Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Αrt3135 Κυριακή 9 Απριλίου 2017
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Ου πάντα τοις πάσι ρητά.έλεγε ο Πυθαγόρας χιλιάδες αιώνες πριν. 
Γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν κλείνουν οι βαρείες πόρτες με την ηχομόνωση, σε γραφεία ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων ή ανώτατων κρατικών υπαλλήλων.

Και βέβαια ή ανθρώπινη περιέργεια μπορεί να είναι πάθος ανησυχίας ή αφορμή μαθήσεως. 
Η συνεχής όμως φιλοπερίεργη διάθεση δεν ωφελεί πάντοτε τον άνθρωπο,πολύ δε περισσότερο όταν έχει να κάνει με εν δυνάμει εξελισσόμενη παραγωγή προιόντος ή υπηρεσίας με επαγγελματική χροιά.
Η διαβάθμιση της εμπιστευτικότητας μιας πληροφορίας  ως ;άκρως απόρρητο, εμπιστευτικό, εσωτερική πληροφόρηση κ.α.αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, είτε το ψιθυρίζουν είτε όχι.

Αρκετές φορές διαβάζουμε για την βιομηχανική κατασκοπεία,την πολιτική κατασκοπεία με παραδείγματα όπως την Μάτα Χάρι όπου καταδικάστηκε είς θάνατο ως διπλή πράκτορας χωρίς ποτέ να υπάρχουν σαφή τεκμήρια.

Επίσης γνωστή είναι η περίπτωση Φαλτσιανί , ίσως από τις πιο πολύκροτες γνωστές υποθέσεις εταιρικής κατασκοπείας όπου αφορά στην λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, με τον υπάλληλο της τράπεζας HSBC στη Νότια Γαλλία, Ερβέ Φαλτσιανί να οικειοποιείται το 2008 βάση δεδομένων με τα στοιχεία 130.000 καταθετών στην τράπεζα της Γενεύης. 

Το διακύβευμα.

Θα έλεγε κανείς λοιπόν ότι όσο λιγότερα ξέρει κανείς τόσο καλύτερα. Ενώ στον αντίποδα η γνώση είναι πλούτος.Στον επαγγελματικό όμως στίβο τι ακριβώς ισχύει:

Ποιό όμως είναι το όριο και ο βαθμός πληροφόρησης μεταξύ των συναλασσομένων: Που διαχωρίζεται η προπαγάνδα από την αλήθεια:

H υπαρκτή ανθρώπινη ανάγκη καταξίωσης και επικοινωνίας ,κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε ως κοινωνικά όντα, πυκνά συχνά ακόμα και στις προσωπικές στιγμές για τα επαγγελματικά .
Τα όνειρα τους,τις φιλοδοξίες τους,αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πορεία πραγμάτωσης των στόχων τους.   

΄Κανείς δεν μπορεί να το βάλει σε μονολεκτικά κουτιά απάντησης, τα όποια ερωτηματικά γεννιόνται παρά μόνο κρίνοντας από την επιτυχία ή αποτυχία επίτευξης ενός στόχου . Τώρα εάν ο στόχος επετεύχθη συγκυριακά ή μετά από σκληρή και επίπονη εργασία σιωπηρή ή αφανή ,μόνο οι δημιουργοί του το γνωρίζουν πραγματικά.   

Εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό,είναι ότι σε κάθε σχέδιο επαγγελματικό ή ακόμα και προσωπικό υπάρχουν "στεγανά" όπου εάν ανακοινωθούν σε δεύτερο πρόσωπο παύουν αυτόματα να είναι ¨μυστικά". 

Και στην δημόσια σφαίρα,ότι υπάρχει και κινείται κάνει ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής μεταξύ της γέννησης και του  θανάτου ,με όλες τις συνέπειες της δημόσιας έκθεσης του ,όπως η κριτική, ο έλεγχος,η συνωμοσία,η ανάλυση κ.α.

Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα καλόπιστης ή κακόπιστης συμπεριφοράς ανθρώπων, απέναντι σε μια ιδέα ή ένα πραγματικό γεγονός, όπου η όποια δημόσια έκθεση του. μπορεί να αποβή μοιραία ακόμα και καταστροφική για μια επιχείρηση. Για αυτό και τα συμφωνητικά πρόσληψης ή τα όποια συμφωνητικά συνεργασίας ,περιλαμβάνουν τους όρους που διέπουν την διαχείρηση επαγγελματικών απορρήτων μεταξύ των μερών.

Βέβαια πάντα η σιωπή είναι η μόνη ασφαλής οδός αλλά στις επιχειρήσεις ακόμα και στις ατομικές ή μητέρα ή ο πατέρας άθελα τους μπορούν να διαρεύσουν κάτι σε λάθος χρόνο ή σε λάθος άνθρωπο.χρονικά .
 
Ηλεκτρονικά δεδομένα
     
Η δε διαχείρισης περιστατικών απώλειας εμπιστευτικών πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων παγκοσμίως αυξάνεται ραγδαία λόγω ηλεκτρονικών καταγραφών.
Ειδικότερα για την Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η αγορά των Lloyd’s σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το κόστος μόνο των κυβερνοεπιθέσεων που θα δεχτούν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί την επόμενη δεκααετία (2015-2025) ανέρχεται σε $1.06 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π της Ελλάδας. 

Το πόσο οποίο υπολείπεται ελάχιστα σε σχέση με τα σε $1.07 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω ενός πιθανού σεισμού, για να έχουμε μια σύγκριση μεγεθών

Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων , οι εταιρίες που δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους κινδυνεύουν με διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων που φθάνουν μέχρι €20 εκατομμύρια ευρώ ή έως 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Για την σημασία του επιχειρηματικού απόρρητου ,αυτονόητα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα οικονομικά μεγέθη,όσο μεγαλύτερο είναι το πορτοφόλι που διαχειρίζεται κανείς τόσο πιο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη προστασίας της πληροφορίας από τρίτους.

Η προστασία

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό η "επιλογή" των γύρω μας είναι ιδιαίτερα σημαντική στην ψυχική ,αλλά και επαγγελματική μας ισοροπία.

Ο διαχωρισμός των "φιλικών" αλλά και των "αφελών" ερωτήσεων από τρίτους, σε με "ενδεχόμενο δόλο",ή απλά "αφελής" είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να  μπορέσει κανείς να προστατέψετε το επιχειρηματικό απόρρητο. 
Σε κάθε περίπτωση ή σιωπή είναι χρυσός .ακόμα και εάν ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθήτε για μυστικοπάθεια ή έλλειψη εμπιστοσύνης ή εσωστρέφεια .

Οι ευθέως στοχευμένες ερωτήσεις  (το πλέον συνηθισμένο γεγονός) απλά "περίεργων" ,ή "ανταγωνιστών"χρειάζονται ευελιξία ,χιούμορ ,ίσως και σαρκασμό για να διατηρηθούν οι σχέσεις των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων.

Εντέλει ,δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους,και οι άνθρωποι που διαχειρίζονται διαφόρων ειδών απόρρητα είναι προφανές ότι θα έχουν μια ιδιορρυθμία στην συμπεριφορά τους λόγω της θέσης σιωπής που επιβάλετε να έχουν.   

Ας μην τους πυροβολείται.  

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Εntrepreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: