Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Αrt1823 Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Το ζούμε καθημερινά ,το βλέπουμε καθημερινά . Χειριστικοί άνθρωποι με άπειρες μεθοδολογίες να προσπαθούν να επιβάλουν τα θέλω τους, Άνθρωποι χειριστικοί που δεσποτικά αλλά και με πλάγιο τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Για να καταλάβει κανείς τον χειριστικό άνθρωπο θα πρέπει να καταλάβει την διαφορά της επιρροής ενός ατόμου με την χειριστικότητα ανά περίπτωση.

Η επιρροή είναι ένας τρόπος να συνδιαλλαγούμε αποτελεσματικά με τους άλλους, που αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τα όρια τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να μην επηρεαστούν. Η χειριστικότητα από την άλλη είναι μια προσπάθεια να πιέσουμε τον άλλο να ενδώσει στη δική μας ατζέντα- συχνά κρυφή- και τις δικές μας επιθυμίες.

Διαφήμιση 

Οι χειριστικοί άνθρωποι στοχεύουν πυκνά συχνά τους ευάλωτους προσδίδοντας και επιβεβαιώνοντας το εγώ τους σε βάρος των ευάλωτων. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι επικίνδυνοι εννοώντας ότι συνήθως δεν έχουν ηθικού φραγμούς και αξίες παρά μόνο στοχεύουν.

Τα χαρακτηριστικά τους θα τα διακρίνετε στην προσωπικότητα τους στο σύνολο όπου είναι εμφανής η ανάγκη τους να έχουν τον έλεγχο ,να είναι κυρίαρχοι και να χειραγωγούν τον άλλον.

Οι χειραγωγούμενοι από χειριστικούς ανθρώπους συνήθως , έχουν φοβίες , αναστολές ,χαμηλή αυτοεκτίμηση,και στο σύνολο δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού τους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τα αναγνωρίζουν οι χειριστικοί άνθρωποι και εκμεταλευόμενοι ."προσφέρουν" ανταλλακτικές αξίες που θα προκαλέσουν τον χειραγωγούμενο να αποδεχθή τις προτάσεις . Τέτοιες μπορεί να είναι οικονομικού ενδιαφέροντος (κέρδος ) αλλά και η λεγόμενη αποφυγή απώλειας (δεν θα χάσεις) είτε είναι συναισθηματικό είτε είναι υλικό.

Το να προσπαθήσει κανείς να χειραγωγήσει ένα χειριστικό άνθρωπο θεωρείται αδύνατο,αλλα ειναι και λάθος . Πρωτίστως γιατί το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να βελτιωθή η αυταξία του κάθε προσώπου που νοιώθει ή αισθάνεται ότι χειραγωγείται ,και δεύτερον το να αναλύσεις τον χειριστικό άνθρωπο που έχει διαμορφωμένη προσωπικότητα και χαρακτήρα χρειάζεται άπειρες ώρες με αμφίβολα αποτελέσματα την ίδια στιγμή που ο χρόνος τρέχει για τον καθένα μας και δεν είναι αέναος.

Κατά συνέπεια εκείνο που χρειάζεται να γίνει από ατομική μεριά του καθενός, πέραν του ότι θα πρέπει να αποφεύγει τους χειριστικούς ανθρώπου, ς που δεν σέβονται τον χώρο και την υπόσταση του άλλου είναι αρκετά πολλά .

Τεχνικές

Εστιάστε στο να αλλάξετε τον εαυτό σας και όχι το χειριστικό άτομο
.
Μην τρώτε χρόνο για τους άλλους αλλά για εσάς.

Αξιολογήστε και εκτιμήστε την αξία της μεταξύ σας σχέσης.
Η αίσθηση ευτυχίας γαλήνης και η ψυχική σας ακεραιότητα είναι δομικά στοιχεία της προσωπικότητας σας και μη διαπραγματεύσιμα.

Ανακαλύψτε μεθοδολογίες αλλά και απλούς τρόπους να αλλάξετε τα δεδομένα της υφιστάμενης σχέσης.
Η συμμόρφωση η αυτόματη μπορεί να ξεπεραστή με το να πει κανείς «Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο να το σκεφτώ». Σκεφτήτε και κερδίστε χρόνο να ωριμάσουν οι σκέψεις .

Εκφραστήτε άφοβα και ελεύθερα ακόμα και με όχι.
Δώστε ανάσες στον εαυτό σας διεκδικώντας αυτα που εσείς κρίνετε ότι θέλετε μιλώντας απλά και ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές .

Χρησιμοποιήστε την άμεση αναφορά σε πρώτο πρόσωπο.

Μιλήστε ξεκάθαρα για την προσωπική σχέση σας και χωρίς υπεκφυγές στον ενικό χρόνο και με ευθύτητα. Αυτό ξεκαθαρίζει το όποιο ομιχλώδες τοπίο .

Παραδεχθήτε τις αδυναμίες και τα λάθη σας.
Αυτό βοηθάει στην αυτοβελτίωση μας, αλλά και τον σεβασμό του άλλου ανεξαρτήτως εάν είναι οδυνηρό . Κανείς δεν είναι αλάθητος.

Μπορείτε άφοβα να πήτε Οχι
.
Το Οχι δεν είναι μια άσχημη λέξη ,είναι απλά το αντίθετο του ναι, και προσδιορίζει τα όρια των δικών μας θέλω .

Συνολικά οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν μια ιδιόρρυθμη ψυχοσύνθεση με πολλές κρυμμένες ανασφάλειες ,που παίρνουν αξία από την αδυναμία του χειραγωγούμενου.
Καλό θα είναι να αποφεύγετε τους χειριστικούς ανθρώπους διότι οι αξίες τις ζωής δεν είναι μόνο επίτευξη στόχων ανεξαρτήτως τιμήματος.
Και η ζωή είναι μικρή για να αδιαφορεί κανείς για τα "τιμήματα" του χαμόγελου ,της ευτυχίας ,του γέλιου, της αξιοπρέπειας και εντέλει της δικής μας ψυχικής ανάτασης,
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος ειναι Εntrepreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: