Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

TA AΔΗΛΩΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ...

Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τη νέα φάση κτηματογράφησης για περιοχές σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία, ενώ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο -η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού για τα παλαιά προγράμματα- θα περιέρχονται στο Δημόσιο.Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση κι όχι να επανακτήσουν το ακίνητο.

Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.

Ένας ιδιοκτήτης που δεν υπέβαλε δήλωση για το ακίνητό του κατά την κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν μπορεί να κάνει σήμερα απλή δήλωση στο Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να κινηθεί είτε μέσω της διαδικασίας του προδήλου σφάλματος, είτε μέσω της διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Στην πρώτη περίπτωση υπάγονται για παράδειγμα οι συνιδιοκτήτες ακινήτου εκ των οποίων δήλωση έκανε μόνο ο ένας. Σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στο Κτηματολογικό γραφείο, καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος των 35 ευρώ και αργότερα αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο, το οποίο έχει προβλεφθεί, αλλά δεν έχει χρεωθεί σε κανέναν, καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση.

Τους επόμενους μήνες, όσοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση στο Κτηματολόγιο , προκειμένου να σώσουν το ακίνητό τους, πρέπει να κάνουν αίτηση στον Κτηματολογικό Δικαστή, που εδρεύει στα κατά τόπους Πρωτοδικείο.
Που κινδυνεύουν οι ιδιοκτησίες

Είκοσι είναι οι περιοχές της χώρας, όπου κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες να χάσουν τα ακίνητά τους το 2015, αν δεν τα δηλώσουν (για τους κατοίκους του εξωτερικού η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2017): Πευκοδάσος Κιλκίς, Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, Καλαμπάκι Δράμας, Πηγές Καβάλας, Αίγειρος Ροδόπης, Εράσμιος Ξάνθης, Άβατο Ξάνθης, Άγιος Ανδρέας Καβάλας, Μέγας Αλέξανδρος Δράμας, Μεθώνη Πιερίας, Αγία Βαρβάρα Ημαθίας, Γλίνος Τρικάλων, Φιλοθέη Άρτας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Μαρτίνο Φθιώτιδας, Μεσιά Κιλκίς, Άστρος Αρκαδίας, Παράλιο Άστρος Αρκαδίας, Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, Λαίικα Μεσσηνίας.

Σημειώνεται ότι, το όριο για τη δήλωση είναι 12 χρόνια από την ίδρυση του Κτηματολογικού Γραφείου (14 χρόνια για τους κατοίκους του εξωτερικού), χρονικό περιθώριο που αγορά τα προγράμματα 1997-1999.

Τα προγράμματα κτηματογράφησης από το 2008 και μετά, το όριο είναι τα 5 χρόνια-από την ίδρυση του Κτηματολογικού Γραφείου-για τους κατοίκους του εσωτερικού και 7 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού.

Νέες περιοχές στη λίστα από το 2016

Παράλληλα, σε 92 περιοχές οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους το 2016 αν δεν τα δηλώσουν (οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν δύο χρόνια επιπλέον περιθώριο) και σε αυτές περιλαμβάνονται :

Στην Αττική Μελίσσια, Βριλήσσια, Νέο Ψυχικό, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Σμύρνη, Νέα Πέραμος.

Στη Θεσσαλονίκη Θέρμη, Εξοχή, Νέο Ρύσιο, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Πλαγιάρι, Ταγαράδες, Νέα Ραιδεστός.

Επίσης η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σύρος και η Σίφνος.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: