Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

“V” VAROYFAKIS και ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ

V” VAROYFAKIS και ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ
Χατζηαναγνώστου Γιώργος



   Start up επιχειρήσεις , Μοντέλο ανάπτυξης   Ισραήλ , Υπεραξία προϊόντων ...Όλα καλά Κε   Βαρουφάκη.
 Στην χθεσινή του συζήτηση ο Κος Υπουργός σχολίασε τα διαδραματιζόμενα στις Βρυξέλλες , στο Ελληνικό κοινοβούλιο ,αλλά και τις προθέσεις τις κυβέρνησης σε ότι αφορά το χρέος και τα οικονομικά.

      Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνεχέις προτροπές  περί ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων,με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων κ.α. παρεμφερή ,ακούστηκαν κατά κόρο.

 Όμως δεν ακούστηκε τίποτε για άλλη μια φορά για τις ήδη υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν ακούστηκε τίποτα για το πως οι ήδη υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επανεκινήσουν την ώρα που  η ποσοστιαία η συμμετοχή των μικρομεσαίων στην επιχειρηματικότητα σύμφώνα με τα επίσημα στοιχεία του 2011 και είναι το 96,7%!!! των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ,ενώ συνεισφέρουν τουλάχιστον το 67% της προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με στοιχεία του 2011 από το ΥΠ.ΟΙΚ. . 


Βέβαια με την ανεργία στο 67% στους νέους κάτω των 25ετών είναι ευήκοο να αναφέρεται κανείς σε  ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων προς αποφυγή της μετανάστευσης, των  υψηλής εκπαίδευσης νεολαίων, και δη επιδοτούμενων .

Το ζητούμενο όμως στα 550,000 εγκλωβισμένων ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων (1) που μαζί με τις οικογένειες τους ξεπερνούν το 1,000,000 πολίτες είναι η εξ ίσου τεράστιας σημασίας επανένταξη τους στον παραγωγικό ιστό των 4,500,000 (2)απασχολουμένων σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα του 2014.

Η κοινωνική και επαγγελματική απομόνωση των μεσήλικων υφισταμένων επιχειρηματιών είναι υφιστάμενο στην πράξη σήμερα ,χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος από την άτυπη φυλακή των φυσικών προσώπων είτε λόγω ηλικίας ,είτε λόγω υφισταμένων βεβαιωμένων χρεών.

Αναρωτιέται κανείς πως μια νεοφυής επιχείρηση σε ένα κατεστραμμένο και αποδομημένο πλήρως κοινωνικό ιστό θα είναι ικανή να παράξει έργο , τη ίδια στιγμή που οι φυσικοί υποστηρικτές πατέρα και μητέρα να είναι απελπισμένοι ,και ψυχικά καταρρακωμένοι λόγω της φυσικής δίωξης που "απολαμβάνουν" από την πολιτεία.

Η επιχειρηματική πίστη, που είναι θεμελίωσης και απαραίτητη στην επιχειρηματικότητα ακριβώς όπως και η Τραπεζική Πίστη στους πολίτες, καταβαραθρώνεται πρωτίστως μέσα στην οικογένεια την ώρα του γεύματος, στα μάτια του νεολαίου ,της νεοφυούς επιχειρήσεως που θέλει μεν ν α προχωρήσει , αλλά......

Αλλά,  βλέπει εν τοις πράγμασοι στα μάτια του πατέρα του,  την θλίψη ,και την απογοήτευση λόγω της ποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας ,όπως και στον Θείο του, αλλά και στον γείτονα του.

Έτσι λοιπόν Κε Υπουργέ Κε Βαρουφάκη η πρακτική εφαρμογή των φιλόδοξων σχεδιασμών του επιτελείου της συγκυβέρνησης περνά πρωτίστως από τον απεγκλωβισμό των υφισταμένων Μικρομεσαίων .

Η σύνδεση των ερευνητικών προγραμμάτων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εφαρμοσμένα πεδία, η τροποποίηση του πτωχευτικού Κώδικα και ο εναρμονισμός του με αντίστοιχο σύγχρονα δομιμήενων επιχειρηματικά κρατών , η εφαρμογή της Β ευκαιρίας(3), και η Τράπεζα επενδύσεων είναι τα κλειδιά.

Όσες νεοφυείς επιχειρήσεις και να γίνουν, εάν δεν λυθεί το θέμα της ποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα , αυτός ο τόπος θα στριφογυρνάει γύρω από την ουρά του, όταν παγκοσμίως η κινητικότητα είναι εντονότατη.

Ο σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
και μάλιστα χωρίς να εκφράζεται κατ ανάγκη μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα ΓΣΕΒΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ κλπ όπου λειτουργούν επί σειρά ετών, με κομματικό πρόσημο .

Κε Βαρουφάκη, θυμηθείτε λίγο τις εφιαλτικές σκηνές που περιγράφει η εκπληκτική ταινία του Τέρυ Γκίλιαμ «Brazil», όπου ο ελεύθερος, υδραυλικός, χειρώνακτας Ρομπέρ Ντε Νίρο, εισβάλλει σαν τρομοκράτης, “είμαι σίγουρος ότι η εφορία δεν του είχε σφραγίσει το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών”, για να επιδιορθώσει τον κλιματισμό, με την λογική, τα χέρια και τα εργαλεία του, κατά παράβαση του Κεντρικού Κανόνα, που επιβάλλει τα Πάντα να ελέγχονται από τον Κεντρικό Γραφειοκρατικό Μηχανισμό.(5)

Ακόμα, ακόμα, παρατηρώντας την σύγχρονη ιστορία βλέπουμε και τις σοβαρότατες αλλαγές μέχρι και από  το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, όπως καταγράφηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 11 του Συντάγματος το 1999.  Το νέο ουσιαστικά άρθρο ορίζει ότι: «η ατομική οικονομία, η ιδιωτική οικονομία και οι άλλες μη δημόσιες μορφές οικονομίας, όπως ορίζονται από το νόμο, συγκροτούν ένα σημαντικό τμήμα της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς». Στο ίδιο πνεύμα υπήρξε προσθήκη μιας δεύτερης παραγράφου στο άρθρο 6. Ήταν μάλλον το δεύτερο καίριο συνταγματικό βήμα στη λογική της εμπέδωσης και επέκτασης της «σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς».
Στην τελευταία αναθεώρηση του 2004 ενισχύθηκε ακόμη παραπέρα η λογική αυτή με την προσθήκη εδαφίου στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 11 που καθορίζει ότι «Το Κράτος ενθαρρύνει, υποστηρίζει και προσανατολίζει την ανάπτυξη της μη δημόσιας οικονομίας και διασφαλίζει τον έλεγχο και τη διαχείριση αυτού του τομέα σύμφωνα με το νόμο». Εναρμονιζόμενο, το άρθρο 13 ορίζει πλέον ότι «η νόμιμη ιδιωτική ιδιοκτησία των πολιτών είναι απαραβίαστη».(4)
Για την Ελλάδα 

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος και την απελπισία και το φοροκυνηγητό δεν τις έχει βιώσει η νεοφυής επιχείρηση. Ζώντας όμως απο κοντά αυτά που ζουν οι γονείς, ο νεολαίος σίγουρα  δεν θέλει να επιχειρήσει και θέλοντας και μη θα δραπετεύσει από την Ελλάδα χωρίς να επιδιώξει το επιχειρείν .
Ακριβώς όπως και εσείς εχθές ομολογήσατε ότι κάνατε το 2011 αξιολογώντας τις προοπτικές σας παραμονής ή μη στην Ελλάδα.

Κάποιοι άλλοι όμως έμμειναν Κε Βαρουφάκη, είτε γιατί δεν είχαν εναλλακτικές ή είτε αγαπούσαν τον τόπο τους.

Προ πτωχευτικό δίκαιο , crowdfunding , B ευκαιρία ,επανεκπαίδευση των Μικρομεσαίων και επανασχεδιασμός της ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι η αδιέξοδος προς την ευημερία. Διαφορετικά υπάρχει και το μοντέλο της αποανάπτυξης σαν αειφόρος προοπτική.

Όμως και αυτό χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό εκμετάλλευσης πόρων με βάση την κοινωνική συνοχή .

Και κοινωνική συνοχή με το 1/3 του ενεργού δυναμικού της παραγωγικής μηχανής εγκλωβισμένου δεν υπάρχει ...Κε Υπουργέ , Κε Βαρουφάκη ....



(1) ΓΣΒΕΕ
(2)Υπ.Οικονομικών
(3) Εντολή Ε.Ε.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: