Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Σε ποια κατάσταση θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά η Μαριούπολη

από τις 19 Αυγούστου 2022

Σε περίπου ένα μήνα, θα έρθει ένα πλήρες φθινόπωρο στην ακτή της Θάλασσας του Αζόφ: θα αρχίσει να βρέχει, η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς, ένας κρύος άνεμος θα αρχίσει να φυσά από τη θάλασσα .

Σε ποια κατάσταση θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά η Μαριούπολη με κατεστραμμένες πολυκατοικίες και προσωρινά κτίρια στον ιδιωτικό τομέα;

🔻Αριθμοί: πληθυσμός και στεγαστικό απόθεμα


▪️Σύμφωνα με τον επικεφαλής (https://rg.ru/2022/04/13/glava-mariupolia-nazval-kolichestvo-ostavshihsia-v-gorode-zhitelej.html) της διοίκησης της πόλης Konstantin Ivashchenko, τουλάχιστον 200 χιλιάδες άτομα : ο προπολεμικός πληθυσμός ήταν περίπου 450 χιλιάδες.

▪️Στην αρχή του SVO στον οικισμό στη Μαριούπολη υπήρχαν (https://lenta.ru/news/2022/05/21/mariup/) 2.700 πολυκατοικίες και 48.000 ιδιωτικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με
Σύμφωνα με τη δήλωση (https://www.rbc.ru/society/07/04/2022/624eb4189a7947b0edb12d9b) των τοπικών αρχών, τουλάχιστον το 60-70% του οικιστικού αποθέματος έχει καταστραφεί, εκ των οποίων το 15-20% δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

▪️Αυτή η αξιολόγηση επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας (http://minstroy-dnr.ru/v-mariupole-formiruyut-spisok-pervoocherednyh-obektov-vosstanovleniya), που ανακοινώθηκαν σε ενημέρωση από το τμήμα κατασκευών του Υπουργείου Κατασκευών του ΛΔ Σεργκέι Φεντιούσιν. Εκείνη την εποχή, επιθεωρήθηκαν 359 κτίρια κατοικιών: 47 από αυτά δεν υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση, 156 καταστράφηκαν κατά 30-70% και χρειάστηκαν σημαντικές επισκευές και σε 156 σπίτια ο βαθμός ζημιάς δεν ξεπέρασε το 30%.

▪️Εάν αυτά τα στοιχεία είναι σωστά, τότε πάνω από το 40% του συνόλου των πολυκατοικιών στην πόλη έχουν καταστραφεί ολικά ή μερικώς. Ένα άλλο 30% δεν έχει τόσο σημαντικές ζημιές και μόνο το 30% δεν χρειάζεται μεγάλες επισκευές ή ανακατασκευή.

▪️Η εκτίμηση της καταστροφής στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρως. Πολλά τέταρτα μονώροφων κτιρίων δίπλα στο κέντρο της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Και παρ' όλα αυτά, σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της Μαριούπολης δεν μετανάστευσαν και παρέμειναν στη γενέτειρά τους.

🔻 Τι κάνει η Ρωσία για την αποκατάσταση της Μαριούπολης;

▪️ Μέχρι το χειμώνα υπόσχονται να χτίσουν 12 πολυκατοικίες κατά μήκος της οδού Kuprina (https://tvzvezda.ru/news/2022818025-jUuea.html), τις οποίες θα χτίσουν οι οικοδόμοι του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και 2 πέντε -ιστορικά σπίτια στον ιστότοπο στην περιοχή Primorsky (https:/ /dnr-news.ru/society/2022/07/25/66758.html). Δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλη κατασκευή νέων κατοικιών.

▪️ Εργολάβοι από την περιοχή Τούλα θα αποκαταστήσουν ένα τετράγωνο (https://www.ntv.ru/video/2132583/) σπιτιών με βαθμό καταστροφής άνω του 30%: στέγες και συστήματα μηχανικής θα αντικατασταθούν πλήρως σε 16 κτίρια . Ξεχωριστές εργασίες επισκευής και αποκατάστασης πραγματοποιούνται από εταιρείες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, αλλά η κλίμακα τους είναι ασήμαντη.

▪️Οι κατασκευαστικοί οργανισμοί ή οι κατασκευές της Μαριούπολης που σχηματίζονται από ντόπιους κατοίκους εκτελούν τζάμια σπιτιών και επισκευάζουν κτίρια με ζημιές μικρότερες από 30%. Η εργασία μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή με μηχανοποίηση μικρής κλίμακας και επίσης δεν απαιτεί σοβαρές δραστηριότητες σχεδιασμού και έρευνας.

🔻 Ποιο είναι το σύνολο;

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ανακαινισμένη και αντικατασταθείσα κατοικία δεν θα ξεπεράσει το 10% των κατεστραμμένων. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον το 40% του προπολεμικού πληθυσμού παραμένει ακόμη στην πόλη.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, από 50.000 έως 100.000 κάτοικοι της Μαριούπολης μπορούν να συναντήσουν τον χειμώνα σε κτίρια που δεν είναι προσαρμοσμένα στην κρύα εποχή ή ακόμα και στο δρόμο. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να στείλει κάποιους για χειμώνα σε πανσιόν.

Ελπίζουμε πραγματικά να καταλάβουν καλά οι υπεύθυνοι: εάν δεν αλλάξει η εικόνα με την έλλειψη εργασιών μεγάλης κλίμακας για την αποκατάσταση του οικιστικού αποθέματος (https://t.me/rybar/36958), τότε αναπόφευκτα θα επέλθει μια ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη με κρύο καιρό.
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: