Αrt2312 Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017
Μυστικά κονδύλια και χοντρά σκάνδαλα του υπουργείου Εξωτερικών στη Βουλή
Τα μαχαίρια βγήκαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, την Πέμπτη, 26 του μηνός, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, “Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και λοιπές διατάξεις”. Παρ' ότι ελάχιστη δημοσιότητα εδόθη στα ΜΜΕ, στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής αποκαλύφθηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου, καθώς και ποικίλα άλλα “σκάνδαλά” του. Από τη συζήτηση που έγινε, προκύπτει σαφώς ότι, σε σημαντικό βαθμό, όπως άλλωστε έχει καταγγελθεί επανειλημμένως, επί σειρά ετών είχε στηθεί “πάρτι”, όχι μόνον με τις ονομαζόμενες “απόρρητες δαπάνες”, αλλά και με “παραμάγαζα” που υπήρχαν στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να βολεύονται εκεί τους ημέτεροι.
Ενδεικτικό του ηλεκτρισμένου κλίματος στη συνεδρίαση, είναι οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις σπατάλες, αλλά και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών για να απαντήσει. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να είπε ότι την τελευταία φορά που πήγε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, πήγε μόνος του, ενώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά υπουργού Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, στο παρελθόν, είπε ότι παλιότερα κάποιοι πήγαιναν εκεί με πάνω από εκατό άτομα συνοδεία.
“Απόρρητα ...ερωτήματα”
Το θέμα της συνεδρίασης που φαίνεται ότι “έτσουζε” τα πολιτικά κόμματα περισσότερο από όλα, ήταν αυτό των μυστικών κονδυλίων. Ως γνωστόν, τέτοια κονδύλια δεν διαθέτει μόνον το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Αμύνης, το Δημόσιας Τάξης, και λίγο έως πολύ σχεδόν όλα τα υπουργεία. Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, τα μυστικά κονδύλια έως το 2009 υπολογίζονταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά με την κυβέρνηση Παπανδρέου, μπήκε και νέο “καπέλο”, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα ενενήντα.
Ως γνωστόν, επανειλημμένως είχε προκληθεί τεράστιος θόρυβος γύρω από την διαχείριση των κονδυλίων πριν την εποχή Παπανδρέου, αλλά ιδιαίτερα επί κυβερνήσεώς του. Την εποχή εκείνη, επίσης, είχαν σημειωθεί σοβαρότατα σκάνδαλα στις σχέσεις διαπλοκής (;) του ΥΠΕΞ με το “σύστημα ΜΚΟ”. Όπως παλιότερα, εξάλλου, αποκαλύψεις έγιναν και για “δημοσιογράφους”. Διαχρονικά, πάντως, και βεβαίως επί εποχής Κώστα Σημίτη, κοινό μυστικό ήταν ότι σημαντικό, δυστυχώς, μέρος των μυστικών κονδυλίων κατέληξε σε ημετέρους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με κριτήρια κομματικά και διόλου εθνικού συμφέροντος. Μέχρι σήμερα, ουδέποτε έχει ελεγχθεί, και βεβαίως, αποκαλυφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί με τα απόρρητα κονδύλια. Πόσο μάλλον, αφού όλες οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι τα στοιχεία αφενός είναι απόρρητα, αφετέρου καταστρέφονται (!). Σήμερα, τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ υπολογίζονται στα 15 εκ.
Άρνηση της ΝΔ
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας - Εξωτερικών, ο Ν.Κοτζιάς προέβη σε μια σημαντική και θετική, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, κίνηση. Πρότεινε να υπάρχει έλεγχος του 90%-95% των απόρρητων κονδυλίων στη Βουλή. Σε αντίστοιχη κίνηση δεν έχουν προβεί άλλα υπουργεία. Κάτι που κανονικά, επιτέλους πρέπει να γίνει, και για τα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, και βεβαίως τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι θα καταθέσει τροπολογία για τη δημιουργία μιας πενταμελούς Επιτροπής στο υπουργείο ή στη Βουλή, όπου τα κόμματα και μερίδα του κυβερνητικού μηχανισμού θα μπορεί να ενημερώνεται γι' αυτά. Επί του συγκεκριμένου θέματος, ως είναι φυσικό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσουν κρατικά μυστικά. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησε να μην υπάρχει διακομματικός έλεγχος της Βουλής, αλλά απλά παρουσία και της Βουλής σε μια Επιτροπή ελέγχου αυτών των κονδυλίων, προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση των στοιχείων. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος πρότεινε να σχηματιστεί Επιτροπή, μεταξύ των άλλων από δικαστικούς και να μπορεί, όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε, να είναι σε αυτήν και ο πρόεδρος της Βουλής.
Απορίας άξιον είναι γιατί η ΝΔ, η οποία μάλιστα δηλώνει υπέρμαχος της διαφάνειας, αρνείται να υπάρχει έλεγχος σε αυτά τα κονδύλια. Είναι, άραγε, άποψη του βουλευτή του κόμματος και τομεάρχη Εξωτερικών του, ή την συμμερίζεται και η ηγεσία της ΝΔ; Διότι, είναι προφανές ότι το να ελέγχονται τα απόρρητα κονδύλια, δεν σημαίνει να κοινοποιούνται στους βουλευτές τα ονόματα των “πληροφοριοδοτών” στους οποίους, για παράδειγμα η ΕΥΠ δίνει αυτά χρήματα. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος, πόσο μάλλον, όταν πολιτικοί ξένων χωρών μπορούν να πάρουν από την Αθήνα αρκετές βαλίτσες χρήματα, και στη συνέχεια, μπεκροπίνοντας να βγάζουν ανθελληνικούς δεκάρικους. 'Η να δίδονται χρήματα σε Έλληνες του εξωτερικού για εθνικούς σκοπούς, κι αυτά να γίνονται πολυτελείς οικίες. Η Νέα Δημοκρατία, επιβάλλεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με στόχο αφενός να ελέγχεται η εκάστοτε εξουσία για το που διοχετεύει αυτά τα χρήματα, και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται τα κρατικά μυστικά. Πάντως, όσον αφορά τις Επιτροπές δικαστικών, κ.ο.κ., έως τώρα και αναποτελεσματικές και χειραγωγούμενες απεδείχθησαν. Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι μόνον η Ελλάδα που έχει μυστικά κονδύλια. Ωστόσο, όλες οι χώρες, όπως χαρακτηριστικά οι ΗΠΑ, έχουν θεσπίσει μηχανισμούς αυστηρού πολιτικού ελέγχου των κονδυλίων, οι οποίοι παράλληλα διασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μυστικότητα των νευραλγικών στοιχείων. Ασφαλιστικές δικλείδες, λοιπόν, υπάρχουν. Ας τις αναζητήσουν από κοινού κυβέρνηση και κόμματα. Κι' αν “μπάζει” η πρόταση Κοτζιά, να απορριφθεί και να διαμορφωθεί καινούργια.
Φάουλ με Σκόπια
Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ εξετέθη κι άλλο σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών. Κάτι που διόλου καλό είναι για ένα κόμμα που ετοιμάζεται να αναλάβει την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρόκειται για το “Σκοπιανό”. Έσπευσε, λοιπόν, ο κ.Κουμουτσάκος να μιλήσει σε ρόλο δικηγόρου τουνέου πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.Ο τελευταίος, ως γνωστόν, προέβη στο χροντροκομμένο ατόπημα να αποκαλέσει την πΓΔΜ, «Μακεδονία», και τον Μέγα Αλέξανδρο πρόγονο των Σκοπιανών. Τι να πούμε; Θα περιοριστούμε μόνο να πούμε ότι το άτυπο “πρωτόκολλο” μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, είναι ότι πρώτα στηρίζουμε τα εθνικά συμφέροντα και μετά τα κομματικά. Δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, γιατί ο προερχόμενος, μάλιστα, από το Διπλωματικό Σώμα, βουλευτής της ΝΔ, βιάστηκε να υπερασπιστεί τον κ.Ταγιάνι. Επειδή στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουν στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος»; Το αστείο είναι ότι λίγο αργότερα, ο ίδιος ο κ.Ταγιάνι στο twitter του προέβη σε διόρθωση: “Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης”.
Μα, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά θέματα από τη ΝΔ με τέτοια προχειρότητα; Δεν φτάνει, μάλιστα, που ο κ.Κουμουτσάκος στη συνεδρίαση της Επιτροπής άλειψε βούτυρο στο ψωμί των Συριζαίων, όσα είπε στη συνεδρίαση για τον Ταγιάνι, τα έβγαλε κατόπιν και σε ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ. Την εξής: “Πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του κ.Ταγιάνι, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (!). Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από μια φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία, γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως, ούτε υφαρπάζεται. Είμαι επίσης βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση, ο κ.Ταγιάνι θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα μόνον ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτή είναι δήλωση δημοσίων σχέσεων, και όχι εθνικών θέσεων. Αυτά, μπορεί να λέγονται κατ’ ιδίαν, αλλά όχι δημόσια. Ο κ.Κουμουτσάκος είναι διπλωμάτης, αλλά είναι και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη σημασία πότε λέγονται και πως διατυπώνονται αυτές οι δηλώσεις.
“Επιστημονικό” γλέντι
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών ήταν και η -τυπική- διάλυση του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (Ε.Κ.Ε.Μ.). Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, μόνο το συγκεκριμένο Κέντρο είχε 23 άτομα. Χρηματοδοτούνταν με 750.000 και έφτασε στις 970.000, μόνο και μόνο για μισθούς και νοίκια. Σε μελέτες, επίσης, δίνονταν από 200 έως 400.000 ετησίως. Το εντυπωσιακό, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, είναι ότι, ενώ ήταν ανενεργό από το 2012, έπαιρνε λεφτά. Κάτι που μάλλον μεταφράζεται ως αιχμή κατά των πρώην υπουργών Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ουσιαστικά, “λουκέτο” μπήκε το 2015, ενώ τώρα μπαίνει και τυπικά.
Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και για το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ), για το οποίο, μεταξύ των άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να είπε πως είχε ζητήσει ως υπάλληλος του ΥΠΕΞ παλιότερα την παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά δεν έγινε, αφού το πρόσωπο που διηύθυνε το ΚΑΣ ήταν και στέλεχος ιδιωτικού φορέα, στον οποίο ανέθετε συμβάσεις για έργα με τα λεφτά του ΚΑΣ.
Όλα αυτά τα στοιχεία που ακούστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής, καθώς και οι “υπαινιγμοί” και οι “μπηχτές” που έπεσαν, δείχνουν διαχρονικά, καραμπινάτα σκάνδαλα, τόσο για τα μυστικά κονδύλια και χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, όσο και κάθε λογής κρατικοδίαιτους -ημέτερους πολιτικών γραφείων- επιστήμονες, δημοσιογράφους, και στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Όμως, αυτές οι σοβαρές αναφορές δεν αρκεί να κυκλοφορούν μόνον κεκλεισμένων των θυρών της Βουλής. Πρέπει επιτέλους, αφενός να μπει τέλος σε αυτή την σάπια κατάσταση, αφετέρου να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη με ονόματα και διευθύνσεις τα πάντα. Και αυτό επιβάλλεται να κάνει άμεσα ο σημερινός επικεφαλής του ΥΠΕΞ, αλλά και η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά θα είναι τουφεκιές στον αέρα.
http://www.antinews.gr/
www.fotavgeia.blogspot.com
Μυστικά κονδύλια και χοντρά σκάνδαλα του υπουργείου Εξωτερικών στη Βουλή
Τα μαχαίρια βγήκαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, την Πέμπτη, 26 του μηνός, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, “Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και λοιπές διατάξεις”. Παρ' ότι ελάχιστη δημοσιότητα εδόθη στα ΜΜΕ, στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής αποκαλύφθηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου, καθώς και ποικίλα άλλα “σκάνδαλά” του. Από τη συζήτηση που έγινε, προκύπτει σαφώς ότι, σε σημαντικό βαθμό, όπως άλλωστε έχει καταγγελθεί επανειλημμένως, επί σειρά ετών είχε στηθεί “πάρτι”, όχι μόνον με τις ονομαζόμενες “απόρρητες δαπάνες”, αλλά και με “παραμάγαζα” που υπήρχαν στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να βολεύονται εκεί τους ημέτεροι.
Ενδεικτικό του ηλεκτρισμένου κλίματος στη συνεδρίαση, είναι οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις σπατάλες, αλλά και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών για να απαντήσει. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να είπε ότι την τελευταία φορά που πήγε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, πήγε μόνος του, ενώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά υπουργού Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, στο παρελθόν, είπε ότι παλιότερα κάποιοι πήγαιναν εκεί με πάνω από εκατό άτομα συνοδεία.
“Απόρρητα ...ερωτήματα”
Το θέμα της συνεδρίασης που φαίνεται ότι “έτσουζε” τα πολιτικά κόμματα περισσότερο από όλα, ήταν αυτό των μυστικών κονδυλίων. Ως γνωστόν, τέτοια κονδύλια δεν διαθέτει μόνον το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Αμύνης, το Δημόσιας Τάξης, και λίγο έως πολύ σχεδόν όλα τα υπουργεία. Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, τα μυστικά κονδύλια έως το 2009 υπολογίζονταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά με την κυβέρνηση Παπανδρέου, μπήκε και νέο “καπέλο”, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα ενενήντα.
Ως γνωστόν, επανειλημμένως είχε προκληθεί τεράστιος θόρυβος γύρω από την διαχείριση των κονδυλίων πριν την εποχή Παπανδρέου, αλλά ιδιαίτερα επί κυβερνήσεώς του. Την εποχή εκείνη, επίσης, είχαν σημειωθεί σοβαρότατα σκάνδαλα στις σχέσεις διαπλοκής (;) του ΥΠΕΞ με το “σύστημα ΜΚΟ”. Όπως παλιότερα, εξάλλου, αποκαλύψεις έγιναν και για “δημοσιογράφους”. Διαχρονικά, πάντως, και βεβαίως επί εποχής Κώστα Σημίτη, κοινό μυστικό ήταν ότι σημαντικό, δυστυχώς, μέρος των μυστικών κονδυλίων κατέληξε σε ημετέρους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με κριτήρια κομματικά και διόλου εθνικού συμφέροντος. Μέχρι σήμερα, ουδέποτε έχει ελεγχθεί, και βεβαίως, αποκαλυφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί με τα απόρρητα κονδύλια. Πόσο μάλλον, αφού όλες οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι τα στοιχεία αφενός είναι απόρρητα, αφετέρου καταστρέφονται (!). Σήμερα, τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ υπολογίζονται στα 15 εκ.
Άρνηση της ΝΔ
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας - Εξωτερικών, ο Ν.Κοτζιάς προέβη σε μια σημαντική και θετική, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, κίνηση. Πρότεινε να υπάρχει έλεγχος του 90%-95% των απόρρητων κονδυλίων στη Βουλή. Σε αντίστοιχη κίνηση δεν έχουν προβεί άλλα υπουργεία. Κάτι που κανονικά, επιτέλους πρέπει να γίνει, και για τα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, και βεβαίως τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι θα καταθέσει τροπολογία για τη δημιουργία μιας πενταμελούς Επιτροπής στο υπουργείο ή στη Βουλή, όπου τα κόμματα και μερίδα του κυβερνητικού μηχανισμού θα μπορεί να ενημερώνεται γι' αυτά. Επί του συγκεκριμένου θέματος, ως είναι φυσικό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσουν κρατικά μυστικά. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησε να μην υπάρχει διακομματικός έλεγχος της Βουλής, αλλά απλά παρουσία και της Βουλής σε μια Επιτροπή ελέγχου αυτών των κονδυλίων, προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση των στοιχείων. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος πρότεινε να σχηματιστεί Επιτροπή, μεταξύ των άλλων από δικαστικούς και να μπορεί, όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε, να είναι σε αυτήν και ο πρόεδρος της Βουλής.
Απορίας άξιον είναι γιατί η ΝΔ, η οποία μάλιστα δηλώνει υπέρμαχος της διαφάνειας, αρνείται να υπάρχει έλεγχος σε αυτά τα κονδύλια. Είναι, άραγε, άποψη του βουλευτή του κόμματος και τομεάρχη Εξωτερικών του, ή την συμμερίζεται και η ηγεσία της ΝΔ; Διότι, είναι προφανές ότι το να ελέγχονται τα απόρρητα κονδύλια, δεν σημαίνει να κοινοποιούνται στους βουλευτές τα ονόματα των “πληροφοριοδοτών” στους οποίους, για παράδειγμα η ΕΥΠ δίνει αυτά χρήματα. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος, πόσο μάλλον, όταν πολιτικοί ξένων χωρών μπορούν να πάρουν από την Αθήνα αρκετές βαλίτσες χρήματα, και στη συνέχεια, μπεκροπίνοντας να βγάζουν ανθελληνικούς δεκάρικους. 'Η να δίδονται χρήματα σε Έλληνες του εξωτερικού για εθνικούς σκοπούς, κι αυτά να γίνονται πολυτελείς οικίες. Η Νέα Δημοκρατία, επιβάλλεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με στόχο αφενός να ελέγχεται η εκάστοτε εξουσία για το που διοχετεύει αυτά τα χρήματα, και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται τα κρατικά μυστικά. Πάντως, όσον αφορά τις Επιτροπές δικαστικών, κ.ο.κ., έως τώρα και αναποτελεσματικές και χειραγωγούμενες απεδείχθησαν. Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι μόνον η Ελλάδα που έχει μυστικά κονδύλια. Ωστόσο, όλες οι χώρες, όπως χαρακτηριστικά οι ΗΠΑ, έχουν θεσπίσει μηχανισμούς αυστηρού πολιτικού ελέγχου των κονδυλίων, οι οποίοι παράλληλα διασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μυστικότητα των νευραλγικών στοιχείων. Ασφαλιστικές δικλείδες, λοιπόν, υπάρχουν. Ας τις αναζητήσουν από κοινού κυβέρνηση και κόμματα. Κι' αν “μπάζει” η πρόταση Κοτζιά, να απορριφθεί και να διαμορφωθεί καινούργια.
Φάουλ με Σκόπια
Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ εξετέθη κι άλλο σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών. Κάτι που διόλου καλό είναι για ένα κόμμα που ετοιμάζεται να αναλάβει την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρόκειται για το “Σκοπιανό”. Έσπευσε, λοιπόν, ο κ.Κουμουτσάκος να μιλήσει σε ρόλο δικηγόρου τουνέου πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.Ο τελευταίος, ως γνωστόν, προέβη στο χροντροκομμένο ατόπημα να αποκαλέσει την πΓΔΜ, «Μακεδονία», και τον Μέγα Αλέξανδρο πρόγονο των Σκοπιανών. Τι να πούμε; Θα περιοριστούμε μόνο να πούμε ότι το άτυπο “πρωτόκολλο” μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, είναι ότι πρώτα στηρίζουμε τα εθνικά συμφέροντα και μετά τα κομματικά. Δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, γιατί ο προερχόμενος, μάλιστα, από το Διπλωματικό Σώμα, βουλευτής της ΝΔ, βιάστηκε να υπερασπιστεί τον κ.Ταγιάνι. Επειδή στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουν στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος»; Το αστείο είναι ότι λίγο αργότερα, ο ίδιος ο κ.Ταγιάνι στο twitter του προέβη σε διόρθωση: “Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης”.
Μα, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά θέματα από τη ΝΔ με τέτοια προχειρότητα; Δεν φτάνει, μάλιστα, που ο κ.Κουμουτσάκος στη συνεδρίαση της Επιτροπής άλειψε βούτυρο στο ψωμί των Συριζαίων, όσα είπε στη συνεδρίαση για τον Ταγιάνι, τα έβγαλε κατόπιν και σε ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ. Την εξής: “Πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του κ.Ταγιάνι, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (!). Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από μια φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία, γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως, ούτε υφαρπάζεται. Είμαι επίσης βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση, ο κ.Ταγιάνι θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα μόνον ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτή είναι δήλωση δημοσίων σχέσεων, και όχι εθνικών θέσεων. Αυτά, μπορεί να λέγονται κατ’ ιδίαν, αλλά όχι δημόσια. Ο κ.Κουμουτσάκος είναι διπλωμάτης, αλλά είναι και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη σημασία πότε λέγονται και πως διατυπώνονται αυτές οι δηλώσεις.
“Επιστημονικό” γλέντι
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών ήταν και η -τυπική- διάλυση του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (Ε.Κ.Ε.Μ.). Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, μόνο το συγκεκριμένο Κέντρο είχε 23 άτομα. Χρηματοδοτούνταν με 750.000 και έφτασε στις 970.000, μόνο και μόνο για μισθούς και νοίκια. Σε μελέτες, επίσης, δίνονταν από 200 έως 400.000 ετησίως. Το εντυπωσιακό, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, είναι ότι, ενώ ήταν ανενεργό από το 2012, έπαιρνε λεφτά. Κάτι που μάλλον μεταφράζεται ως αιχμή κατά των πρώην υπουργών Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ουσιαστικά, “λουκέτο” μπήκε το 2015, ενώ τώρα μπαίνει και τυπικά.
Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και για το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ), για το οποίο, μεταξύ των άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να είπε πως είχε ζητήσει ως υπάλληλος του ΥΠΕΞ παλιότερα την παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά δεν έγινε, αφού το πρόσωπο που διηύθυνε το ΚΑΣ ήταν και στέλεχος ιδιωτικού φορέα, στον οποίο ανέθετε συμβάσεις για έργα με τα λεφτά του ΚΑΣ.
Όλα αυτά τα στοιχεία που ακούστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής, καθώς και οι “υπαινιγμοί” και οι “μπηχτές” που έπεσαν, δείχνουν διαχρονικά, καραμπινάτα σκάνδαλα, τόσο για τα μυστικά κονδύλια και χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, όσο και κάθε λογής κρατικοδίαιτους -ημέτερους πολιτικών γραφείων- επιστήμονες, δημοσιογράφους, και στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Όμως, αυτές οι σοβαρές αναφορές δεν αρκεί να κυκλοφορούν μόνον κεκλεισμένων των θυρών της Βουλής. Πρέπει επιτέλους, αφενός να μπει τέλος σε αυτή την σάπια κατάσταση, αφετέρου να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη με ονόματα και διευθύνσεις τα πάντα. Και αυτό επιβάλλεται να κάνει άμεσα ο σημερινός επικεφαλής του ΥΠΕΞ, αλλά και η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά θα είναι τουφεκιές στον αέρα.
http://www.antinews.gr/
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου