Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Αrt1798  Κυριακή 3 Ιουλίου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Σε μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος έχει αλλοτριωθή απο την "δύναμη του χρήματος ,καθημερινά σιωπηρά ή φανερά διαδραματίζονται σκηνικά εντόνων λογομαχιών ,δεσποτικής χειραγώγησης αλλά και δολοπλοκιών μεταξύ συγγενών και φίλων. Αιτία; Tα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των ενδιαφερομένων ,των "επίδοξων" ,συγγενών και φίλων που "μάχονται" για την επαύξηση των οικονομικών στοιχείων προς όφελος τους.

Σκηνικά που θυμίζουν την μάχη της Μουλβίας γέφυρας στον Τίβερη από επίδοξους και φιλόδοξους που όπως όμως και η γέφυρα ,θα καταλήξει να την διαβαίνουν μόνο πεζοί . Τελικά όμως όλα καταλήγουν σε αρνητικό ή θετικό προσημο  tertium non datur: "no third (possibility) is given".

Γονικές κληρονομιές ,επικαρπίες ,σχολάζουσες κληρονομιές, νόμιμη μοίρα κ.α. εμπλέκουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους αδελφούς ,ξαδέλφους, ανήψια ,συμπεθέρους σε ένα γαιτανάκι ατέρμονων συζητήσεων . Δολοπλοκίες ,κρυφά μίση και πάθη , ανασφάλεια,είναι σταθερά στο μενού της "διαπραγμάτευσης" αλλά και της διεκδίκησης.

Το ζητούμενο δεν είναι να αναληθή το νομικό σκέλος το οποίο είναι εύκολα αντιληπτό σε όποιον έχει διάθεση να διαβάσει και να καταλάβει πως η πολιτεία εφαρμόζει το κληρονομικό δίκαιο .

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον μέσω της διαδικασίας διεκπεραίωσης μιας κληρονομικής συνέχειας , είναι το να γνωρίσουμε τους γύρω μας, τους συγγενείς μας,τα ξαδέλφια μας,τα εγγόνια μας,τους θείους,τα ανήψια μας,τα αδέλφια μας,και εν τέλει τον χαρακτήρα και το ήθος όλων όσων εμπλέκονται .

Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μάρτυρες ,προσωπικών διενέξεων ,δολοπλοκιών,οργής , χλέυης την ώρα της "διαπραγμάτευσης"¨; Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί άφωνοι απέναντι στην αριθμολαγνία και την προσμέτρηση υλικών αξιών την ώρα της "διαπραγμάτευσης"; Σίγουρα όλοι με κάποιο τρόπο έχουμε βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις.

Και αλήθεια πως λειτουργεί ο κάθε ενδιαφερόμενος; Ti συμβαίνει όταν υπάρχει ασάφεια δικαιωμάτων ,η υπερβολικά φιλόδοξες απαιτήσεις των ενδιαφερομένων; Ti γίνεται όταν ένα ζευγάρι προετοιμάζεται να χωρίση ή αντίστοιχα να παντρευτή από τους ενδιαφερομένους;

Το μεσολαβών χρονικό διάστημα μέχρι το στάδιο ωρίμανσης, και την τελική διευθέτηση των κληρονομικών είναι ένα επίπονο , πολυδαιδαλώδες, ψυχικά ψυχοφθόρο ,και πολύπλευρο ζήτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σιωπηρά ή φανερά σε μια άκρως φιλοχρήματη κοινωνία, οι μη δημιουργικοί άνθρωποι εγκλωβίζονται στον φόβο για το αύριο ,την ζηλοφθονία , αντιλαμβανόμενοι είτε την αδυναμία εύρεσης ίδιων πόρων μέσα από μια (χ) προσωπική εργασία ,συνήθως σκευρώντας και αναμοχλέυοντας πάθη και μίση με απώτερο στόχο το ίδιον όφελος.

Η άλλη πλευρά η "δημιουργική" πέραν του ότι έχει πιο ευέλικτη στάση , είθιστε να είναι πιο διαλλακτική, είτε λόγω εμπιστοσύνης στην δημιουργικότητα τους ,είτε γιατί έχουν μεγαλύτερη αντιληπτικότητα σε ότι αφορά το χρήμα και τις ανθρώπινες αξίες.

Ανεξαρτήτως της τελικής ρύθμισης μεταξύ των ενδιαφερομένων ,είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν γκρίνιες , πίεση ,υπόνοιες ,στεναχώριες , τριβές κ.α. μεταξύ των εμπλεκομένων.

Και επειδή "τα εν οίκω μη εν δήμω" όπως περιγράφει σε ένα light αρθρο περί της δημοσιοποιήσεως των προσωπικών στο διαδίκτυο η huffingtonpost ,η συνταγή για τα επίδικα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει .

Ειλικρινή διάλογο ,καλή διάθεση , ανάλυση πραγματικών δεδομένων , έμπειρους και ώριμους "συμβούλους" επαγγελματίες με άρτια νομική αλλά και ψυχολογική κατάρτιση , ψυχραιμία, αυτοέλεγχο ,και θετικό "βλέμμα" . Αν είναι μη εφικτή αυτή η διάσταση τότε σίγουρα κάποιοι θα "ριχτούν" ,κάποιοι θα εξοργιστούν με αντίστοιχα καταστροφικά αποτελέσματα μεταξύ των εμπλεκομένων με απρόβλεπτες συνέπειες διάρρηξης των ανθρωπίνων σχέσεων  .

Εν τέλει αυτα τα περιουσιακά "δικαιώματα" η ιστορία έχει καταγράψει ότι μέχρι και πολέμους έχουν προκαλέσει ,και απίστευτες απευκτέες πράξεις διαλύοντας την συνοχή ολόκληρων κοινωνιών πολλώ δε μάλλον σε οικογενειακό περιβάλλον.

Όμως τίποτα δε φέραμε στον κόσμο αυτόν, και τίποτα δε θα πάρουμε μαζί μας.

Ας κρατήσουμε την ψυχική και πνευματική μας ηρεμία, κατ επέκταση ας χαρούμε τον άνεμο ,το νερό , την φύση και ότι μας κάνει χαρούμενους μακριά από "μίζερους" και φιλοχρήματους.              
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpeneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: