Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Αrt1868 Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η σκληρή καθημερινότητα "γονατίζει" την ψυχολογία μας με διαφορετικούς τρόπους για τον κάθε άνθρωπο. Η ψυχοσύνθεση του καθενός μας μεταβάλλεται αρνητικά ή θετικά εκ του αποτελέσματος μιας δράσης ή μιας απόφασης, Αυτό όμως προσδιορίζεται από τον τρόπο που είμαστε έτοιμοι και εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουμε όλα όσα μας συμβαίνουν.

Κανείς δεν είναι αλάθητος ,κανείς δεν είναι γεννημένος με όλα τα εφόδια γνώσης και εμπειρίας καθημερινά όμως αυτοβελτιώνεται.

Είτε ηθελημένα ,είτε αθέλητα η καθημερινή μας ζωή ,μας αθροίζει εμπειρίες και αποτελέσματα που αξιολογούνται και επαναπροσδιορίζονται από εμάς με στόχο την ηρεμία ,την γαλήνη,την ψυχική ευφορία και την καλύτερη προσδοκώμενη ποιότητα της ζωής μας.

Πολλά τα "μυστικά" για την επίτευξη των στόχων .των θέλω .και των ονείρων καθενός ξεχωριστά.
Καταγράφοντας μερικά από αυτά ταυτοποιούμε αλλά και προσδιορίζουμε την διαδικασία αυτοβελτίωσης μας ,έτσι ώστε να μπορούμε να "βλέπουμε" την καθημερινότητα όχι σαν βράχο απροσπέραστο αλλά σαν τον δρόμο προς την χαρά και την απόλαυση.
Μερικά βήματα

#Βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να επικοινωνήστε μαζί τους και να αλληλοεπιδράτε θετικά με ηρεμία,κατανόηση και δημιουργική διάθεση.
Ας μην ξεχνάμε ότι τους συγγενείς δεν μπορούμε να τους επιλέξουμε,μπορούμε όμως να δώσουμε τον δέοντα ζωτικό χώρο επικοινωνίας στους συγγενείς που έχουν να δώσουν "κάτι' θετικό.  

#Αναγνωρίστε και αποδεχθείτε όσα σας"στοιχειώνουν" σαν παρελθόν που θα σας δώσει ώθηση προς το καλύτερο.  
 Τα "λάθη" αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας .όταν τα ανακαλύπτουμε και τα αναγνωρίζουμε ,με ένα ουσιαστικό εκ βάθους συγνώμη,και μία πράξη έμπρακτης επιβεβαίωσης της αναγνώρισης του "λάθους" αποστοιχειώνουν και δημιουργούν μια νέα βάση επικοινωνίας μας με το μέσα μας,αλλά και τους γύρω μας.  


# Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας.
Η επίπλαστη εικόνα που δημιουργούμε στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας ,μόνο καλό δεν κάνει αθροίζοντας και αναπαράγοντας συνεχώς ψεύδη για να "καλύψουμε"το αρχικό ψεύδος.Αργά η γρήγορα όμως ουδέν κρυπτόν υπό το φως του ήλιου.
  
#Καταγράψτε και αποκωδικοποιήστε όσα συμβαίνουν γύρω σας στοχεύοντας σε μικρά αλλά ουσιώδη πράγματα που σας γεμίζουν.
Κατηγορώντας και αποποιούμενοι των ευθυνών των επιλογών μας ή των μη επιλογών μας ,συγχέει τους γύρω μας ,ενώ ταυτόχρονα ψευδώς "απενοχοποιεί"τον εαυτό μας.Αντί να ψάχνουμε τον αποδιοπομπαίο τράγο,χτίστε μικρά επιτεύξιμα ρεαλιστικά πράγματα προσαρμοζόμενοι στην πραγματικότητα.

#Αφιερώστε χρόνο με τον εαυτό σας δημιουργώντας, 
Ζωγραφίστε ,γράψτε,μαγειρέψτε,σκαλίστε τον κήπο σας,καθαρίστε τον χώρο σας,τακτοποιήστε την ντουλάπα σας,περπατήστε ,κάντε γυμναστική,βγάλτε βόλτα τον σκύλο σας διαβάστε ή εντέλει κάντε αυτά που θα σας γεμίσουν, "κλείνοντας" τρύπες ,αντί να βλέπετε αποχαυνωμένοι τηλεόραση ,ή να κοιμηθείτε για να περάσει ο χρόνος. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει θετικά.  
  
#Απολαύστε αυτά που υπάρχουν πραγματικά γύρω σας.
Το άρωμα ενός λουλουδιού στον κήπο σας, η γεύση ενός φαγητού μαγειρεμένο από τα χέρια σας,το άγγιγμα ενός αγαπημένου φυσικού προσώπου,ο ήχος ενός κύματος στην παραλία, ή αίσθηση του ανέμου στο πρόσωπο σας,ή ο ιδρώτας από μια φυσική εργασία είναι πραγματικά υπαρκτά "πράγματα"που γεμίζουν την ζωή μας ,όσο δύσκολα και εάν σε κάποια στιγμή περνάμε .Απολαύστε τα.

#Τολμήστε όσα σας φοβίζουν.  
Κανένας μας δεν γεννήθηκε έτοιμος για να ζήσει τα πάντα. Είτε λοιπόν κάποια πράγματα μας τρομάζουν,είτε δεν τα θέλουμε γιατί "δεν είμαστε έτοιμοι" ,πιθανόν την πρώτη φορά θα μας προβληματίσουν στην συνέχεια όμως η αθροιστική εμπειρία μας θα δώσει ώθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ,ακόμα και εάν αποτύχουμε.

#Σεβαστήτε τον χώρο και τον χρόνο των γύρω σας.
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικούς "κύκλους"ζωής και ανάγκες. Το να προστατεύεις τους γύρω σου από τις αδυναμίες και τα πάθη του ,μη εκμεταλλευόμενος την δική σου ανάγκη,μπορεί σε πρώτο χρόνο να ενοχλεί γατί δεν ζής την στιγμή που θέλεις,κάτι που το θέλεις,όμως σε δεύτερο χρόνο θα εκτιμηθεί σε βάθος και ουσιαστικά η εγκράτεια σου και η κριτική σου σκέψη για την στάση σου ,απέναντι στα αισθήματα ,τα οικονομικά και άλλα των γύρω σου που δεν πληγώθηκαν  από τα στιγμιαία θέλω σου ,γιατί σεβάστηκες τον χώρο και τον χρόνο των γύρω σου.

#Σταμάτα να σπαταλάς τον χρόνο σου εξηγώντας ,απολογούμενος,ή έχοντας ζήλια και κακία για τους άλλους.
Όσα έχουν γίνει καλώς ή κακώς έγιναν, Βλέπουμε το αύριο ακόμα και με τους ανθρώπους που μας έβλαψαν ή είναι "βλάκες¨ ή άθελα τους μας έβλαψαν ή ακόμα και σκόπιμα μας έκαναν κακό με θετικό βλέμμα χωρίς να σπαταλάμε χρόνο αιτιολογώντας ή εξηγώντας αυτά που έγιναν .Συνοπτικά και με καθαρές κουβέντες στοχεύουμε στο καλύτερο αύριο που εμείς με την στάση ζωής χτίζουμε καθημερινά.

#Το παρελθόν είναι παρελθόν και το μέλλον είναι σήμερα.      
Ο εγκλωβισμός σε αναφορές κατ επανάληψη στο παρελθόν ,δεν γυρίζει τον χρόνο πίσω,ενώ το σήμερα ήδη είναι παρελθόν την ώρα που διαβάζεις,γράφεις ,βλέπεις τηλεόραση. Κάθε στιγμή από εδώ και εμπρός είναι ο δικός σου χρόνος που "απαιτεί" να σε βλέπει χαρούμενο, αποφασιστικό,
δημιουργικό, με όραμα ελπίδα και στόχους. Μικροί ρεαλιστικοί στόχοι με αισιοδοξία χωρίς επιστροφές στο παρελθόν ,θα σε βοηθήσουν να πραγμματώσεις τα μεγάλα όνειρα που μικρός ονειρεύτηκες αλλά πιθανόν δεν τα διεκδίκησες.  

#Η ομορφιά που έχεις ή δεν έχεις δεν είναι κριτήριο επιτυχίας στην ζωή.  
Μπορεί να περπατάς και να σε θαυμάζουν όλοι για την ομορφιά σου ή την μη ομορφιά σου.Ο χρόνος όμως φθείρει τα πάντα στο πέρασμα του,και εκείνο που μένει είναι η αύρα σου,που είναι το άθροισμα της πνευματικής σου καλλιέργειας ,του ήθους,του επιπέδου "μόρφωσης" πανεπιστημιακής ή ζωής.του χαρακτήρα σου,του ψυχικού σου σθένους και της ευγενούς πολυμορφίας της σκέψης σου.
Σταμάτα να αναλώνεσαι στα επιφανειακά που ναι μεν συνδιαμορφώνουν,αλλά είναι τα ολίγιστα στο σύνολο της ανθρώπινης οντότητας του καθενός μας.          


#Ενήργησε ,από το να είσαι παθητικός δέκτης. 
Το να ανησυχείς για το τι θα πουν οι άλλοι σε αδρανοποιεί χωρίς να σου επιτρέπει να ζήσεις την στιγμή κατ επέκταση χωρίς να μπορέσεις να αθροίσεις "εμπειρίες" που θα σε βοηθήσουν να μπορείς αύριο(σήμερα) να αξιολογείς και να αντιδράς ενστικτωδώς σωστά σε κάθε στιγμή με όποιες συνθήκες. Άλλωστε ουδείς αλάνθαστος.    

#Τελικά κάθε στιγμή της ζωής είναι μοναδική .
Γεννιέσαι μόνος σου ,και πεθαίνεις μόνος σου. Στο μεσοδιάστημα ερωτεύεσαι τον άνεμο,την βροχή ,τον ήχο, και δημιουργείς καθημερινά μέχρι να φύγεις από την ζωή με την τελευταία ανάσα. Ερωτεύσου λοιπόν την κάθε στιγμή δημιούργησε αυτό που σε εκφράζει δίχως πρέπει και γιατί. Γιατί κάθε στιγμή με την προσπάθεια που κάνεις να αυτοβελτιωθής γίνεσαι καλύτερος και περισσότερο δημιουργικός και αποτελεσματικός ως άνθρωπος.
Και όσο και εάν ακούγεται παράξενο οι άνθρωποι μέσα από ένα σιωπηλό άγραφο κώδικα αυτόματα εκτιμούν και επιβραβεύουν τους ανθρώπους που με την "άυρα" τους εκπέμπουν αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση,  σαν να αναγνωρίζουν όσους αυτοβελτιώνονται.  

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας.!
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Εntrepreneur Mικρομεσάιων Επιχειρήσεων.
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: