεκινήσει σχετική συνεργασία μεταξύ ΥΠΟΙΟ και ΕΛΟΤ. Η εφαρμογή του προτύπου αυτού προβλέπεται να αρχίσει μετά την 01.01.2009.
Μέχρι την έγκριση και έναρξη εφαρμογής του προτύπου (μεταβατική περίοδος), η διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων θα επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες ΕΥ, εφόσον οι φορείς αποδεικνύουν ότι εφαρμόζουν, σύστημα διαχείρισης με τεκμηριωμένες (γραπτές) διαδικασίες τουλάχιστον για τις λειτουργίες του προγραμματισμού και ωρίμανσης έργων – ενεργειών, διενέργειας διαγωνισμού και ανάθεσης συμβάσεων, παρακολούθησης και πιστοποίησης του φυσικού αντικειμένου, οικονομικής διαχείρισης έργου. Με την προβλεπόμενη από το νόμο υπουργική απόφαση με αριθμ. 1258/ΕΥΣ 281/11.01.08 (η οποία επισυνάπτεται) ρυθμίζονται οι βασικές κατευθύνσεις για τη μέθοδο και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα γίνεται η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας κατά τη μεταβατική περίοδο και οι οποίες εξειδικεύονται περαιτέρω με την παρούσα.

Ήδη με την υπ’ αριθμ. ΕΥΣΣΑΑΠ 1469/04.05.2007 σχετική επιστολή του ΥΠΟΙΟ έχουν 




















δημοσιοποιηθεί αρχικές κατευθύνσεις και πληροφορίες τόσο για την δρομολογούμενη διαδικασία

















την ανάπτυξη του Ελληνικού Προτύπου Διοίκησης & Διαχείρισης Έργων, (με την συνεργασία του



















ΕΛΟΤ), όσο και για την διαδικασία επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων




















κατά την μεταβατική περίοδο.






















εισαγωγή της πιστοποιημένης διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων αναμένεται ότι θα έχει ως























την αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των δικαιούχων και την





















αποτελεσματικότερη διαχείριση των έργων που υλοποιούν.








1.3Δομή και περιεχόμενο της εγκυκλίου


Η εγκύκλιος αποτελείται από την εισαγωγή (πρώτη ενότητα) και άλλες τέσσερις ενότητες.

Στη δεύτερη ενότητα, αναλύονται οι προτεινόμενες ενέργειες στις οποίες είναι χρήσιμο να προβούν οι αρμόδιες ΕΥ για την ενημέρωση των στελεχών τους και παράλληλα προσδιορίζεται η διαδικασία έκδοσης των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή των αιτήσεων - φακέλων των δυνητικών δικαιούχων για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής τους επάρκειας .

Στην τρίτη ενότητα καθορίζεται η κατηγοριοποίηση των δικαιούχων και των τύπων της χορηγούμενης επιβεβαίωσης, αναλύονται οι απαιτήσεις της διαχειριστικής επάρκειας (συμβατότητα κανονιστικού πλαισίου, οργανωτική δομή, τεκμηρίωση διαδικασιών, υλικοτεχνική υποδομή) και η γενική μεθοδολογία επιβεβαίωσης της επάρκειας.

Στην τέταρτη ενότητα, δίνονται πρόσθετες πληροφορίες για την ισχύ της επιβεβαίωσης και την προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων, ενώ η πέμπτη ενότητα αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών.

Σε παραρτήματα παρουσιάζονται πίνακες με πιο σημαντικό τον πίνακα 3.1-2. που παρουσιάζει τις βασικές απαιτήσεις και τα κριτήρια ανά κατηγορία δικαιούχου – τύπο επιβεβαίωσης καθώς και σχέδιο τυποποιημένου εντύπου που θα συμπληρώνεται από τους υποψήφιους δικαιούχους.

2.ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕς ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

2.1Προετοιμασία των αρμόδιων ΕΥ


Οι αρμόδιες ΕΥ (όπως προσδιορίστηκαν στην παρ. 1.1) καθώς και η ΕΥΔ ΕΠ Πολιτισμός 2000-20061, θα πρέπει να ορίσουν με απόφαση του γενικού ή ειδικού γραμματέα που τις εποπτεύει, ομάδα αποτελούμενη από δύο έως τρία στελέχη τους, τα οποία θα ενημερωθούν σχετικά με το αντικείμενο της επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας με τους ακόλουθους τρόπους :
  • με την συμμετοχή τους σε συναντήσεις που θα οργανωθούν από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΟ (Εθνική Αρχή Συντονισμού),
  • με μελέτη όλων των σχετικών οδηγιών, κανονιστικών κειμένων κ.λ.π. τα οποία εκδίδονται για το θέμα από το ΥΠΟΙΟ,
  • με την συμμετοχή τους σε ειδικά σεμινάρια κατάρτισης από τον ΕΛΟΤ.

Τα ανωτέρω στελέχη θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο, το οποίο θα συντονίζεται και θα εποπτεύεται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού και το οποίο θα συμμετέχει σε τακτικές ή έκτακτες συναντήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με οριζόντιο τρόπο θέματα και ιδιαιτερότητες οι οποίες θα εμφανίζονται στη φάση εφαρμογής της όλης διαδικασίας.

2.2Υποβολή αιτήσεων επιβεβαίωσης επάρκειας από τους δυνητικούς δικαιούχους


Προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας, θα προηγηθεί η δημοσίευση ή αποστολή πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε οι δυνητικοί δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες ΕΥ καθώς και τα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύουν τη διαχειριστική τους επάρκεια, όπως αυτά θα προβλέπονται στην πρόσκληση. Οι προσκλήσεις θα δημοσιοποιούνται από τις αρμόδιες ΕΥ και θα καταρτίζονται με την συνεργασία και τις οδηγίες της εθνικής αρχής συντονισμού σε κατάλληλο χρόνο ώστε να είναι δυνατή η επιβεβαίωση της επάρκειας πριν από την αξιολόγηση για την ένταξη των πράξεων στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007 - 2013. Σε περιπτώσεις που κριθεί σκόπιμη η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση προσκλήσεων από πολλές αρχές διαχείρισης δύναται εναλλακτικά αυτές να ενοποιηθούν σε ενιαία πρόσκληση που θα δημοσιοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Συντονισμού.

Η δημοσιοποίηση – αποστολή των προσκλήσεων θα γίνει από τις αρμόδιες ΕΥ με γνώμονα την ανάγκη ετοιμότητας των δυνητικών δικαιούχων για να ανταποκριθούν στις προγραμματιζόμενες προσκλήσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

3.ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

3.1Κατηγοριοποίηση δικαιούχων και τύπων επιβεβαίωσης


Οι φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες (Α, Β και Γ) με βάση το είδος των έργων που προτίθενται να υλοποιήσουν δηλ. έργα με ή χωρίς τεχνικό αντικείμενο ή ειδικές δράσεις (εξειδικευμένες δράσεις ΕΚΤ και λοιπές δράσεις που υλοποιούνται με ίδια μέσα) και αντίστοιχα κατηγοριοποιείται η επιβεβαίωση στο σχετικό πιστοποιητικό έγγραφο που θα εκδίδεται ως εξής:
Στην κατηγορία Α κατατάσσονται οι φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την επιβεβαίωση επάρκειας για έργα με τεχνικό αντικείμενο (δημόσια έργα υποδομής), όπως έργα οικοδομικά, συγκοινωνιακά και δικτύων κοινής ωφέλειας, υδραυλικά, περιβάλλοντος, λιμενικά/αλιευτικά, βιομηχανικής ανάπτυξης, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και δικτύων κ.α., καθώς και των τεχνικών μελετών τους (επιβεβαίωση τύπου Α)
Στην κατηγορία Β κατατάσσονται οι φορείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την επιβεβαίωση επάρκειας για έργα χωρίς τεχνικό αντικείμενο (υπηρεσίες και προμήθειες), όπως έργα/ δράσεις προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, δημιουργίας και εγκατάστασης συστημάτων πληροφορικής, προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού πληροφορικής, ανάθεσης υπηρεσιών συμβούλων και λοιπών υπηρεσιών που δεν σχετίζονται με την υλοποίηση τεχνικών έργων, κατάρτισης και συμβουλευτικής κ.α. (επιβεβαίωση τύπου Β)
Στην κατηγορία Γ υπάγονται λοιποί φορείς, οι οποίοι κατά δήλωση τους, ενδιαφέρονται για την επιβεβαίωση της επάρκειας μόνο για ειδικές δράσεις, δηλαδή εξειδικευμένες δράσεις ΕΚΤ (π.χ. βοήθεια στο σπίτι, δράσεις εκπαίδευσης κ.α.), καθώς και λοιπές δράσεις, οι οποίες υλοποιούνται με ίδια μέσα (δράσεις επιχειρήσεων ΟΤΑ, ΜΚΟ κ.α.)2 (επιβεβαίωση τύπου Γ). Η επιβεβαίωση αυτή δεν μπορεί να ισχύει για πράξεις, που υλοποιούνται με ίδια μέσα αλλά περιλαμβάνουν αναθέσεις προς τρίτους συμβάσεων ποσού για το οποίο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτείται διαδικασία διαγωνισμού ανάθεσης δημόσιας σύμβασης

Η ανωτέρω κατηγοριοποίηση της επιβεβαίωσης, παρουσιάζεται στον πίνακα 3.1. – 1. του παραρτήματος I και δε σχετίζεται με τον προϋπολογισμό των έργων που ο φορέας υλοποιεί ή θα υλοποιήσει παρά μόνο με το είδος και τις ιδιαιτερότητες των δράσεων.

Φορείς ή υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ορισθεί ως Διαχειριστικές Αρχές ή Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές ή Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης και για τους οποίους προβλέπεται η αξιολόγηση τους ως δομικό στοιχείο του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου με βάση το άρθρο 71 του καν. 1083/20076, κρίνονται διαχειριστικά επαρκείς δικαιούχοι για πράξεις τεχνικής υποστήριξης της εφαρμογής.

Οι απαιτήσεις και τα κριτήρια που εξειδικεύουν τις απαιτήσεις, ανάλογα με τον τύπο της επιβεβαίωσης, παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα 3.1.-2 του παραρτήματος. Τα κριτήρια που θα πρέπει να καλυφθούν από φορείς που αιτούνται την έκδοση επιβεβαίωσης τύπου Α (για έργα με τεχνικό αντικείμενο) είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα της επιβεβαίωσης τύπου Β, ενώ για την επιβεβαίωση τύπου Γ τα κριτήρια αυτά είναι ακόμη λιγότερα. Οι απαιτήσεις αυτές και οι τρόποι απόδειξης της κάλυψής τους περιγράφονται στη συνέχεια.

3.2ΑΠΑΙΤΗΣΗ 1 : Επάρκεια εφαρμοζόμενου κανονιστικού πλαισίου


Η διασφάλιση της υλοποίησης των έργων σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου, αλλά και με πλήρη εφαρμογή όλων των εθνικών διατάξεων που είναι υποχρεωτικές ανάλογα με τη νομική μορφή του φορέα, ιδίως σε περιπτώσεις φορέων που εφαρμόζουν ειδικό κανονιστικό πλαίσιο για την ανάθεση, εκτέλεση και διαχείριση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Για το σκοπό αυτό και αφού διασφαλισθεί ότι ο φορέας έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης πράξεων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η συμβατότητα τού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του με το Κοινοτικό δίκαιο και παράλληλα να επιβεβαιωθεί ότι εφαρμόζονται από τον φορέα όλες οι εθνικές ρυθμίσεις που τον αφορούν σε σχέση με την ανάθεση και διαχείριση δημοσίων συμβάσεων (έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) .

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν ορισμένες συμβάσεις δημοσίων έργων, προμηθειών ή υπηρεσιών δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Κοινοτικών Οδηγιών, οι αναθέτουσες αρχές υποχρεούνται να τηρούν τους θεμελιώδεις κανόνες της Συνθήκης ΕΚ εν γένει και των αρχών της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω ιθαγένειας και της ίσης μεταχείρισης ειδικότερα. Οι αρχές αυτές συνεπάγονται κυρίως υποχρέωση διαφάνειας, η οποία συνίσταται στη διασφάλιση υπέρ όλων των ενδεχόμενων αναδόχων ενός επαρκούς βαθμού δημοσιότητας που να καθιστά δυνατό το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών στον ανταγωνισμό καθώς και τον έλεγχο του αμερόληπτου χαρακτήρα των διαδικασιών διαγωνισμού. Για την επιβεβαίωση από τις αρμόδιες ΕΥ της συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από το ΥΠΟΙΟ.

3.3ΑΠΑΙΤΗΣΗ 2: Οργανωτική δομή (απαραίτητες υπηρεσίες και όργανα του δικαιούχου και αντίστοιχες διαδικασίες)


Ανεξάρτητα από την φύση της προτεινόμενης πράξης και ανεξάρτητα από το είδος του δικαιούχου θα πρέπει να έχουν προσδιορισθεί οι υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για τις ακόλουθες διαδικασίες :
  1. Προγραμματισμός έργων – ενεργειών3.
  2. Σχεδιασμός και ωρίμανση έργων (για τις περιπτώσεις δημοσίων συμβάσεων : σχεδιασμός εκπόνησης μελετών - αδειοδοτήσεις / για τις περιπτώσεις επιλογής ωφελούμενων σχεδιασμός και έκδοση του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των δράσεων κλπ)Σφάλμα: Δεν βρέθηκε η πηγή παραπομπής.
  3. Διενέργεια διαγωνισμού, ανάθεση και διαχείριση σύμβασης για τις περιπτώσεις δημόσιων συμβάσεων ή διαδικασία επιλογής ωφελουμένων για τις λοιπές περιπτώσειςΣφάλμα: Δεν βρέθηκε η πηγή παραπομπής.
  4. Παρακολούθηση και πιστοποίηση φυσικού αντικειμένου έργου.
  5. Οικονομική διαχείριση έργου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις ανωτέρω διαδικασίες θα μπορεί να αποτελούν είτε αυτόνομες λειτουργικές μονάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες είτε υποσύνολα μονάδων ή οργάνων με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες και με προσδιορισμένη περιγραφή καθηκόντων. Θα καθορίζονται επίσης τα αρμόδια όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων για τις ανωτέρω διαδικασίες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κατηγορία φορέων που ενδιαφέρονται για επιβεβαίωση τύπου Α, θα πρέπει να υπάρχει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να διαθέτει σχετική αρμοδιότητα επίβλεψης – παρακολούθησης δημόσιων έργων / τεχνικών μελετών και διενέργειας αντίστοιχων διαγωνισμών. Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να είναι στελεχωμένη κατ’ ελάχιστο με τρεις υπαλλήλους ΠΕ ή ΤΕ (μονίμους ή αορίστου χρόνου) εκ των οποίων οι δύο υποχρεωτικά διπλωματούχοι μηχανικοί Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής ή μηχανικοί πτυχιούχοι ΤΕΙ.

Για την περίπτωση επιβεβαίωσης τύπου Β θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη οργανική μονάδα (για τη διενέργεια διαγωνισμών και ανάθεση / παρακολούθηση συμβάσεων) αποτελούμενη κατ’ ελάχιστο από τρεις υπαλλήλους (μονίμους ή αορίστου χρόνου) εκ των οποίων ένας υποχρεωτικά ΠΕ.

Τέλος για την περίπτωση επιβεβαίωσης τύπου Γ, η ανωτέρω μονάδα θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον έναν υπάλληλο (μόνιμο ή αορίστου χρόνου) ΠΕ ή ΤΕ.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει συγκροτημένη οικονομική υπηρεσία, η οποία θα περιλαμβάνει στο μόνιμο δυναμικό της υπάλληλο ΠΕ ή ΤΕ οικονομικού τίτλου σπουδών.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί ένας φορέας να αποδείξει την διαχειριστική του επάρκεια, για τις ελάχιστες απαιτούμενες υπηρεσίες /όργανα (προγραμματισμού, ωρίμανσης, διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων /επιλογής ωφελουμένων, παρακολούθησης /πιστοποίησης φυσικού αντικειμένου και οικονομικής διαχείρισης) θα πρέπει να εξασφαλίζει στην οργανωτική του δομή τις ανωτέρω λειτουργίες και να μη στηρίζεται σε υπηρεσίες άλλων φορέων, πλην των περιπτώσεων που από τη νομοθεσία έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο που αναλαμβάνει κάποια από τις λειτουργίες του φορέα (όπως π.χ. τα Περιφερειακά Ταμεία). Στην περίπτωση αυτή θα εκδίδεται επιβεβαίωση που θα καλύπτει και αυτά τα νομικά πρόσωπα, εφόσον η σχετική αίτηση περιλαμβάνει σχετική τεκμηρίωση.

Η ύπαρξη των ανωτέρω υπηρεσιών καθώς και τα αρμόδια όργανα και οι υπεύθυνοι, θα αποτυπώνονται σε τυποποιημένο έντυπο που θα συνοδεύει την υποβαλλόμενη πρόταση (Τυποποιημένο έντυπο Ι), σχέδιο του οποίου περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ και στο οποίο θα επισυνάπτονται τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

3.4ΑΠΑΙΤΗΣΗ 3: Τεκμηρίωση διαδικασιών διαχείρισης / ύπαρξη εγχειριδίου


Οι ανωτέρω αναφερθείσες διαδικασίες θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να περιγράφονται σε εγχειρίδιο/α που χρησιμοποιεί ο δυνητικός δικαιούχος. Η ύπαρξη εγχειριδίου διαδικασιών (οι οποίες καθορίζονται εγγράφως και εφαρμόζονται κατά την λειτουργία του φορέα) αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις για την απόδειξη της διαχειριστικής ικανότητας του δυνητικού δικαιούχου. Η τεκμηρίωση των διαδικασιών μπορεί να συνδυάζεται με την πιθανή εφαρμογή πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (σύμφωνα με το πρότυπο ISO 90014) από τον φορέα ή να μην ακολουθεί την τυπολογία του συγκεκριμένου προτύπου ISO 9001 και για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η κατηγοριοποίηση αντίστοιχων περιπτώσεων.

Οι περιπτώσεις με βάση τις οποίες οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να αποδείξουν τη διαχειριστική τους ικανότητα ως προς την απαίτηση 3, είναι οι ακόλουθες:

3.4.1Περίπτωση 1 : Δικαιούχοι, που διαθέτουν σε ισχύ πιστοποίηση κατά ISO 9001

Εφ’ όσον ο δυνητικός δικαιούχος διαθέτει πιστοποίηση σε ισχύ σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001Σφάλμα: Δεν βρέθηκε η πηγή παραπομπής κατά το χρόνο που γίνεται η επιβεβαίωση, το πεδίο εφαρμογής της πιστοποίησης καλύπτει την υλοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα (ανάλογα με τον τύπο της επιβεβαίωσης) και το πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) καλύπτει τις υπηρεσίες /όργανα (και τις προβλεπόμενες διαδικασίες) της παραγράφου 3.3., ο δυνητικός δικαιούχος θα θεωρείται ότι καλύπτει την απαίτηση 3.

Στην περίπτωση αυτή, η επιβεβαίωση της κάλυψης της απαίτησης 3 δεν απαιτεί υποχρεωτική αυτοψία της αρμόδιας ΕΥ στην έδρα του δυνητικού δικαιούχου, παρά μόνο διοικητική επαλήθευση βάσει του συμπληρωμένου από τον φορέα τυποποιημένου εντύπου Ι και των συνημμένα υποβαλλόμενων στοιχείων/ εγγράφων.

3.4.2Περίπτωση 2: Εφαρμογή τεκμηριωμένων διαδικασιών με τη χρήση εγχειριδίων


Ο δυνητικός δικαιούχος δεν εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001Σφάλμα: Δεν βρέθηκε η πηγή παραπομπής, αλλά έχει προετοιμάσει και χρησιμοποιεί τεκμηριωμένες (γραπτές) διαδικασίες (με εγχειρίδιο/α που έχει θέσει σε εφαρμογή), οι οποίες καλύπτουν τις υπηρεσίες / όργανα της παραγράφου 3.3. Στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωτική η διενέργεια επιθεώρησης – αυτοψίας στην έδρα του δικαιούχου από στελέχη της αρμόδιας ΕΥ.

3.5ΑΠΑΙΤΗΣΗ 4: Ελάχιστες προϋποθέσεις επάρκειας υλικοτεχνικής υποδομής


Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, η οποία θα διασφαλίζει την επαρκή λειτουργικότητα και την ασφαλή αποθήκευση – διαχείριση των πληροφοριών και των αρχείων. Για τον λόγο αυτό και ανεξάρτητα από το μέγεθος του φορέα αυτός θα πρέπει να αποδεικνύει κατ’ ελάχιστο ότι διαθέτει τα ακόλουθα :
  • μηχανογραφημένη οικονομική διαχείριση
  • τήρηση του Ελληνικού Λογιστικού Σχεδίου ή άλλου κλαδικού σχεδίου (π.χ. διπλογραφικό σύστημα για δήμους) για τους φορείς για τους οποίους το προβλέπει η σχετική νομοθεσία 5
  • ηλεκτρονική διασύνδεση της Τεχνικής υπηρεσίας (ή της αντίστοιχης μονάδας) με βάσεις πληροφοριών (ΓΓΔΕ, SIMAP, ΓΓΕΑ κ.α.) 5
  • βιβλιοθήκη (ή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη) με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων, με πρότυπα τεύχη προκηρύξεων (ανάλογα με τα έργα που υλοποιεί ο φορέας), καθώς και υπάρχοντες οδηγούς ή κείμενα αναφοράς (Πρότυπα τεύχη της ΓΓΔΕ, πρότυπα τεύχη ελάχιστων απαιτήσεων για Περιφερειακά έργα της ΓΓΕΑ – ΥΠΟΙΟ, οδηγοί ΜΟΔ,) κ.λ.π. 5
  • σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης έργων
  • τεχνική υποστήριξη της υποδομής 5
  • χώρους και τρόπους ασφαλούς τήρησης – φύλαξης των πληροφοριών και των κύριων αρχείων.

Η εκπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων θα βεβαιώνεται με τη συμπλήρωση από το φορέα των σχετικών πεδίων στο τυποποιημένο έντυπο Ι και με την αντίστοιχη επιβεβαίωση κατόπιν αυτοψίας από την αρμόδια ΕΥ (πλην της περίπτωσης της ύπαρξης πιστοποίησης κατά ISO οπότε κατά την κρίση της ΕΥ η απόδειξη της κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων υλικοτεχνικής υποδομής μπορεί να μην απαιτήσει αυτοψία και να στηριχθεί στην δήλωση των σχετικών στοιχείων από τον φορέα στο έντυπο Ι).
_____________________
5 πλην της κατηγορίας Γ

3.6Μεθοδολογία για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας – τυποποιημένα έντυπα


Με την υποβολή της αίτησης του ο δυνητικός δικαιούχος καλείται να συμπληρώσει το Τυποποιημένο Έντυπο Ι (στοιχεία φορέα – τεκμηρίωση) στο οποίο δηλώνει με πληρότητα και σαφήνεια την κάλυψη των απαιτήσεων με βάση τα ισχύοντα για την κατηγορία του κριτήρια και να επισυνάψει τα απαιτούμενα έγγραφα / δικαιολογητικά (όπως αυτά θα προβλέπονται στις σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παραγράφου 2.3.). Στο έντυπο αυτό θα περιγράφονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσιακές μονάδες για τις οποίες θα ελεγχθεί η διαχειριστική επάρκεια.

Επιπρόσθετα στο τυποποιημένο έντυπο Ι θα καταγράφεται και η εμπειρία του φορέα σε αντίστοιχης φύσης / είδους έργα. H εμπειρία αυτή θα λαμβάνεται υπ’ όψη επικουρικά, αλλά η έλλειψη της δεν θα αποτελεί ικανό λόγο μη επιβεβαίωσης της διαχειριστικής ικανότητας.

Σε κάθε περίπτωση η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας εξετάζεται από την αρμόδια ΕΥ με τη χρήση σχετικής λίστας ελέγχου - φύλλου αξιολόγησης, βασιζόμενη στα στοιχεία του φακέλου της αίτησης του δυνητικού δικαιούχου. Η λίστα αυτή – φύλλο αξιολόγησης θα εμπεριέχει και την έκθεση αυτοψίας. Σχέδιο της λίστας ελέγχου θα παραχθεί με την συνεργασία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού και των αρμόδιων Ειδικών Υπηρεσιών.

Στην περίπτωση, που ο δικαιούχος διαθέτει σε ισχύ πιστοποίηση κατά ISO 9001 (ή άλλο αντίστοιχο πρότυπο), η επιβεβαίωση της επάρκειας δεν απαιτεί υποχρεωτικά αυτοψία – επιθεώρηση από στελέχη των ΕΥ (εκτιμώντας ότι καλύπτεται από την πιστοποίηση από κατάλληλα διαπιστευμένο πιστοποιητικό οργανισμό), εκτός εάν κριθεί από την αρμόδια ΕΥ ότι κατά την εξέταση του φακέλου της αίτησης υπάρχουν ερωτηματικά που την καθιστούν αναγκαία. Σε διαφορετική περίπτωση η επιβεβαίωση απαιτεί υποχρεωτικά αυτοψία – επιθεώρηση.

Η αυτοψία θα αποτελεί επιθεώρηση εφαρμογής των διαδικασιών της παραγράφου 3.3. όπως αυτές περιγράφονται στο εγχειρίδιο καθώς και επιβεβαίωση ότι εξασφαλίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποδομής της παραγράφου 3.5

Για οποιαδήποτε κατηγορία και αν ζητήσει επιβεβαίωση ο δυνητικός δικαιούχος (σύμφωνα με την παράγραφο 3.1.), η έκφραση θετικής γνώμης από την αρμόδια ΕΥ θα οδηγεί στην έκδοση εγγράφου επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας (ανάλογα με την αίτηση του φορέα θα επισημαίνεται ο αντίστοιχος τύπος επιβεβαίωσης, ενώ δύναται να συνυπάρχουν στο έγγραφο περισσότεροι του ενός τύποι επιβεβαίωσης), η οποία θα στηρίζεται στη συμπληρωμένη λίστα ελέγχου, και στην ενσωματωμένη έκθεση της αυτοψίας / επιθεώρησης των εξουσιοδοτημένων στελεχών της. Η επιβεβαίωση τύπου Γ δεν καλύπτει δράσεις που δεν υπάγονται στις περιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτήν. Επίσης η ύπαρξη επιβεβαίωσης τύπου Β δεν καλύπτει τον φορέα για την επάρκεια εκτέλεσης έργων με τεχνικό αντικείμενο (για τα οποία απαιτείται υποχρεωτικά επιβεβαίωση τύπου Α). Το χορηγούμενο έγγραφο επιβεβαίωσης καλύπτει τις υπηρεσιακές μονάδες, οι οποίες έχουν περιγραφεί στην αίτηση του φορέα (και επομένως έχει ελεγχθεί η επάρκεια των διαδικασιών τους). Η επιβεβαίωση επομένως του φορέα δεν καλύπτει την εμπλοκή άλλων υπηρεσιακών μονάδων του φορέα οι οποίες δεν περιγράφονται στην αίτηση του.

Η αρμόδια ΕΥ έχει το δικαίωμα να ζητήσει την πρόσθετη απόδειξη της κάλυψης κάποιων κριτηρίων από τον φορέα προκειμένου να ολοκληρώσει την επιβεβαίωση της επάρκειας του ή να ζητήσει την υποβολή πρόσθετων στοιχείων ή διευκρινίσεων ή τέλος να ζητήσει την συμμόρφωση σε σχέση με συγκεκριμένες αποκλίσεις, που διαπίστωσε, θέτοντας συγκεκριμένο χρόνο για την ανταπόκριση του φορέα.

Σε περίπτωση έκφρασης αρνητικής άποψης, αυτή θα τεκμηριώνεται με σχετική επιστολή προς τον δυνητικό δικαιούχο, στην οποία θα αιτιολογείται η απόρριψη με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από την ανωτέρω διαδικασία είτε κατά την διοικητική επαλήθευση είτε κατά την αυτοψία/ επιθεώρηση. Στην περίπτωση αυτή ο δυνητικός δικαιούχος έχει την δυνατότητα να επανυποβάλει πρόταση με αίτημα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής του επάρκειας σε κατάλληλο χρόνο αφού καλύψει τις ελλείψεις – αδυναμίες που παρατηρήθηκαν.

Φορέας, που έχει ήδη αποκτήσει επιβεβαίωση που καλύπτει συγκεκριμένες υπηρεσιακές του μονάδες, δύναται να αιτηθεί αναμόρφωση - αναβάθμιση της επιβεβαίωσης με σχετικό επανέλεγχο από την αρμόδια ΕΥ είτε για την αναβάθμιση της κατηγορίας της επιβεβαίωσης είτε για την κάλυψη επί πλέον υπηρεσιακών μονάδων του.

4.ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ


4.1Περίοδος ισχύος του εγγράφου επιβεβαίωσης επάρκειας.


Δικαιούχος ο οποίος θα λάβει από οποιαδήποτε εκ των ΕΥ κατά την μεταβατική περίοδο, έγγραφο επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας, θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και θα συνοδεύει κάθε μελλοντική πρόταση του προς αυτά, με τις επί μέρους διαφοροποιήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3.1., μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου Ελληνικού Προτύπου Διαχείρισης Έργων.

Σε κάθε περίπτωση, δικαιούχος που έχει λάβει επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας κατά την μεταβατική περίοδο, οφείλει να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το Ελληνικό Πρότυπο Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, μέσω των μηχανισμών που θα προβλεφθούν για το σκοπό αυτό.


4.2Προετοιμασία δικαιούχων


Για την έγκαιρη προετοιμασία τους οι δικαιούχοι θα ήταν χρήσιμο να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Έλεγχος του κανονιστικού πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που εφαρμόζουν ως δικαιούχοι και τυχόν προσαρμογή του ώστε να είναι πλήρως συμβατό με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο.

  • Προετοιμασία για την κάλυψη των απαιτήσεων διαχειριστικής επάρκειας σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ενότητα 3 της παρούσας. Σε ότι αφορά στους φορείς της αυτοδιοίκησης, επειδή, σε συμφωνία με το ΥΠΟΙΟ, τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η ΚΕΔΚΕ/ΕΕΤΑΑ βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης πρότυπων εγχειριδίων/τυποποιημένων εντύπων για τις Ν.Α. και τους Δήμους, οι αντίστοιχοι φορείς θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα εγχειρίδια αυτά.

Παράλληλα οι δικαιούχοι θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την πρόοδο των εργασιών ανάπτυξης του Ελληνικού Προτύπου, η οποία θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΟ: http://www.hellaskps.gr/2007-2013.htm και να ενημερώνονται κατά τη φάση της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου του Ελληνικού Προτύπου Διαχείρισης Έργων. Με τον τρόπο αυτό οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενσωματώσουν, πριν την έγκριση του Ελληνικού Προτύπου Διαχείρισης Έργων, σημαντικά του κεφάλαια και εύκολα θα καλύψουν τις περαιτέρω απαιτήσεις που πιθανά θα χρειασθούν.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι που υλοποιούν έργα συνεχιζόμενα από το ΚΠΣ 2000-2006 στο πλαίσιο των συμφωνημένων με την Επιτροπή έργων, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν την προετοιμασία εφαρμογής των απαιτήσεων της ενότητας 3 .

5.ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ


Το προβλεπόμενο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη διαδικασία επιβεβαίωσης της επάρκειας των δυνητικών δικαιούχων κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και κυρίως για την μεταβατική περίοδο μέχρι την θεσμοθέτηση του Ελληνικού Προτύπου Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων παρουσιάζεται στον πίνακα 5 – 1 του παραρτήματος Ι.


Ο Γενικός Γραμματέας



Παναγιώτης Δρόσος

Εσωτερική Διανομή:
  • Γραφείο Υφυπουργού κου Γιάννη Παπαθανασίου
  • Γραφείο Γ. Γραμματέα κου Παν. Δρόσου
  • Γραφείο Γεν. Δ/ντή κου Εμ. Κατσιαδάκη
  • Γραφείο Γενικού Δ/ντή Ιδιωτικών Επενδύσεων
  • ΕΥΣ
  • ΕΥΣΣΑΑΠ


Πίνακας Αποδεκτών:
  1. Υπουργείο Εσωτερικών
Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
κ. Βασίλειο Ανδρονόπουλο
Βασ. Σοφίας 15, 106 74 Αθήνα

  1. Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Ειδικό Γραμματέα κ. Βασίλειο Ασημακόπουλο– Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας»
Νίκης 5-7, 101 80 Αθήνα
  1. Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων, κ. Κων/νο Τσουτσοπλίδη– Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και Κ.Π. «Equal»
Πειραιώς 40, 101 82 Αθήνα

  1. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη – Ε.Π. «Οδικοί Άξονες – Λιμένες – Αστική Ανάπτυξη»
Χαρ. Τρικούπη 182, 101 78 Αθήνα

  1. Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελο Μπαλτά – Ε.Π. «Περιβάλλον»
Αμαλιάδος 17, 115 23 Αθήνα

  1. Υπουργείο Ανάπτυξης
Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας – Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα»
Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα

  1. Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών
Γενικό Γραμματέα Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Σίμο Σιμόπουλο – Ε.Π. «Σιδηρόδρομοι – Αερολιμένες – Αστικές Συγκοινωνίες»
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, 153 69 Παπάγου

  1. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Γενικό Γραμματέα, κ. Δ. Πλατή – Ε.Π. «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση»
Μητροπόλεως 15, 101 30 Αθήνα

Ειδικό Γραμματέα, κ. Γ. Πανδρεμένο - Ε.Π. «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση»
Πιττακού 2 και Περιάνδρου, 105 58 Αθήνα

  1. Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Γενικό Γραμματέα, κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο – Στράτη – Ε.Π. «Υγεία-Πρόνοια»
Αριστοτέλους 17, 104 33 Αθήνα

  1. Υπουργείο Πολιτισμού
Γενικό Γραμματέα, – Ε.Π. «Πολιτισμός»
Μπουμπουλίνας 20, 106 82 Αθήνα

  1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτριο Σταμάτη, Πρόεδρο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Γ. Κακουλίδου 1, 691 00 Κομοτηνή

  1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Γενικό Γραμματέα, κ. Γεώργιο Τσιότρα, Πρόεδρο ΠΕΠ Κεντ. Μακεδονίας
Τ. Οικονομίδη και Καθ. Ρωσίδη 11, 540 08 Θεσσαλονίκη

  1. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Γενικό Γραμματέα, κ. Ανδρέα Λεούδη, Πρόεδρο ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας
Πνευματικό Κέντρο Κοζάνης, 501 00 Κοζάνη

  1. Περιφέρεια Ηπείρου
Γενικό Γραμματέα, κ. Δ. Πανοζάχο, Πρόεδρο ΠΕΠ Ηπείρου
8ης Μεραρχίας 5, 454 45 Ιωάννινα

  1. Περιφέρεια Θεσσαλίας
Γενικό Γραμματέα, κ. Φώτιο Γκούπα, Πρόεδρο ΠΕΠ Θεσσαλίας
Σωκράτους 111, 413 36 Λάρισα

  1. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γενικό Γραμματέα, Πρόεδρο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων
Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Αλικές Ποταμού, 491 00 Κέρκυρα

  1. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Γενικό Γραμματέα, κ. Σπυρίδωνα Σπυρίδων, Πρόεδρο ΠΕΠ Δυτ. Ελλάδας
Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 28, 264 41 Πάτρα

  1. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
Γενικό Γραμματέα, κ. Αθανάσιο Σκορδά, Πρόεδρο ΠΕΠ Στ. Ελλάδας
Υψηλάντου 1, 331 00 Λαμία

  1. Περιφέρεια Αττικής
Γενικός Γραμματέας, κ. Χαρ. Μανιάτη, Πρόεδρο ΠΕΠ Αττικής
Ευαγγελιστρίας 2, 105 63 Αθήνα

  1. Περιφέρεια Πελοποννήσου
Γενικό Γραμματέα, κ. Ν. Αγγελόπουλο, Πρόεδρο ΠΕΠ Πελοποννήσου
Τέρμα Ερυθρού Σταυρού, 221 00 Τρίπολη

  1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Γενικό Γραμματέα, κ. Ιωάννη Λέκκα, Πρόεδρο ΠΕΠ Β. Αιγαίου
Κουντουριώτου 77, 811 00 Μυτιλήνη

  1. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Γενικό Γραμματέα, κ. Χαρ. Κόκκινο, Πρόεδρο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου
Επτανήσου 35, 841 00 Ερμούπολη - Σύρος

  1. Περιφέρεια Κρήτης
Γενικό Γραμματέα, κ. Σεραφείμ Τσόκα, Πρόεδρο ΠΕΠ Κρήτης
Πλ. Κουντουριώτη, 712 02 Ηράκλειο Κρήτης

Κοινοποίηση :
  • Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας»
Λέκκα 23 – 25
105 62, Αθήνα
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Παρακολούθησης Ταμείου Συνοχής
Νίκης 10
101 80, Αθήνα
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ΚΠ “INTERREG”
Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65
ΤΚ57001, Πυλαία, Θεσσαλονίκη
  • Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
  • Ειδική υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση»
Δεληγιώργη 9
104 37, Αθήνα
  • ΥΠΕΧΩΔΕ
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Οδικοί Άξονες, Λιμάνια & Αστική Ανάπτυξη»
Κόνιαρη 15
115 21, Αθήνα
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Περιβάλλον»
Ιτέας 2 & Ευρυτανίας
115 23, Αθήνα
  • Υπουργείο Ανάπτυξης
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα»
Μεσογείων 56
115 27, Αθήνα
  • Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες»
Αγ. Σοφίας 10
154 21, Ν. Ψυχικό
  • Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση»
Πιττακού 2 & Περιάνδρου
105 58, Πλάκα
  • Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Υγεία – Πρόνοια»
Γλάδστωνος 1α
106 77, Αθήνα
  • Υπουργείο Πολιτισμού
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Πολιτισμός»
Θεμιστοκλέους 87 & Μεθώνης
106 81, Αθήνα
  • Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Κ.Π. EQUAL
Αγησιλάου 23 – 25,
104 36, Αθήνα
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Λοχ. Ορφανουδάκη & Ηλέκτρας
691 00, Κομοτηνή
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Λ. Γεωργικής Σχολής 65
570 01, Πυλαία – Θεσ/νίκη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Διοικητήριο – ΖΕΠ
501 00, Κοζάνη
  • Περιφέρεια Ηπείρου
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
8ης Μεραρχίας 5 -7
454 45, Ιωάννινα
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Σωκράτους 111
413 36, Λάρισα
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Εθν. Παλαιοκαστρίτσας – Αλυκές Ποταμού
491 00, Κέρκυρα
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 28,
264 41, Πάτρα
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Υψηλάντου 12
351 00, Λαμία
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Λ. Συγγρού 98 – 100
117 41, Αθήνα
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Τέρμα Ερ. Σταυρού
221 00, Τρίπολη
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
1ο χλμ Μυτιλήνης – Λουτρών
811 00, Μυτιλήνη
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Π. Βαρδάκα & Σ. Καράγεωργα
841 00, Ερμούπολη Σύρου
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ
Δουκός Μποφώρ 7
712 02, Ηράκλειο
  • Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
  • Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κα Ευγ. Τσουμάνη-Σπέντζα
  • Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Αθ. Ανδρεουλάκο
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • Δ/ντή Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης, κ. Π. Καλλίρη
  • Υπουργείο Ανάπτυξης
  • Γενικό Γραμματέα, κ. Κ. Μουσουρούλη
  • ΥΠΕΧΩΔΕ
  • Γραφείο Γενικού Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Ειδικό Γραμματέα, (Διοικ. Τομέας Προγραμματισμού & Εφαρμογών Γ΄ΚΠΣ), κ. Δ. Παπαγιαννίδη
  • Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Γενικό Γραμματέα, κ. Κ. Γκλέτσο
  • Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
  • Γενικό Γραμματέα, κ. Σπ. Ευσταθόπουλο
  • Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, κ. Γ. Βλάχο
  • Πρόεδρο ΜΟΔ Α.Ε. κ. Δ. Καρδοματέα
  • Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Ακαδημίας 65 και Γεναδίου 8, 10682 Αθήνα
  • Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), Μεσογείων 15, 11526 Αθήνα
  • Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Καρ. Σερβίας 4 & Λέκκα 23-25, 102 48 Αθήνα
  • Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), Αχαρνών 313, 111 45, Αθήνα
  • Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Μυλλέρου 73-77, 10436 Αθήνα
  • Πρόεδρο Ελληνικής Ενωσης Αναπτυξιακών Εταιρειών (HEL.A.D.A.), Φον Καραγιάννη 1-3, 501 00 Κοζάνη






ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι : ΠΙΝΑΚΕΣ



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ
Επιβεβαίωση τύπου Α
Επιβεβαίωση τύπου Β
Επιβεβαίωση τύπου Γ
Η επιβεβαίωση αυτή καλύπτει έργα με τεχνικό περιεχόμενο (δημόσια έργα υποδομής και τεχνικές μελέτες) και έχει μεγαλύτερο αριθμό απαιτήσεων από τις λοιπές κατηγορίες.
Η επιβεβαίωση αυτή καλύπτει έργα/ πράξεις χωρίς τεχνικό περιεχόμενο (προμήθειες, υπηρεσίες κ.λ.π.).
Η επιβεβαίωση αυτή δεν καλύπτει τις ανάγκες των απαιτήσεων για επιβεβαίωση τύπου Α΄ή Β΄. Οι περιπτώσεις που μπορεί να καλύψει η επιβεβαίωση αυτή είναι εξειδικευμένες δράσεις (ΕΚΤ ή άλλων ταμείων) που υλοποιούνται κυρίως με ίδια μέσα.
Πίνακας 3.1.‑1: Κατηγοριοποίηση τύπων επιβεβαίωσης για απαιτήσεις διαχειριστικής επάρκειας
Ο δυνητικός δικαιούχος καλείται να κρίνει και να δηλώσει στην αίτηση του τον τύπο της επιβεβαίωσης που επιθυμεί ανάλογα με το είδος έργων που προτίθεται να υλοποιήσει.

Πίνακας 3.1. – 2 Κριτήρια/απαιτήσεις διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχων ανάλογα με την κατηγορία - τύπο επιβεβαίωσης που αιτούνται (με επισημαίνεται η απαίτηση κάλυψης του κριτηρίου)


α/α
Κριτήριο
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
β
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Γ
1. ΑΠΑΙΤΗΣΗ 1 :ΕΠΑΡΚΕΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΟΡΕΑ
1.1
Πρόβλεψη σχετικής αρμοδιότητας υλοποίησης έργων
1.2
Συμβατότητα θεσμικού πλαισίου με το εθνικό και κοινοτικό δίκτυο
2. ΑΠΑΙΤΗΣΗ 2 : ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
2.1 Οργανωτική Δομή
2.1.1
Ύπαρξη εγκεκριμένου οργανο-γράμματος
2.1.2
Ύπαρξη μονάδας/οργάνου αρμόδιου για τον προγραμματισμό έργων /ενεργειών
2.1.3
Ύπαρξη μονάδας/οργάνου αρμόδιου για το σχεδιασμό και ωρίμανση έργων

2.1.4
Ύπαρξη μονάδας/οργάνου αρμόδιου για την διενέργεια διαγωνισμών και την ανάθεση – διαχείριση συμβάσεων

2.1.4i.
Καθορισμός απαραίτητων οργάνων αναθέτουσας αρχής

2.1.4ii
Ύπαρξη συγκροτημένης τεχνικής υπηρεσίας με την ελάχιστη στελέχωση


2.1.4iii
Ύπαρξη επαρκούς επιχειρησιακής μονάδας για την διενέργεια διαγωνισμών και ανάθεση - διαχείριση συμβάσεων


2.1.5
Ύπαρξη μονάδας/οργάνου αρμόδιου για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου και την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου έργων
2.1.6
Ύπαρξη μονάδας/οργάνου αρμόδιου για την οικονομική διαχείριση των έργων
2.1.7
Εξασφάλιση νομικής κάλυψης




2.2 Καθορισμός αρμοδιοτήτων
2.2.1
Σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων των διαφόρων μονάδων /οργάνων
2.2.2
Επαρκής διάκριση καθηκόντων (π.χ. μεταξύ του αρμοδίου για την πιστοποίηση φυσικού αντικειμένου και του αρμοδίου για την διεκπεραίωση των πληρωμών)
3. ΑΠΑΙΤΗΣΗ 3 : ΕΠΑΡΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ(ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ)
3.1 Εγχειρίδιο διαδικασιών
3.1.1
Ύπαρξη εγχειριδίου διαδικασιών
3.1.2.
Χρήση τυποποιημένων εντύπων
3.2 Προγραμματισμός έργων-ενεργειών
3.2.1
Διαδικασία κατάρτισης ετήσιου προγράμματος

3.2.2
Διαδικασία επανεξέτασης ετήσιου προγράμματος και πιθανής αναθεώρησής του


3.3 Σχεδιασμός και ωρίμανση έργων
3.3.1
Διαδικασία καθορισμού απαιτήσεων σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων


3.3.2
Διαδικασίες διασφάλισης απαι-τούμενων πόρων για την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου

3.3.3
Διαδικασίες σχεδιασμού - προγραμματισμού των απαιτούμενων μελετών

3.3.4
Διαδικασίες διασφάλισης απαιτού-μενων αδειοδοτήσεων – κυριότητας ακινήτων κ.α.

3.4 Διενέργεια διαγωνισμού, ανάθεση σύμβασης /επιλογή ωφελουμένων
3.4.1
Διαδικασία προετοιμασίας και διενέργειας διαγωνισμού

3.4.2
Διαδικασίας αξιολόγησης προσφο-ρών / ωφελουμένων

3.4.3
Διαδικασία χειρισμού ενστάσεων

3.4.4
Διαδικασία υπογραφής σύμβασης – /επιλογής ωφελουμένων, ολοκλή-ρωσης διαγωνισμού

3.5 Παρακολούθηση έργου, πιστοποίηση φυσικού αντικειμένου
3.5α Παρακολούθηση και διαχείριση έργου
3.5.1
Σχέδιο υλοποίησης έργου

3.5.2
Έλεγχος προόδου του έργου και παρακολούθηση χρονοδιαγράμματος
3.5.3
Διαχείριση προβλημάτων και αλλαγών (τροποποιήσεις συμβάσεων, τεχνικών δελτίων κ.α.)

3.5.4
Διαχείριση ποιότητας τεχνικών έργων (μετρήσεις, έλεγχοι υλικών κ.α.)


3.5.5
Διαχείριση εγγράφων
3.5β Έλεγχος και παραλαβή φυσικού αντικειμένου
3.5.6
Διαδικασία πιστοποίησης φυσικού αντικειμένου
3.5.7
Διαδικασία ελέγχου τήρησης λοιπών υποχρεώσεων αναδόχου
3.5γ Ενημέρωση Διαχειριστικής Αρχής
3.5.8
Κατάρτιση και υποβολή εκθέσεων και αναφορών
3.5.9
Επικοινωνία και ενημέρωση διαχει-ριστικής αρχής
3.6 Οικονομική Διαχείριση έργου
3.6.1
Διαδικασίες τήρησης υποχρεώσεων συγχρηματοδοτούμενου έργου (τήρηση ξεχωριστής λογιστικής μερίδας ανά συγχρηματοδοτούμενη πράξη, καθορισμός επιλέξιμων δαπανών κ.α.)
3.6.2
Διαδικασία διεκπεραίωσης πληρω-
μών
3.6.3
Διαδικασία τήρησης λογιστικού συστήματος / σχεδίου
3.7 Διαδικασίες παρακολούθησης και τήρησης ισχύουσας νομοθεσίας
3.7.1
Διαδικασία παρακολούθησης της ισχύουσας νομοθεσίας


3.7.2
Διαδικασία παροχής νομικής υποστήριξης
4. ΑΠΑΙΤΗΣΗ 4 : ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥλικοτεχνικήΣ υποδομήΣ
4.1
Μηχανογραφημένη οικονομική διαχείριση
4.1.α
Τήρηση λογιστικού σχεδίου όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία

4.2
Ηλεκτρονική παρακολούθηση έργων

4.3
Ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις πληροφοριών

4.4
Βιβλιοθήκη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, πρότυπα τεύχη, υπάρχοντες οδηγοί (ηλεκτρονική ή μη)

4.5
Τεχνική υποστήριξη υποδομής

4.6
Χώροι / τρόποι ασφαλούς τήρησης – φύλαξης πληροφοριών

Ο ανωτέρω πίνακας σχετίζεται άμεσα με τα αντίστοιχα πεδία του τυποποιημένου εντύπου Ι (στο τμήμα Δ : Δήλωση κάλυψης κριτηρίων από τον φορέα) και διευκολύνει τον φορέα στην συμπλήρωση του εντύπου.



Πίνακας 5-1: Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών προετοιμασίας για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας δυνητικών δικαιούχων

Ενέργεια
Χρόνος ολοκλήρωσης
Υπογραφή σύμβασης ΥΠΟΙΟ – ΕΛΟΤ για το ελληνικό πρότυπο
Αύγουστος 2007
Έκδοση υπουργικής απόφασης - Αποστολή εγκυκλίου οδηγιών από ΥΠΟΙΟ
Φεβρουάριος 2008
Ορισμός αρμοδίων στελεχών από ΕΥ
Φεβρουάριος 2008
Συναντήσεις στελεχών ΕΥ με συμμετοχή και προϊσταμένων με την Εθνική Αρχή Συντονισμού
Φεβρουάριος 2008
Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και συσκέψεων
Φεβρουάριος 2008
Πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων στα στελέχη των ΕΥ
Φεβρουάριος 2008
Αποστολή πρότυπων εγχειριδίων/ εντύπων σε Ν.Α. και Δήμους (από ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ)
Φεβρουάριος 2008
Δημοσίευση - αποστολή αρχικών προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή φακέλων – αιτήσεων επιβεβαίωσης επάρκειας
Μάρτιος 2008
Θεσμοθέτηση Ελληνικού προτύπου διοίκησης και διαχείρισης έργων
Ιανουάριος 2009



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ : ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ Ι

Ακολουθεί σχέδιο του τυποποιημένου εντύπου Ι (στοιχεία φορέα – τεκμηρίωση), το οποίο θα υποβάλλεται από το φορέα μαζί με την αίτηση του και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κάλυψη των κριτηρίων και απαιτήσεων για την επιβεβαίωση της επάρκειας του.

1 Η ΕΥΔ ΕΠ «Πολιτισμός» η οποία δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης για την 4η Π.Π. θα υποστηρίξει την προετοιμασία των δικαιούχων που εποπτεύονται από το Υπ. Πολιτισμού
2 Με συνεργασία των αρμόδιων ΕΥ με την Εθνική Αρχή Συντονισμού θα καθορισθούν κατά την εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων οι συγκεκριμένες δράσεις (πιθανώς σε επίπεδο κατηγοριών πράξεων) για τις οποίες θα μπορεί να ισχύει η επιβεβαίωση τύπου Γ.
3 Με εξαιρέσεις για την επιβεβαίωση τύπου Γ
4 ή ανάλογα διεθνή πρότυπα αντίστοιχων απαιτήσεων





πιστοποίηση επάρκειας Οργανισμών για την Υλοποίηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα


Πιστοποίηση
Συστήματα Διαχείρισης και Υπηρεσίες
Πιστοποίηση Προϊόντων-Ελληνικά Σήματα Συμόρφωσης
Σήμανση CE
Έλεγχοι-Δειγματοληψία
Διαπιστεύσεις
Άλλες Δραστηριότητες
Αιτήσεις και Άλλα Έγγραφα
Διεθνές Δίκτυο Φορέων Πιστοποίησης (IQNet)
Επικοινωνία



Τα έργα δημοσίου χαρακτήρα καλύπτουν ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και γενικότερα αποσκοπούν στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της προγραμματικής περιόδου 2008-2013, αλλά και γενικότερα τα έργα που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Η ανάπτυξη της σειράς προτύπων που αφορούν τη διαχειριστική επάρκεια προέκυψε από την ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των πράξεων που εκτελούνται στο πλαίσιο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Με την εφαρμογή και τη διατήρηση ενός Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων των έργων με την αποδοτικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμόζεται και από οργανισμούς που υλοποιούν έργα μη δημοσίου χαρακτήρα και επιθυμούν να βελτιώσουν τη διαχειριστική τους επάρκεια.

Ο ΕΛΟΤ μέσω της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 95 «Διαχείριση Έργων» εκπόνησε το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429 «Διαχειριστική επάρκεια οργανισμών για την υλοποίηση έργων δημοσίου χαρακτήρα», καθώς και τους οδηγούς εφαρμογής ΕΛΟΤ 1431-1, ΕΛΟΤ 1431-2 και ΕΛΟΤ 1431-3 που εξειδικεύουν τις απαιτήσεις εφαρμογής και για τις τρεις κατηγορίες έργων, Α (δημόσια τεχνικά έργα υποδομής), Β ( δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών) και Γ( συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται με ίδια μέσα). Οι οδηγοί εφαρμογής ΕΛΟΤ 1431 προβλέπουν την κατάταξη των οργανισμών σε επίπεδα διαχειριστικής επάρκειας, βάσει των παρεχόμενων αποδεικτικών στοιχείων ικανοποίησης των απαιτήσεων.

Ο ΕΛΟΤ διαπιστεύθηκε από το ΕΣΥΔ ως Φορέας Επιβεβαίωσης Συστημάτων Διαχειριστικής Επάρκειας Οργανισμών για την Υλοποίηση Έργων Δημόσιου Χαρακτήρα σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008 και για όλες τις κατηγορίες έργων και σύμφωνα με τα Πρότυπα ΕΛΟΤ 1431-1, ΕΛΟΤ 1431-2 και ΕΛΟΤ 1431-3. Επισημαίνεται ότι ο ΕΛΟΤ είναι ο πρώτος φορέας που διαπιστεύτηκε και για τις τρεις ως άνω κατηγορίες.



Διεργασία Αξιολόγησης και Επιβεβαίωσης



Ο ΕΛΟΤ, με το έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης και επιβεβαίωσης Συστημάτων Διαχειριστικής Επάρκειας Οργανισμών για την Υλοποίηση Έργων, υψηλού επιπέδου και προστιθέμενης αξίας. Η διεργασία της Επιβεβαίωσης περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα βήματα:



Το αποτέλεσμα της διεργασίας Αξιολόγησης και Επιβεβαίωσης είναι η χορήγηση της Επιβεβαίωσης Συμμόρφωσης Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας.


Κείμενο βάσης:

Γενικός Κανονισμός Αξιολόγησης και Επιβεβαίωσης Συστημάτων Διαχειριστικής Επάρκειας Οργανισμών για την υλοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα

Πρότυπα:

ΕΛΟΤ 1429 «Διαχειριστική επάρκεια οργανισμών για την υλοποίηση έργων δημοσίου χαρακτήρα»
ΕΛΟΤ 1431-1 «Οδηγός εφαρμογής του ΕΛΟΤ 1429 για οργανισμούς υλοποίησης δημοσίων τεχνικών έργων υποδομής»
ΕΛΟΤ 1431-2 «Οδηγός εφαρμογής του ΕΛΟΤ 1429 για οργανισμούς υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών και υπηρεσιών»
ΕΛΟΤ 1431-3 «Οδηγός εφαρμογής του ΕΛΟΤ 1429 για οργανισμούς υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων με ίδια μέσα»


Νομοθεσία:

Ν. 3614/03-12-2007 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013»

Αιτήσεις:

Αίτηση Υποβολής Προσφοράς,
Αίτηση Πιστοποίησης





Δεν υπάρχουν σχόλια: