Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

"Ημέρες Μνήμης"

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ταράτσα του Ομίλου
"Ημέρες Μνήμης"
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 20:30 Είσοδος ελεύθερη
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ταράτσα του Ομίλου με θέμα "Ημέρες Μνήμης". Τη Δευτέρα αυτή, στην τρίτη προβολή του αφιερώματος, θα προβάλει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), την ταινία "Η Σιωπηλή Σχολή-Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης" σε σκηνοθεσία των Μαρίνας Λεοντάρη και Ειρήνης Σαρίογλου. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ειρήνη Σαρίογλου, εκ των σκηνοθετών της ταινίας και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών .

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με αναφορές στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, που δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Α' από την εν λόγω Σχολή.

Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Η σχολή στεγαζόταν αρχικά στη σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας, στη Χάλκη, η οποία είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845), ίδρυσε το 1843 θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το αμέσως επόμενο έτος στις 13 Σεπτεμβρίου 1844. Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν στο μεγάλο σεισμό που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1894 με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, διάρκειας 17 μηνών, η σχολή με νέο πλέον κτίριο εγκαινιάστηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του '50. Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου. Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων.
Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή. Η Χάλκη έχει λάβει διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1998, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της Χάλκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσης το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για την τουρκική προσχώρηση στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον επισκέφτηκε την Χάλκη στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999 και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της σχολής. Τον Αύγουστο του 2011, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν πρέπει να επιστραφούν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος διορίστηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Τον Ιανουάριο του 2013, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Today's Zaman ότι το τουρκικό Συμβούλιο Ιδρυμάτων επέστρεψε 190 εκτάρια γης προς το ίδρυμα της Μονής της Αγίας Τριάδος. Το εν λόγω ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης βρίσκεται στο χώρο της Θεολογικής Σχολής. Έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ελπίζει ότι οι υποσχέσεις από την τουρκική κυβέρνηση, ότι θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της Χάλκης, θα τηρηθούν. /Πηγή: Βικιπαίδεια

Σεπτεμβριανά 1955 /Του Ιωάννη Ιακωβίδη

...Τα συμ­βά­ντα κα­τά την νύ­κτα ε­κεί­νη εί­χαν προ πολ­λού σχε­δια­στεί κι ορ­γα­νω­θεί α­πό το Σω­μα­τεί­ο “Η Κύ­προς εί­ναι τουρ­κι­κή” του ο­ποί­ου πρό­ε­δρος ή­ταν ο Χικ­μέτ Μπιλ, αρ­χι­συ­ντά­κτης της “Χου­ριέτ”, και τις βιαιό­τη­τες πα­ρα­κο­λου­θού­σε και κα­τη­ύ­θυ­νε ο Υ­πουρ­γός των Ε­σω­τε­ρι­κών Να­μίκ Γκε­ντίκ.
Ώ­ρα έ­ναρ­ξης της ε­πί­θε­σης εί­χε ο­ρι­στεί η 06.30 μ.μ. της 6ης Σε­πτεμ­βρί­ου και λή­ξης η 02.00 π.μ. της 7ης Σε­πτεμ­βρί­ου.
Έ­λα­βαν χώ­ρα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και Σμύρ­νη δια­δη­λώ­σεις α­πό ε­θνι­κι­στές και πα­ρα­κρα­τι­κούς υ­πέρ των α­ξιώ­σε­ων της Τουρ­κί­ας στο Κυ­πρια­κό, ό­ταν η Τρι­με­ρής Διά­σκε­ψη στο Λον­δί­νο ο­δη­γεί­το σε α­πο­τυ­χί­α. Ταυ­τό­χρο­να δύ­ο βόμ­βες ε­ξερ­ρά­γη­σαν στο σπί­τι που γεν­νή­θη­κε ο Α­τα­τούρ­κ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και το τουρ­κι­κό προ­ξε­νεί­ο. Ό­πως α­πο­δεί­χτη­κε με­τά α­πό με­ρι­κά χρό­νια, οι βόμ­βες εί­χαν το­πο­θε­τη­θεί α­πό τον κλη­τή­ρα του τουρ­κι­κού προ­ξε­νεί­ου κι έ­να μου­σουλ­μά­νο φοι­τη­τή α­πό την Κο­μο­τη­νή.

Οι κα­τα­στρο­φές υ­πήρ­ξαν τε­ρά­στιες, ώ­στε ο Τούρ­κος συγ­γρα­φέ­ας Α­ζίζ Νε­σίν (Aziz Nesin) να γρά­ψει: “Η νύ­χτα ε­κεί­νη έ­μοια­ζε με τη νύ­κτα του Α­γί­ου Βαρ­θο­λο­μαί­ου. Η νύ­κτα του Αγ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου εί­χε αρ­χί­σει με την ε­ντο­λή του Κα­ρό­λου Θ΄. Η νύ­κτα της 6ης/7ης Σε­πτεμ­βρί­ου εί­χε αρ­χί­σει με το πρό­σταγ­μα του Δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος του Με­ντε­ρές, που είχε και την εξουσία. Στό­χος της λε­η­λα­σί­ας της νύ­κτας της 6ης/7ης Σε­πτεμ­βρί­ου ή­ταν οι Ρω­μιοί της Πό­λης”.
Συ­γκε­κρι­μέ­να έ­χα­σαν τη ζω­ή τους 16 ο­μο­γε­νείς. Α­νά­με­σά τους ή­ταν ο γέ­ρο­ντας Χρύ­σαν­θος Μα­ντάς, ιε­ρέ­ας της Ι. Μο­νής Ζω­ο­δό­χου Πη­γής (Βα­λου­κλή), 90 ε­τών. Ση­μειώ­θη­καν 200 βια­σμοί. Εί­χαν κα­τα­στρα­φεί ά­νω των 4.000 κα­τα­στη­μά­των και 3.000 κα­τοι­κιών. Λε­η­λα­τή­θη­καν 73 να­οί α­πό τους 82 και 6 εξ αυ­τών υ­πέ­στη­σαν α­νε­πα­νόρ­θω­τη κα­τα­στρο­φή. Ε­πι­πλέ­ον κα­τα­στρά­φη­καν κοι­μη­τή­ρια, 26 ελ­λη­νό­φω­να μειο­νο­τι­κά σχο­λεί­α, 27 φαρ­μα­κεί­α, 21 ερ­γο­στά­σια και 110 ξε­νο­δο­χεί­α κι ε­στια­τό­ρια.
Ο τό­τε Πα­τριάρ­χης Α­θη­να­γό­ρας Α΄ προ­σπά­θη­σε να πε­ριο­ρί­σει τον διαρ­κώς αυ­ξα­νό­με­νο α­ριθ­μό Κων­στα­ντι­νο­που­λι­τών που ε­γκα­τέ­λει­παν την Τουρ­κί­α α­να­πτε­ρώ­νο­ντας τους το η­θι­κό.
Η κυ­βέρ­νη­ση Με­ντε­ρές ε­πε­χεί­ρη­σε ν’ α­πο­κρύ­ψει τη συμ­με­το­χή της στα γε­γο­νό­τα ε­νο­χο­ποιώ­ντας το α­ρι­στε­ρό τουρ­κι­κό κί­νη­μα. Α­νά­με­σα στους συλ­λη­φθέ­ντες ή­ταν κι ο Α­ζίζ Νε­σίν.
Ε­νώ υ­πο­σχέ­θη­κε α­πο­ζη­μιώ­σεις, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σκλή­ρυ­νε τη στά­ση της έ­να­ντι των Ρω­μιών της Πό­λης. Ε­πί­σης συ­νέ­λα­βε στις 16 Σε­πτεμ­βρί­ου 1955 τον εκ­δό­τη της “Ε­λεύ­θε­ρης Φω­νής” Αν­δρέ­α Λα­μπί­κη, που πα­ρέ­μει­νε στις στρα­τιω­τι­κές φυ­λα­κές του Χαρ­πι­γιέ γι’ αρ­κε­τό χρό­νο, χω­ρίς ε­πί­ση­μη κα­τη­γο­ρί­α ή έ­νταλ­μα.
Ε­πι­πλέ­ον 57 η­γε­τι­κά στε­λέ­χη της μειο­νό­τη­τας συ­νε­λή­φθη­σαν κι α­πε­λά­θη­καν α­πό την Τουρ­κί­α την πε­ρί­ο­δο 1957-59.
Με­τα­ξύ αυ­τών κι ο δη­μο­σιο­γρά­φος Δη­μή­τριος Κα­λού­με­νος, που εί­χε κα­τα­γρά­ψει με τον φα­κό του τα έ­κτρο­πα των Τούρ­κων.
Τα δει­νά ό­μως των Κων­στα­ντι­νου­πο­λι­τών εί­ναι α­τέρ­μο­να. Λό­γω της νέ­ας υ­πο­τρο­πής του Κυ­πρια­κού (1963-64), α­πε­λαύ­νο­νται 12.000 Έλ­λη­νες υ­πή­κο­οι. Μα­ζί τους ε­ξα­να­γκά­ζο­νται σε φυ­γή πε­ντα­πλά­σιοι τουρ­κι­κής υ­πη­κο­ό­τη­τας. Κα­τά το διά­στη­μα αυ­τό έ­κλει­σαν 100 ε­πι­χει­ρή­σεις Ελ­λή­νων υ­πη­κό­ων με κε­φά­λαιο 500.000.000 δολλαρίων.
Έ­κτο­τε ο Ελ­λη­νι­σμός της Πό­λης δει­νο­πα­θεί με α­πο­τέ­λε­σμα σή­με­ρα ν’ α­ριθ­μεί με­ρι­κές ε­κα­το­ντά­δες αν­θρώ­πων.
Σε μια ε­πο­χή που οι ι­σχυ­ροί της γης κό­πτο­νται υ­πέρ της προ­στα­σί­ας των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των και ι­διαί­τε­ρα των μειο­νο­τι­κών, εί­ναι α­δια­νό­η­το οι Έλ­λη­νες της Πό­λης να έ­χουν ου­σια­στι­κά ε­ξα­φα­νι­στεί και να μην τους πα­ρέ­χε­ται η δυ­να­τό­τη­τα ε­πα­νε­γκα­τά­στα­σης στις πα­τρο­γο­νι­κές ε­στί­ες υ­πό συν­θή­κες α­σφά­λειας κι ε­πα­νά­κτη­σης των δη­μευ­θει­σών πε­ριου­σιών τους.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ
Δευτέρα 2/10 «Ηλέκτρα» σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
Δευτέρα 9/10 «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» σκηνοθεσία Φραντσέσκο Ρόζι
Δευτέρα 16/10 «Πάνω, κάτω και πλαγίως» σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: