Η ιστορική μελέτη των σχέσεων θρησκείας και επιστήμης είναι απαραίτητη για την κατανόηση των σχέσεων κοινωνίας και επιστήμης. Το "ερώτημα του Needham" (γιατί κάποιες κοινωνίες αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη επιστημονική πρακτική) είναι στενά δεμένο με αυτές τις σχέσεις.
Το έργο NARSES κάλυψε ένα κενό στην ιστοριογραφία: παρά το γεγονός ότι μια εκτεταμένη βιβλιογραφία ασχολείται με τις σχέσεις επιστημών και χριστιανισμού στη Δύση, αντίστοιχες μελέτες για τις περιοχές του Βυζαντίου, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Βαλκανίων, οι οποίες ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η διεπιστημονική έρευνα του έργου φιλοδοξεί να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές των σχέσεων επιστημών και θρησκείας, με σημαντικές επιπτώσεις στην ανάλογη βιβλιογραφία η οποία αναπτύχθηκε σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες.
Το έργο NARSES ανέδειξε την πολυπλοκότητα των σχέσεων ορθοδοξίας - επιστημών. Από τον 3ο έως τον 8ο αιώνα οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι βυζαντινοί θεολόγοι επιχείρησαν να μελετήσουν τη Δημιουργία με τη βοήθεια των φιλοσοφικών εργαλείων των αρχαίων Ελλήνων. Όμως, από την εικονομαχία (711-843 μ.Χ.) και μετά, ένα μέρος των θεολόγων θα παραμερίσουν τις επιστήμες και την κοσμική γνώση καθώς η εστίαση μετατοπίζεται από τον φυσικό κόσμο ως εικόνα της θείας δημιουργίας, στην εσωτερική ζωή του ανθρώπου ως εικόνα του Θεού. Η στάση αυτή ενισχύθηκε από το κίνημα των Ησυχαστών του 14ου αιώνα, που προώθησε την ιδέα της άμεσης επαφής μεταξύ του πιστού και της Δημιουργίας του Θεού, τον Κόσμο, χωρίς τη μεσολάβηση της ορθολογικής σκέψης, δηλαδή της επιστήμης. Παρόλα αυτά, την ίδια περίοδο οι επιστήμες ανθούν στο κόσμο του Βυζαντίου.
Το NARSES ανέδειξε επίσης τις δυσκολίες της μετάβασης της Ανατολικής Ορθόδοξης εκκλησίας από την προ-νεωτερικότητα στη νεωτερικότητα. Καθώς οι ορθόδοξοι λαοί δεν μετείχαν άμεσα στην Αναγέννηση τον 15ο αι. και στην ανάδειξη των νέων επιστημών τον 16ο-17ο αι., ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός προκάλεσε τον 18ο αι. αντιπαραθέσεις που ενισχύθηκαν από την παραδοσιακή αντιπαλότητα μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η διαμάχη για το πού ανήκει η Ορθοδοξία, στην ευρωπαϊκή Δύση ή στην ασιατική Ανατολή, έχει τις ρίζες της σε αυτή την περίοδο. Η συζήτηση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς το ζήτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι και πάλι στην επικαιρότητα.
Τα αποτελέσματα του NARSES θα διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση στον ιστότοπο http://narses.hpdst.gr/project και περιλαμβάνουν:
Ανοικτή βάση δεδομένων η οποία συγκεντρώνει, αποδελτιώνει και σχολιάζει τα θρησκευτικά κείμενα περί φύσης, τα επιστημονικά κείμενα περί θεολογίας και τις εκκλησιαστικές εγκυκλίους περί γνώσης και επιστήμης. Πρόκειται για τα σχετικά κείμενα σε ελληνική γλώσσα από τον 4ο αιώνα ως το 1960 (Βυζάντιο, ορθόδοξες κοινότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των ενετικών κτήσεων, ελληνικό κράτος).
Βιβλιογραφία για τις σχέσεις Ορθοδοξίας-Επιστημών.
Κείμενα ανάλυσης και παρουσίασης των σχέσεων Ορθοδοξίας-Επιστημών από τον 4ο ως τον 20ό αιώνα.
Πρακτικά των συνεδρίων, συμποσίων και workshops του Narses.
Εκτός του ιστότοπου, θα δημοσιευτεί ένας θεματικός τόμος στα αγγλικά σε διεθνή εκδοτικό οίκο και τα βασικά αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό περιοδικό ISIS (University of Chicago Press) τον Σεπτέμβριο 2016.
Με το έργο NARSES εγκαινιάστηκε ένα νέο ερευνητικό πεδίο, που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τη διαθεματική συγκριτική έρευνα περί θρησκείας και επιστήμης μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Θα συνεισφέρει συνεπώς στον διάλογο μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, καθώς και στον διάλογο κοινωνιών με διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και ιστορίες.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
NARSES project
NARSES brochure
E. Nicolaidis, E. Delli, N. Livanos, and A. L. Caudano, “Presentation of Narses results: Science and Eastern Orthodoxy, 4th-16th c.,” presented at the Programme of the Narses project International Conference “Science and Religion,” National Documentation Centre (EKT), 03-Sep-2015.
Στυλ βιβλιογραφικής αναφοράς:
Τίτλος: Presentation of Narses results: Science and Eastern Orthodoxy, 4th-16th c.
Συγγραφέας/Δημιουργός: Nicolaidis, Efthymios
Delli, Eudoxie
Livanos, Nikolaos
Caudano, Anne Laurence
Συντελεστής: Διοργανωτής συνάντησης: National Hellenic Research Foundation- Institute of Historical Research
Διοργανωτής συνάντησης: National & Kapodistrian University of Athens – Epistemology & Science Education Lab
Ιδιότητα Ομιλητή/Φορέας: National Hellenic Research Foundation
National Hellenic Research Foundation
National Hellenic Research Foundation
University of Winnipeg, Canada
Ημερομηνία: 3-Σεπ-2015
Τύπος: Διάλεξη (Βίντεο, Παρουσίαση)
Εκδότης: National Documentation Centre (EKT)
Διάρκεια: 01:02:01
Τόπος εκδήλωσης: Athens, National History Research Foundation, Auditorium "Leonidas Zervas"
Όνομα εκδήλωσης: Programme of the Narses project International Conference ‘Science and Religion’
Ημερομηνία έναρξης εκδήλωσης: 2015-09-03
Ημερομηνία λήξης εκδήλωσης: 2015-09-05
Θεματική Κατηγορία: Ιστορία::Ιστορία (Γενικά)
Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Θρησκεία::Θρησκεία
Λέξεις-Κλειδιά: Science; Religion
Γλώσσα: Αγγλικά
Είναι Μέρος του: Programme of the Narses project International Conference ‘Science and Religion’: Day 1
URL: http://hdl.handle.net/10442/15069
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη (link): http://narses.hpdst.gr/node/440
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου