Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Αrt1757 Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Την ίδια στιγμή όπου ο Γ.Γ. Ενέργειας κ.Μιχάλης Βερροιόπουλος εξαγγέλει την δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου νέου που θα αφορά τα ενεργειακά συνεργατικά σχήματα ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι από ανύπαρκτος έως αυστηρά οριοθετημένος στις επιταγές των δανειστών ,

Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε την Ε.Ε. ότι έχει στόχους στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής" ενεργειακής στρατηγικής την υποστήριξη της Ελληνικής ΔΕΗ παρά μόνο την εκχώρηση των δικτύων διανομής σε θυγατρική εταιρεία του γαλλικού κολοσσού EDF στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας EDF Energies Nouvelles.
Αλλά ακόμα και εάν δεν προχωρήσουν όπως θέλουν η διαφορά πολιτικής αξιοπρέπειας και στρατηγικής των χωρών Ελλάδας Γαλλίας είναι προφανής .


Ενώ στην Ελλάδα ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, η Γαλλική κυβέρνηση στην μέση του 2014 ανακοίνωσε την δημιουργία κρατικής εταιρείας μεταλλείων, προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας με πρώτες ύλες και να εξάγει Γαλλική τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Σήμερα βλέπουμε  πώς η Γαλλική κυβέρνηση προστατεύει τις στρατηγικής σημασίας Γαλλικές επιχειρήσεις από εξαγορά τους από ξένες εταιρείες ενώ η "Ελληνική" κυβέρνηση ασχολείται προσχηματικά με την ισότητα των φύλλων ,το μεταναστευτικό ,την παιδεία, ανακατέυοντας την τράπουλα για να συσκοτίσουν το συνεχόμενο και ανήθικο πλιάτσικο.

Στο τέλος Απριλίου έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της Αμερικανικής General Electric (GE) να
εξαγοράσει τον τομέα ενέργειας της μεγάλης Γαλλικής εταιρείας Alstom έναντι περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 24 Απριλίου η Alstom ουσιαστικά επιβεβαίωνε τη φημολογία, δίνοντας στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση ότι "δεν έχει ενημερωθεί για πιθανή δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας". Οι αναφορές στο τύπο ήταν συγκεκριμένες για τον κλάδο ενέργειας, αλλά η Alstom μιλούσε για ..."μετοχές της εταιρείας". Σε τέτοιες περιπτώσεις, παγκοσμίως, οι ανακοινώσεις των εταιρειών εστιάζουν στο γραφειοκρατικό μέρος και στη συμφωνία των διατυπώσεων με τις νομικές υποχρεώσεις και δεν μιλούν ποτέ για την ουσία

Έτσι, μόλις 5 μέρες αργότερα, στις 29 Απριλίου, μια νέα ανακοίνωση της Alstom επιβεβαίωνε την κατάθεση επίσημης πρότασης της GE για εξαγορά των κλάδων θερμικής ενέργειας, ΑΠΕ και δικτύων καθώς επίσης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι απασχολούν περίπου 65 χιλ. εργαζόμενους, έφεραν 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα το οικονομικό έτος 2012/13, το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει την αποδοχή της και όρισε μια επιτροπή για εξέταση της προσφοράς μέχρι το τέλος Μαΐου. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, λέει η ανακοίνωση, η Alstom θα επικεντρωθεί στον τομέα των μεταφορών, θα αποπληρώσει μέρος του χρέους της και θα επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Ο δικός μας πολύτιμος πόρος ο λιγνίτης θάβεται προς όφελος των Γαλλικών συμφερόντων με άπειρα κατευθυνόμενα στοχευμένα και πληρωμένα άρθρα προς εξαγορά συνειδήσεων και εκπαίδευση της κοινής γνώμης .

Η απόσυρση των μονάδων παραγωγής ενέργειας στοχευμένη και δόλια καταδικάζει σε θάνατο τις τέσσερις μονάδες της Καρδιάς (1,100MW) μέχρι το 2019, της Πτολεμαίδας με 400MW χθες ,της Μεγαλόπολης με 250MW το 2022, της Μεγαλόπολης4 με 300MW το 2028 το Αμύνταιο με 600MWτο 2028.
Η χώρα σύμφωνα με τα μοντέλα επεξεργασίας δεδομένων του δημοσίου το 2020 θα καταναλώνει 14 εως 15 τεραβατώρες(TWh) απο 19,5τεραβατώρες (TWh)που ηταν το 2015 και 30πριν λίγα χρόνια.
Ολα αυτά την ίδια στιγμή που εισάγουμε το 70% της ενέργειας κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το αντιστοιχούν ποσοστό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα στο σύνολο του υπολογίζεται στα 6δις € .
Καταναλώνουμε περίπου 2,1τόνους ισοδύναμου πετρελαίου όταν στην Ε.Ε. είναι 1,8τόνους χωρίς κανένας όμως να προσδιορίζει αλλά και να κατανέμει ευθύνες στο ποιά είναι η στρατηγική διαχείρισης των πόρων σε κάθε χώρα αλλά και το πως παραμένουν τα χρήματα στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους πόρους του εκάστοτε κράτους.

Στο σύνολο υπολογίζεται ότι με την καταστροφή των μονάδων παραγωγής ηλ ενέργειας στη χώρα θα έχουμε μέχρι το 2030 2,5 Γιγαβάτ προκαλώντας σκόπιμα ενεργειακή πενία στην Ελλάδα.

Η αξιοποίηση της βιομάζας με παραγωγή θερμότητας ,αλλά και ενέργειας μέσω fuel shell στην χώρα είναι όνειρο θερινής νυκτός παρά τις όποιες μεμονωμένες προσπάθειες αξιοποίησης πρωτογενών πόρων μέσω της κυκλικής οικονομίας και επανάκτησης των πόρων (σκουπίδια βιομάζα κ.α)

Πρακτικά ο σχεδιαζόμενος χάρτης ενεργειακής πενίας που εξαγγέλλει ο ΓΓ ενέργειας είναι ένα ακόμη χαρτί που ρίχνεται στο τραπέζι για να μπερδέψουν δολίως την ολική παραγωγική αποδόμηση της χώρας υπακούοντας τα κελεύσματα των δανειστών που κρύβονται πίσω από τα λεγόμενα 6pack αλλά και την λευκή βίβλο της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα ρίχνονται στο τραπέζι Συνταγματικές αλλαγές ,αναπτυξιακοί νόμοι ,φορολογικές μεταβολές ,εκλογικός νόμος κ.α για να αποστραφή η συζήτηση σε άλλα θέματα την ώρα που το εμφανέστατα το πλιάτσικο και η καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία .
Ενεργειακή πενία στην ΔΕΗ προκαλείται κε Γ,Γ, σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: