Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Το ερωτηματικό της επόμενης ημέρας γiα την ονομασία των Σκοπίων είναι σιωπηρά ένα θέμα που δεν συζητιέται έντονα πολιτικά γιατί προκαλεί τριβές.Τριβές εσωτερικές στην κοινωνία δεδομένου ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν θέσεις με πολλά ερωτηματικά διατυπωμένες οπότε σιωπηρά δεν ανεβαίνει στην ατζέντα των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Όμως οι πολίτες πέριξ της περιοχής τι λένε ; Oi ξένοι παράγοντες πως το αντιμετωπίζουν; Πότε θα ξαναανέβη το θέμα στην ατζέντα της πολιτικής σκηνής;

Όσο και εάν κατά πολλούς μπορεί κάθε κράτος να έχει δικαίωμα να αυτοαποκαλείται όπως θέλει, η παραγραφή της ιστορίας δεν είναι αποδεκτή από το σύνολο των Ελλήνων αλλά και των παγκοσμίως έγκριτων ιστορικών και αυτό είναι το λεπτό θέμα.

Σήμερα όμως και λίγο πριν την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, την 25η Ιανουαρίου, ανεβαίνει το θερμόμετρο στην εθνικιστική ρητορική των ομιλητών στα πολιτικά στρατόπεδα, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ προσπαθώντας να αναδείξει το θέμα και συνεχίζει: Στην προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη η Νέα Δημοκρατία, με τον αρχηγό του κόμματος και νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «το όνομα της Μακεδονίας, η ιστορία, η γλώσσα και η ταυτότητα είναι
ελληνικά!».
Για την εφημερίδα στην συνέχεια του δημοσιέυματος αναγράφεται ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις Βρυξέλλες σε αυτήν τη δήλωση. Ο κύριος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη από την οποία ο Σαμαράς έστειλε αυτό το μήνυμα.,αρνήθηκε να καταδικάσει την λεκτική ‘γενοκτονία’ στην ομιλία του Σαμαρά για το σλαβικό λαό (την ίδια ώρα που ο Γκρούεφσκι προσπαθεί να του αποδώσει την ονομασία ‘μακεδονικού’).

Κυβερνητική πηγή όπως αναφέρει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι έπρεπε οι Βρυξέλλες οι οποίες προωθούν την πολιτιστική – ιστορική, γλωσσική πολυμορφία δια του αξιωματούχου της Επιτροπής,να σταθεί εναντίον αυτής της δημόσιας άρνησης της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος των Σλάβων από τους ανώτατους πολιτικούς εκπροσώπους υπονοώντας και δείχνοντας την πολυγλωσσία της Ε.Ε.


Ο ΣΥΡΙΖΑ,που στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, δεν σταματά να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για το όνομα Μακεδονία. Επαναλαμβάνει τη θέση του για την επίλυση της διαφοράς ως μόνη λύση «όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Εξάλλου- συνεχίζει το δημοσίευμα- η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, χρησιμοποίησε και αυτή το λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά σε μια συνέντευξή της και ανέφερε την «άνοδο του αλυτρωτισμού στη γειτονική χώρα», και πρότεινε ότι η Ελλάδα , θα πρέπει να χειρισθεί το θέμα ήπια χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, και ο οποίος έχει ισχυρή παρουσία στο αλβανικό στοιχείο του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM Θεωρώντας Πολιτική βλακεία την υπεράσπιση των ελληνικών αγαλμάτων» σε πρόσφατη δήλωση του, διατύπωσε την άποψη ότι τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου που ανεγέρθηκαν στην πρωτεύουσα Σκόπια, θα έχουν την τύχη,όπως αυτήν που είχαν τα αγάλματα του Λένιν και του Στάλιν- θα ανατραπούν από το λαό.

Αντίστοιχα Σε συνέντευξη του, σε αλβανική εφημερίδα την οποία αναδημοσιεύει το αλβανικό ‘Ιλλυρία’ των Σκοπίων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας και στη λεγόμενη «αρχαιοποίηση» των Σλάβων κατοίκων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Στην ερώτηση «Ποια πρόταση υποστηρίζετε κ. Οσμάνι, το «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Άνω Μακεδονίας»;»η Απάντηση ήταν :Κάθε όνομα που δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «Σλαβική» [ ‘Sllav’] θα είναι αποδεκτή από τους Αλβανούς. Τελικά, το σημερινό της όνομα είναι πολύ λιγότερο αποδεκτό για εμάς από ό, τι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται ,δείχνοντας έτσι μια άλλη διάσταση του προβλήματος.

Από το 2006 μέχρι σήμερα άρχισε η ‘”Αρχαιοποίηση”’ της χώρας, άλλαξαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων, ενώ έγινε και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου και άλλα πολιτιστικά σκηνικά που τα πήραν από την Ελλάδα να δημιουργήσουν προκλήσεις, κλέβοντας την αρχαία ελληνική ιστορία.
Συνεχίζοντας ο κ. Οσμάνι,περιγράφει ότι Αποτελεί πολιτική βλακεία να στέκονται οι νέοι πολιτικοί της χώρας και να υπερασπίζονται για τον Μέγα Αλέξανδρο στην σύγχρονη εποχή μας. “Έχουμε στολίσει τον Μέγα Αλέξανδρο καβάλα στο άλογο στην κεντρική πλατεία, αυτό και αν αποτελεί πολιτική βλακεία, που δεν έχει, δυστυχώς, τέλος”.

Είμαι πεπεισμένος ότι μια ημέρα θα καταστραφούν τα μνημεία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, όπως και τα αγάλματα του Στάλιν, του Εμβέρ Χότζα, του Λένιν, γιατί αυτά δεν βοηθούν το λαό να προχωρήσει, δεν δίνουν κοινωνική και οικονομική προοπτική στους πολίτες αυτής της χώρας.

Ολο αυτό είναι μια τεχνητή τάση, ένας πολιτικός σχεδιασμός για να αλλάξει η σημερινή σλαβική ταυτότητα (identitetin sllav) σε «μακεδονική»(identitetin maqedonasve), και αυτή η στάση είχε ως συνέπεια να μπλοκάρει η διαδικασία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με συνέπειες που αντιμετωπίζονται καθημερινά από τους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι ο λαός συνεχίζει να τους ψηφίζει αυτούς που στερούν το μέλλον της, κάτι που δείχνει την ανάγκη των πολιτών αυτού του κρατιδίου να βρουν τις ρίζες τους.
Το κράμα πολιτών σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002), ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται ως εξής:[88] 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί, 77.959 ή 3,9 % είναι Τούρκοι, 53.879 ή 2,7% είναι Ρομά[153]., 35.939 ή 1,8% είναι Σέρβοι, 17.018 ή 0,8% είναι Βόσνιοι, 9.695 ή 0,5% είναι Βλάχοι[154] και οι υπόλοιποι 20.993 δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες.[155]

Ένα ζήτημα επίσης που απασχολεί τους πολιτικούς του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων- FYROM, είναι αν θα αλλάξει πολιτική στάση η Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ως προς την ονομασία του κράτους τους.

Ως αλλαγή στάσης, υπονοείται, η παραδοχή από την ελληνική πλευρά και η αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί οι Σλάβοι αντιδρούν και δεν δέχονται ονομασία με γεωγραφικό περιεχόμενο που, τελευταία, προσφέρει η Ελλάδα.

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», Δρ Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι- Далибор Јовановски, θα τονίσει ότι το «όνομα» δεν ‘παίζεται’ στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα, λόγω ταυτόσημης στάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο ‘Ράδιο Σλόμποντνα Μακεδονία’ μεταξύ του καθηγητή Γιοβανόφσκι και της καθηγήτριας και συγγραφέως Ιβάνκα Ντόντοφσκα, απασχόλησε το “status quo' στην ελληνο-σκοπιανή διαμάχη για το όνομα, και αν θα υπάρξει αλλαγή της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της ταυτότητας των κατοίκων του νοτιοσλαβικού κράτους που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την ταυτότητά τους, ως «μακεδονική».
Οι δύο συνομιλητές εκτίμησαν ότι οι δύο μονομάχοι στην Ελλάδα έχουν ταυτόσημες, πανομοιότυπες θέσεις και ότι δεν φαίνεται να αλλάζει η στάση του ‘νότιου γείτονα’ με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κουρίρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια, ότι η χώρα αυτή έχει ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά πρωτεύει η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος που έχει κρατήσει ανεπίλυτη επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Κούρτζ δήλωσε ότι η διαμάχη για το όνομα διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό και ότι η Αυστρία είναι πρόθυμη να ασκήσει μια δυναμική πίεση σε αυτή τη διαδικασία, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, των Σκοπίων, Νίκολα Πόποφσκι.

Ο αυστριακός πολιτικός πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος, ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα υπάρξει μεγαλύτερη δυναμική, ενώ η Βιέννη προτίθεται να βοηθήσει ασκώντας πίεση στην Αθήνα.

Ο ΥΠΕΞ Αυστρίας σημείωσε ότι οι αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτίμησε την αναγκαιότητα της επιστροφής της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Ο Sebastian Kurz τόνισε ότι η Αυστρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στα Σκόπια (μετά την Ελλάδα) και έχει επενδύσει η χώρα του € 437.000.000 με 50 εταιρείες, σύμφωνα με το ‘Ιλλυρία’.

Επίσης ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Κοινότητας Σκοπίων, Afrim Tahiri, δήλωσε ότι οι προσλήψεις και η χειραγώγηση των νέων στο όνομα του Ισλάμ, στο νοτιο-σλαβικό κράτος- FYROM, έχει φθάσει σε απειλητικό βαθμό, από ό, τι σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

«Υπάρχουν αυτοί που ασκούν τον Ισλαμισμό διαφορετικά από ό, τι οι παραδοσιακοί πιστοί στη χώρα. Ασκούν τις προσευχές του Ισλάμ με άλλες μορφές και πρακτικές που είναι ξένες προς τους πιστούς Αλβανούς».Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να εξαπλωθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία, όπως είπε σε συνέντευξή του στην Ora news.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία μεταξύ ορισμένων θρησκευτικών ομάδων είναι πολύ ισχυρότερη, από ό, τι η λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών και εξέφρασε την θέση ότι οι νεαροί που συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες προορίζονται για αποστολή σε εμπόλεμες χώρες.
Ο Ταχίρι δήλωσε ότι πρέπει να γίνει στενότερη συνεργασία των χωρών της Αλβανίας, των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, όχι τόσο από τις θρησκευτικές κοινότητες αλλά από τις ηγεσίες των χωρών για την πρόληψη και την προφύλαξη των νέων.

Πρόσθεσε ότι περίπου 600 Αλβανοί μουσουλμάνοι, από τα Σκόπια, πολεμούν στη Συρία, και πρέπει η χώρα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την πρόληψη της στρατολόγησής τους στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπως γράφει η αλβανική Telegrafi.
Από το 1934, όπου σε συνεδρίαση της Γραμματείας Βαλκανικών Κρατών (ΓΒΚ) της Κομμουνιστικής Διεθνούς αποφάσισε την υιοθέτηση της υπόθεσης ενός "Μακεδονικού" έθνους που θα αγωνίζονταν για την αυτοδιάθεση του στα πλαίσια μιας "Μακεδονικής Δημοκρατίας των Εργαζόμενων Μαζών" μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά .

Όμως η ανάγκη της χώρας να φύγει απο την σημερινή ανέχεια και φτώχεια και οι άμεσες γεωπολιτικές εξελίξεις στις Αραβικές χώρες ,στην Ουκρανία το καθιστούν "δευτερευούσης" σημασίας θέμα για την Ελλάδα.

Στην Ευρώπη είναι ένα θέμα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε χτύπημα στο υπογάστριο και ιδιαίτερα στις πέριξ χώρες σε ένα κλίμα ήδη τεταμένο. Kαι για αυτό ας είναι έτοιμη η νέα κυβέρνηση πέραν όλων των άλλων. Για το χτύπημα στο υπογάστριο από τους φίλους "σύμμαχους".
www.fotavgeia.blogspot.com  





Δεν υπάρχουν σχόλια: