Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

Αrt2187 Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017
Ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών – Πόσο κοστίζει η υποβολή αντιρρήσεων

Άρχισε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές της χώρας και θα λυθούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς ιδιοκτησίας και τις χρήσεις γης.

Με τους δασικούς χάρτες, θα προσδιοριστούν οι χρήσεις αφού θα καθοριστούν οι κατηγορίες δασική, δασώδης, χορτολιβαδική και αγροτική.


Οι αναρτήσεις εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου και αφορά σε 33 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας συνολικά 46.8 εκατομμύρια στρέμματα. Με την εκτέλεσή του, τον Ιούλιο 2017, θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες, που θα καλύπτουν τόσο μεγάλη έκταση της Επικράτειας.

Σε εφαρμογή του νόμου 4389 που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε., παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιοποιήθηκαν όλοι οι διοικητικοί και τεχνικοί πόροι, με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη υλοποίηση των προβλέψεων του νέου θεσμικού πλαισίου, αλλά και την ελαχιστοποίηση της σχετικής δαπάνης, η οποία δεν ξεπέρασε τις 600.000 ευρώ, όταν με τις εκτιμήσεις του προγενέστερου θεσμικού πλαισίου θα έφταναν ή και θα ξεπερνούσαν τα 7.4 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών θα επιτευχθεί ο σαφής πλέον καθορισμός των περιοχών που αποτελούν γενικά δάση και δασικές εκτάσεις. Ως εκ τούτου, θα αποσαφηνιστούν οι χώροι που ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, θέτοντας τέλος στην αμφισβήτηση και την ανασφάλεια περί αυτών και λειτουργώντας προς όφελος του πολίτη και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών ανά την Επικράτεια έχει ως εξής:

Σήμερα, 13 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας Μεσσηνίας και Ηλείας. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα αναρτώνται οι χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία αναρτώνται όλοι οι δασικοί χάρτες, πλην των περιοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί.

Στις 20 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Έβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα.

Στις 27 Ιανουαρίου ακολουθούν χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασών Αθηνών, Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας.

Στις 3 Φεβρουαρίου ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Τέλος, στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

Επισημαίνεται ότι για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση κάθε ενδιαφερόμενου έχουν συσταθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) σε όλες τις περιοχές των αναρτήσεων, κυρίως στις εγκαταστάσεις των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Συνδυαστικά με τα ΣΥΑΔΧ τίθεται σε λειτουργία μια ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή για την ψηφιακή υποβολή των αντιρρήσεων, η οποία στοχεύει στην οικονομικότερη και ορθολογικότερη και κυρίως, χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών, υποβολή και διαχείριση των αντιρρήσεων.

Το κόστος των αντιρρήσεων

Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά 15 ημέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για 2 μήνες, με την πρόβλεψη των 20 επιπλέον ημερών για τους μόνιμα κατοικούντες στην αλλοδαπή.

Δύο από τους 144 δήμους δήλωσαν τις περιοχές αυθαιρέτων μέσα σε δασικές εκτάσεις που θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Υστερα από τέσσερα χρόνια ακινησίας, η υπόθεση των δασικών χαρτών δείχνει να ξεκινάει και πάλι. Μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες θα αναρτηθεί το 37% των δασικών χαρτών της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εκπονήθηκε με χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Η μνημονιακή δέσμευση για ολοκλήρωση κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020 δείχνει προς το παρόν να λειτουργεί ευεργετικά για το πολύπαθο έργο, παρά τη σοβαρή πίεση που δημιουργείται σε συγκεκριμένες υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Χθες, λοιπόν, έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: στην Καβάλα, την Πιερία, την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Θα ακολουθήσουν 31 περιοχές ακόμη, στις οποίες οι δασικοί χάρτες έχουν εκπονηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έχουν θεωρηθεί από τις δασικές υπηρεσίες και οι οποίες καλύπτουν συνολικά 46,8 εκατ. στρέμματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δασικών χαρτών θα έχουν κυρωθεί (έστω μερικώς, στα κομμάτια που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις) έως τον Ιούλιο του 2017. Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια έχει θεωρηθεί το 55% των δασικών χαρτών της χώρας.

Οι αναρτήσεις γίνονται με βάση τον νέο νόμο (N. 4389/16), που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Πραγματοποιούνται από τις δασικές υπηρεσίες με την υποστήριξη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), μια επιλογή που, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων (εκτιμάται ότι για το «πακέτο» των αναρτήσεων θα χρειαστούν 600.000 ευρώ, όταν με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο θα απαιτούνταν 7,4 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΧΑ, οι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν αυτές τις ημέρες αφορούν περιοχές σε 144 δήμους. Από αυτούς, όμως, μόλις το 20% έχουν μέσω των πολεοδομιών τους «δηλώσει» στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΧΑ τα όρια των σχεδίων πόλεως, των υπό επέκταση περιοχών κ.λπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις δύο από τους 144 δήμους αυτής της φάσης δήλωσαν «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή τις περιοχές αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται ίσως και στον μικρό αριθμό περιοχών από την Αττική σε αυτό το «πακέτο» δασικών χαρτών. Τυπικά, πάντως, η προθεσμία για τον ορισμό των «οικιστικών πυκνώσεων» λήγει τον Φεβρουάριο.

Η αδιαφορία των δήμων δεν σημαίνει ότι οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται αποτυπώνουν ως δάση περιοχές εντός σχεδίου. Στο 80% των δασικών χαρτών που θα αναρτηθούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες, τα όρια των σχεδίων πόλεως κ.λπ. που χρησιμοποιούνται είναι εκείνα που αποτύπωσαν στους χάρτες οι ιδιώτες μελετητές που είχαν αναλάβει στο παρελθόν την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Οι οποίοι, βέβαια, είχαν ως πηγή και τις πολεοδομίες, αλλά και όποια άλλη πηγή μπόρεσαν να συλλέξουν.

Οι δασικοί χάρτες αναρτώνται στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΕΚΧΑ (www.ktimanet.gr). Το πρόγραμμα αναρτήσεων συνεχίζεται την επόμενη Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, με δασικούς χάρτες σε Εβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα. Υπενθυμίζεται ότι για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν συσταθεί στις τοπικές δασικές υπηρεσίες «Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη».
πηγες 
http://www.kathimerini.gr/http://www.ellinikigeorgia.gr/

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: