Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ); ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟ:

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν άρδην ,αλλάζει πρωτίστως και η συμπεριφορά μας απέναντι σε όλα όσα περιγράφονται ως σκουπίδια ,ενώ είναι πρωτίστως εν δυνάμει ανακτήσιμοι πόροι ,αυτοί οι ανακτήσιμοι πόροι μπορούν να δημιουργήσουν από το μηδέν νέα προϊόντα προς όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην χώρας επιλύοντας το επί χρόνια δημιουργηθέν χαοτικό υγειονομικό πρόβλημα των μέχρι πρότινος ονομαζόμενων "απορριμάτων"  .

Και επειδή ο διαχωρισμός στην πηγή των προϊόντων που έχουμε πλέον σαν ιδιοκτήτες,εμείς οι απλοί και ταπεινοί πολίτες τα έχουμε πληρώσει τρισάκις (ΕΕΑ ,Δημοτικά Τέλη,είσοδος στα ΚΔΑΥ) υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με το τι "πετάμε" σε κάθε ρεύμα διαλογής.

Είναι προφανές ότι όταν περιγράφεται σαν ρεύμα ανακύκλωσης το γυαλί εύκολα προσδιορίζεται ότι η προσδοκώμενη ανάκτηση αφορά μπουκάλια γυαλιού .Περιλαμβάνει όμως το σπασμένο ποτήρι ;

Μερικές διευκρινιστικές πληροφορίες ως προς το τι τελικά πετάμε στον Καφέ κάδο περιγράφονται παρακάτω δείχνοντας τον δρόμο προς την ανάκτηση των υλικών μας. 
Στην διαδικασία διαχωρισμού στο σπίτι μας ή στον χώρο εργασίας υπάρχουν χιλιάδες μικτής σύνθεσης προϊόντα πχ (κάδρο με γυαλί ,φυσίγγια ,κ.α) τα οποία "μπερδεύουν" τον ιδιοκτήτη τους ως προς το σε ποιο "ρεύμα" θα τα τοποθετήσει. 

Σήμερα περιγράφουμε μερικά βασικά τα οποία τα συναντάμε καθημερινά και προσπαθούμε να τα προσδιορίσουμε και να τα τοποθετήσουμε στα σωστά σημεία 

Ας μην ξεχνάμε ότι

1.Διαχωρίζουμε τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.


2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα  τις ξεπλένουμε και αφαιρούμε τις ετικέτες (πχ μπουκάλια μπύρας).

3. Αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες που είναι μη ανακυκλώσιμες και καταστρέφουν αναμιγνύοντες τες με τα ανακτώμενα υλικά .

Ας δούμε όμως μερικά «περίεργα υλικά» που ενώ φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση-ανάκτηση στην πραγματικότητα δεν είναι κατ επέκταση προσδιορίζονται ως απόβλητα και βέβαια δεν τοποθετούνται στον καφέ κάδο  :

1. Σπασμένα γυαλιά.
Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης , αλλά στους κοινούς.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. 


Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Όταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο κάνουμε και τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. 

Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.


4. Κομματάκια χαρτί. 

Το σύστημα των κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους κάδους ανακύκλωσης , γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.


5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. 

Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.


6. Υλικά από πηλό. 

Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον κάδο ανακύκλωσης , γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.


7. Αφρολέξ και φελιζόλ. 

Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους κάδους ανακύκλωσης δημιουργεί προβλήματα. Αλωστε βλέπετε ότι είναι από τα υλικά που οι ρακοσυλλέκτες τα αφήνουν πίσω τους.


8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. 

Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους κάδους ανακύκλωσης , γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. 



Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.


10. Τηλεκάρτες.


Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι' αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης . Άλλωστε, το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, γι' αυτό και η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).


11. Καπάκια .


Τα καπάκια από τα πάσης φύσεως μπουκάλια είναι διαφορετικό υλικό από τα συνήθη πλαστικά (κυρίως αυτά που πίνουμε νερό) και ο διαχωρισμός του υλικού είναι ζητούμενος δεδομένου ότι έχουν τιμή αγοράς με μεγάλη διαφορά κόστους από τα ΠΕΤ .

13. Κουτιά χυμών Τetra pack 



Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται πρακτικά , λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού και αλουμινίου .Θεωρητικά έχουν το σήμα ανακύκλωσης αλλά στην πράξη τα εργοστάσια εξειδικευμένης ανακύκλωσης είναι 2 στην Ευρώπη και η συλλογή είναι πρακτικά μηδενική και για αυτό τελικά δεν ανακυκλώνονται .

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: