Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Σφαγή στη Νανκίν

Ενα ακόμα επεισόδιο στη διαχρονική σχέση αντιπαλότητας μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας έρχεται να προστεθεί με την εγγραφή της λεγόμενης «Σφαγής στη Νανκίν» στον Κατάλογο Μνήμης του Κόσμου της UNESCO.

Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια εκκαθαρίσεων του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στη Νανκίν, την τότε πρωτεύουσα της ΚίναςΤο Τόκιο εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του γι’ αυτήν την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την απόφαση αυτή. Παράλληλα, ζήτησε μια γενική μεταρρύθμιση του καταλόγου αυτού, για τον οποίο τόνισε ότι χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες. «Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ένας διεθνής οργανισμός που θα πρέπει να είναι ουδέτερος και δίκαιος, εντάσσει τα έγγραφα αυτά (για τα όσα συνέβησαν στη Νανκίν) στον Κατάλογο Μνήμης του Κόσμου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

«Ως υπεύθυνο μέλος της Unesco, η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει μια μεταρρύθμιση αυτού του σημαντικού προγράμματος ώστε να μην χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Η αίτηση εγγραφής έγινε στη βάση μονομερών δηλώσεων της Κίνας και η Ιαπωνία θεωρεί ότι τα έγγραφα αυτά είναι ελλιπή και παρουσιάζουν προβλήματα γνησιότητας» πρόσθεσε.
Η απόφαση, στο τέλος μιας διετούς διαδικασίας, ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής της UNESCO, αρμόδιας να εξετάζει προτάσεις εγγραφής στην παγκόσμια τεκμηριωμένη κληρονομιά, η οποία εκφράζεται με τα γραπτά μνημεία τα οποία παρήγαγε η ανθρωπότητα (έγγραφα, χειρόγραφα, έντυπα, επιγραφές). Συνολικά, 47 νέες εγγραφές αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή έως την Τρίτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η «Σφαγή στη Νανκίν»

Τον Δεκέμβριο του 1937 δυνάμεις του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού κατέλαβαν την τότε πρωτεύουσα της Κίνας, Νανκίν.

Η κατάληψη της πόλης συνοδεύτηκε από κύμα δολοφονιών, σεξουαλικών κακοποιήσεων και λεηλασιών. Έξι εβδομάδες μετά την είσοδο των Ιαπώνων στη Νανκίν, περίπου 300.000 Κινέζοι είχαν χάσει τη ζωή τους (σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της πρωτεύουσας). Στην πόλη υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτές τις ωμότητες, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα οστά θυμάτων.





Η «Σφαγή στη Νανκίν», όπως και οι άλλες ωμότητες (σκλάβες του σεξ, δουλεμπόριο) που διαπράχθηκαν από τους Ιάπωνες στρατιώτες στην ηπειρωτική Ασία (Κίνα, Ν. Κορέα) πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούν αντικείμενο εντάσεων μεταξύ Πεκίνου-Σεούλ και Τόκιο.





Την Άνοιξη του 2015 το Πεκίνο είχε αντιδράσει στην κίνηση των ιαπωνικών αρχών να αποφύγουν στα σχολικά εγχειρίδια τη χρήση της λέξης «σφαγή» για την περιγραφή των όσων συνέβησαν στη Νανκίν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: