Σάββατο 15 Απριλίου 2017

“Λεφτά…υπήρχαν” επί υπουργίας Ντόρας

Αrt3229 Μ Σαββατο 15 Απριλίου 2017
“Λεφτά…υπήρχαν” – Τι έγιναν 16 εκ. που δόθηκαν επί υπουργίας Ντόρας “για την κλιματική αλλαγή” σε Καραϊβική και Αφρική

FAQ news
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εντοπίσει και διεκδικεί την επιστροφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε χώρες της Αφρικής αλλά και της Καραϊβικής, τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα και «παρκαρισμένα» σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά εκταμιεύθηκαν την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη σε διάφορους φορείς, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών“.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πενταετές Μνημόνιο της Καραϊβικής (ΜΟΑ), το οποίο υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008 στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του τότε γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών (Μάρτιος 2006-Μάιος 2009) και ειδικού εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής (από τον Δεκέμβριο του 2007) Θεόδωρου Σκυλακάκη και του διευθυντή του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής (CCCCC), δρος Κένρικ Λέσλι.

Το CCCCC είναι οργανισμός που συντονίζει τις δράσεις των 30 κρατών και αποικιών της Καραϊβικής, στη θαλάσσια περιοχή της οποίας υπάρχουν σχεδόν 700 νησιά με 40 εκατομμύρια πληθυσμό, αντιπροσωπεύει την Καραϊβική, νησιωτική περιοχή που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (Green Climate Fund).

Το συνολικό ποσό της ελληνικής συνεισφοράς συμφωνήθηκε στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, με ετήσια δόση ένα εκατομμύριο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2007, εννέα μήνες πριν από την υπογραφή του μνημονίου, η τότε υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε απόφαση για έκδοση Χρηματικού Εντάλματος (ΧΕΠ), ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι η εκταμίευση των χρημάτων αποφασίζεται πριν υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο και πριν από τη δημιουργία των προγραμμάτων.

Επίσης, μόλις μία ημέρα πριν από την υπογραφή του μνημονίου για υλοποίηση προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική, δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, υπεγράφη άλλο μνημόνιο (έχει ισχύ διεθνούς συμφωνίας) μεταξύ της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του τότε προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ.

Η Αφρικανική Ενωση είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν τα 55 κράτη της Αφρικής με έδρα την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία, και από το 2001 της Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ΑΟΚ) και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) που συγχωνεύθηκαν.

Το πενταετούς διάρκειας μνημόνιο, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια, προβλέπει συνολικό ποσό ελληνικής συνεισφοράς τα 12 εκατομμύρια ευρώ και μέγιστο ποσό ετήσιας συνεισφοράς τρία εκατομμύρια.

Επίσης προκύπτουν ερωτήματα, κυρίως γιατί δεν εξυπηρετήθηκε ο σκοπός της εκταμίευσης και γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την υλοποίηση προγραμμάτων με τα οποία θα έπιαναν τόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, σε μια περιοχή που πράγματι έχει ανάγκη την αναπτυξιακή βοήθεια και δράσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

• Διαβάστε όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ του Νικόλα Ζηργάνου στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο», που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: