Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Αναπάντητα πολλά εξακολουθούν και μένουν καθότι το στρογγύλεμα των λεκτικών γωνιών δείχνει ότι είναι ύψιστης σημασίας απέναντι στην εφαρμοζόμενη πρακτική εκποίησης της περιουσίας των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές εκποίησης στις δικαστικές αίθουσες που δεν θα ασφυκτιούν πλέον καθότι η ηλεκτρονική κατάσχεση τα έχει αντικαταστήσει πλέον τα δικαστήρια ,είναι στο 50% της εμπορικής αξίας στον πρώτο πλειστηριασμό και εάν δεν πλειστηριαστή το σπίτι η τιμή εκίννησης είναι ελεύθερη στο 20% περίπου της σημερινής αντικειμενικής αξίας .
Το ενδιαφέρον έιναι ότι τα χρέη παραμένουν στα χέρια των Τραπεζικών επιχειρήσεων οι οποίες κατάσχουν και ότι άλλο υπάρχει στο όνομα του ιδιοκτήτη εγκλωβίζοντας τον οριστικά σε αργό θάνατο χωρίς καμία δέυτερη ευκαιρία ή σεισάχθεια.

Σε συνδιασμό με τα funds η εκχώρηση πατρογονικών εστιών στο άυλο διεθνές κεφάλαιο των Τραπεζικών επιχειρήσεων της Γερμανίας της Αγγλίας και των ΗΠΑ κατά βάση Apollo Management, η Fortress, η Baubost, η York Capital Management, η Cerberus, η Paulson & Co είναι γεγονός καθιστώντας τους Ελληνες χωρίς πατρίδα.Η άθλια συμφωνία εφαρμογής του Αγγλοσαξωνικού Δικαίου σε βάρος του Ελληνικού Κράτους καθότι oi Τραπεζικές επιχειρήσεις έχουν προτεραιότητα απέναντι το Ελληνικό Κράτος 

  Eνδιαφέρον θα έχει να απαντήσει και το κράτος για την ΗΗΙ όπου
Σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των οριζόντιων συγκεντρώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων» 2004/C 31/03 και το άρθρο 16 «για τη μέτρηση των επιπέδων συγκέντρωσης, η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή συνήθως χρησιμοποιεί τον δείκτη «ΗΗΙ» (Herfindahl-Hirschman Index).» Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί σε ετήσια βάση τον δείκτη HHI για την τραπεζική αγορά. Σύμφωνα με το άρθρο 20 όταν η ετήσια μεταβολή Δ  είναι μεγαλύτερη από 150 μονάδες για δείκτη μεγαλύτερο από 2.000 τότε προκύπτει συγκέντρωση.  Για το 2013 ο δείκτης HHI βρέθηκε στις 2.136 μονάδες και μεταβλήθηκε από το προηγούμενο έτος κατά 649 μονάδες ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 150 μονάδων που οριοθετούν διάρθωσης μονοπωλιακής της Τραπεζικής αγοράς.

Στα πρακτικά η αισχρή συμφωνία εμπεριέχει

Πλειστηριασμοί των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αποτελούν το 25% των δανειοληπτών βάσει των ακόλουθων κριτηρίων: α) αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 170.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, β) δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 8.180 ευρώ για 1 άτομο, 13.917 ευρώ για 2 άτομα και 3.361 ευρώ για κάθε παιδί έως δύο παιδιά.
Επομένως το εισοδηματικό κριτήριο για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι έως 20.639 ευρώ. Σε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν οι ανάγκες αυτής της κατηγορίας π.χ. για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων προς την τράπεζα, θα υπάρξει κάποιας μορφής επιδότηση από το κράτος, το κόστος της οποίας για το 2016 έχει υπολογισθεί σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για το περίφημο τύποις "δίχτυ κοινωνικής προστασίας".

-Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, με υψηλότερο δηλαδή εισόδημα και κατοικία υψηλότερης αξίας, οι οποίοι όμως λόγω της κρίσης απώλεσαν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων προβλέπονται τα εξής: α) η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας θα είναι έως 230.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης β) Τα εισοδηματικά όρια που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1,7.

Επομένως το εισοδηματικό όριο για την κατηγορία αυτή στην περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας διαμορφώνεται στα 35.086 ευρώ, ενώ για 1 άτομο είναι έως 13.906 ευρώ, για δύο άτομα 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί έως δύο παιδιά 5.714 ευρώ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018, οπότε και θα γίνει αναθεώρηση.


Σε κάθε περίπτωση θα επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός με βάση και τα εργαλεία που περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζικών επιχειρήσεων και ο οποίος μονομερώς εξυπηρετώντας αποκλειστικά τις Τραπεζικές επιχειρήσεις .

Οι δανειολήπτες της δεύτερης περίπτωσης θα πρέπει ωστόσο να πληρούν και άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες μένουν να διευκρινισθούν, όπως για παράδειγμα εάν ήταν συνεπείς το προηγούμενο διάστημα ως προς την αποπληρωμή των δανείων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η μηνιαία δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα υπολογίζεται με βάση την εισοδηματική και συνολικότερη περιουσιακή τους κατάσταση και με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η δόση αυτή θα είναι η ίδια για διάστημα τριών ετών.

Αδιευκρίνιστο και για τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και για το 25% των δανειοληπτών, καθώς και για το υπόλοιπο ποσοστό από το 25% έως το 58% των δανειοληπτών θα διαγράφεται το χρέος που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της εμπορικής αξίας στην οποία είχε αγοραστεί το ακίνητο και της τρέχουσας. Σημείο, βεβαίως, το οποίο χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων, καθώς σχετίζεται άμεσα με την πρόβλεψη επισφαλειών στην οποία έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.

Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων υπολογίζεται σε 1,2 εκατ., εκ των οποίων 400.013 έχουν “κοκκινίσει”. Προσφυγή στον νόμο Κατσέλη έχει γίνει για 170.000 εξ αυτών, με τη μεγάλη όμως πλειονότητα των περιπτώσεων να μην έχει εκδικασθεί.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας, πλην των ρυθμίσεων για πώληση κόκκινων δανείων σε funds που θα γίνουν νόμος τον Δεκέμβριο και θα ξεκινήσουν να αλλάζουν χέρια από τον Ιανουάριο του 2016.

Τι αλλάζει στις 100 δόσεις:

Αυστηροποιούνται οι όροι της ρύθμισης ώστε να την χάνουν ευκολότερα όσο δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Σήμερα ο οφειλέτης αποβάλλεται από τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιείται η σχετική ειδοποίηση. Η προθεσμία των 30 ημερών θα μειωθεί στις 15 (ή 20) ημέρες, από τον Ιούνιο του 2016 και, μετά, στις 15 (ή 10) μέρες από τον Ιανουάριο του 2017. Μετά το 2017, θα χάνεται την επόμενη μέρα καθυστέρησης.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: