Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

H Λανθάνουσα Προαστικοποίηση των νήσων.

H Λανθάνουσα Προαστικοποίηση των νήσων.

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
 
Αλήθεια ποιος είναι  εκείνος  που δεν ενθουσιάζεται βλέποντας τα απαράμιλλου κάλλους Ελληνικά νησιά ; Συνειρμικά η φαντασίωση με το άρωμα της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας να  διαπερνά την σκέψη ,αλλά και το ηλιοβασίλεμα σε ένα καταπράσινο νησί του Ιονίου απογειώνει αυτή την σκέψη . Αυτό Τι σημαίνει για τον νησιώτη κάτοικο , αλλά και τι σημαίνει για τους υπολοίπους κατοίκους της Ελλάδας;

H οπτική γωνία απεικόνισης  χωρίς συντεχνιακό πρίσμα αλλά και χωρίς τοπική αβλεψία παραμέτρων , μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες που θα σοκάρουν αυτό που επί χρόνια καλλιεργείται. Η αναντιστοιχία κερδοφορίας και σχέσης κόστους ωφέλειας  του λεγόμενου Τουριστικού προϊόντος είναι απελπιστικά ελλειμματική !
    Ναι  , το λεγόμενο κερδοφόρο Τουριστικό προϊόν δεν είναι παρά μια παραμυθία ουτοπική η οποία διευκολύνει τους στόχους κύκλων  πέραν της  Ελληνικής επικράτειας.
  
    Για τους μυημένους περιγράφεται με γραφικούς χαρακτηρισμούς , όπως τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων , ή η διάλυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Και ναι σε μια χώρα ,όπου το all inclusive είναι βασικό , όπου τα αεροπορικά καρτέλ καθορίζουν την τιμή ενοικίασης-πώλησης  ενός προσφερόμενου προϊόντος δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά.
 Άπειρες οι καταγγελίες για βαλιτσάκια με ζεστό χρήμα να ταξιδεύουν σε παραδείσιες χώρες , αλλά και για πλημμελή εποπτικό έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων μέσα από το σύνολο της Τουριστικής βιομηχανίας.

Αποτέλεσμα …20 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες  «επιτίθενται»  κάθε χρόνο μέσα  σε 90 ημέρες περίπου ,με πολύ χαμηλό πορτοφόλι για να απολαύσουν την παρθένα και μαγική Ελλάδα.  Οι δε  Έλληνες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες υποδομών φιλοξενίας ,  προσφέροντας τους μάλιστα και την ιδιοτικότητα του παρθένου τοπίου μέσα σε αστικό περιβάλλον!

Πράγμα αδύνατον .  Η φέρουσα ικανότητα της χώρας είναι συγκεκριμένη με όρους που οι Τουριστική αγορά επιβάλει. Χρόνο με τον χρόνο η εμφανής συνολική απομέιωση δαπανών του επισκέπτη τουρίστα στην χώρα μας το αποδεικνύει (αυτό που λέμε μέσο πορτοφόλι).  Είναι αυτή η αναγκαστική «εκπτωση» υπηρεσιών  που λέμε γιατί δεν μπορεί να τα έχει όλα σε ένα ο Τουρίστας επισκέπτης-πελάτης.

Και εδώ είναι που ανακαλύπτουμε αυτό που επί χρόνια δολίως παραπληροφορείτε η Ελληνική κοινωνία περί της ναυαρχίδας  Της οικονομίας αλλά και του το πόσο καλός είναι ο Τουρισμός.  Εδώ είναι που ανακαλύπτουμε τον επί  χρόνια σκοπίμως καλλιεργούμενο προσανατολισμό της Ελληνικής οικονομίας σε ανάδειξη Τουριστικής βιομηχανίας ,αλλά  και σημείο  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Διότι αυτά είναι η μία μεριά . Η άλλη μεριά ;

Ποιος πληρώνει τις υποδομές υποστήριξης για να υπάρχει αυτή η "απόβαση" των 90ημερών τουριστικής λανθάνουσας ευημερίας ;
Tις υπόλοιπες 260 ημέρες του χρόνου πως υποστηρίζετε το σύστημα;
Η εγκατάλειψη της αγροτικής , της κτηνοτροφικής αλλά και των άλλων μορφών πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας τι σημαίνει για την χώρα;

Έπρεπε να ξεσπάσει η φούσκα των ακινήτων το 1998 με την Lehmann brothers  για να αντιληφθούμε ότι το μοντέλο αστικοποίησης των πάντων δεν μπορεί να είναι αέναο.

Έπρεπε να πέσουν οι τιμές των ακινήτων για να καταλάβουμε ότι η οικοδομή από μόνη της δεν αρκεί χωρίς πρωτίστως να είναι ισόρροπη η ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους σε όλα τα επαγγέλματα  .
Βέβαια την αστική λύση την έδινε και εξακολουθεί και την δίνει ακόμα και σήμερα  ο κοινωνικός αυτοματισμός που διαλύει κάθε σοβαρή συνολική πρόταση στο όνομα της συντεχνίας συμφερόντων .

Έπρεπε να ανέβη ο λογαριασμός της ΔΕΗ για να αντιληφθούμε ότι  η  αιχμή παροχής ρεύματος σε φουλ περίοδο δεν μπορούσε να καλυφτεί από μικρές μονάδες παραγωγής .
Και η επένδυση για την πλήρη κάλυψη θα ήταν μακροπρόθεσμη άρα τον χειμώνα οι νησιώτες πχ . θα έπρεπε να πληρώνουν αυξημένες δαπάνες  λογαριασμών ρεύματος χωρίς να έχουν αυξημένη κατανάλωση .

Θα μπορούσε κανείς  να περιγράφει επί  ώρες, λάθος μοντέλα ανάπτυξης χωρίς πρωτίστως να έχουν μια σοβαρή ανάλυση κινδύνου της επένδυσης,  είτε από αστάθμητους παράγοντες είτε από προβλέψιμους.

Έχει έρθει η στιγμή που οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ο Τουρισμός καίτοι είναι εργαλείο δεν έιναι πανάκεια .  Η ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών με μια ολιστική προσέγγιση στόχων επενδύοντας σε ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση είναι προ των πυλών .

Τα παραδείγματα καταστροφής στην Τουριστική Ισπανία είναι παραδείγματα προς αποφυγή ..
Αυτός ο ευλογημένος τόπος  έχει τεράστιες δυνατότητες  παραγωγική ανασυγκρότησης με στόχο την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία .

    Σε αυτή την χρονική συγκυρία όπου υπαγορέυονται δομικές αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας ανεξαρτήτως επιλογών της  Ε.Ε. ,καθότι είναι προφανές ότι προστατεύει τον βιομηχανικό Βορρά  είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πλεύσης .
.  Για εμάς τους Ελληνες που βιώνουμε την ανθρωπιστική κρίση  θα στηρίξουμε αυτό το μοντέλο ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης,  που θα δώσει όραμα και προοπτική στην νεολαία που φεύγει πληγωμένη από την πατρίδα αλλά και τους μεσήλικες που έχουν δει τα λάθη του παρελθόντος.


Εχει έρθει η ώρα πλέον να χαμογελάσουμε, παρά το δύσκολο της μάχης  

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: