Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

"Εγγυημένη ποσότητα" ,"Όσο παράγω τόσο πληρώνω ή "διαλογή στην πηγή" ;
Ερωτηματικά που πλανιούνται πάνω από βουνά σκουπιδιών σε χωματερές τύπου ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην Φυλή στο Γραμματικό ή όπου αλλού και αφορούν άμεσα την κοινωνία , ενώ την ίδια στιγμή  κοντέινερ μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή εκείνα τα προϊόντα που ορίζονται σαν απορρίμματα αυτά, που εδώ και δεκαετίες οι πολίτες εκπαιδεύονται να τα "παραχωρούν" σε κάδους για διαχείριση από τον εκάστοτε Δήμο .

Συνοπτικά η σημερινή συσσώρευση σκουπιδιών στις χωματερές είναι απόρροια της τεχνολογικής μεταβολής στις συσκευασίες  , της αστικοποίησης , και του καταναλωτισμού κάτι που σαν γεγονός η μέχρι πρότινος μεθοδολογία διαχείρισής απορριμμάτων (ταφή σε ΧΥΤΑ),(1) ανέβαζε χρόνο με τον χρόνο την κρίσιμη διαχειριζόμενη μάζα απορριμμάτων καθ ύψος ,ενώ η πολιτεία προσπαθούσε να αποφύγει με μετακομίσιες σκουπιδιών τις κατά τόπους "εκρήξεις" της κοινωνίας από την μαζική συσσώρευση σκουπιδιών στούς  δρόμους  αλλά και στις χωματερές κρύβοντας τα προβλήματα σε χώρους που να μην "φαίνονται".


 Η σημερινή κατάσταση η οποία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο έχει αναλυθεί από πολλούς φορείς εμπεριστατωμένα με διαφόρους τρόπους και εδω θα σταθώ στο σήμερα που έχει τεράστια   διαφορά του σήμερα με το χθες.
 Ο πολίτης για πρώτη φορά διεκδικεί να πάρει την διαχείριση των προϊόντων απορριμμάτων στα χέρια του .

 Ο πολίτης όμως που για πρώτη φορά προσπαθεί να προσδιορίσει την θέση του σε αυτή την διαμάχη θα βρεθεί προ εκπλήξεως σε μια σειρά από κωδικοποιημένες ορολογίες rdf , srf .ΣΔΙΤ .Κοινσεπ. ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ , ΧΥΤΥ . βιομάζα ,βιοαέριο ,ΕΜΑΚ ,ΑΣΑ, ΚΟΜΠΟΣΤ κ.α.αντιλαμβανόμενος την εξειδίκευσή σε βάθος που θα θεωρητικά πρέπει κάποιος να έχει για να πάρει μια θέση .

Το θέμα όμως στην βάση του είναι τόσο απλό που δεν χρειάζεται αυτή η σε βάθος εξειδίκευση .

Χαρακτηριστικά θα καταγράψω την σημερινή μέθοδο που χρησιμοποιούμε και στην συνέχεια θα περιγράψω μια διαφορετική μέθοδο που προτείνετε πλέον εμφανώς από όλους τους φορείς θεσμικούς και μη .

Η μέχρι τώρα διαδικασία ήταν το κάθε σπίτι/επαγγελματίας να βγάζει καθημερινά τα υπολείμματα των προϊόντων που έχει αγοράσει για χρήση στον χώρο του, σαν ιδιοκτησία του,.όπως  προϊόντα σίτισης ,διασκέδασης ,οικοσκευές κ.α.  συνήθως σε μια σακούλα στον κάδο απορριμμάτων και εκεί σύμφωνα με την μέχρι τώρα"εκπαίδευση του" έληγε η αποστολή του πολίτη .(4)
Με την σειρά του θεωρητικά  ο Δήμος τα παραλαμβάνει κάθε πρωί με απορριμματοφόρα και κατόπιν με φορτηγά τα αποστέλλει στο κοντινότερο σημείο ταφής .
Με αυτή την μέθοδο αυτή  Ο πολίτης δεν εμπλέκεται πουθενά εκτός από τους Δημοτικούς φόρους για την καθαριότητα ως τέλη καθαριότητας και βέβαια τις άμεσα αφανείς δαπάνες που κάθε Δήμος έχει για έξοδα διαχείρισης απορριμμάτων ,συντήρησης μηχανημάτων ,προσωπικού , κάδων κλπ και τα οποία εξασφαλίζονται από την κυβέρνηση μέσω φόρων άλλα που τελικά επιβαρύνουν τον ίδιο τον πολίτη .

Τα τελευταία χρόνια έχει επιδιωχθεί μια μορφή ανακύκλωσης μέσω διαφορετικών κάδων,(3) ενώ προσφάτως έχει ενσκήψει ρεαλιστικά ο διαχωρισμός στην πηγή με βάση τα ρεύματα (αλουμίνιο-χαρτί-πλαστικό-γυαλί-σίδερο κ.α.) .Στην ουσία στην νέα αυτή μεθοδολογία ακολουθείται η διαδικασία που καθημερινά την βλέπουμε στις αστικές κυρίως περιοχές όπου "συλλέκτες" σκίζουν τα στρώματα να πάρουν το σίδερο που έχουν μέσα τους , "συλλέκτες" να εξαφανίζουν κυριολεκτικά σε χρόνο μηδέν παλιές ηλεκτρικές συσκευές για να πάρουν τον χαλκό κ.α. προϊόντα που με την σειρά τους θα πάνε στα σκαρπατζιδικα με τιμή ανά τόνο για να προωθηθούν και πάλι με την σειρά τους σε βιομηχανίες παραγωγής ή σαν ά υλη ....
Σαν απόρροια της έλλειψης πόρων από την δημοσιονομική προσαρμογή Οι δήμοι λοιπόν έχουν ξαφνικά ανακαλύψει μια νέα πηγή εσόδων από σκαρπατζίδες σύγχρονους ,αντί να πληρώνουν με τον τόνο 130€ την παράδοση αυτών στην εκάστου χωματερή πχ στην Φυλή .
Παρ όλα αυτά η διαχείριση αυτού του τύπου χρειάζεται διαλογή απο τον Δήμο χωρίς όμως να παύει να υφίσταται η χρέωση του πολίτη σαν δημότη ενώ ο δήμος έχει ένα έξτρα έσοδο που αφορά σαν διαχέιρηση τον Δήμο ..

Η πρώτη κεντρική παρατήρηση είναι ότι ο Δήμος αντιλαμβάνεται ότι δεν μιλάμε πλέον για απορρίμματα αλλά για προϊόντα που έχουν αξία και χρήζουν άλλης αντιμετώπισης .

 Ας έρθουμε και σε ένα άλλο μοντέλο που επιδιώκεται μέσω Κοινωνικών συνεταιρισμών σε Τήνο(2) ,Μύκονο ,Σπάρτη (6) κ.α. οπού ο πολίτης παραδίνει τα μέχρι πρότινος εμπορεύματα (πρώην σκουπίδια) στην τοπική επιχείρηση, Όπού συγκεντρώνει σε ρεύματα την Α υλη και εισπράττει - ναι καλά διαβάσατε - εισπράτει  από την επιχείρηση συμβολικά μια τιμή ίση περίπου με το 30% της αξίας με τρέχουσας τιμή του προϊόντος (πρώην σκουπίδι) .
Κατ αυτόν τον τρόπο υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο για τον πολίτη να "επεξεργαστή" δηλαδή να διαχωρίσει .πριν παραδώσει τα προϊόντα στον Δήμο (κάδο) τα προιόντα που του ανήκουν  ,δηλαδή αυτά τα προϊόντα που τα έχει ήδη πληρώσει στην αγορά τους ,και εάν τα παραδώσει στον κάδο του Δήμου καλείται να πληρώσει εκ νέου τέλη καθαριότητος άλλα και τους φόρους της γενικής κυβέρνησης γα την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων .

Σήμερα που γράφεται το άρθρο η κεντρική συζήτηση σε επίπεδο πολιτών είναι το κατά πόσον μπορεί να διαχειριστή τα προϊόντα σκουπίδια μόνος του ο πολίτης, ενώ σε επίπεδο πολιτικής είναι η λεγόμενη διαχείριση α ) των πόρων που χορηγούνται σε κάθε δήμο για αυτή την διαχείριση , β) η πιθανότητα κατάργησης δημοτικών θέσεων εργασίας εάν το προϊόν "πέσει' στα χέρια του πολίτη και γ) εάν τελικά η διαχείριση είναι θέμα δημοτικής αρχής ή συνεργασιών πολιτών .

Δεν αναφερόμαστε στην απαράδεκτη και έκτος πραγματικότητας δημιουργία κεντρικών ΧΥΤΥ με σύμμικτη καύση σε μηχανήματα τεράστια εισαγόμενα με δάνειο 35ετιας από την φίλη Γερμανία και μάλιστα με εγγυημένη ποσότητα !!! Θεωρείτε ότι αργά ή γρήγορα θα φανερωθεί η πρωτοφανής διαπλοκή Δημάρχων και Σγουρών περιφερειαρχών που πριμοδοτούν αυτή την τραγικά κακή λύση .

Η επιλογή της κοινωνίας εάν τελικά τα προϊόντα(πρώην σκουπίδια)  θα διαχειρίζονται από τους πολίτες ή τον Δήμο(5) έχει αρκετές παραμέτρους και για τις οποίες δεν θα σχολιαστούν επί του παρόντος.
Το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί ο πολίτης ότι το "σκουπίδι" δεν είναι και τόσο σκουπίδι άλλα ένα προϊόν που σωστά διαχειριζόμενο μπορεί να του δώσει και οικονομικό όφελος (πχ μείωση δαπανών κεντρικής διοίκησης ,ή άμεσα ανταποδιδόμενο χρηματικό όφελος) άλλα και το ότι ο διαχωρισμός στην πηγή δίνει τα εχέγγυα για ένα υγιές και καθαρό μέλλον .

Πηγές;
1.http://exotaxyta.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1266.html#.UxMOvc659R5
2.http://koinsepkalloni.blogspot.gr/search?updated-min=2014-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2015-01-01T00:00:00-08:00&max-results=2
3.www.cisd.gr
4.www.nunicipalwasteeurope.eu
5.http://prosynat.blogspot.gr/
6.http://www.bioenergeiaki.gr/

*ο Χατζηαναγνωστου Γιωργος ειναιentrepreneur Mικρομεσαιων επιχειρησεων

www.fotavgeia.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: