Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

το έγκλημα χρήσης φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες


Δικάζεται γιατί κατήγγειλε το έγκλημα χρήσης φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες


Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταναλώνουν ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας γιατί είναι πιο οικονομικά και πιστεύουν πιο υγιεινά γιατί αναπτύσσονται σε προστατευμένο θαλάσσιο περιβάλλον. Ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναμένεται η αύξηση κατανάλωσης τους. Είναι όμως ασφαλή;

Αναδημοσιεύω στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος να γνωρίζω που, επιτέλους, πρέπει να αναγνωριστεί και νομικά, όπως έχει γίνει σε όλα τα ευνομούμενα κράτη:

Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017 εκδικάστηκαν στην Ηγουμενίτσα τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας Ανδρομέδα σε εργαζόμενο ιχθυολόγο που κατήγγειλε τη χρήση των καρκινογόνων αντιπαρασιτικών (φορμόλη), τις σάπιες τροφές, και τα χρώματα των διχτυών των κλωβών που μετά την επεξεργασία ρίχνονται στη θάλασσα.

Στη διαδικασία διατυπώθηκε με επιχειρήματα από τον εργαζόμενο ότι αυτές οι πρακτικές δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρία αλλά συνολικά τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη ρυπογόνο εκμετάλλευση των ιχθυοκαλλιεργειών, που ως μαζική βιομηχανοποιημένη παραγωγή καταστρέφει τη φύση και την ποιότητα της παραγωγής.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για τα ασφαλιστικά μέτρα στους επόμενους 2 μήνες, ως τότε επέβαλε τη συνέχιση της απαγόρευσης δημοσίευσης πληροφοριών για το ζήτημα…
Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο ιχθυολόγος μηνύθηκε από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Ο ιχθυολόγος κατάγγειλε με δημοσιεύματα το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες και τα ποτάμια από όλες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, το οποίο λέγεται χρήση ΦΟΡΜΟΛΗΣ.

Ο υπό κατηγορία ιχθυολόγος σε κείμενό του αναφέρει τα εξής:

«Ας δούμε τι είναι η φορμόλη. Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα «…γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο…» («…known to be a human carcinogen…»). Η χρηση φορμολης προκαλεί καρκινογενέσεις όπως λευχαιμία, καρκίνο στο ήπαρ, στο φάρυγγα, στο δέρμα, δερματικές παθήσεις, σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια κ.ά. Ουσιαστικά είναι μία απ’ τις πιο επικίνδυνες ουσίες.

Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών υπερφορτώσανε σε αριθμό ψαριών τα κλουβιά όπου γίνεται η εκτροφή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των ασθενειών και των παρασίτων. Ορισμένα παράσιτα όπως το microcotyle παρασιτεί στα βράγχια των ψαριών και θρέφεται με το αίμα. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναιμία στα βράγχια είτε των μικρών ψαριών (30 – 200 γρ) και να υπάρχει θνησιμότητα είτε των μεγάλων ψαριών (>300 γρ) και έτσι να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτό γιατί η αναιμία προκαλεί άσπρισμα στα βράγχια. Εκεί τον λόγο παίρνει η φορμόλη όπου διοχετεύεται στα ψάρια με τα γνωστά μπάνια φορμόλης.Τα ψάρια του κλωβού κλείνονται σε σάκο με θαλασσινό νερο που έχει κλειστεί με παροχή οξυγόνου από μπουκάλα και εκεί ρίχνουν τη φορμόλη σε υγρή μορφή. Η φορμόλη μαζί με το θαλασσινό νερό περνάει απ’ το στόμα του ψαριού και όταν την αποβάλλει απ’ τα βράγχια εξοντώνει τα παράσιτα.

Αποτέλεσμα όλης της παραπάνω διαδικασίας είναι η φορμόλη να διοχετεύεται στο αέριο και θαλάσσιο περιβάλλον, στον άνθρωπο που την χειρίζεται και στο ψάρι που θα καταναλωθεί. Τόνοι φορμόλης ρίχνεται στην Σαγιάδα, στον Όρμο Βάλτου (προστατευόμενη Α ζώνης περιοχή στο Δέλτα του Καλαμά NATURA), στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, στο Δέλτα του Αχελώου (επίσης προστατευόμενη περιοχή NATURA),στον κόλπο Ληξουρίου στη Κεφαλονιά, στον Μαλιακό Κόλπο, στον Πόρο στη περιοχή αρχαίας Επιδαύρου και αλλού.

Εργάστηκα για 13 χρόνια σαν ιχθυολόγος για λογαριασμό της Ανδρομέδας και απολύθηκα λόγω της χρόνιας εναντίωσης μου σε αυτές τις πρακτικές.
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΠΟΜΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Οι απειλές που δέχομαι ότι θα με θάψουν αν συνεχίσω τον αγώνα δεν με ακουμπάνε. Για ό,τι μου συμβεί υπεύθυνος είναι το διευθυντικό προσωπικό της Ανδρομέδας, η εισαγγελία και η αστυνομία Ηγ/τσας.Θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις και θα δοθεί περαιτέρω υλικό φωτογραφιών και βίντεο για όλα αυτά τα καθάρματα που πλουτίζουν σε βάρος των ζωών μας.

Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος»

πηγή: artinews.gr

Το artinews.gr επικοινώνησε με νομικούς που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, λοιπόν, η εμπλεκόμενη εταιρεία δεν αρνείται ότι χρησιμοποιεί φορμόλη. Αλλά ότι την χρησιμοποιεί εντός των επιτρεπτών ορίων. Μήπως ο ΕΟΦ και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος;
Το παρασκήνιο πίσω από το deal της Ανδρομέδα



Του Νίκου Χρυσικόπουλου, δημοσιεύτηκε στο capital.gr, 24 Μαΐου 2016

Από το περασμένο, δύσκολο, καλοκαίρι των… capital controls χρονολογούνται οι διεργασίες για την πώληση της Ανδρομέδα, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, που από το 2007 βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της Global Finance. Αν και κατά καιρούς υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ήταν τελικά ένα αμερικανικό private equity fund, το Amerra Capital Management, που συμφώνησε για την εξαγορά της Ανδρομέδα, με τις υπογραφές να “πέφτουν” χθες το μεσημέρι.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μέσα σε λίγες ημέρες (είχε προηγηθεί η πώληση της ρουμανικής Green Group) που ολοκληρώνει η ιστορική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στο χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια ο Άγγελος Πλακόπητας.

Η Ανδρομέδα αποτελούσε ένα επενδυτικό στοίχημα για τη Global Finance, που προ δεκαετίας περίπου είχε αποκτήσει, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της περιόδου, το 95% της Ανδρομέδα έναντι 35 εκατ.ευρώ και στην πορεία επένδυσε σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξή της, παρέχοντας τεχνογνωσία και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικών αποφάσεων. Πλέον το στοίχημα αποδεικνύεται κερδισμένο, καθώς η Global Finance αποεπένδυσε με ικανοποιητική υπεραξία, σε μια περίοδο που οι συνθήκες στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αρχίσει να μεταβάλλονται.

Υπό τον έλεγχο της Global Finance, η Ανδρομέδα (ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί συνέχεια της Riopesca), μετασχηματίστηκε από μια οικογενειακή επιχείρηση των 30 εκατ.ευρώ πωλήσεων την εποχή που εξαγοράστηκε, σε ηγέτιδα δύναμη στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, με πωλήσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ και δραστηριότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

Για να συμβεί, όμως αυτό, χρειάστηκε να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας ένας επαγγελματίας μάνατζερ, ο Δημήτρης Βαλαχής, ο οποίος κατάφερε να υλοποιήσει έναν απαιτητικό μετασχηματισμό της εταιρείας, δίνοντας έμφαση στην εξεστρέφεια του ομίλου και στον ορθολογισμό των δραστηριοτήτων της. Για το λόγο αυτό θα παραμείνει επικεφαλής της Ανδρομέδα και μετά την απόκτησή της από την Amerra, με τους επικεφαλής του fund να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη διοικητική ομάδα της ελληνικής εταιρείας. Και βεβαίως, η ιστορία θα γραφόταν αλλιώς εάν προ ετών, η Global Finance δεν είχε απορρίψει την πρόταση συνεργασίας του εκλιπόντος Kahka Bedukindze που επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα υπερ-σχήμα στον κλάδο…

Πλάνο ανάπτυξης

Σήμερα η Ανδρομέδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γόνου, στην ιχθυοκαλλιέργεια και σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, είναι η μόνη εταιρεία που παράγει λαβράκι και τσιπούρα τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρόσβαση σε πάνω από 120 εκατομμύρια καταναλωτές σε 48 χώρες. Τα προϊόντα της πωλούνται σε όλη την Ευρώπη και εξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι η παρουσία της και στην Ισπανία, μέσω θυγατρικών (Niorseas, Piscimar, Frescamar κ.α) που εμφανίζουν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών της προέρχεται σήμερα από την ισπανική αγορά.

Oι στρατηγικοί στόχοι της Ανδρομέδα, υπό την Amerra πλέον, είναι σαφείς: οργανική και στρατηγική ανάπτυξη, παραγωγική επέκταση, ανάπτυξη νέων αγορών, ενίσχυση της θέσης στις ξένες και την εγχώρια αγορά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τη δυναμική που προσδιδει το αμερικανικό fund, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί πως η Ανδρομέδα να παίξει καίριο ρόλο στον επόμενο κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου, ώστε να αποτελέσει κύριο πόλο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας σε διεθνές επίπεδο.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη της Amerra στην ελληνική αγορά. Το επενδυτικό fund με έδρα τη Νέα Υόρκη ανήκει στους Craig Tashjian και Nancy Obler και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω του 1,5 δις.δολαρίων με έμφαση στην αγροτική οικονομία. Έχει υλοποιήσει αρκετές συμφωνίες στη νότιο Αμερική και σχετικά πρόσφατα ενέταξε στο δυναμικό του στελέχη με γνώση της ιχθυοκαλλιέργειας προκειμένου να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο κλάδο.
Eταιρεία χρησιμοποίησε 77 τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου


Υπόθεση 2013 – iefimerida.gr

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αδίκημα δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον Πόρο για κακουργηματική χρήση της καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στα ιχθυοτροφία της.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έπειτα από καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έδειξε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί «συστηματικά και εκτεταμένα» 77 τόνοι φορμόλης στις μονάδες της εταιρείας.

Η χρήση της καρκινογόνου ουσίας δεν προβλέπεται στις εγκριθείσες μελέτες και αντίστοιχους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε ότι η ουσία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση νεκρών ψαριών.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, οι έλεγχοι που έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι ποσότητες φορμόλης ενδεχομένως να κατέληξαν στην ατμόσφαιρα μέσω αποτέφρωσης των νεκρών ψαριών, στη θάλασσα μέσω των ψεκασμών και στο έδαφος από το θάψιμο των ψαριών στη χωματερή του Πόρου.

Η «Πρωτοβουλία» καταγγέλλει επίσης ότι η εταιρεία δεν δικαιολόγησε τη χρήση της φορμόλης σε τέτοια ποσότητα, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή κανένας έλεγχος για το αν τα προϊόντα καταλήγουν στο πιάτο καταναλωτών.
Ιχθυοκαλλιέργεια Φορμόλη ψάρια

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: