Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ;

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
 Το 2012 σε συνέντευξη Επιχειρηματία με 12 Καταστήματα Λιανικής που εξηγούσε πως η κρίση επιδείνωσε ραγδαία την Οικονομική Θέση της επιχείρησης σε συνδυασμό με το πάγωμα των δανείων, ήταν από έντονα επίμονη έως πολύ ενοχλητική η ερώτηση του Δημοσιογράφου για την πιθανότητα λάθους εκτίμησης από μεριάς του επαγγελματία υπονοώντας κατ επέκταση ότι ήταν καθολική η ευθύνη του απέναντι στους υπολοίπους πολίτες .
        
Το γεγονός της διάλυσης του επαγγελματικού ιστού της Χώρας μέχρι και πρότινος πιθανόν κάποιος που δεν είναι μέσα στα πράγματα , θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν επιχειρηματική αστοχία ή επαγγελματική αδυναμία . 
Εν έτη 2014 και με 216.000 επιχειρήσεις κλεισμένες (1) στην τετραετία 2009 – 2013 και 60.000 υποψήφιες μέχρι τέλους του 2014 αν μη τι άλλο η συχνή επανάληψη προκαλεί υποψίες (2).
      
Και οι υποψίες εστιάζονται στο γεγονός της συχνής επανάληψης μέχρι του σημείου το 50% των επαγγελματιών να αδυνατεί να εκπληρώσει βασικές ανάγκες διαβίωσης (νερό –ΔΕΗ – ΟΤΕ ) πόσο μάλλον Ταμεία, Εφορία , προσαυξήσεις κλπ.

Μέχρι και η ΓΣΕΒΕΕ μόλις εχθές ζήτησε πάγωμα χρεών προς τον ΟΑΕΕ αντιλαμβανόμενοι το Τσουνάμι διώξεων που έρχεται μέσω ΚΕΑΟ .

    Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι μόνο με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκ. ευρώ(3).

Και καλά μέχρις εδώ , και καλά μέχρι της σιωπηρής αντιπαλότητας –ζηλοφθονίας του δημοσιογράφου με τον επαγγελματία .Ας παραβλέψουμε το ζήτημα της συχνής επαναλαμβανόμενης καταστροφής των επιχειρήσεων . Ας παραβλέψουμε την κυβερνητική αστοχία επιλογών του Κράτους ή του Επαγγελματία

Ας δούμε λίγο την επόμενη μέρα.

Κάθε επαγγελματίας που έχει εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που δεν «περπάτησε» εμφανίζεται στον ΤΕΙΡΕΣΊΑ μαυρισμένος , με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο, με προσαυξήσεις που τρέχουν εσαεί ,με χρέη  πιθανόν  στο Ταμείο του ,με το ενεχυριασμένο πιθανόν σπίτι του να εκπλειστηριάζετε  μέσω ΚΕΑΟ ή Τράπεζας σε εξευτελιστική αγοραία τιμή  και το σεντόνι καταγραφών οφειλών δεν τελειώνει παρά αντιθέτως καθημερινά επιβεβαιώνονται  προσαυξήσεις επί των φόρων και πάει λέγοντας  .

Και πάλι να θεωρήσουμε ότι καλώς γίνονται αυτά ,διότι έφταιξε ο επαγγελματίας .

 Έφταιξε γιατί εμπιστεύτηκε ένα ολόκληρο κράτος που τον βεβαίωνε για τα δομημένα ομόλογα που κατέρρευσαν , έφταιγε γιατί δεν πρόβλεψε ότι το Κράτος θα χρέωνε αναδρομικά φόρους , φταίει γιατί  δεν πρόβλεψε ότι εκατομμύρια ευρώ θα αρπάζονταν από τους «ικανούς»  του Κράτους και θα έπρεπε τώρα ο επαγγελματίας ή ακόμα και ο απλός πολίτης να τα πληρώσει έφταιξε για χιλιάδες πράγματα , έφταιξε, έφταιξε , και πάλι έφταιξε.

Και τώρα τι;

Με μια κατεστραμμένη πλήρως οικονομία , με εκποιημένες όλες της πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ,με λεηλατημένο όλο τον Εθνικό πλούτο  από ικανούς  ,με καθημερινά καταχωρούμενα  νέα νομικά ευφυολογήματα σαν φορολογικές παρεμβάσεις μέσω χιλιάδων ΠΟΛ (4) που διορθώνουν την ολική ανικανότητα του Κράτους και των «ικανών» Τεχνοκρατών τώρα τι;.

Πως με μηδέν εισόδημα , πως με μηδέν επαγγελματική προοπτική ,πως με 37% επίσημη ανεργία θα βρει τους πόρους το Φυσικό πρόσωπο να αποπληρώσει τα βεβαιωμένα χρέη οφειλές;;;

Ποιές είναι η επιλογές ;

Aς μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας …
Οι επιλογές είναι γνωστές …..Φοροαποφυγή , Αδήλωτη εργασία ,Παραοικονομία ,Φυγή εκτός  Ελλάδας ,  μερικές από τις επιλογές .

Τα χρέη όμως εξακολουθούν να παραμένουν βεβαιωμένα και ανείσπρακτα από το Δημόσιο και τις Τράπεζες  που θεωρητικά εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για να μαζέψουν ότι μπορούν προκειμένου να διασωθούν αφήνοντας πίσω μετά τον Δικαστικό επιμελητή  χιλιάδες Διαταγές πληρωμής (5)και χιλιάδες αυτοκτονίες συνανθρώπων μας..

Αυτό το τραινάκι διώξεων όμως κατά των πολιτών, και επιτείνει την πίεση προς τον πολίτη ή τον επιχειρηματία αναγκάζοντας τον να βρίσκει μονίμως νέους τρόπους επιβίωσης  αλλά και αδιέξοδο είναι . Και αναφέρεται ο όρος επιβίωση γιατί  περί επιβίωσης πρόκειται και για πενιχρά ποσά που μπορούν να καλύψουν τις πρώτιστες ανάγκες βιοπορισμού όπως το γάλα , το ψωμί το τυρί παραπέμποντας στον σύγχρονο όρο  των νεόπτωχων (8)  .

Η ολική αδυναμία του Κράτους δεν είναι όπως φαίνεται όμως αδυναμία άλλα πλήρης ανικανότητα των «ικανών» να επαναδομήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα και να διορθώσουν τον δείκτη εμπιστοσύνης προς το Κράτος . Αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει δόλος ή στοχευμένη καταστροφή της χώρας από τους ικανούς.

Το ερώτημα όμως παραμένει   Και τώρα τι;

Η νέα γενεά να μεταναστεύει , οι παλαιοί να εγκλωβίζονται σε ολικά αδιέξοδα  ,και οι Κρατικοί παράγοντες και οι Τραπεζίτες να ικανοποιούνται με λογιστικούς προσδιορισμούς  ψευδών ισοζυγίων γεμάτες από ανείσπρακτα βεβαιωμένα χρέη .
Το αποσβεστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων προσδιορίζει ένα ποσοστό της τάξεως του 5% (χοντροκομένα) δηλωθέντες ανείσπρακτες επιβεβαιωμένες οφειλές (6).

Το Υπόλοιπο 95% τι γίνεται  και πως διορθώνεται η κατάσταση ;

Η θα βολευόμαστε σε μια πόλη φαντασμάτων όπου όλοι θα χρωστάμε σε όλους και κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν …ούτε το κράτος τον πολίτη ούτε ο πολίτης το κράτος αλλά λογιστικά θα εγγράφονται πράξεις……..

Οι κατ επανάληψη  Οικονομικές αναλύσεις είτε είναι ευγενικές με τον όρο αύξηση της κατανάλωσης για να επανεκκινήση η οικονομία , είτε είναι κάθετες  (ολική πτώχευση ) , είτε είναι μεσοβέζικες (εσωτερική υποτίμηση)  όπως τώρα ένα επιβεβαιώνουν .

Ότι ο παρανομαστής πιθανότητας ανόρθωσης της οικονομίας περνάει μέσα από τον όρο ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ (7) .

Ο όρος είναι σύνθετος από τα αρχαία ελληνικά, από το "σείω" (ταρακουνώ) + "άχθος" (βάρος, χρέος). Ουσιαστικά σήμαινε την "αποτίναξη των βαρών".
     Αλλιώς η Χώρα  των φαντασμάτων θα συνεχίσει να γεμίζει Οικονομικά Ζόμπι πολίτες ή επιχειρηματίες που θα αναζητούν τρόπους επιβίωσης  ανάμεσα σε μια νεκρή πολιτεία .
Η πορνεία , τα ναρκωτικά , το ποδόσφαιρο , η θρησκεία ,και ο τζόγος είναι πια οι τελευταίες άμυνες των "ικανών" που είναι πλήρως ανίκανοι .
Όχι γιατί δεν θέλουν αλλά δεν μπορούν .

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον.
Μτφρ: ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι
(από τον "Επιτάφιο" του Περικλή)

Παραπομπές
(8) ΝΕΟΠΤΩΧΟΣ

*o Xατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrerpreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: