Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

H Τρύπα στο Αιγαίο και ο 52ος παράλληλος

H Τρύπα στο Αιγαίο και ο 52ος παράλληλος
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι γνωστή. Πέραν όμως της γεωστρατηγικής θέσης, σαν κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης , υπάρχουν οι ενεργειακοί πόροι όπου συνδυαζόμενα και τα δύο αυτά προσφέρουν σοβαρό οικονομικό προσδοκώμενο όφελος στην διαδικασία συνεργιών του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι ΝΟΤΑΜ,ο ποντισμός καλωδίων,οι υπερπτήσεις, η παραβίαση με οπλισμένα Α/Φ ,οι παράνομες αλιεύσεις σε Ελληνικό ενάλιο χώρο .κ.α. αποτελούν εφαρμογές προς δημιουργία τετελεσμένων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση με πολλαπλά μέτωπα ανοικτά ,καλείται να αντιμετωπίσει μια κατ εξοχή κυρίαρχη απειλή από την Τουρκική πλευρά που επηρεάζει το φρόνημα και είναι βαθιά και ιστορικά ριζωμένο στην σκέψη των Ελλήνων.

Η άμεση απάντηση με εντολή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να προχωρήσει η ελληνική πλευρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ε.Ε.,
το ΝΑΤΟ και τον ICAO για τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα θέλοντας να κάνει πεδίο βολής στην «καρδιά» του Αιγαίο σπάζοντας το Αρχιπέλαγος στα δύο δείχνει την αλλαγή στρατηγικής . Και η δέσμευση της περιοχής από τη Σκύρο και μέχρι τη Λήμνο από πλευράς Τουρκίας, είναι κατ εξοχή αιτία casus belli και παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου .

Βέβαια πριν μόλις μερικούς μήνες ο επίτιμος Φράγκος Φραγκούλης έδωσε το πρώτο στίγμα αλλαγής πλεύσης στην στρατηγική “επικοινωνίας” και ενεργοποίησε όλα τα οπλικά συστήματα αεράμυνας αναδεικνύοντας τα τρωτά σημεία αλλά και τα σημεία υπεροχής της αεράμυνας στον Ελλαδικό χώρο. Από την Λήμνο έως το Καστελόριζο από την Λαδοξέρα ,μέχρι το Φαρμακονήσι και το Γαιδουρονήσι οι αναλύσεις ήταν εκτενείς και διαβαθμισμένες.
Η συνέχεια με τον Πάνο Καμμένο σαν επικεφαλής επιβεβαιώνει την αλλαγή πλεύσης από μέχρι πρότινος τακτική υποχώρησης των προηγουμένων κυβερνήσεων

Σήμερα Με την δέσμευση περιοχών από 2 Μαρτίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2015 και
Αμφισβητούν ευθέως και ξεκάθαρα περιοχές και δυτικά του 25 Μεσημβρινού, θεωρούν πως δεν υπάρχει πεδίο βολής Άνδρου, αφού οι συντεταγμένες συμπίπτουν σε μεγάλο σημείο με αυτές της ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν και ασφαλώς αμφισβητούν τη Λήμνο, θέτοντας με έναν προκλητικότατο τρόπο όχι μόνο θέμα αποστρατιωτικοποίησης της, κάτι που κάνουν συχνά, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώτος της.

Είναι προφανές ότι η αλλαγή στάσης θα προκαλέσει όπως βλέπουμε περαιτέρω κλιμάκωση και εκδήλωση των Τουρκικών “απαιτήσεων” κάτι που φαίνεται με την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθούν και με την χαρτογράφηση γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας με αποτύπωση ακόμα και σε χάρτες νησιών στο κέντρο του Αιγαίου αλλά μέχρι των συνόρων Ελλάδας Λιβύης αλλά και την νήσο Μεγίστη.

Όμως η τακτική του δοκιμάζω ,τραβάω και ότι πιάσει, αρκεί να δημιουργηθεί η “εντύπωση” καταρρίπτεται άμεσα με την αντίστοιχη συμπεριφορά . Ας μην ξεχνάμε τα ανοικτά μέτωπα που ήδη υπάρχουν στην Τουρκία και απειλούν με διάσπαση της με τα θέματα ΙSIS , Κουρδικό (65,000,000 πολίτες) , Μεσανατολικό να διαλύουν την κοινωνική συνοχή του πολυπολιτισμικού Κράτους. Θέματα που έχουν βάθος και είναι εγκατεστημένα στο υπογάστριο της Τουρκίας. Και τα δείγματα είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι αυτή την φορά διαβασμένοι ...

Η Ελληνική απάντηση στην ΝOTAM



A0413/15 - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO STATE THAT THE TURKISH NOTAM A0889/15
LTAAYNYX (271626 EUECYIYN FEB 2015) IS NULL AND VOID SINCE IT REFERS
TO TURKISH MILITARY ACTIVITIES WITHIN ATHINAI FIR WHERE THE ONLY
COMPETENT AUTHORITY TO PROMULGATE NOTAMS IN ACCORDANCE WITH ICAO
RULES AND REGULATIONS IS THE HELLENIC CIVIL AVIATION AUTHORITY
THROUGH ITS APPROPRIATE AIS UNIT AND THE ONLY RESPONSIBLE AUTHORITY
FOR THE SAFETY OF THE AIR TRAFFIC IS THE HELLENIC CAA THROUGH THE
ATS UNITS.
MOREOVER, PART OF THE AREA MENTIONED IN TURKISH NOTAM A0889/15
(271626 EUECYIYN FEB 2015) PARTLY OVERLAPS HELLENIC TERRITORY,
HELLENIC TERRITORIAL WATERS AND HELLENIC NATIONAL AIRSPACE.
ALSO, THE SAID TURKISH EXERCISE AREA ENTAILS LONG-TERM
RESERVATION OF AIRSPACE CONTRARY TO THE RELEVANT ICAO
RECOMMENDATIONS.
FURTHERMORE, THE SAID AREA OVERLAPS PART OF LIMNOS TMA/CTR AND
RELATED INSTRUMENT PROCEDURES.
FINALLY, THE SAID AREA AFFECTS PARTS OF G33 AND N130 INTERNATIONAL
AIRWAYS AS WELL AS DOMESTIC AIR TRAFFIC.
FOR ALL THE ABOVE MENTIONED REASONS, IT IS EVIDENT THAT THE TURKISH
NOTAM A0889/15 LTAAYNYX (271626 EUECYIYN FEB 2015) CONTRAVENES BASIC
RULES OF ICAO AND OF INTERNATIONAL LAW AND IS, THEREFORE,
NULL AND VOID AND NOT APPLICABLE WITHIN THE ATHINAI FIR. 02 MAR 05:00 2015 UNTIL
31 DEC 16:00 2015. CREATED: 28 FEB 15:10 2015


www.fotavgeia.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: