Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΕΣΚΕΜΕΝΝΑ ΜΕ ΧΡΕΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αrt1894 Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δείχνει τη μισάνοιχτη πύλη της κολάσεως!

233 δισ. οι συνολικές οφειλές των πολιτών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ
Πυρηνική βόμβα το ιδιωτικό χρέος για τα νοικοκυριά!
Νέα μέτρα; Απόκλιση 400.000.000 ευρώ στο πλεόνασμα του 2017

Στέλιος Κράλογλου
Τ ις πύλες της κολάσεως σε εκατομμύρια Ελληνες πολίτες ανοίγει η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι το ιδιωτικό χρέος της χώρας (δηλαδή οι οφειλές σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), που σήμερα βρίσκεται στα 233 δισ. ευρώ, σύντομα θα φτάσει το δημόσιο χρέος (δηλαδή τις οφειλές στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά.), που διαμορφώνεται στα 328 δισ. ευρώ!...

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ιδιωτικού χρέους, παραθέτουμε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:
• Τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ. Τα 48 δισ. αφορούν δάνεια νοικοκυριών (στεγαστικά και καταναλωτικά) και τα 60 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια. Από τα 60 δισ. ευρώ των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα 11 δισ. οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία φτάνουν πλέον το δυσθεώρητο ύψος των 93 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το ήμισυ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας! Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνει τα 4.374.475 άτομα.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ! Ειδικότερα, οι οφειλές στον ΟΑΕΕ αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ και στο ΙΚΑ τα 17 δισ. ευρώ.
• Τα χρέη προς τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ!


Οι αναλυτές της έκθεσης τονίζουν ότι τόσο τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια όσο και οι οφειλές προς την Εφορία έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προσθέτουν ότι «με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων πριονίζεται το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται η παραγωγή και η δημόσια οικονομία».

Σημειώνουν δε ότι η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο αναδεικνύει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που, σύμφωνα με το γραφείο της Βουλής, παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Ανησυχητικό είναι ότι οι λεγόμενες «αποδόσεις» των ελληνικών δεκαετών ομολόγων παραμένουν με διαφορά οι υψηλότερες στην Ευρώπη. «Η δυσμενής εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Ευρώπη πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης, όχι εντυπωσιακούς, αλλά πάντως θετικούς» αναφέρει η έκθεση.

Κατάργηση τριετιών και ευελιξία ζητούν οι δανειστές
Κατάργηση των τριετιών - προσαυξήσεων λόγω εμπειρίας στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και αύξηση του ποσοστού επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% προτείνουν μεταξύ άλλων οι δανειστές, όπως αποκαλύπτεται από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Πρόκειται για το γνωστό μοντέλο Δανίας, σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα γυμνός από προσαυξήσεις λόγω εμπειρίας (ωριμάνσεις - τριετίες).

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελείται από ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.
Τη «σκληρή» γραμμή ακολουθούν οι δανειστές και αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, καθώς στην έκθεση αναφέρεται ότι κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την προσαύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%. Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι με αυτή την πρακτική μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν την εργασία τους.

Και υπερηφάνεια από τον Κατρούγκαλο για εθνική σύνταξη 345 €




Ρεσιτάλ κυβερνητικής προπαγάνδας, που αγγίζει τα όρια της παράκρουσης, έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτό) σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αφού υποστήριξε ότι δεν έγιναν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, έφτασε στο σημείο να δηλώσει υπερήφανος για την εθνική σύνταξη, η οποία όμως θα διαμορφώνεται στα 345 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ανέρχεται σήμερα στα 486 ευρώ με αντίστοιχα χρόνια!

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έθιξαν μόνο 220.000 συνταξιούχους, δηλαδή λιγότερο από το 10% του συνόλου, «παραβλέποντας» όλες τις έμμεσες απώλειες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι, όπως η αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ και η επιβολή της και στις διπλές συντάξεις. Για την περικοπή του ΕΚΑΣ προσπάθησε να δικαιολογηθεί επιστρατεύοντας το χιλιοφορεμένο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «το θυσίασε» για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το σχόλιό του για τις περικοπές συντάξεων του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπως ανέφερε, χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές επειδή επιβλήθηκαν οριζόντια, αλλά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν όριζε την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους!

Ο υπουργός Εργασίας επιτέθηκε εκ νέου κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) λέγοντας ότι «θέλει αίμα, αλλά εμείς δεν δίνουμε» και ότι επιμένει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό επί το δυσμενέστερον, αλλά η κυβέρνηση τις απορρίπτει.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, το Ταμείο ζητάει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, «αλλά όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνει αυτό». Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τον υποκατώτατο μισθό. Ερωτηθείς για την εκ περιτροπής εργασία σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα, άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για υιοθέτηση τέτοιων ελαστικών μορφών απασχόλησης, λέγοντας ότι θα πρέπει να συμφωνήσει το συνδικάτο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης και συμπληρώνοντας ότι το κράτος θα ενισχύει με επίδομα ανεργίας τον εργαζόμενο, ώστε οι τελικές αποδοχές του να μην είναι χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

Επικουρικές: Αναδρομικό σοκ στα ΑΤΜ (σήμερα) για 250.000 συνταξιούχους
Νέα ψυχρολουσία περιμένει σήμερα περίπου 250.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι η επικουρική σύνταξη Νοεμβρίου, που θα πιστωθεί σταδιακά από το απόγευμα στους λογαριασμούς τους, θα είναι «ψαλιδισμένη».

Η νέα μείωση οφείλεται στις αναδρομικές κρατήσεις που επιβάλλονται λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή του νόμου για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έπρεπε να γίνουν από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά εφαρμόστηκαν πρώτη φορά σε ορισμένους τομείς του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) τον Αύγουστο, σε άλλους τομείς τον Σεπτέμβριο και σε άλλους τον Οκτώβριο.

Ετσι, τώρα παρακρατείται σταδιακά η διαφορά που προκύπτει. Η αναδρομική παρακράτηση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ και μεγαλύτερη του 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή (δηλαδή, η σύνταξη) δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε ασφαλισμένο με επικουρική σύνταξη ύψους 200 ευρώ, που υπέστη μείωση 100 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, θα πρέπει να παρακρατηθούν συνολικά 200 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Το ανώτατο όριο παρακράτησης είναι τα 50 ευρώ, συνεπώς τα πρώτα 50 ευρώ θα παρακρατηθούν από την επικουρική σύνταξη Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις παρακρατήσεις ύψους 50 ευρώ στις επικουρικές Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Νέα μέτρα; Απόκλιση 400.000.000 ευρώ στο πλεόνασμα του 2017
Υπό τον φόβο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα στον επόμενο γύρο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, συνεχίζονται οι εξ αποστάσεως επαφές της κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες των θεσμών. Ο κίνδυνος των νέων μέτρων αιωρείται επειδή στον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά οι επικεφαλής των πιστωτών εντόπισαν απόκλιση ύψους περίπου 400.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο ορίζει ότι την προσεχή χρονιά η χώρα μας θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο, μάλιστα, του Προϋπολογισμού του 2017 βάζει τον πήχη οριακά ψηλότερα, στο 1,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η ανάλυση των στοιχείων για τη μέχρι τώρα πορεία του φετινού Προϋπολογισμού και οι προβολές που έκαναν οι δανειστές για το επόμενο έτος δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,6%. Συνεπώς, θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση έναντι του μνημονιακού στόχου.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί να καλύψει την απόκλιση. Το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Εντούτοις, οι δανειστές χαρακτηρίζουν την υπεραπόδοση συγκυριακή. Επιπλέον, εντοπίζουν «τρύπα» 400.000.000 ευρώ στη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το οποίο χρειάζονται 760.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ανακατεύθυνση 300.000.000 ευρώ που προορίζεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου, την οποία προτείνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων από περικοπές δαπανών, η κυβέρνηση εξέτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και την πιθανότητα μείωσης του επιδόματος θέρμανσης για το 2017. Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 105.000.000 ευρώ. Η σκέψη αυτή απορρίφθηκε, όμως.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε χθες από τη Βουλή ότι το συνολικό ύψος του επιδόματος θα παραμείνει στα 105.000.000 ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και ότι στόχος είναι να μεταφερθούν ολόκληρες περιοχές στις πιο ψυχρές ζώνες, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή του επιδόματος.
Μ. Ροζάκος

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: