Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Το παράλληλο σύστημα πληρωμών

Πολύς λόγος γίνεται για άλλη μια φορά γύρω από το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζοταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επέλεγε να μην υποταχτεί στις επιταγές των δανειστών υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο.

Το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όπως παρουσιάστηκε πολλάκις τα τελευταία δυο χρόνια από τον ίδιο, θα ήταν μια τελευταία γραμμή άμυνας πριν τον πλήρη στραγγαλισμό της οικονομίας από τους δανειστές μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η στόχευση του σχεδίου του Βαρουφάκη, ήταν η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και με τον τρόπο αυτό θα προσπαθούσε με το παράλληλο σύστημα πληρωμών να ανταπεξέλθει της έλλειψης ρευστότητας που θα ακολουθούσε τον στραγγαλισμό.


Παραδείγματα χρέους δημοσίου, εταιρειών και πολιτών


Φέρνοντας ένα παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας του παράλληλου συστήματος πληρωμών υποθέτουμε τα εξής:
το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρεία Άλφα 80.000€ και στην εταιρεία Γάμμα 50.000€
η εταιρεία Άλφα χρωστάει στην εταιρεία Βήτα 50.000€, στο Ελληνικό Δημόσιο 36.000€, στους υπαλλήλους της Κώστα Π. 2.000€ και Μαρία Δ. 2.000€
η εταιρεία Βήτα χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 46.000€, στους υπαλλήλους της Άννα Κ. 2.500€ και Γιάννη Χ. 1.500€
η εταιρεία Γάμμα χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 40.000€ και στην εταιρεία Άλφα 10.000€
ο Κώστας Π. χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.000€ και στον Γιάννη Χ. 500€
η Μαρία Δ. χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.500€
η Άννα Κ. χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.500€ και στον Κώστα Π. 800€
και ο Γιάννης Χ. χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.000€ και στην Άννα Κ. 500€

Με τα σημερινά δεδομένα έχουμε αθροιστικά συσσώρευση χρέους 330.000€ το οποίο παραμένει απλήρωτο δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές προς όλες τις κατευθύνσεις (από και προς το δημόσιο, από εταιρείες προς τους υπαλλήλους τους, μεταξύ των εταιρειών και μεταξύ των πολιτών)
Τι θα έκανε το παράλληλο σύστημα πληρωμών;

Με την υιοθέτηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να εγγράψει σε ξεχωριστό λογαριασμό μέσω του TaxisNet στον ΑΦΜ των δύο εταιρειών που χρωστάει τα δύο ποσά (80.000€ και 50.000€ αντίστοιχα).
οι δύο εταιρείες θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα, που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ρευστοποίησής τους, τα χρέη τους προς το δημόσιο, τις υπόλοιπες εταιρείες και τους υπαλλήλους τους.
οι υπόλοιπες εταιρείες αλλά και υπάλληλοι χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρήματα αυτά για να μηδενίσουν τα χρέη τους.
Χρήση του λογαριασμού πλην της διευθέτησης χρεών

Το ερώτημα που τίθεται φυσικά είναι τι γίνεται με τις περιπτώσεις που θα θελήσει κάποιος να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να αγοράσει κάτι από το σουπερ-μαρκετ. Η απάντηση που δίνεται από τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι πως αφού όλες οι εταιρείες θα έχουν εν δυνάμει χρέη προς το δημόσιο θα μπορούν να λαμβάνουν πληρωμές – με ειδική κάρτα – και από αυτούς τους λογαριασμούς τα οποία στη συνέχεια θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών προς άλλους.
Πλήθος ερωτημάτων

Και ενώ μεγάλος μέρος των υπολοίπων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. εξαγωγές, που απαιτούν την πραγματική μορφή χρήματος και όχι την λογιστική, θα μπορούσε – σύμφωνα με το σχεδιαστή του συστήματος – να συνεχίσει να γίνεται με τον τρόπο που συμβαίνει και σήμερα, το μέγα ερώτημα που γεννάται είναι εώς πότε θα προσπαθεί η Ελλάδα να αμύνεται απέναντι σε μια πολυμέτωπη επίθεση από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, διατηρώντας τη θέση της μέσα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, όταν αυτές είναι σχεδιασμένες ακριβώς για να ευνοούν τον στραγγαλισμό(σε οικονομικό, πολιτικό ή και πραγματικό επίπεδο) χωρών με πρόφαση την εξυγίανση της οικονομίας τους;
Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων σωτηρίας

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις πολιτικές επιταγές της ΕΕ και των δανειστών, έχουμε φτάσει στο ποσοστό της πραγματικής ανεργίας να ξεπερνάει το 30% στη χώρα και το πλήθος των ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει να αγγίζει τις 600.000

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, έχουμε φτάσει σε μειώσεις έως και 40%σε μισθούς τα τελευταία 6 χρόνια με το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθώντας κατά γράμμα τα προγράμματα σωτηρίας της τρόικας έχουμε υποστεί μειώσεις έως και 50% σε συντάξεις και κατάργηση πολλών βοηθημάτων για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Επίλογος

Το παράλληλο σύστημα πληρωμών μπορεί το καλοκαίρι του 2015 και εάν δεν είχε ακολουθήσει η πλήρης υποταγή του Τσίπρα και της κυβέρνησης να είχε κάποιο νόημα ως όπλο σε μια μάχη για τη διατήρηση της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ μετά από ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα όμως και μετά από όσα έχουν συμβεί ποιος εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτός ο δρόμος είναι ο καλύτερος για το μέλλον των ανθρώπων της χώρας αυτής;
https://jodi.graphics
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: