Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Επιχειρησιακή κατάσταση στο Αφγανιστάν

Επιχειρησιακή κατάσταση στο Αφγανιστάν - Μέρος 1
έως το τέλος 17 Αυγούστου

Οι συγκρούσεις μεταξύ των σημερινών αρχών και των ανταρτικών σχηματισμών, ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων, καθώς και μαχητών του αφγανικού κλάδου του IS «Vilayat Khorasan» συνεχίζονται.

🔻 Τα κύρια γεγονότα της εβδομάδας:

▪️ 10 Αυγούστου
➖ Στην περιοχή των συνόρων Αφγανιστάν-Ιράν μεταξύ των οικισμών Taybad στην επαρχία Khorasan-Rezavi και Islamkala στο Herat, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ συνοριοφυλάκων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος.
➖ Στην επαρχία Γκάζνι, άγνωστοι σκότωσαν τον επικεφαλής του κλάδου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπ-ουτ Ταχρίρ στην περιοχή, Abdul Aziz Muhammadi.
➖ Στην περιοχή Shaba στην περιοχή Khenj της επαρχίας Panjshir, η ενεργός φάση των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων του Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης του Αφγανιστάν (FNSA) ξεκίνησε ξανά.


▪️ 11 Αυγούστου
➖ Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο Faizabad, στην επαρχία Badakhshan. Τέσσερις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν.
➖ Επιπλέον, η πολιτοφυλακή επιτέθηκε σε σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν στην περιοχή Farkhar της επαρχίας Takhar.
➖ Στην επαρχία Panjshir, στην περιοχή Kojan της κομητείας Paryan, οι μάχες συνεχίστηκαν μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της αντίστασης.
➖ Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Wata Por της επαρχίας Kunar. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενεπλάκη ένα UAV κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν και στόχος έγινε ο διοικητής πεδίου Tehrik-e Taliban.

▪️ Στις 13 Αυγούστου, ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε κέντρο διανομής στη 13η συνοικία της Καμπούλ, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Ταλιμπάν.

▪️ Στις 14 Αυγούστου, άγνωστοι πυροβόλησαν κατά ενός σημείου ελέγχου των Ταλιμπάν στη Φάραχ. Ένα μέλος των Ταλιμπάν σκοτώθηκε.

▪️ 15 Αυγούστου
➖ Στην περιοχή Dara της επαρχίας Panjshir, οι δυνάμεις της FNSA επανέλαβαν την επίθεσή τους σε αρκετούς τομείς του μετώπου. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, 16 χωριά σε αυτόν τον νομό ανακαταλήφθηκαν.

Λόγω των απωλειών που υπέστησαν, οι Ταλιμπάν έστειλαν 100 στρατιώτες να βοηθήσουν, αλλά τους έπεσαν ενέδρα στην κομητεία Annaba στην κοιλάδα του Αρέζο. 40 άνθρωποι παραδόθηκαν, 25 σκοτώθηκαν. Οι κρατούμενοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά η ηγεσία των Ταλιμπάν αποφάσισε να συλλάβει 38 από αυτούς επειδή οικειοθελώς κατέθεσαν τα όπλα.

▪️ 15 Αυγούστου
➖ Στη συνοικία Daralaman στην Καμπούλ, έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το κτίριο της εταιρείας Ariana TV.
➖ Στην περιοχή Ishkashim, η πολιτοφυλακή βομβάρδισε ένα σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν. 6 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των πληροφοριών των Ταλιμπάν στο Ishkashim, Kari Feroz, τρεις τραυματίστηκαν μαζί με τον αρχηγό της περιοχής, Mahdom Zabinullah.

Για να ενισχυθεί η ομάδα των στρατευμάτων, αρκετές δεκάδες στρατιωτικό προσωπικό αναπτύχθηκαν με ελικόπτερα της αεροπορίας του στρατού των Ταλιμπάν στους οικισμούς Anjirestan και Panbak.

▪️ 17 Αυγούστου
➖ Στην κομητεία Banavi, στην επαρχία Baghlan, δυνάμεις της αντίστασης επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν. Πέντε μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν.
➖ Στην επαρχία Χεράτ, σκοτώθηκε ο πρώην αρχηγός της κοινότητας Χαζάρα στο στρατόπεδο των Ταλιμπάν, Mehdi Mujahid. Νωρίτερα (https://t.me/rybar/36275) εναντιώθηκε στους Ταλιμπάν στην επαρχία Σάρι Πουλ, αλλά ηττήθηκε από ανώτερη εχθρική ομάδα.

Προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με το Ιράν στην περιοχή του οικισμού. Islamkala και ζητά υποστήριξη από τους Σιίτες στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν, αλλά συνελήφθη από τους συνοριοφύλακες των Ταλιμπάν και στη συνέχεια πυροβολήθηκε.
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: