Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ O ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΣΩ SDR

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η απότομη μεταβολή αλλά και μείωση του Κινέζικου Χρηματιστηρίου είναι σημαντική για τους διεθνείς επενδυτές, αλλά όχι για τους λόγους που συχνά διαβάζουμε.  Αυτό καθότι το κινεζικό Χρηματιστήριο και ή οικονομία έχουν παραγωγική δομική διάρθωση διαφορετική από τις άλλες χώρες.

Μερίδια συμμετοχής χρηματιστηριακά ανά τον κόσμο 
Η Κίνα δεν έχει την νοοτροπία του χρηματιστηριακού τζόγου στον λαό της . Οι μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των κινεζικών νοικοκυριών και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. 

Είναι δε μικρότερο από τις μεγάλες οικονομίες και σε σύγκριση με το58% που εμπλέκονται οι πολίτες στις ΗΠΑ.


Η απότομη πτώση στην αγορά μετοχών της Κίνας ενώ εν πρώτοις αναδεικνύει τον ισχυρό κίνδυνο χρηματιστηριακού Κραχ αντίστοιχου του 1929 είναι απίθανο όμως να μπορεί να διαταράξει σημαντικά την αύξηση ή την μείωση των εταιρικών κεφαλαίων στην ίδια την χώρα .

Παρά το ότι  οι αρχικές δημόσιες προσφορές ,εγγραφές έχουν "παγώσει", τα αλληλένδετα χρηματιστηριακά δοχεία που επηρεάζουν τους λογαριασμούς της αγοράς των μετοχών έχουν μια κινητικότητα της τάξης του 5% περίπου στην Κίνα. 

Αυτό το 5% Ευθύνεται για το 62% των μεταβολών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η μεταβλητότητα των κινεζικών αποθεμάτων είναι απίθανο να έχουν ισχυρό και άμεσο αντίκτυπο στις δαπάνες των καταναλωτών ή των επιχειρήσεων στην ίδια την Κίνα ενώ μια τέτοια μείωση θα επηρεάσει τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες με υψηλό εισόδημα.


Με δεδομένη αυτή την συλλογιστική και εάν αυτό είναι αλήθεια, τίθεται το ερώτημα:

Γιατί οι Κινέζοι επιλέγουν την χάραξης αυτής της πολιτικής ή δεν μπορούν να την ελέγξουν   ή να την παρακολουθήσουν ;

Σε αυτή την περίπτωση, είναι χρήσιμο να εξεταστεί η λειτουργία της αγοράς μετοχών όπου υπάρχουν διακυμάνσεις που άλλοτε αφορούν πραγματικές επιχειρηματικές κινήσεις , άλλοτε τζόγο και άλλοτε έλεγχο αντανακλαστικών .

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο ρόλος της χρηματιστηριακής αγοράς είναι η διανομή των κινδύνων της ιδιοκτησίας . Σε αντίθεση, στην Ιαπωνία, ο παραδοσιακός ρόλος του χρηματιστηρίου ήταν να σταθεροποιήσει τις συμμαχίες μεταξύ των εταιρειών. Το ίδιο μπορεί να πει κάποιος και για τις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η λειτουργία όμως της κινεζικής αγοράς μετοχών είναι διαφορετική. Εστιάζεται στο  να συγκεντρώσουν και να ανακυκλώνουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και πάλι στις σε μεγάλο βαθμό σε κρατικές εταιρείες. 
Δηλαδή πρακτικά οι θεσμικοί επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστές / έμποροι και  ξένοι επενδυτές) ενώ στις ΗΠΑ συμμετέχουν σε ποσοστό 56-57% στα χρηματιστήρια  των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας με ίδια κεφάλαια, αντίστοιχα έχουν μόνο το 10% συμμετοχής στην Κίνα.

Η κυβέρνηση (και οι κρατικές επιχειρήσεις) δεσπόζουν στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά. Οι εκτιμήσεις τις τοποθετούν κοντά στο 85%. Οι ξένοι επενδυτές, που κατέχουν το 20% των μετοχών των ΗΠΑ και το 30% των μετοχών της Ιαπωνίας, ενώ αντίστοιχα οι ίδιες κατέχουν μόλις το 1% των μετοχών της Κίνας.

Γενικά και παρά το γενικό πρόβλημα της παραγωγής παγκοσμίως ,πολλές χώρες μπορούν να ανταποκριθούν και να εξομαλύνουν την κατάσταση σε μια πτώση περίπου κατά 30% των τιμών των μετοχών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών εβδομάδων. 


Δεδομένο ότι πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν μετοχές τις οποίες προσθέτουν στα αποθεματικά τους .

 Σημειώνουμε επίσης ότι, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει ιαπωνικά μετοχές μέσω ETFs. (Exchange Traded Funds),

Το γιέν, φυσικά, είναι ένα αναγνωρισμένο αποθεματικό νόμισμα και ένα συστατικό του SDR.(Special Drawing rights)  Η αξία του νομίσματος μέτρησης μέσω SDR καθορίζεται αθροίζοντας τις τιμές σε δολάρια ΗΠΑ , με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς , από ένα καλάθι από τα σημαντικότερα νομίσματα ( το δολάριο ΗΠΑ , ευρώ , γιεν Ιαπωνίας , και η στερλίνα ) . Η τιμή του συναλλάγματος SDR υπολογίζεται καθημερινά ( εκτός από τις αργίες του ΔΝΤ ή κάθε φορά που το ΔΝΤ έχει κλείσει για τις επιχειρήσεις) και το καλάθι αποτίμηση επανεξετάζεται και αναπροσαρμόζεται ανά πενταετία .

Τα τυπικά κριτήρια για την ένταξη στο  SDR δεν αφορούν κατά βάση το ρόλο της κυβέρνησης στην αγορά μετοχών. 

Αυτό καθότι οι δύο τυπικές απαιτήσεις συμπεριλαμβάνουν την έννοια α) του μεριδίου των εξαγωγών, (η Κίνα έχει μεγάλο ισοζύγιο εξαγωγών) , και β) αντίστοιχα το νόμισμα θα πρέπει να είναι «ελευθέρως χρησιμοποιούμενο". 


Το κρίσιμο σημείο είναι το πως ερμηνεύει κανείς το "ελεύθερα χρησιμοποιήσιμο".

 Αυτό περιλαμβάνει μετρήσεις εμπορικών συναλλαγών, υπηρεσιών πληρωμών, τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και τις διεθνείς τραπεζικές υποχρεώσεις όπως και των χρεογράφων.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν μετρήσεις που βασίζονται στην αγορά, όπως bid-offer spreads και το βάθος της αγοράς, όπως λόγου χάριν σε παράγωγα.

Έτσι ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι μετρήσιμο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα υποκειμενική (πολιτική;) διαχείριση.


Κρίσιμο σημείο είναι η άθροιση και η μέτρηση του κινεζικού εμπορίου με τo SDR του Χονγκ Κονγκ, που είναι εκφρασμένο σε γουάν.

Το θέμα της ένταξης του γουάν στο SDR είναι άκρως σημαντικό και χρειάζεται πολλή προσοχή ως προς την  κερδοσκοπία αλλά και την διαχείριση .


Όποια και αν είναι η μετάφραση του "ελευθέρως χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων" δεν φαίνεται να σημαίνει free-floating ή πλήρως μετατρέψιμο επί του λογαριασμού κεφαλαίων αν και η Κίνα έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πρόσφατα, δε υπήρχε και διόρθωση θετική σε ότι αφορά το QFII  (Επιλεκτκό πρόγραμμα επενδυτών) με πρόσκληση συμμετοχής σε  ξένους αξιωματούχους, αλλά  και σε κεντρικές τράπεζες, στα κρατικά επενδυτικά ταμεία, και διαφόρους θεσμούς.

Δηλαδή πρακτικά εάν πρόκειται να συμπεριληφθούν, τι θα σημαίνει αυτό;

 Η συνάρτηση του μεριδίου των εξαγωγών του Χονκ Κονγκ   και τη χρήση ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο΄θα επηρεάσει ποιους;

 Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, ενώ στο μερίδιο των παγκόσμιων αποθεμάτων φαίνεται να είναι πολύ μικρή.

Απλά με βάση τις εξαγωγές της, και με εξαίρεση την συμμετοχή του Χονγκ Κονγκ μέχρι σήμερα , εαν θα συμπεριλάβει ορισμένες από τις εξαγωγές του Χονγκ Κονγκ ως μέρος της Κίνας, το βάρος του γουάν θα μπορούσε να είναι σημαντικό στην μεταβολή . Με Μια πρόχειρη εκτίμηση, τοποθετείται μεταξύ 12% και 15% δείκτης αρκετά σοβαρός. 

Σημειωτέον ότι τα αποθεματικά που χρησιμοποιούνται από τους Κινέζους στην στήριξη της Οικονομίας είναι πολλά περισσότερα από την οικονομική πραγματική ανάγκη.

Η συμμετοχή δε στο χρηματιστηριακό πεδίο σύμφωνα με δηλώσεις του Υπ Οικονομικών της ΗΠΑ  Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου, Treasury σε συμμετοχές της Κίνας έχουν κατά μέσο όρο $ 1.248 δισεκατομμύρια. Τον Μάιο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτά ανήλθαν σε $ 1,270 τρισ.


www.fotavgeia.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: