Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Χατζηαναγνωστου Γιώργος
Αν θα παρατηρησει κανεις τις δηλωσεις των "μεγαλων" ανθρωπων με τα ιδιαιτερα επιτευγματα θα παρατηρησει ευκολα τα εξης.

*Ειναι βαθυτατα πεπεισμενοι οτι η οποια επιτυχια ειτε σε συλλογικο επιπεδο ειτε σε ατομικο επιπεδο κρυβεται στις συνεργασιες.

* Ειναι σκληρα προσηλωμενοι στον στοχο τους με πολλες θυσιες προσωπικες.
*Προσπαθουν να κρατησουν μετριοπαθεια στις δηλωσεις τους αναγνωριζοντας οτι η υπεροψια και ο ατομικισμος σκοτωνει τις συνεργασιες.

Εντελει η οποια επιτυχια εαν μιλαμε για επιχιερησεις περιλαμβανει περαν των κλασσικων παραγοντων κεφαλαιο-γη-εργασια ενα τεταρτο παραγοντα που ειναι η συνεργατικοτητα.

Και επειδη πολυς ο λογος περι αλληλεγγυης αυτη δεν εχει καμμια σχεση στην κοινωνια των αριστων και οχι των αρεστων

.Αντικαθισταται απο τον σεβασμο την αξιοπρεπεια την επικοινωνια την κατανοηση και την αναγνωριση των δεξιοτητων καθενος ξεχωριστα

.Στην χωρα μας με ενα τραγικα κακο φοροτεχνικο συστημα αλλα και πτωχευτικο δικαιο η χαμηλη ανταγωνιστικοτητα των επιχειρησεων ειναι δεδομενη εξ αρχης.

Εαν συμπεριλαβουμε και την απελπιστικα ανυπαρκτη τραπεζικη υποστηριξη περαν των ευνοημενων θα καταληξουμε στο οτι ειναι ευλογο να υπαρχουν μονο επιχειρησεις χαμηλης κεφαλαιακης επαρκειας.

Σε συνδιασμο δε με την υπαρξη πολλων οικογενειακων επιχειρησεων που για λογους καθαρα βιοποριστικους προσπαθουννα επιβιωσουν με ιδια μεσα (θειος θεια μαμα κορη γυιος)χωρις γνωστικη επαρκεια αναπτυξης της επιχειρησης με γνωση αγορας και επιχειρηματικο σχεδιο τα πραγματα δυσκολευουν ακομα περισοτερο.

Η ανασφαλεια και η αδυναμια κατανοησης δεδομενων μαζι με τον εγωκεντρισμό καταστρεφουν ολη την προγενεστερη πορεια των επιχειρησεων και δη εκεινων που δανειστηκαν πολλα σαν να ηταν το 1975 με δανεια αλλα και αναπτυξη οικοδομης κλπ.ελπιζοντας σε ενα καλυτερο αυριο στην τυχη.

Εκεινο που πρέπει να γινει απολυτα κατανοητο ειναι οτι μπαλαντερ πολυπραγμωνες με επαρκεια ειναι ελαχιστοτατοι στην Ελληνικη αγορα.

Η Ελληνικη αγορα βριθει απο τιτλους πανεπιστημιακους χωρις επιχειρησιακη επαρκεια αλλα και "παπαγαλιστικη" εξειδικευση σε συγκεκριμενους τομεις των στελεχων.

Πρακτικα αυτο σημαινει οτι για να λειτουργησει ενα επιχειρηματικο μοντελο συμφωνα με ενα προτεινομενο επιχειρησιακο σχεδιο χρειαζονται συνεργασιες παρα πολλες με πολλους ανθρωπους σαν ομαδα κατι που καθιστα ιδιαιτερα δυσκολη αυτη την ¨¨χημεια".

Ξανγυριζοντας στην αρχη γινεται ετσι ευκολα αντιληπτο γιατι οι "μεγαλοι" αντιλαμβανονται εντονα την εννοια των συνεργασιων και υποκλινονται παρα το οτι σαν φυσικα προσωπα δακτυλοδειχνονται...

.Φανταστητε εναν Ρονανλτο χωρις φυσικοθεραπευτες γιατρους διατροφολογους γυμναστες οικονομικη αυταρκεια κ.α. Σκεφτητε εναν Τραγουδιστη χωρις μανατζερ δισκογραφικη εταιρεια στουντιο δημοσιογραφους και παει λεγοντας...

.Οι επιχειρησεις ειναι σαν ενα συστημα γραναζιων που πρεπει να δουλευει ρολοι σε ολα τα επιπεδα

.Αλλοιως δεν λειτουργει η "μηχανη" παρα την οποια καλη διαθεση αλλα και προσπαθεια μεμονομενη.....Αλλωστε μια καλη αποφαση χρειαζεται μια καλη γνωση οπως ελεγε ο Πλατων και στην σημερινη εποχη καθημεριναοτητα θελει πολλες καλες αποφασεις....


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: