Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 4

Ενα νέο Μνημόνιο (το τέταρτο κατά σειρά) με μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και δύο κρατικούς Προϋπολογισμούς -έναν συμπληρωματικό για το 2015 και έναν κανονικό για το 2016- θα ζητήσουν οι δανειστές μας με το «καλημέρα» από τη νέα κυβέρνηση.


Το Μνημόνιο 3 ορίζει ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε… κανονικά θα πρέπει να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος από τους τεχνοκράτες των πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, εκτός όλων των άλλων, να παρουσιάσει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί το επόμενο Μνημόνιο.


Η απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει στους δανειστές ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα διαρθρωτικά μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018. Μάλιστα, ο λογαριασμός αυτός θα ανέβει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ εάν οι δανειστές δεν πειστούν ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.


Οι δεσμεύσεις της απελθούσας κυβέρνησης περιλαμβάνονται στη σελίδα επτά του Μνημονίου 3, όπου επίσης αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2015 (ήδη η μαύρη τρύπα των εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ) και νέος για το 2016.
Από το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει με τους δανειστές προκύπτει ότι στο νέο Μνημόνιο θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα εξής:

1. Για το Ασφαλιστικό: Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ, αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία (γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις), υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό τους εισόδημα. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία ενοποίησης των Ταμείων και να ολοκληρωθεί το 2017, καθώς και να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.

2. Για το φορολογικό: Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων. Επίσης, θα πρέπει να νομοθετηθούν η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια.


Ειδικά για τα ενοίκια, ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τα 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.


Στέλιος Κράλογλου

WWW.FOTAVGEIA.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: