ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: H Eπανεκκίνηση Ελληνικής Παραγωγικότητας & επιχειρηματικότητας Vs “Success Story” Λουκέτων & Ανεργίας
«Διαχωρίστε ΕΝΤΙΜΟΥΣ από ΑΝΕΝΤΙΜΟΥΣ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΥΣ»! «Δεν είμαστε όλοι απατεώνες! Εφαρμόστε Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία «Δεύτερης ευκαιρίας» απαιτούν οι Mικρομεσαίοι Επιχειρηματίες
Ρεπορτάζ, Μαρίτα Πάλλη// mtpalli@yahoo.com
Με δυναμισμό κι αποφασιστικότητα εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι «πτωχευμένοι» ή υπό «πτώχευση» και σε «ομηρία»-όπως λένε-μικρομεσαίοι Έλληνες επιχειρηματίες, που επί έτη προ μνημονίων αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής παραγωγικής οικονομίας, συσπειρώνονται στα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας.
Οργανώνονται ζητώντας άμεσα τον Τερματισμό της Κοινοβουλευτικής απραξίας,στην επανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγικότητας.
Απαιτούν την άμεση εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» σε όσους εντίμους αποδεικνύεται πως για λόγους εξωγενείς και όχι δολιότητας οδηγήθηκαν ή οδηγούνται στην πτώχευση, ώστε να θεσμοθετηθεί η επιτάχυνση των εκκαθαρίσεων, η απεμπλοκή και η επανεκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με την εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας της «δεύτερης ευκαιρίας», αφού προηγουμένως θα έχει «ξεσκαρτάρει η ήρα από το στάχυ».
Θα έχουν δηλαδή, με την καταγραφή ειδικών ηλεκτρονικών μητρώων, από Οργανισμό Εποπτείας πτωχεύσεων, διαχωριστεί οι εντίμως πτωχεύσαντες από τους δολίως…και ανεντίμους!Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθημένοι στο «λόγο τιμής» προς πιστωτές και πελάτες αποτελούσαν επί έτη τη ραχοκοκαλιά της Ιδιωτικής οικονομίας, της, υπό εξαφάνιση, μεσαίας τάξης.
Παραμένουν ιδιαιτέρως υπολογίσιμη δεξαμενή ψήφων, σε περιβάλλον οξείας τοξικής πολιτικής και οικονομικής διεθνοπολιτικής δυνάστευσης σκοπίμως «ακαθόριστων» «αγορών» όμως συσπειρώνονται και μάχονται για την επανάκτηση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας στην Ελλάδα, που είναι εγκλωβισμένη σε ένα παρωχημένο σύστημα αναχρονιστικού Πτωχευτικού Κώδικα, που τους αντιμετωπίζει όλους ως «απατεώνες» επειδή «έπεσαν έξω» λόγω των αλλεπάλληλων νομοθετικών και επαχθών φορολογικών μνημονιακών ρυθμίσεων άνευ κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος εξόδου από την παρατεταμένη άνω των πέντε ετών, κρίση.
Αρχής γενομένης από την Αθήνα, και από το «Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών», θυμίζουν τη «Σεισάχθεια». Ζητούν νομοθετική αλλαγή βάσει κοινοτικής οδηγίας που υποχρεούται από τη ΕΕ να εφαρμοστεί ως τον Μάρτιο 2015, υπέρ της παροχής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης, θεσμοθέτηση της «νόμιμης πτώχευσης» και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στο «επιχειρείν» υπό την εποπτεία επισήμου Εποπτικού Οργάνου.
Τον συντονισμό στην παρουσίαση εμπεριστατωμένης Πανευρωπαϊκής Έρευνας για την εν λόγω Κοινοτική οδηγία και τα ισχύοντα σε Ελλάδα και Eυρώπη (για την «2η ευκαιρία επιχειρηματικότητας» που έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Πέμπτη 11/12/2014 παρουσία εκπροσώπων των ΜΗ συγκυβερνώντων κομμάτων (από τους οποίους αποσπάστηκαν δεσμεύσεις για στήριξη), είχαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κύριοι :
Ø Βερούτης Αγησίλαος Μηχανολόγος-Μηχανικός, Μικρομεσαίος Επιχειρηματίας, Αρθρογράφος)
Ø Ζησιμάτος Γιώργος Επιχειρηματίας, τ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος ΔΣ ΕΣΕΕ
Ø Φλωράς Γιώργος Επιχειρηματίας, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Ø Χατζηαναγνώστου Γιώργος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ακτιβιστής
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Όι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καταγγέλλουν την κυβερνητική αδιαφορία για την Επανάκαμψη της εγχώριας παραγωγικότητας κι οικονομίας. Την ανισότητα στην αντιμετώπιση από τις Τράπεζες μεταξύ μικρομεσαίων και "μεγαλοκαρχαριών", την αντιμετώπισή τους από τους δικαστές ως «απατεώνων», προκειμένου στο πλαίσιο του «success story» να γίνονται ως και εισαγωγές «λεμονιού από την Ινδία», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.
Όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση, ακόμη και σε ΄ αναπτυγμένες χώρες, όπως στο Λουξεμβούργο θεωρείται η θεσμοθετημένη με όρους «πτώχευση» θεωρείται νόμιμη και φυσιολογική όταν αποδεικνύεται πως δεν έγινε από δόλο και νομιμοποιείται η άδεια επανέναρξης της επιχείρησης ύστερα από διευθέτηση).
Στην Ελλάδα ωστόσο οι μικρομεσαίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και σε ομηρία 150 μηνών για να ολοκληρωθεί μια πτώχευση, καθώς τόσο το δικαιϊκό σύστημα, και οι φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές, μπλοκάρουν με γραφειοκρατία κάθε πρόθεση επαναδημιουργίας ιδιωτικής εύρωστης επιχείρησης- δίχως τις συνθήκες ή τα λάθη του παρελθόντος, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του «λεφτά υπάρχουν» και της «διάσωσης της χώρας» και της «εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Εμείς οι επιχειρηματίες παίρναμε σοβαρά τις δηλώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Eτσι σχεδιάζαμε την επέκταση των επιχειρήσεών μας, έχοντας επενδύσει στη δουλειά μας, με τη διαβεβαίωση του «λεφτά υπάρχουν», που όμως οδήγησε στο γνωστό «success story» των διαρκώς αιφνίδιων μνημονιακών μέτρων.
Με τη σειρά του αυτό οδήγησε στην καθυστέρηση πληρωμών από προμηθευτές και Δημόσιο, καθυστέρηση είσπραξης και πληρωμής υπαλλήλων, ενώ οι Τράπεζες αρνούνταν να βοηθήσουν, μετά τη «δική τους διάσωση» που όμως εξαγγελλόταν για όλους τους Έλληνες. Αυτό που συνεπαγόταν με μαθηματική ακρίβεια απολύσεις υπαλλήλων , αύξηση των εξόδων και φορολόγησης με μείωση των εσόδων και εν τέλει, λουκέτα και πτώχευση». «Το μόνο που ΔΕΝ βολεύει τη χώρα είναι να υπάρχουν μόνο 4 τράπεζες», τόνισε ο κ.Χατζηθεοδοσίου.
Πτωχεύσεις σε Λουξεμβούργο : 100.000
Πτωχεύσεις σε υπό κρίση Ελλάδα: μόλις 400?
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, στο Λουξεμβούργο και άνευ μνημονίων πτώχευσαν 100.000 επιχειρήσεις, λόγω της ισχύος του Νόμου που αφορά στην παροχή και «δεύτερης ευκαιρίας», ενώ στην Ελλάδα επισήμως αναφέρονται μόνο 400 περιπτώσεις πτωχεύσεων, σε εποχή μεγάλης αστάθειας υπερφορολόγησης και μνημονίων!!
Κι αυτό διότι ο «προς πτώχευση» επιχειρηματίας αγωνίζεται μέχρι τέλους, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να ξαναστήσει την επιχείρηση αφού δεν του παρέχεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να ξαναπροσπαθήσει.
Ωστόσο χαρακτηριστική της λανθασμένης ελληνικής νοοτροπίας είναι η περίπτωση, όπως παρουσιάστηκε, του Ιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχνίας κFord , ο οποίος προτού γίνει μεγιστάνας είχε πτωχεύσει δύο φορές! .
ΑΜΝΗΣΤΙΑ & ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΕ «ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΥΣ»
Όπως επισημάνθηκε ωστόσο από τους ομιλητές, στην Ελλάδα μικρομεσαίοι και μεγαλοεπιχειρηματίες «εξισώνονται ποινικά» αλα κάρτ και δεν αντιμετωπίζονται με Ισονομία. Κάποιοι εξίσου «επιχειρηματίες» αλλά μεγαλύτεροι, από τους μικρομεσαίους, ως προς το μέγεθος εμπορικής δραστηριότητας και κυρίως πολιτικής επιρροής, τυγχάνουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης ή και «αμνηστίας», μολονότι «εξίσου» «πτωχευμένοι» με τους μικρομεσαίους, (έχοντας υπαχθεί στο γνωστό άρθρο 99).
Αργότερα οι ίδιοι «άνοιγαν» άλλες επιχειρήσεις δια αχυρανθρώπων και μπορούσαν ως και να δανειοδοτηθούν από τα ευνοημένα «συστημικά» όπως ελέγχθη Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» μικρομεσαίων στα κόμματα
1) Στήριξη ενδογενούς παραγωγικότητας που έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος των εισαγωγών ακόμα και στα λεμόνια Ινδίας!
2) Συνεργασία Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία και « μεταποιητικές επιχειρήσεις»-όχι μόνο στα ερευνητικά προγράμματα
3) Προώθηση «crowdfunding» για όσους θέλουν εξωτερική χρηματοδότηση χωρίς συμμετοχή Τραπεζών.
4) Δια βίου επιχειρηματική εκπαίδευση των μικρομεσαίων μέσω των Επιμελητηρίων
5) Αλλαγή Πτωχευτικού Κώδικα με προληπτική και συμβουλευτική παρέμβαση στην επιχείρηση και όχι Κατασταλτική! Αφ ης στιγμής το Ελληνικό Δίκαιο προσαρμόστηκε στο Αγγλικό!
6) Δημιουργία Φορέα Εποπτείας και Ελέγχου των προς πτώχευση μικρομεσαίων και όχι απευθείας έλεγχος με μονομερείς αρμοδιότητες σε Τραπεζικές επιχειρήσεις όπως σκοπεύει το Υπουργείο
7) Διαχωρισμός ποινικής και αξιόποινης πράξης στα δικαστήρια όπου ο πτωχευμένος να μην εξισώνεται με τον φονιά
8) Ιδρυση «Μητρώου αφερεγγυότητας» στο Ιντερνετ, οπου θα έχουν όλοι πρόσβαση για να διασταυρώσουν ποιοι ύστερα από έλεγχο, του εποπτικού οργάνου, αποδειχθούν πως δεν «επένδυσαν» στην επιχείρηση και για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκαν
9) Ταυτόχρονη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης προς πτώχευση πιστωτών
10) Ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση των εξειδικευμένων νομικών «Συνδίκων» ώστε η πτώχευση να ολοκληρώνεται σε 3 μήνες για να μπορεί ο έντιμα πτωχευμένος» γρήγορα να προβαίνει σε διακανονισμό αποπληρωμής και να επανέρχεται ξανά δια της δεύτερης ευκαιρίας στην αγορά εργασίας
11) Η νέα επιχείρηση ενός πρώην εντίμως πτωχευμένου, να είναι ελεύθερη της «κατάσχεσης» από χρέη προηγούμενης.
12) Στην «έντιμη πτώχευση» ο επιχειρηματίας να μην καταγράφεται και διώκεται ως «υπαίτιος δόλου»
13) Στους «μη έντιμους» να επιβάλλεται «απαγόρευση ανάληψης της Διεύθυνσης οιασδήποτε Επιχείρησης και το όνομα του να κοινοποιείται στο μητρώο
14) Να δύναται καποιος να μετέχει εξίσου σε μια επιχείρηση με κεφάλαιο όχι μόνο οικονομικό αλλά τη προσφορά της εξειδικευμένης του εργασίας ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Την εκδήλωση τράβηξε το αυξημένο ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι αυτών παρέστησαν δεσμευόμενοι για προώθηση του Θέματος στο Κοινοβούλιο, και την Ε.Ε.
Μολονότι η εκδήλωση δεν είχε κομματικό χαρακτήρα, όπως εξάλλου και η πτώχευση των μικρομεσαίων από κάθε πολιτικό χώρο Ελλήνων, άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και επιλογών που θα δίνουν έμφαση στην Ελληνική επιχειρηματικότητα και διασφάλιση της Νομοθεσίας που τη διέπει, ώστε όπως ελέγχθη χαρακτηριστικά «οι δικαστές να μην υποκύπτουν στο θέλημα των κυβερνώντων Τραπεζών»!
«ΕΙΠΑΝ» ΕΥΣΤΟΧΑ:
Ρεπορτάζ, Μαρίτα Πάλλη// mtpalli@yahoo.com
Με δυναμισμό κι αποφασιστικότητα εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι «πτωχευμένοι» ή υπό «πτώχευση» και σε «ομηρία»-όπως λένε-μικρομεσαίοι Έλληνες επιχειρηματίες, που επί έτη προ μνημονίων αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής παραγωγικής οικονομίας, συσπειρώνονται στα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας.
Οργανώνονται ζητώντας άμεσα τον Τερματισμό της Κοινοβουλευτικής απραξίας,στην επανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγικότητας.
Απαιτούν την άμεση εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» σε όσους εντίμους αποδεικνύεται πως για λόγους εξωγενείς και όχι δολιότητας οδηγήθηκαν ή οδηγούνται στην πτώχευση, ώστε να θεσμοθετηθεί η επιτάχυνση των εκκαθαρίσεων, η απεμπλοκή και η επανεκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με την εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας της «δεύτερης ευκαιρίας», αφού προηγουμένως θα έχει «ξεσκαρτάρει η ήρα από το στάχυ».
Θα έχουν δηλαδή, με την καταγραφή ειδικών ηλεκτρονικών μητρώων, από Οργανισμό Εποπτείας πτωχεύσεων, διαχωριστεί οι εντίμως πτωχεύσαντες από τους δολίως…και ανεντίμους!Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθημένοι στο «λόγο τιμής» προς πιστωτές και πελάτες αποτελούσαν επί έτη τη ραχοκοκαλιά της Ιδιωτικής οικονομίας, της, υπό εξαφάνιση, μεσαίας τάξης.
Παραμένουν ιδιαιτέρως υπολογίσιμη δεξαμενή ψήφων, σε περιβάλλον οξείας τοξικής πολιτικής και οικονομικής διεθνοπολιτικής δυνάστευσης σκοπίμως «ακαθόριστων» «αγορών» όμως συσπειρώνονται και μάχονται για την επανάκτηση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας στην Ελλάδα, που είναι εγκλωβισμένη σε ένα παρωχημένο σύστημα αναχρονιστικού Πτωχευτικού Κώδικα, που τους αντιμετωπίζει όλους ως «απατεώνες» επειδή «έπεσαν έξω» λόγω των αλλεπάλληλων νομοθετικών και επαχθών φορολογικών μνημονιακών ρυθμίσεων άνευ κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος εξόδου από την παρατεταμένη άνω των πέντε ετών, κρίση.
Αρχής γενομένης από την Αθήνα, και από το «Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών», θυμίζουν τη «Σεισάχθεια». Ζητούν νομοθετική αλλαγή βάσει κοινοτικής οδηγίας που υποχρεούται από τη ΕΕ να εφαρμοστεί ως τον Μάρτιο 2015, υπέρ της παροχής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης, θεσμοθέτηση της «νόμιμης πτώχευσης» και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στο «επιχειρείν» υπό την εποπτεία επισήμου Εποπτικού Οργάνου.
Τον συντονισμό στην παρουσίαση εμπεριστατωμένης Πανευρωπαϊκής Έρευνας για την εν λόγω Κοινοτική οδηγία και τα ισχύοντα σε Ελλάδα και Eυρώπη (για την «2η ευκαιρία επιχειρηματικότητας» που έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Πέμπτη 11/12/2014 παρουσία εκπροσώπων των ΜΗ συγκυβερνώντων κομμάτων (από τους οποίους αποσπάστηκαν δεσμεύσεις για στήριξη), είχαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κύριοι :
Ø Βερούτης Αγησίλαος Μηχανολόγος-Μηχανικός, Μικρομεσαίος Επιχειρηματίας, Αρθρογράφος)
Ø Ζησιμάτος Γιώργος Επιχειρηματίας, τ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος ΔΣ ΕΣΕΕ
Ø Φλωράς Γιώργος Επιχειρηματίας, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Ø Χατζηαναγνώστου Γιώργος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ακτιβιστής
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Όι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καταγγέλλουν την κυβερνητική αδιαφορία για την Επανάκαμψη της εγχώριας παραγωγικότητας κι οικονομίας. Την ανισότητα στην αντιμετώπιση από τις Τράπεζες μεταξύ μικρομεσαίων και "μεγαλοκαρχαριών", την αντιμετώπισή τους από τους δικαστές ως «απατεώνων», προκειμένου στο πλαίσιο του «success story» να γίνονται ως και εισαγωγές «λεμονιού από την Ινδία», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.
Όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση, ακόμη και σε ΄ αναπτυγμένες χώρες, όπως στο Λουξεμβούργο θεωρείται η θεσμοθετημένη με όρους «πτώχευση» θεωρείται νόμιμη και φυσιολογική όταν αποδεικνύεται πως δεν έγινε από δόλο και νομιμοποιείται η άδεια επανέναρξης της επιχείρησης ύστερα από διευθέτηση).
Στην Ελλάδα ωστόσο οι μικρομεσαίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και σε ομηρία 150 μηνών για να ολοκληρωθεί μια πτώχευση, καθώς τόσο το δικαιϊκό σύστημα, και οι φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές, μπλοκάρουν με γραφειοκρατία κάθε πρόθεση επαναδημιουργίας ιδιωτικής εύρωστης επιχείρησης- δίχως τις συνθήκες ή τα λάθη του παρελθόντος, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του «λεφτά υπάρχουν» και της «διάσωσης της χώρας» και της «εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Εμείς οι επιχειρηματίες παίρναμε σοβαρά τις δηλώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Eτσι σχεδιάζαμε την επέκταση των επιχειρήσεών μας, έχοντας επενδύσει στη δουλειά μας, με τη διαβεβαίωση του «λεφτά υπάρχουν», που όμως οδήγησε στο γνωστό «success story» των διαρκώς αιφνίδιων μνημονιακών μέτρων.
Με τη σειρά του αυτό οδήγησε στην καθυστέρηση πληρωμών από προμηθευτές και Δημόσιο, καθυστέρηση είσπραξης και πληρωμής υπαλλήλων, ενώ οι Τράπεζες αρνούνταν να βοηθήσουν, μετά τη «δική τους διάσωση» που όμως εξαγγελλόταν για όλους τους Έλληνες. Αυτό που συνεπαγόταν με μαθηματική ακρίβεια απολύσεις υπαλλήλων , αύξηση των εξόδων και φορολόγησης με μείωση των εσόδων και εν τέλει, λουκέτα και πτώχευση». «Το μόνο που ΔΕΝ βολεύει τη χώρα είναι να υπάρχουν μόνο 4 τράπεζες», τόνισε ο κ.Χατζηθεοδοσίου.
Πτωχεύσεις σε Λουξεμβούργο : 100.000
Πτωχεύσεις σε υπό κρίση Ελλάδα: μόλις 400?
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, στο Λουξεμβούργο και άνευ μνημονίων πτώχευσαν 100.000 επιχειρήσεις, λόγω της ισχύος του Νόμου που αφορά στην παροχή και «δεύτερης ευκαιρίας», ενώ στην Ελλάδα επισήμως αναφέρονται μόνο 400 περιπτώσεις πτωχεύσεων, σε εποχή μεγάλης αστάθειας υπερφορολόγησης και μνημονίων!!
Κι αυτό διότι ο «προς πτώχευση» επιχειρηματίας αγωνίζεται μέχρι τέλους, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να ξαναστήσει την επιχείρηση αφού δεν του παρέχεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να ξαναπροσπαθήσει.
Ωστόσο χαρακτηριστική της λανθασμένης ελληνικής νοοτροπίας είναι η περίπτωση, όπως παρουσιάστηκε, του Ιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχνίας κFord , ο οποίος προτού γίνει μεγιστάνας είχε πτωχεύσει δύο φορές! .
ΑΜΝΗΣΤΙΑ & ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΕ «ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΥΣ»
Όπως επισημάνθηκε ωστόσο από τους ομιλητές, στην Ελλάδα μικρομεσαίοι και μεγαλοεπιχειρηματίες «εξισώνονται ποινικά» αλα κάρτ και δεν αντιμετωπίζονται με Ισονομία. Κάποιοι εξίσου «επιχειρηματίες» αλλά μεγαλύτεροι, από τους μικρομεσαίους, ως προς το μέγεθος εμπορικής δραστηριότητας και κυρίως πολιτικής επιρροής, τυγχάνουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης ή και «αμνηστίας», μολονότι «εξίσου» «πτωχευμένοι» με τους μικρομεσαίους, (έχοντας υπαχθεί στο γνωστό άρθρο 99).
Αργότερα οι ίδιοι «άνοιγαν» άλλες επιχειρήσεις δια αχυρανθρώπων και μπορούσαν ως και να δανειοδοτηθούν από τα ευνοημένα «συστημικά» όπως ελέγχθη Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» μικρομεσαίων στα κόμματα
1) Στήριξη ενδογενούς παραγωγικότητας που έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος των εισαγωγών ακόμα και στα λεμόνια Ινδίας!
2) Συνεργασία Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία και « μεταποιητικές επιχειρήσεις»-όχι μόνο στα ερευνητικά προγράμματα
3) Προώθηση «crowdfunding» για όσους θέλουν εξωτερική χρηματοδότηση χωρίς συμμετοχή Τραπεζών.
4) Δια βίου επιχειρηματική εκπαίδευση των μικρομεσαίων μέσω των Επιμελητηρίων
5) Αλλαγή Πτωχευτικού Κώδικα με προληπτική και συμβουλευτική παρέμβαση στην επιχείρηση και όχι Κατασταλτική! Αφ ης στιγμής το Ελληνικό Δίκαιο προσαρμόστηκε στο Αγγλικό!
6) Δημιουργία Φορέα Εποπτείας και Ελέγχου των προς πτώχευση μικρομεσαίων και όχι απευθείας έλεγχος με μονομερείς αρμοδιότητες σε Τραπεζικές επιχειρήσεις όπως σκοπεύει το Υπουργείο
7) Διαχωρισμός ποινικής και αξιόποινης πράξης στα δικαστήρια όπου ο πτωχευμένος να μην εξισώνεται με τον φονιά
8) Ιδρυση «Μητρώου αφερεγγυότητας» στο Ιντερνετ, οπου θα έχουν όλοι πρόσβαση για να διασταυρώσουν ποιοι ύστερα από έλεγχο, του εποπτικού οργάνου, αποδειχθούν πως δεν «επένδυσαν» στην επιχείρηση και για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκαν
9) Ταυτόχρονη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης προς πτώχευση πιστωτών
10) Ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση των εξειδικευμένων νομικών «Συνδίκων» ώστε η πτώχευση να ολοκληρώνεται σε 3 μήνες για να μπορεί ο έντιμα πτωχευμένος» γρήγορα να προβαίνει σε διακανονισμό αποπληρωμής και να επανέρχεται ξανά δια της δεύτερης ευκαιρίας στην αγορά εργασίας
11) Η νέα επιχείρηση ενός πρώην εντίμως πτωχευμένου, να είναι ελεύθερη της «κατάσχεσης» από χρέη προηγούμενης.
12) Στην «έντιμη πτώχευση» ο επιχειρηματίας να μην καταγράφεται και διώκεται ως «υπαίτιος δόλου»
13) Στους «μη έντιμους» να επιβάλλεται «απαγόρευση ανάληψης της Διεύθυνσης οιασδήποτε Επιχείρησης και το όνομα του να κοινοποιείται στο μητρώο
14) Να δύναται καποιος να μετέχει εξίσου σε μια επιχείρηση με κεφάλαιο όχι μόνο οικονομικό αλλά τη προσφορά της εξειδικευμένης του εργασίας ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Την εκδήλωση τράβηξε το αυξημένο ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι αυτών παρέστησαν δεσμευόμενοι για προώθηση του Θέματος στο Κοινοβούλιο, και την Ε.Ε.
Μολονότι η εκδήλωση δεν είχε κομματικό χαρακτήρα, όπως εξάλλου και η πτώχευση των μικρομεσαίων από κάθε πολιτικό χώρο Ελλήνων, άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και επιλογών που θα δίνουν έμφαση στην Ελληνική επιχειρηματικότητα και διασφάλιση της Νομοθεσίας που τη διέπει, ώστε όπως ελέγχθη χαρακτηριστικά «οι δικαστές να μην υποκύπτουν στο θέλημα των κυβερνώντων Τραπεζών»!
«ΕΙΠΑΝ» ΕΥΣΤΟΧΑ:
ΑΓΗΣ ΒΕΡΟΥΤΗΣ: “Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι «εγγυητής σώμασι» για την υπόλοιπη ζωή του, για χρέη που τίμια αδυνατεί να πληρώσει. Ο Σόλωνας που απαγόρευσε το δανεισμό «σώμασι» το 592 π.Χ με την περίφημη Σεισάχθεια, θα στριφογυρίζει στη σαρκοφάγο του» Κανείς με σώας τα φρένας δεν θεωρεί ότι εκείνος που αγοράζει μισή αδεια ταξι για 20 χιλιάρικα και το δουλεύει 12ωρο, είναι της ίδιας κλάσης μ αυτόν που φτιάχνει ιντερνετική παγκόσμια εφαρμογή και σε 4 χρόνια επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 50 χώρες. Εκτος από το Ελληνικό κράτος!»
Γ.ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ: «Όλοι μειώσαμε παραγγελίες, πήραμε μέτρα, συμμαζέψαμε επιχείρηση μας aπό το 2008. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί για «Πόλεμο».! Γιατί ό,τι έγινε από το 2010 και μετά ήταν ανελέητος οικονομικός πόλεμος! Ακόμη και τότε πήραμε νέα μέτρα. Όμως πέρα υπάρχουν καταγεγραμμένες δηλώσεις πολιτικών για την έξοδο από τη κρίση. Και το 2010, και το 2011 και 2012, και ότι «απογειωθήκαμε» το 2013! Τα θυμίζω γιατί όλοι εμείς οι επιχειρηματίες τα παίρνουμε σοβαρά υπο όψιν. Γιατί όπως εμείς κοιτάμε σοβαρά τη δουλειά μας και έτσι θεωρήσαμε ότι πολιτικοί κοιτούσαν σοβαρά τη δική τους δουλειά στη διακυβέρνηση της χώρας! Τα θεωρούσαμε ως σοβαρές δήλωσεις και όχι ως παραπλανητικά ψέματα. Δεν θα τους κρίνω εγώ. Θα τους κρίνει ο λαός»!
Γ.ΦΛΩΡΑΣ: «Είμαι 46. Εργαζόμουν από τα 17 στην οικογενειακή μας επιχείρηση που ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη πώληση βιβλίου, με κέρδη, τα έτη 2001 -2002-2003 προ φόρων 2 εκ Ευρώ. Για κακή μας τύχη πέσαμε πάνω σε τσουνάμι σε καρτέλ! Σήμερα έχω σωρεία δικαστικών αποφάσεων, ότι καταστράφηκε η εταιρία μου από τρίτους, από το κράτος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δεν πήρε μέτρα και η επιχείρησή μου πτωχεύει. Ούτε περίπτερο μπορώ να ανοίξω ούτε και σε σωματείο να συμμετέχω γιατί δεν έχω φορολογική ενημερότητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν έντιμοι που πέφτουν έξω. Αντιθέτως σύσσωμη η κοινωνία δίνει 2η ευκαιρία, η οποία δίδεται ως και στον Νίκο Ρωμανό όχι όμως και σε μας»!
Γ.ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ: «Όλοι μειώσαμε παραγγελίες, πήραμε μέτρα, συμμαζέψαμε επιχείρηση μας aπό το 2008. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί για «Πόλεμο».! Γιατί ό,τι έγινε από το 2010 και μετά ήταν ανελέητος οικονομικός πόλεμος! Ακόμη και τότε πήραμε νέα μέτρα. Όμως πέρα υπάρχουν καταγεγραμμένες δηλώσεις πολιτικών για την έξοδο από τη κρίση. Και το 2010, και το 2011 και 2012, και ότι «απογειωθήκαμε» το 2013! Τα θυμίζω γιατί όλοι εμείς οι επιχειρηματίες τα παίρνουμε σοβαρά υπο όψιν. Γιατί όπως εμείς κοιτάμε σοβαρά τη δουλειά μας και έτσι θεωρήσαμε ότι πολιτικοί κοιτούσαν σοβαρά τη δική τους δουλειά στη διακυβέρνηση της χώρας! Τα θεωρούσαμε ως σοβαρές δήλωσεις και όχι ως παραπλανητικά ψέματα. Δεν θα τους κρίνω εγώ. Θα τους κρίνει ο λαός»!
Γ.ΦΛΩΡΑΣ: «Είμαι 46. Εργαζόμουν από τα 17 στην οικογενειακή μας επιχείρηση που ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη πώληση βιβλίου, με κέρδη, τα έτη 2001 -2002-2003 προ φόρων 2 εκ Ευρώ. Για κακή μας τύχη πέσαμε πάνω σε τσουνάμι σε καρτέλ! Σήμερα έχω σωρεία δικαστικών αποφάσεων, ότι καταστράφηκε η εταιρία μου από τρίτους, από το κράτος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δεν πήρε μέτρα και η επιχείρησή μου πτωχεύει. Ούτε περίπτερο μπορώ να ανοίξω ούτε και σε σωματείο να συμμετέχω γιατί δεν έχω φορολογική ενημερότητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν έντιμοι που πέφτουν έξω. Αντιθέτως σύσσωμη η κοινωνία δίνει 2η ευκαιρία, η οποία δίδεται ως και στον Νίκο Ρωμανό όχι όμως και σε μας»!
πρ.EIΣΑΓΓΕΛΕΑΣκ.Ι.ΣΑΚΚΑΣ «Αμφισβητώ τις δημοσιοποιηθείσες , ως μόνο 400 περιπτώσεις πτώχευσης στη Ελλάδα. Εκτιμώ πως κρύβονται περισσότερες από τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία(…) Παρόλο που εδιώκετο, τα Δικαστήρια δεν έπιαναν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κάποιων ΑΕ που πτώχευαν με δόλο, με αποτέλεσμα αν ξαναβγαίνουν στο εμπόριο και να πτωχεύουν και άλλες επιχειρήσεις. Να μην παραβιάζεται η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ στην «Έγκλιση για Απιστία» είναι αντισυνταγματικό»
Πρόεδρος «ΔΡΑΣΗΣ» Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ « Nα κατατεθεί Ερώτηση στην Ε.Ε, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς την Ελλάδα και τον λόγο που δεν προέβλεψε η επιχειρηματικότητα να μην είναι παγιδευμένη στην εκάστοτε εξουσία! Εφόσον το «Αγγλικό Δίκαιο» εφαρμόζεται ως προς τα δάνεια, θα πρέπει να εφαρμόζεται και ως προς την αντιμετώπιση των μικρομεσαίων με θεσμοθέτηση της 2ης ευκαιρίας μετά την πτώχευση, ύστερα από έλεγχο αδικαιολογήτων πληρωμών, μη παράδοση πληρωμένων αγαθών, αδικαιολόγητη εκποίηση περιουσίας, ύποπτες υποτιμημένες συναλλαγές. Αμεσος διαχωρισμός των εντίμων και ανεντίμων δι ελέγχου και σε 3μηνες εξειδικευμένοι δικηγόροι ειδικοί «Σύνδικοι» (γιατί σήμερα πολλοί δικηγόροι που ορίζονται ως «Σύνδικοι» δεν γνωρίζουν και παραιτούνται μπλοκάροντας τη διαδικασία ) να ολοκληρώνουν την πτώχευση ώστε σύντομα να μπορεί να γίνει επανέναρξη για εντίμους »
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ «ΑΝ.ΕΛ» – Κίγκας Κώστας: «Όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική που ακολουθείται τώρα, ακόμη και αν υπήρχε η δεύτερη ευκαιρία επιχειρηματικότητας και εφαρμοζόταν η κοινοτική οδηγία, ο έντιμος μικρομεσαίος που πτώχευσε και του δοθεί η «δεύτερη ευκαιρία», μ αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια ξανα στην πτώχευση για δεύτερη φορά! Γιατί από την μια υπάρχει η Ευρωπαϊκή οδηγία, από την άλλη όμως η Ευρώπη στέλνει την Τρόϊκα στην Ελλάδα με ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία»
«ΠΟΤΑΜΙ»: Eκπρ. Νικολλετάκης Γιώργος-Υπεύθυνος νεανικής επιχειρηματικότητας : «Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και είναι αυτονόητο να στηρίξουμε την πρόταση των μικρομεσαίων για «δεύτερη ευκαιρία». Μας ενδιαφέρει συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που αναδεικνύουν αυτά τα θέματα καθώς και η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου που θα δουλέψουμε μαζί με όσους ενδιαφέρονται για ανάπτυξη και η Ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την δημιουργία θέσεων εργασίας»
ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ « Ας μην ξεχνάμε ότι πηγή της δημιουργίας είναι ο παράγων άνθρωπος που μπορεί να παράγει προϊόντα ..και αυτό που παράγει πλούτο είναι ο άνθρωπος και η δημιουργικότητα του . Εάν δεν υπάρξουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν δεν θα υπάρχει οικονομία .. Δεν θα υπάρχουν όπως τα λένε οι σύγχρονοι αυτά τα μορφώματα που λέγονται Αγορές.."
***** ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ και της στήριξης των μικρομεσαίων τάχθηκαν και οι Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ που χαιρέτησαν την εκδήλωση
WWW.MIKROMES.BLOGSPOT.COM
Πρόεδρος «ΔΡΑΣΗΣ» Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ « Nα κατατεθεί Ερώτηση στην Ε.Ε, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς την Ελλάδα και τον λόγο που δεν προέβλεψε η επιχειρηματικότητα να μην είναι παγιδευμένη στην εκάστοτε εξουσία! Εφόσον το «Αγγλικό Δίκαιο» εφαρμόζεται ως προς τα δάνεια, θα πρέπει να εφαρμόζεται και ως προς την αντιμετώπιση των μικρομεσαίων με θεσμοθέτηση της 2ης ευκαιρίας μετά την πτώχευση, ύστερα από έλεγχο αδικαιολογήτων πληρωμών, μη παράδοση πληρωμένων αγαθών, αδικαιολόγητη εκποίηση περιουσίας, ύποπτες υποτιμημένες συναλλαγές. Αμεσος διαχωρισμός των εντίμων και ανεντίμων δι ελέγχου και σε 3μηνες εξειδικευμένοι δικηγόροι ειδικοί «Σύνδικοι» (γιατί σήμερα πολλοί δικηγόροι που ορίζονται ως «Σύνδικοι» δεν γνωρίζουν και παραιτούνται μπλοκάροντας τη διαδικασία ) να ολοκληρώνουν την πτώχευση ώστε σύντομα να μπορεί να γίνει επανέναρξη για εντίμους »
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ «ΑΝ.ΕΛ» – Κίγκας Κώστας: «Όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική που ακολουθείται τώρα, ακόμη και αν υπήρχε η δεύτερη ευκαιρία επιχειρηματικότητας και εφαρμοζόταν η κοινοτική οδηγία, ο έντιμος μικρομεσαίος που πτώχευσε και του δοθεί η «δεύτερη ευκαιρία», μ αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια ξανα στην πτώχευση για δεύτερη φορά! Γιατί από την μια υπάρχει η Ευρωπαϊκή οδηγία, από την άλλη όμως η Ευρώπη στέλνει την Τρόϊκα στην Ελλάδα με ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία»
«ΠΟΤΑΜΙ»: Eκπρ. Νικολλετάκης Γιώργος-Υπεύθυνος νεανικής επιχειρηματικότητας : «Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και είναι αυτονόητο να στηρίξουμε την πρόταση των μικρομεσαίων για «δεύτερη ευκαιρία». Μας ενδιαφέρει συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που αναδεικνύουν αυτά τα θέματα καθώς και η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου που θα δουλέψουμε μαζί με όσους ενδιαφέρονται για ανάπτυξη και η Ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την δημιουργία θέσεων εργασίας»
ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ « Ας μην ξεχνάμε ότι πηγή της δημιουργίας είναι ο παράγων άνθρωπος που μπορεί να παράγει προϊόντα ..και αυτό που παράγει πλούτο είναι ο άνθρωπος και η δημιουργικότητα του . Εάν δεν υπάρξουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν δεν θα υπάρχει οικονομία .. Δεν θα υπάρχουν όπως τα λένε οι σύγχρονοι αυτά τα μορφώματα που λέγονται Αγορές.."
***** ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ και της στήριξης των μικρομεσαίων τάχθηκαν και οι Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ που χαιρέτησαν την εκδήλωση
WWW.MIKROMES.BLOGSPOT.COM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου