Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Αrt1836 Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Ή μήπως και τα δύο μαζί ; Όσο και να προσπαθήσει κανείς να διαχωρήσει την πνευματική ισορροπία με την ψυχική είναι γεγονός ότι είναι αλληλένδετα . Το ένα επηρεάζει το άλλο και τανάπαλιν.

Οι καθημερινές μας επιλογές στην ζωή μας οι οποίες προσδιορίζουν την ψυχική αλλά και πνευματική μας ηρεμία ,εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι  αρκετές φορές είναι αποτέλεσμα συγκυριών κυρίως όμως βασίζονται στην ικανότητα πολύπλευρης κριτικής ανάλυσης (οξύνοια) αλλά και στην ψυχική ισορροπία (ψυχή).

Ο οικογενειακός μας περίγυρος ,που μας καθορίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε στα πρώτα παιδικά μας χρόνια ,αλλά και οι συν τω χρόνο επιλογές δημιουργούν ένα πλέγμα αντιδράσεων σε πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας αναλόγως τις εμπειρίες μας που χτίστηκαν .

Με δεδομένο ότι η πνευματική και ψυχική ισορροπία είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορεί κανείς να χαμογελάει και να χαίρεται την ζωή του,η ανάγκη ανάλυσης και επιστροφής στα παιδικά μας βιώματα θεωρείται επιβεβλημένη.

Άνεξαρτήτως της καθημερινής πίεσης για τα οικονομικά ,τα συναισθηματικά,μια επιστροφή στο παρελθόν θα μπορέσει να μας δώσει πολλές απαντήσεις για τις καθημερινές αντιδράσεις μας.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να προσδιορίσουμε ότι τα θέλω μας και οι ανάγκες μας προσδιορίζονται έμμεσα ή άμεσα από τις επιλογές που κάνουμε σε κοινωνικές συναναστροφές ,οικογενειακό περίγυρο ,οικονομικό status,επαγγελματικό κύρος ,και ψυχική αλλά και πνευματική ισορροπία.

Το να έχουμε μεταπτώσεις δεν είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας τρομάζει ,γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες και ταυτόχρονα σφυρηλατούμε την προσωπικότητα μας

Στην πράξη δεν πρέπει να καταδικάζουμε τον εαυτό μας για τις ενδεχομένως για τους άλλους λάθος επιλογές ,αλλά πρωτίστως να διερευνούμε τις μας οδήγησε σε αυτές τις επιλογές και εν τέλει τι μας δίνει ψυχική και πνευματική ισορροπία.

Κατανοώντας τον εαυτό μας τότε μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε με σταθερότητα και υγιή βήματα στην ευτυχία . Γεγονός είναι ότι η διαδικασία είναι επίπονη την στιγμή που γύρω μας υπάρχει αστάθεια σε κοινωνικά και οικονομικά πεδία ενώ η ζωή μας "τρέχει".

Κατανοώντας το πριν. μπορούμε να προσδιορίσουμε το μετά. Οι μεταπτώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν,απεναντίας προσδιορίζουν ότι υπάρχει "ζωή" και καθημερινά και σταδιακά η σταθερότητα στις επιλογές μας και η εσωτερική μας γαλήνη θα μας δικαιώνει ,         

Η αστάθεια και η μεταβλητότητα στις επιλογές μας ,καθημερινά θα βελτιώνεται δίνοντας μας δύναμη ψυχής και πνεύματος και σιγουριά για το αύριο.

 Διαταραχές Πανικού,Φοβίες,Κοινωνική φοβία,Ειδικές Φοβίες,Αναστολές ,Διαταραχές μετατραυματικού στρές ,Ζαλάδα , Υπερευαισθησία ,ευερεθιστότητα, ιδεοληψίες,ψυχαναγκασμοί,και γενικά  η Αγχώδης Διαταραχή,σταδιακά θα δώσουν το δρόμο τους προς το χαμόγελο και την πνευματική αλλά και ψυχική ανάταση. 
   
Η τεχνική της εκπαίδευσης της αναπνοής (επιβράδυνση της αναπνοής) αλλά και η χρήση του διαλογισμού όταν αισθάνεται κάποιος άγχος ενδείκνυνται σαν μεθοδολογία κατευνασμού της πίεσης.    

Τα σκαμπανεβάσματα στην διάθεση σας όπου ίσως να κλαίτε χωρίς προφανή αιτία, να είστε ευσυγκίνητοι είναι μέρος της ίδιας της ζωής. Είναι λογικό και εντάξει, κυλήστε με ό,τι νιώθετε και αφήστε τις παλιές ενέργειες να φύγουν μέσω των δακρύων. Τιμήστε ό,τι νιώθετε.
Κατ την διαδικασία επανασυγκρότησης πολύ πιθανό το φιλικό σας περιβάλλον να αλλάξει εικόνα, παλιοί φίλοι να φύγουν ή απλά να μην είναι εκεί για σας και να αρχίσετε να νιώθετε έντονη μοναξιά. 

Ίσως πάλι να νιώθετε μόνοι ακόμα κι αν είστε με παρέα. Έχετε την αίσθηση ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι για σας, ότι τα παλιά γνώριμα πρόσωπα δε σας ικανοποιούν πια, ότι ψάχνετε κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό.

Να θυμάστε ότι βιώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο μια διαδικασία επανασυγκρότησης πολλές φορές στην διάρκεια της ζωής. 
 Ό,τι και να γίνεται σε σας αυτή τη στιγμή, είναι εδώ για να το βιώσετε και να σας βοηθήσει να πάτε παρακάτω. Φαινομενικά δεν είναι μια διαδικασία εύκολη και ευχάριστη πάντα. Είναι όμως μια διαδικασία ευλογημένη, που είναι παρούσα μόνο για το ανώτερο καλό σας. Τιμήστε τη, αγαπήστε τη και βιώστε τη για όσο διαρκέσει. Δεν είστε οι μόνοι σ’ αυτό.

Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν θετικά .Και κάθε μέρα θα είναι καλύτερη περισσότερο ήρεμη και δημιουργική.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Mικρομεσαίων επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: