Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

"Να παραλαμβάνετε τις προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ και να είστε ευγενείς

Του Παναγιώτη Στάθη 

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις εφορίες της χώρας να παραλάβουν στις ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους που θεωρούν αντισυνταγματικό το φόρο ή δεν μπορούν να τον πληρώσουν, απηύθυνε η Γενική γραμματεία Εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ.

Με αφορμή καταγγελία πολίτη, ότι οι εφοριακοί αρνούνται να παραλάβουν τις σχετικές προσφυγές οι οποίες πλέον έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας μετά την δημιουργία ειδικής φόρμας προσφυγής από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το έγγραφο με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου χτυπάει καμπανάκι ζητεί εκτός των άλλων να φέρονται οι εφοριακοί ευγενικά στους φορολογούμενους.

Πάνω από 2000 προσφυγές

Ήδη μετά τη πρωτοβουλία του ΔΣΑ (dsa.gr- και για ερωτήσεις dsa_enfia@dsa.gr) που πρόσφερε πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα προσφυγών ήδη έχουν εκτυπωθεί πάνω από 2.000 έγγραφα προσφυγών σε 5 μέρες ενώ το ίδιο διάστημα το εν λόγω κείμενο στο Facebook, ξεπέρασε τα 6.500 χτυπήματα. Το έγγραφο, πάντως, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εστάλη στις εφορίες όλης της χώρας και αφορά "μη παραλαβή εγγράφου (ενδικοφανούς προσφυγής κατά εκκαθαριστικού σημειώματος) από ΔΟΥ" αποκαλύπτει την απροθυμία των εφοριακών να εισφέρου στην προσπάθεια των πολιτών για δικαστική προστασία. Η υπόθεση αφορά προσφυγή πολίτη στον οποίο η εφορία που απευθύνθηκε αρνήθηκε να παραλάβει την προσφυγή του στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Στο έγγραφο με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2014 και αριθμό πρωτοκόλλου Δ6Δ 112422ΕΞ2014ΕΜΠ, επισημαίνεται ότι "οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, συνεπώς και των ΔΟΥ, οφείλουν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών και να τις διεκπεραιώνουν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 2690/1999, όπως ισχύει καθώς και από την αριθμ. 1097636/1212/0006Δ/3.12.2004 (Β΄1839) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας & Οικονομικών". 
Σε αυστηρό τόνο μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Εσόδων διαμηνύει ότι "οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευπρέπεια προς τους πολίτες", υπενθυμίζοντας ότι "οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την δράση των υπαλλήλων του υπουργείου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν καταγραφεί στον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, που συντάχθηκε από την Ομάδα Καταπολέμησης Διαφθοράς". 

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εντός της οποίας οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφυγές τους κατά του επιβληθέντος ΕΝΦΙΑ, αλλά χθες ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε ουσιαστικά την παραταση εκ μέρους του ΥΠ.ΟΙΚ.

Πηγή capital.gr 
www.fotavgeia.blogspot.com
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: