Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

BREXIT ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡHΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Αrt1792  Σάββατο 25 Ιουνίου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Mπορεί ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Κάμερον να δήλωσε την παραίτηση του. Μπορεί το Άρθρο 50 του καταστατικού της Ε.Ε. να περιγράφει την δυνατότητα εντός 2 ετών της απόσυρσης μια χώρας από την Ε.Ε. η αγορά όμως εξακολουθεί και κινείται. Οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στο κράτος όπως στις μεταξύ τους συναλλαγές ακόμα και εάν καταρρεύσουν τα πάντα θα εξακολουθούν να υπάρχουν σαν συνέχεια της κοινωνικής ζωής.

Ίσως η στερλίνα να έχει διακυμάνσεις, ίσως να υπάρχουν κλυδωνισμοί του Τραπεζικού συστήματος , σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι κλυδωνισμοί που η ίδια η αγορά ,δεν τις έχει αναλύσει ,προσπαθώντας να προβλέψη τις επόμενες κινήσεις ανεξαρτήτως επιτυχίας της στόχευσης ή όχι.

Οι μεταβολές που θα υπάρξουν δημιουργούν πέραν από αλλαγές στο δομικό περιβάλλον και επιχειρηματικές ευκαιρίες και όχι μόνο αναστάτωση .

Πρακτικά θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας στον Τραπεζικό κλάδο αλλά και σε όλες τις Χρηματιστηριακές αγορές πολύ πιθανόν σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως σε Φρανκφούρτη και Δουβλίνο κάτι που ήδη η Μorgan Stanley ανακοίνωσε.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μετακινεί θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το ευρώ, τις επενδυτικές τραπεζικές λειτουργίες αλλά και ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρίες πχ στο Γιβλαρτάρ οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν ένα νέο πακέτο μέτρων με αρκετές (8) να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κυρίως σε κλάδους ασφαλίσεως ζημιών.

Στο σύνολο των Ευρωπαικών εταιρειών οι ευρωπαϊκές εταιρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με συνολικές επενδύσεις ύψους 741 δισεκ. λιρών στη Βρετανία που αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων το 2014.

Λογικά καμία δεν θα δημοσιοποιήσει τα σχέδια της περιμένοντας την διαμόρφωση του πλαισίου εξόδου αλλά και την συμπεριφορά των κρατών με επικίνδυνη σχέση εξόδου πχ Καταλανία ,Ιταλία κ.α.

Σημειωτέον ότι η μόνο η Γερμανική Siemens απασχολεί 14.000 άτομα στη Βρετανία και έχει 13 μεταποιητικές μονάδες στη Βρετανία.

Οι εμπορικές συναλλαγές με την Βρετανία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων προμηθεύονται με πολλές να αγοράζουν πρώτες ύλες από την Βρετανία.

Ταυτόχρονα περίπου 1,2εκατομύρια  Βρετανοί κατοικούν στην Ε.Ε. ενώ αντίστοιχα περίπου 3.εκατομμύρια πολίτες της  Ε.Ε ζουν στην Βρετανία και θα πρέπει να μετακινηθούν με τις οικοσυσκευές τους  ,ή να διαμορφώσουν νέας μορφής έγγραφα και οτιδήποτε άλλο κρίνεται αναγκαίο.

Η τουριστική βιομηχανία, στην Ελλάδα θα υποστεί αναγκαστικά κάμψη καθώς η επίσκεψη Βρετανών στην Ελλάδα θα καταστεί ακριβότερη θεωρητικά. Άρα δίνεται μια ευκαιρία να αναπτυχθή η χώρα σε άλλους προορισμούς και να απεγκλωβιστή απο τα "μονοπωλιακά" Γερμανικά και Αγγλικά all inclusive πακέτα.
 Tα all inclusive διαλύουν την επιχειρηματικότητα αλλά και μεταφέρουν εκτός χώρας αφανώς το συνάλλαγμα των τουριστικών καταλυμμάτων . 

Aναπόφευκτα η σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας θα πρέπει να αλλάξει δημιουργώντας νέες δομές συνεργασίας διευρύνοντας μεθοδολογίες ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων αλλά και των εμπορικών συναλαγών μέσω νέων σχημάτων ελέγχου και παρακολούθησης.

Ας μην ξεχνάμε την αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς σε νέες νόρμες αλλά και τεχνολογίες όπως  είναι η ηλεκτρολυτική κυψέλη , οι νέες μεθοδολογίες στη διαχείριση του έρματος των πλοίων, το LNG και τους σταθμούς μεταμόρφωσης Υγροποιημένου αερίου ,την αλλαγή στον κλάδο του αυτοκινήτου με υδρογόνο και άλλα που θα διαμορφώσουν ευκαιρίες για νέους παίχτες-επενδυτές που αντιλαμβάνονται την σημασία του Brexit ως θετικό για την πραγματική παγκόσμια οικονομία.

Στο σύνολο της το Brexit πέραν του ότι δεν είναι διαμορφωμένο ακόμα σε πλαίσιο είναι μια χρυσή ευκαιρία και απόδειξη ότι η πραγματική οικονομία μπορεί και έχει αξιοπιστία ,πάνω από τα φαινομενικά  λογιστικά ισοζύγια ,πάνω από τις χρηματιστηριακές μοχλεύσεις ,τα μονοπώλια και δίνει ένα τόνο μακρόπνοης αισιοδοξίας.
Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα για εκείνους που δεν φοβούνται ,μελετούν το επιχειρησιακό περιβάλλον και δρούν.  


* O Xατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpeneur Mικρομεσάιων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: