Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Η φαιντανύλη και η επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ

Η φαιντανύλη και η επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ

21/04/2023

Claire Klobucista και Alejandra Martinez

Ο εθισμός και η κατάχρηση των οπιοειδών έχει γίνει μια συνεχής επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες που απειλεί τη δημόσια υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια.

Η φαιντανύλη και άλλα οπιοειδή είναι η αιτία της χειρότερης κρίσης ναρκωτικών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από χρήση οπιοειδών, καθιστώντας τα οπιοειδή την κύρια αιτία θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, η κύρια αιτία της κρίσης ήταν η φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές που είναι περίπου πενήντα φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη.

Οι αναλυτές λένε ότι το πρόβλημα των οπιοειδών ξεκίνησε με την



υπερσυνταγογράφηση νόμιμων παυσίπονων, αλλά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από την εισροή φθηνής ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης που προμηθεύεται από ξένα καρτέλ ναρκωτικών. Η κρίση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που έχει καταστεί σοβαρό εμπόδιο για την οικονομία και απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι αρχές στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες όπου οι θάνατοι από οπιοειδή έχουν αυξηθεί, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, πειραματίζονται με διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ποια φάρμακα συμβάλλουν στην κρίση;

Τα οπιοειδή, μια ομάδα ναρκωτικών που προέρχονται από την παπαρούνα του οπίου, μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα νόμιμα παραγόμενα ναρκωτικά και τα παράνομα ναρκωτικά.

Τα οπιοειδή φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της οξυκωδόνης, της υδροκωδόνης, της μορφίνης και της φεντανύλης, συνταγογραφούνται συχνά για την ανακούφιση του έντονου πόνου, ενώ η μεθαδόνη χρησιμοποιείται κυρίως σε κέντρα θεραπείας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Τα οπιοειδή κέρδισαν δημοτικότητα μεταξύ των γιατρών τη δεκαετία του 1990 για τη θεραπεία ασθενών που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία καρκίνου, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 2000 οι γιατροί τα συνταγογραφούσαν όλο και περισσότερο για χρόνιες παθήσεις όπως πόνους στην πλάτη ή τις αρθρώσεις, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Για δεκαετίες, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο παράνομο οπιοειδές ήταν η ηρωίνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η χρήση ηρωίνης και οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης φάνηκε να μειώνονται στα τέλη του 2010.

Τα τελευταία χρόνια, τα συνθετικά οπιοειδή, ιδιαίτερα η φαιντανύλη, έχουν προκαλέσει δραματική αύξηση στους θανάτους από υπερβολική δόση. Μετά την ανάπτυξή της στη δεκαετία του 1960, η φαιντανύλη παρασκευάστηκε νόμιμα και συνταγογραφήθηκε ως ενδοφλέβιο αναισθητικό. Αν και παραμένει σημαντικό φάρμακο στον τομέα της υγείας, η παράνομη παραγωγή και διανομή του έχει γίνει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Τον Μάρτιο του 2023, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας χαρακτήρισε την υπερβολική δόση φαιντανύλης «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα».

Ποιο είναι το μέγεθος της επιδημίας;

Τα οπιοειδή, κυρίως η φαιντανύλη, είναι η κύρια αιτία θανάτων από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα πλήρη δεδομένα να τετραπλασιάζεται περίπου την τελευταία δεκαετία. Το 2021, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 80.411, περισσότερο από δέκα φορές τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που σκοτώθηκαν στους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιδεινώσει την επιδημία των οπιοειδών. Οι αναλυτές λένε ότι οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού ανάγκασαν τους ανθρώπους να αναζητήσουν φάρμακα που δεν είναι εξοικειωμένα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οδήγησαν περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν ναρκωτικά μόνοι τους.

Εκτός από την πανδημία, η κρίση επιδεινώνεται από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα της παράνομης φαιντανύλης, την οποία τα καρτέλ ναρκωτικών συχνά συγκαλύπτουν ως άλλο είδος συνταγογραφούμενων οπιοειδών, όπως το oxyContin. Το 2022, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) κατέσχεσε περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια πλαστά συνταγογραφούμενα χάπια που περιείχαν φαιντανύλη, υπερδιπλάσια ποσότητα από την ποσότητα που κατασχέθηκε το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την DEA, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα πλαστά δισκία περιείχαν δυνητικά θανατηφόρες ποσότητες φαιντανύλης.

Ποια είναι τα δημογραφικά στοιχεία της κρίσης των οπιοειδών;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν υπερβολική δόση οπιοειδών είναι λευκοί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων το 2020. Οι μαύροι αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% και οι Ισπανόφωνοι το 12% των περιπτώσεων.

Οι βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν από χρόνιο πόνο ως αποτέλεσμα της υπηρεσίας τους, ευθύνονται για έναν δυσανάλογο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τα οπιοειδή. Σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι βετεράνοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από υπερβολική δόση οπιοειδών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η επιδημία οπιοειδών έχει πλήξει ορισμένες ομάδες περισσότερο από άλλες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, των ατόμων με αναπηρία, των πενθούντων, των ενοικιαστών και των ατόμων χωρίς ασφάλιση υγείας. Νέα ανάλυση δείχνει ότι η υπερβολική δόση οπιοειδών μείωσε το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στις ΗΠΑ κατά περίπου ένα χρόνο.

Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις;

Η επιδημία οπιοειδών πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ. Το 2022, η Μικτή Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ (JEC) διαπίστωσε ότι η επιδημία οπιοειδών κόστισε στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ή 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Από την τελευταία μέτρηση του κόστους το 2017, σημειώθηκε αύξηση κατά περίπου ένα τρίτο. Η JEC προβλέπει ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί λόγω της αύξησης των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Μια άλλη σημαντική οικονομική απώλεια λόγω της επιδημίας είναι το εργατικό δυναμικό. Μέχρι το τέλος του 2022, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα οπιοειδή προκαλούσαν προβλήματα για περίπου το 20% των εκτιμώμενων 6,3 εκατομμυρίων εργαζομένων που απουσίαζαν στις ΗΠΑ, περισσότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Από πού προέρχεται η ηρωίνη και η φαιντανύλη;

Το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης που εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργείται σε φάρμες παπαρούνας στο Μεξικό, με πολλά μεγάλα καρτέλ να ελέγχουν την παραγωγή και να λειτουργούν κέντρα διανομής σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Τα μεξικανικά καρτέλ συνήθως μεταφέρουν ναρκωτικά στα νοτιοδυτικά σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με εμπορικά και επιβατικά οχήματα που περνούν από λιμάνια εισόδου ή υπόγειες σήραγγες. Μεγάλες ποσότητες ηρωίνης παράγονται επίσης σε χώρες της Νότιας Αμερικής, ιδιαίτερα στην Κολομβία, και μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς και δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες διακινείται επίσης λαθραία στα νότια σύνορα. Η φαιντανύλη που προέρχεται απευθείας από την Κίνα –προηγουμένως η κυρίαρχη πηγή– έχει μειωθεί σημαντικά από το 2019, αλλά η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο σημαντικός παραγωγός των συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή της φαιντανύλης.

Τα καρτέλ ναρκωτικών είναι οι ηγέτες στην παραγωγή φαιντανύλης. Μεγαλύτεροι οργανισμοί όπως το καρτέλ Sinaloa και το καρτέλ New Generation Jalisco έχουν τα δικά τους δίκτυα διανομής. Μερικοί εξαρτώνται επίσης από πολίτες των ΗΠΑ που διακινούν λαθραία φαιντανύλη διαμέσου των συνόρων. Από το 2017-2021, το 86% των διακινητών φαιντανύλης ήταν πολίτες των ΗΠΑ.

Τι κάνουν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κρίσης των οπιοειδών;

Με τα χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποίησε διάφορες στρατηγικές για να περιορίσει τη ροή παράνομων οπιοειδών από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια και τα ναρκωτικά στο Μεξικό στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Merida (2008-2021) και τον συντονισμό των προσπαθειών με την Κίνα για την καταπολέμηση της παραγωγής φαιντανύλης . Ειδικότερα, η πρωτοβουλία Mérida έχει επαινεθεί ευρέως για την ισχυρή διμερή συνεργασία που έχει ξεκινήσει, αλλά το έργο έχει υποστεί μια σειρά πολιτικών και διπλωματικών οπισθοδρομήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό ανακοίνωσαν ένα διετές πρόγραμμα για την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τις ασφαλείς κοινότητες. Η νέα σχέση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας έχει στόχο να επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσεων για την κατάχρηση ναρκωτικών στον τομέα της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της εμπορίας όπλων και ανθρώπων και τη διακοπή των δραστηριοτήτων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή συνθετικών οπιοειδών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να περιορίσουν τη διανομή παράνομων οπιοειδών εντός των συνόρων τους. Η προσφορά οπιοειδών επηρεάζεται από τις ομοσπονδιακές αρχές, τις κρατικές κυβερνήσεις, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους γιατρούς. Σύμφωνα με το CDC, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν εφαρμόσει νέους περιορισμούς στις συνταγές οπιοειδών, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των οπιοειδών που συνταγογραφούνται σε εθνικό επίπεδο το 2020 κατά σχεδόν 45% από κορύφωση το 2012. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη εστίαση στην κατάσχεση της φαιντανύλης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού των κινδύνων του. Το 2022, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών κατέσχεσε διπλάσια ποσότητα φαιντανύλης από το προηγούμενο έτος. Εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση προς το κοινό σχετικά με τη θανατηφόρα πλαστά συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν φαιντανύλη - έξι στα δέκα πλαστά δισκία περιέχουν μια θανατηφόρα δόση του οπιοειδούς.

Εκτός από τον περιορισμό της διανομής, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση για παράνομα οπιοειδή και τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν σε όσους τα χρησιμοποιούν. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δημοσίευσε την πρώτη του Εθνική Στρατηγική Ελέγχου Ναρκωτικών. Το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στην αύξηση της διαθεσιμότητας παρεμβάσεων θεραπείας και μείωσης της βλάβης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναλοξόνης, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία υπερβολικών δόσεων, και ταινιών δοκιμής φαρμάκων. Στοχεύει επίσης στη μείωση της διακίνησης ναρκωτικών. Νωρίτερα, η διοίκηση Μπάιντεν χαλάρωσε τους περιορισμούς στη χρήση της βουπρενορφίνης, ενός φαρμάκου που ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και υπερβολικής δόσης. Οι νομοθέτες των πολιτειών έχουν επίσης λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων φαιντανύλης στις δικαιοδοσίες τους επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις για κατοχή ναρκωτικών. Μερικές από αυτές τις κινήσεις έχουν επικριθεί από αυτούς

Πώς αντιμετωπίζονται οι εθισμοί στα οπιοειδή σε άλλες χώρες;

Ολλανδία. Οι Κάτω Χώρες επιτρέπουν την πώληση και τη χρήση μικρών ποσοτήτων κάνναβης για να εκτρέψουν τους χρήστες από τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη και να εφαρμόσουν μια πολιτική μείωσης της βλάβης. Η χώρα άρχισε να προσφέρει δωρεάν ηρωίνη τη δεκαετία του 1990 και ο αριθμός των υψηλού κινδύνου ή «προβληματικών» περιπτώσεων χρήσης έχει μειωθεί στο μισό από το 2002, σε περίπου 14.000 το 2012, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, το οποίο από τότε τότε το σύνολο έχει εξισωθεί. Ωστόσο, η χρήση παράνομων παυσίπονων όπως η φαιντανύλη έχει αυξηθεί στην Ολλανδία και το ολλανδικό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε δήλωση που χαρακτηρίζει την αύξηση ως προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει πολλά μέτρα για να είναι πιο συντηρητικό στη συνταγογράφηση οπιοειδών,

Καναδάς. Ως μέρος της δικής του κρίσης οπιοειδών, ο Καναδάς διέταξε το άνοιγμα χώρων ελεγχόμενης κατανάλωσης και συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα για τον περιορισμό της ροής φαιντανύλης στη χώρα. Η Βρετανική Κολομβία και η Αλμπέρτα, οι δύο πολυπληθέστερες επαρχίες του Καναδά, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αντίστοιχα, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τη θεραπεία κατάχρησης ναρκωτικών και να επεκτείνουν την πρόσβαση στη ναλοξόνη. Επιπλέον, το 2018, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους κατασκευαστές και τους διανομείς φαρμάκων να σταματήσουν την πώληση και την προώθηση οπιοειδών.

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τα οπιοειδή στη χώρα μειώθηκε ελαφρά το 2019, αλλά, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκε σε περισσότερους από έξι χιλιάδες το 2020 λόγω της πανδημίας. Πρόσφατα, στις αρχές του 2023, η καναδική επαρχία Ονάριο αποποινικοποίησε την κατοχή μικρών ποσοτήτων κοκαΐνης, ηρωίνης, φαιντανύλης και άλλων ισχυρών ναρκωτικών. άτομα που βρίσκονται κάτω από 2,5 γραμμάρια από τα δύο θα λάβουν πληροφορίες για τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών αντί να αναγκαστούν να δικαστούν.

Πορτογαλία. Αντιμέτωπη με μια έντονη επιδημία τη δεκαετία του 1990 που οδήγησε στη Λισαβόνα να γίνει γνωστή ως η «πρωτεύουσα της ηρωίνης της Ευρώπης», η χώρα υιοθέτησε μια πολιτική μείωσης της βλάβης από τα ναρκωτικά που αποποινικοποίησε την κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση και επικεντρώθηκε στη θεραπεία αντί στη φυλάκιση. Μέχρι το 2018, η Πορτογαλία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στην Ευρώπη και ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης είχε μειωθεί από περίπου εκατό χιλιάδες το 2001 στο ένα τέταρτο αυτού του αριθμού. Τα θεραπευτικά του προγράμματα έχουν επαινεθεί και υιοθετηθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι πορτογαλικές αρχές λένε ότι οι ροές φαιντανύλης δεν έχουν φτάσει ακόμη στη χώρα σε σημαντικούς όγκους, επομένως είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν οι ίδιες ή αναθεωρημένες στρατηγικές ελέγχου της ηρωίνης θα λειτουργήσουν όπως και οι προηγούμενες.

Μετάφραση από τη ρωσική μετάφραση ФЕНТАНИЛ И ОПИОИДНАЯ ЕПИДЕМИЯ В США , η αρχική πηγή είναι εδώ: https://www.cfr.org/backgrounder/fentanyl-and-us-

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: