Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

Αrt1888 Σάββατο 27Αυγούστου 2016
Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/5/2016

1. Τι είναι το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ΙΡ);

Πρόκειται για ένα ειδικό καθεστώς τελειοποίησης το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια παροχής διευκολύνσεων στις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σκοπό να παράγουν προϊόντα ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά και να αντεπεξέλθουν στο διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, το καθεστώς αυτό επιτρέπει τη χρησιμοποίηση μη ενωσιακών εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να υποβληθούν σε μία ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης* χωρίς αυτά να υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. ΦΠΑ, Φόροι Κατανάλωσης) ή σε εφαρμογή μέτρων εμπορικής πολιτικής (εφόσον τα μέτρα αυτά δεν απαγορεύουν την είσοδο ή την έξοδο στο ή από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ). Ακολούθως υπό μορφή «μεταποιημένων προϊόντων» μπορούν:

(α) να επανεξαχθούν εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ ή

(β) να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία με την καταβολή των δασμών στη βάση των στοιχείων δασμολόγησης(i) των εισαγόμενων εμπορευμάτων (αρχική δασμολογική κατάταξη, αξία, ποσότητα, φύση, καταγωγή) ή,
(ii) των μεταποιημένων προϊόντων (λαμβάνεται υπόψη η δασμολογητέα αξία, ποσότητα, φύση, καταγωγή των μη ενωσιακών εμπορευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις εργασίες τελειοποίησης),υπό περιορισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 85-86 του ΕΤΚ και στα άρθρα 166-168 του κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων Κανονισμού.
*Ως εργασίες τελειοποίησης που μπορούν να εκτελεστούν στα πλαίσια του καθεστώτος θεωρούνται:

η κατεργασία εμπορευμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται η συναρμολόγηση, η συνένωση και η προσαρμογή τους σε άλλα εμπορεύματα,
η μεταποίηση εμπορευμάτων,
η καταστροφή εμπορευμάτων,
η επισκευή εμπορευμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και η θέση τους σε λειτουργία,∙
η χρησιμοποίηση ορισμένων εμπορευμάτων, τα οποία δεν περιέχονται μεν στα μεταποιημένα προϊόντα, επιτρέπουν όμως ή διευκολύνουν την παραγωγή των προϊόντων αυτών, ακόμα και αν αναλίσκονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει κατά τη χρησιμοποίησή τους (βοηθήματα παραγωγής).2. Ποια τα οφέλη από τη χρήση του καθεστώτος;

Με τη χρήση του καθεστώτος ΙΡ παρέχεται η δυνατότητας προμήθειας εμπορευμάτων από τρίτες χώρες που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ή και βοηθητικές ύλες για την παραγωγή προϊόντων, χωρίς αυτά να επιβαρύνονται με εισαγωγικούς δασμούς και λοιπούς φόρους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες καθώς επίσης και η διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Eνωσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.

3. Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του εν λόγω καθεστώτος;
Κανονισμός (ΕΕ) αρ. 952/2013 περί θεσπίσεως του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (κύριες κοινές διατάξεις: άρθρα 22-30, 55, 79, 82, 89-90, 85-86, ειδικές: 210-225, 241, 255-258)
Κανονισμός (ΕΕ) αρ. 2015/2446 -κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (κύριες κοινές διατάξεις: άρθρα 72-76, 98-99, 100-103, ειδικές: 161-183, 241, 248, 250, 254 και τα Παραρτήματα Β: 71-02 ως 71-06)
Κανονισμός (ΕΕ) αρ. 2015/2447 -εφαρμοστικές πράξεις (κύριες κοινές διατάξεις: άρθρα 10-15, 147-158, ειδικές: 259-269, 271, 324-325 και τα Παραρτήματα Α, Β)
Κανονισμός (ΕΕ) αρ. 2016/341 κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τους Μεταβατικούς Κανόνες (κύριες κοινές διατάξεις: άρθρα 2-3, ειδικές: 14-23, τελικές διατάξεις: 55 και τα Παραρτήματα Ι, Δ1, 12 έντυπα αίτησης και άδειας, 13 INF)
Ο περί Τελωνειακού Κώδικας Νόμος του 2004, Ν.94(Ι)/2004 όπως έχει τροποποιηθεί (άρθρα 54-57),
Το περί Τελωνειακού Κώδικα (Όροι και προϋποθέσεις Τελωνειακών Καθεστώτων) Διάταγμα- ΚΔΠ 436/2004
Ο περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμος του 2004, Ν.91(Ι)/2004
Ο περί Φ.Π.Α. Νόμος, Ν.95(Ι)/2000, όπως έχει τροποποιηθεί4. Πως μπορούν να υπαχθούν εμπορεύματα στο ειδικό καθεστώς ΙΡ;

Η υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας από το Τμήμα Τελωνείων, η αίτηση της οποίας

(α) συντάσσεται γραπτώς σε καθορισμένο έντυπο ή,

(β), με την υποβολή της διασάφησης εισαγωγής των εμπορευμάτων που θα υπαχθούν στο καθεστώς (απλοποιημένη διαδικασία) στις περιπτώσεις του Άρθρου 163 Καν. (ΕΕ) αρ. 2446/2015. Δεν επιτρέπεται:
για εμπορεύματα του Παραρτήματος 71-02,
όταν στην αίτηση περιλαμβάνονται περισσότερα του ενός κράτη μέλη
όταν θα γίνει χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων
όταν απαιτείται εξέταση οικονομικών όρωνΈντυπο αίτησης μπορείτε να προμηθευτείτε από τα κατά τόπους τελωνεία ή πατώντας εδώ. Συμβουλεύεστε όπως, προτού συμπληρώσετε την αίτηση, ανατρέξετε στις κατάλληλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

Η αίτηση υποβάλλεται στο τελωνείο, στην επαρχία του οποίου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις όπου θα διενεργηθούν οι εργασίες τελειοποίησης (Τελωνείο Ελέγχου) και πρέπει να περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς επίσης και τη δήλωση του αιτητή στη βάση ποιών στοιχείων δασμολόγησης θα επιθυμούσε να υπολογιστεί η τελωνειακή οφειλή.

Στις περιπτώσεις όπου η αίτηση αφορά την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, όπως ζάχαρη, ελαιόλαδο, γάλα και προϊόντα γάλακτος, τα οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά στο Παράρτημα 71-02 του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 2015/2446, απαιτείται η προσκόμιση επιπρόσθετων στοιχείων για να είναι δυνατή η εξέταση των οικονομικών όρων εκτός των περιπτώσεων όπου θεωρούνται ότι αυτοί πληρούνται σύμφωνα με το άρθρο 167(1) του εν λόγω Κανονισμού.

Η άδεια χορηγείται από το αρμόδιο Τελωνείο γραπτώς και αποστέλλεται στο δικαιούχο μαζί με συνοδευτική επιστολή στην οποία αναγράφονται οι όροι κάτω από τους οποίους θα γίνεται η χρήση του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή. Αν η αίτηση υποβάλλεται για πρώτη φορά θα πρέπει να δοθεί από το Αρχιτελωνείο αριθμός άδειας συναλλασσομένου για το εν λόγω καθεστώς. Για το έντυπο αίτησης άδειας συναλλασσομένου πατήστε εδώ.

5. Πότε και σε ποιους χορηγείται άδεια χρήσης του ειδικού καθεστώτος ΙΡ;


Η εν λόγω άδεια χορηγείται μετά από αίτηση του προσώπου που πραγματοποιεί το ίδιο ή μέσω τρίτου, εργασίες τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και έχει διάρκεια ισχύος για τα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα του Παραρτήματος 71-02 του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 2015/2446 τρία χρόνια ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα μέχρι και 5 χρόνια από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της άδειας.


Η άδεια χορηγείται μόνο:

1. σε πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που είναι εγκατεστημένα στην Ένωση και παρέχουν όλα τα εχέγγυα που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του καθεστώτος. Κατά παρέκκλιση πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός της Ένωσης μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος αυτού όπου κριθεί δικαιολογημένο σύμφωνα με το Άρθρο 161 του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 2015/2446 όταν, μεταξύ άλλων:

(α) το είδος ή η κατάσταση των εμπορευμάτων τη στιγμή της θέσης τους υπό το καθεστώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί οικονομικά μετά τη μεταποίηση,


(β) αν η προσφυγή στο καθεστώς δεν μπορεί να συνεπάγεται την παράκαμψη των αποτελεσμάτων των κανόνων καταγωγής και των ποσοτικών περιορισμών που εφαρμόζονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα.
2. όταν μπορεί να εξακριβωθεί ότι τα μεταποιημένα προϊόντα προήλθαν από τα εμπορεύματα εισαγωγής∙

3. όταν δεν θίγονται τα ουσιώδη συμφέροντα των ενωσιακών παραγωγών (εξέταση οικονομικών όρων)∙

4. όταν το Τελωνείο μπορεί να εξασφαλίσει την επιτήρηση και τον έλεγχο του καθεστώτος, χωρίς να υποχρεωθεί να θεσπίσει διοικητικές ρυθμίσεις δυσανάλογες προς τις υφιστάμενες οικονομικές ανάγκες για την οποία χορηγείται η άδεια.

Επιπρόσθετα, βασική προϋπόθεση για την έκδοση άδειας υπαγωγής εμπορευμάτων στο καθεστώς ΙΡ είναι και η κατάθεση εγγύησης, για ενδεχόμενη τελωνειακή οφειλή που δυνατόν να δημιουργηθεί, το ύψος της οποίας θα πρέπει να καλύπτει, ανά πάσα στιγμή, το ποσό του δασμού που αντιστοιχεί στις τελωνειακές οφειλές και στις λοιπές επιβαρύνσεις. Για την συνομολόγηση της εγγύησης χρησιμοποιείται το έντυπο Τελ. 124.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια εφαρμογής της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και της εναρμονιστικής νομοθεσίας (Νόμος 76(Ι)/2010 περί της Ελευθερίας Εγκατάστασης Παρόχων Υπηρεσιών και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Υπηρεσιών), το Τμήμα Τελωνείων για σκοπούς απλοποίησης των διαδικασιών και της διοικητικής συνεργασίας που απαιτείται για την εξέταση της εν λόγω αίτησης, μπορεί, μέσω του συστήματος ΙΜΙ, να ζητήσει και να πάρει πληροφορίες που αφορούν τον αιτητή από την Αρμόδια Αρχή άλλου κράτους μέλους, στην οποία ο αιτητής έχει δηλώσει ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ΙΜΙ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδαhttp://ec.europa.eu/imi-net ή να συνδεθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


6. Πότε χορηγείται άδεια ΙΡ πέραν του ενός κράτους μέλους;


Πρόκειται για άδεια στην οποία εμπλέκονται πέραν του ενός κράτους μέλους, π.χ. μη ενωσιακά εμπορεύματα εισάγονται για επεξεργασία στο κράτος μέλος Α, μεταφέρονται για περαιτέρω επεξεργασία στο κράτος Β και επανεξάγονται υπό μορφή παράγωγων προϊόντων σε τρίτη χώρα.


Η αίτηση υποβάλλεται γραπτώς στο τελωνείο, στην επαρχία του οποίου τηρούνται οι κύριες λογιστικές καταχωρήσεις του αιτούντος και όπου διενεργείται τουλάχιστο μέρος της μεταποίησης αν είναι δυνατόν να καθοριστεί, ώστε να διευκολύνεται η βάσει λογιστικών ελέγχων παρακολούθηση της εφαρμογής του καθεστώτος.


Η άδεια αυτή χορηγείται μετά την εκ των προτέρων συµφωνία των ενδιαφερόμενων τελωνειακών αρχών των εμπλεκόμενων κρατών μελών.

7. Πότε εκκαθαρίζεται το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή;

Το καθεστώς τελειοποίησης εκκαθαρίζεται όταν τα εισαγόμενα εμπορεύματα ή τα μεταποιημένα προϊόντα:
(α) υπαχθούν σε επόμενο τελωνειακό καθεστώς

(β) εξέρχονται από την ΕΕ ή

(γ) καταστρέφονται χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα ή

(δ) εγκαταλείπονται υπέρ του Δημοσίου
και θα πρέπει να προσκομίζονται πληροφορίες σύμφωνα με το Παράρτημα 71-06 του Καν.(ΕΕ) αρ. 2015/2446.

8. Πληροφορίες

- Τι αλλάζει με την εφαρμογή του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα στη λειτουργία των καθεστώτων τελειοποίησης ΑΠΟ 1/5/2016 βλ. Ανακοίνωση για την εγκύκλιο ΕΚΤ (1) ημερομηνίας 13/4/2016.

- Πληροφορίες για επιχειρήσεις - Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή μέχρι 30/4/2016

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Συνοπτικό Οδηγό του Τμήματος Τελωνείων κάτω από τον τίτλο

Εκδόσεις – Οικονομικά Τελωνειακά Καθεστώτα – Τελειοποίηση προς Επανεξαγωγή. (σύντομα επικαιροποιημένο στη βάση των διατάξεων του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα)

Προφορικά μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22601741.

Σχετικά Αρχεία:

Αίτηση για άδεια χρήσης ειδικού καθεστώτος εκτός της διαμετακόμισης ΑΠΟ 1/5/2016 (File Size: 524Kb)
Έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για άδεια υπαγωγής σε καθεστώτος τελειοποίησης (File Size: 284,41Kb)
Έντυπο άδειας συναλλασσομένου (File Size: 100,46Kb)
Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας (ΕΕ) αρ. 952/2013 - Άρθρα 22-30, 55, 79, 82, 85-86, 89-90, 210-225, 241, 255-258 (File Size: 2820,54Kb)
Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αρ. 2015/2446 - Άρθρα 72-76, 98-99, 100-103, 161-183, 241, 248, 250, 254, Παραρτήματα 71-02 εως 71-06 (File Size: 15372,27Kb)
Εκτελεστικός Καν. (ΕΕ) 2015/2447 - Άρθρα 10-15, 147-158, 259-269, 271, 324-325 (File Size: 11488,08Kb)

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: