Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΝΙΓΜΟ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Μία απο τις πλέον γνωστες τακτικές παραπληροφόρησης ,καίτοι γνωστή και παμπάλαια είναι η τακτική της καταγγελίας του αντιπάλου για αυτό που εσύ ο ίδιος έχει διαπράξει .

Πρακτικά θυμίζει την ιστορία κλοπής απο το βάζο με το μέλι στο πάνω ράφι της κουζίνας.
Η μαμά ψάχνει να βρη τον υπαίτιο και ο δράστης μεταφέρει τις ευθύνες στον θύτη αδελφό .
θεωρώντας ότι έτσι επιτυγχάνει τα εξης
Μπερδέυει τον κριτή (μητέρα) αφνιδιάζοντας , ανακαλύπτει τις τακτικές άμυνας του κατηγορούμενου αδίκως (αδελφού). και τελικά έχει γευθήή-απολάυση και το μέλι.
Την ίδια στιγμή θεωρεί ότι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει την επόμενη φορά που αισθάνεται ότι πρέπει να υφαρπάξει το μέλι,(πολλές φορές μαζί με το βάζο) .

Το γεγονός αυτό το ζούμε καθημερινά σε διάφορες στιγμές της ζωής με γνωστές λαικές εκφράσεις όπως "φωνάζει ο κλέφτης για να τρομάξει ο νοικοκύρης" .
Αντίστοιχα στην πολιτική μας σκηνή το ζούμε με τις καταγγελίες αποχώρησης ενώ ο θύτης εξακολουθεί και παραμένει προς στιγμήν με το μέλι.

Ενδιαφέρον έχει ή διδαχή από μερικές ιστορίες του Αισώπου όπως η παρακάτω καθότι όλες οι στιγμές δεν είναι ίδιες και ενίοτε και το τέλος.είναι τραγικό .

Ο γάιδαρος και το αλάτι   Ήτανε μια φορά ένας χωρικός που είχε ένα γάιδαρο και τον χρησιμοποιούσε για να κάνει τις διάφορες δουλειές του.

Επειδή ο γάιδαρός του ήταν πολύ χρήσιμος, τον αγαπούσε και τον περιποιόταν και, πολλές φορές, του συγχωρούσε και τα γαϊδουρινά του πείσματα.
Μια μέρα, ο χωρικός φόρτωσε κοφίνια με αλάτι το γάιδαρο, και κίνησε να τα πάει στο διπλανό χωριό, όπου θα μπορούσε να τα πουλήσει. Όμως, για να φτάσουν σ’ αυτό το χωριό, έπρεπε να περάσουν ένα ποτάμι.
Καθώς λοιπόν το περνούσαν, ο γάιδαρος παραπάτησε και βούλιαξε μέσα στο νερό. Το αλάτι, όμως, μόλις βρέθηκε μέσα στο νερό, έλιωσε κι έτσι ο γάιδαρος σηκώθηκε πιο αλαφρός από μέσα.
Ο χωρικός στενοχωρήθηκε πολύ που έχασε το αλάτι, αλλά ο γάιδαρος ήταν πολύ ευχαριστημένος.
Μια άλλη μέρα, ο χωρικός φόρτωνε ξανά κοφίνια το γάιδαρο, αλλά, αυτή τη φορά, τα κοφίνια είχαν μέσα σφουγγάρια. Ο γάιδαρος νόμιζε πως θα μπορούσε να γλιτώσει και τώρα από το φορτίο του και έτσι, την ώρα που περνούσαν ξανά από το ποτάμι, έκανε πως γλίστρησε και βούλιαξε ξανά μες το νερό.
Όμως τα σφουγγάρια ήπιαν νερό και βάρυναν, κι έτσι ο γάιδαρος δεν μπόρεσε να βγει στην επιφάνεια και πνίγηκε.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: