Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία

Διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία: σύμπτωση ή θέαμα της Τουρκίας

▪️Οι «επαναστάτες» απαιτούν το κεφάλι του Άσαντ

Αμέσως ανακοινώθηκε ότι σήμερα 12 Αυγούστου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις μπροστά από το παρατηρητήριο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Al-Mastum, στο El-Bab, στο Idlib, στο Atareb, στο Khazano και στο Aazaz.

Ωστόσο, ο κόσμος δεν περίμενε μέχρι την Παρασκευή και ήδη χθες πήγε σε μαζικές διαδηλώσεις σχεδόν σε όλο τον λεγόμενο Απελευθερωμένο Βορρά - στις περιοχές των επιχειρήσεων «Κλαδί Ελιάς», «Πηγή Ειρήνης», «Ασπίδα του Ευφράτη» και στο «Μεγάλο Ιντλίμπ».

Όλοι οι διοικητές του SNA δήλωσαν ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία ειρήνης με το «καθεστώς Άσαντ», και στο Aazaz οι διαδηλωτές έκαψαν ακόμη και την τουρκική σημαία (https://t.me/geopoliticalblog/2087).


Στις αφίσες οι διαδηλωτές γράφουν «Αν θέλετε συμφιλίωση, συμφιλιωθείτε με τους SDF, είμαστε επαναστάτες και απαιτούμε το κεφάλι του Άσαντ», «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς» και άλλα συνθήματα.

Τουρκικές μονάδες στη βόρεια Συρία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Οι συντάκτες του πρακτορείου Anadolu αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη φράση από τη δήλωση Τσαβούσογλου από «συνάφεια ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» σε «σύμβαση συμφωνίας».

Σχόλιο έκανε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη διευθέτηση στο πλαίσιο των διαδικασιών της Αστάνα και της Γενεύης από την αρχή και δεν πρόκειται να αρνηθεί να στηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση.

Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν ούτως ή άλλως και οι τουρκικές σημαίες αφαιρέθηκαν από όλα τα κεντρικά γραφεία και τα σημεία ελέγχου του SNA.

▪️Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Φυσικά, μπορεί να υποτεθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν αυθόρμητα.

Όμως η τουρκική στρατιωτική-πολιτική ηγεσία ήταν πάντα ρεαλιστική και στοχαστική στα βήματά της, ειδικά σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δηλώσεις.

Τα εδάφη που ελέγχονται τώρα από τους μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού και της Hayat Tahrir ash-Sham εξαρτώνται πλήρως από την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά.

Το μόνο εμπόδιο που δεν επιτρέπει στα συριακά στρατεύματα να συνεχίσουν την απελευθέρωση του βορρά της χώρας είναι η τουρκική παρουσία.

Επιπλέον, όλες οι δηλώσεις για συνεργασία και συμφιλίωση με την κυβέρνηση Άσαντ γίνονται στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων στην εξαγγελθείσα αλλά ποτέ ανακοινωθείσα επιχείρηση κατά των κουρδικών ένοπλων ομάδων. Για το γιατί το χρειάζεται η Τουρκία, γράψαμε αναλυτικά νωρίτερα (https://t.me/rybar/33433).

Και σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται ένα λογικό ερώτημα: δεν είναι όλη αυτή η ιστορία με τις διαμαρτυρίες μια καλά σχεδιασμένη παράσταση; Σκοπός του οποίου είναι να δείξει στη Ρωσία, το Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους Τούρκους εταίρους ότι η στρατιωτική λύση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων είναι η μόνη δυνατή;
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: