Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ορέγεται “τουρκικά Βαλκάνια” ο νέος αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, που γεννήθηκε στην Ελλάδα 0

Ορέγεται “τουρκικά Βαλκάνια” ο νέος αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, που γεννήθηκε στην Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος Σκαφίδας

Άγκυρα, τέλη Φεβρουαρίου του 2016. Αμφισβητώντας ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ένας φαινομενικά άσημος Τούρκος βουλευτής από την Προύσα ξεσπαθώνει σε ρυθμούς νέο-οθωμανικού αλυτρωτισμού.

«Όποιος οραματίζεται μια ισχυρή Τουρκία δεν μπορεί να περιορίσει τα σύνορα της καρδιάς του στα σημερινά τουρκικά σύνορα», δηλώνει ο 45χρονος Χακάν Τσαβούσογλου από το βήμα της τουρκικής βουλής, με το βλέμμα στραμμένο (και) στην ελληνική Θράκη. Ο ίδιος τυχαίνει, άλλωστε, να μιλάει με τον αλυτρωτικό αέρα ενός ισλαμιστή πολιτικού που έχει γεννηθεί… στην Κομοτηνή.

Πίσω στο παρόν, περίπου ενάμιση χρόνο μετά, εκείνος ο άσημος βουλευτής φιγουράρει πλέον ψηλά στην ιεραρχία της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχρισε αντιπρόεδρο (έναν από τους συνολικά πέντε αντιπροέδρους) κατά τον ανασχηματισμό της 19ης Ιουλίου.

Όχι κι άσχημη εξέλιξη για έναν πολιτικό όπως ο Χακάν Τσαβούσογλου, χωρίς καμία υπουργική προϋπηρεσία, που πρωτοεξελέγη βουλευτής το 2011 στην Προύσα, να βρίσκεται ξαφνικά στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν, επιφορτισμένος με την επίβλεψη θεσμών όπως είναι η τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού («TIKA») και η Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας για Τούρκους του Εξωτερικού και Σχετικές Κοινότητες (Republic of Turkey Prime Ministry Presidency for Turks Abroad and Related Communities).

Επιφορτισμένος, κοινώς, με την εποπτεία ακριβώς εκείνων των θεσμών που αναλαμβάνουν να προωθούν τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων, συνεπικουρούμενοι από κονδύλια-δωράκια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προς τις τοπικές κοινότητες.

Ιδωμένος υπό πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Χακάν Τσαβούσογλου δεν είναι τυχαίος. Κάθε άλλο μάλιστα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε (έως την ηλικία των 11 ετών) στην Ελλάδα την οποία επισκέπτεται, κατ’ άλλους αραιά, κατ’ άλλους πιο συχνά. Ο ίδιος μιλάει Ελληνικά. Και είναι εδώ και χρόνια ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αλυτρωτισμού στην περιοχή της δυτικής Θράκης. Από εκείνους που επιλέγουν να βαφτίζουν «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα και να δρουν ως μακρύ χέρι της «μητέρας Τουρκίας» εντός των ελληνικών συνόρων, σε σύμπραξη (όπως φημολογείται) και με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

«Ο Χακάν Τσαβούσογλου ήταν πρόεδρος του αλυτρωτικού συλλόγου Τούρκων δυτικής Θράκης για πολλά χρόνια», δηλώνει στον γράφοντα ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ήταν πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», υπογραμμίζει σε πρόσφατο άρθρο του, αναφερόμενος στον ίδιο πολιτικό, και ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου εμφανίζεται να έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα τα τελευταία χρόνια ως απεσταλμένος της Άγκυρας στην περιοχή των Βαλκανίων, «οικοδομώντας» δεσμούς με μουσουλμανικές ομάδες κυρίως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία.

Εμφανίζεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον (επίσης γεννημένο στην Κομοτηνή) Χαλίτ Ερέν, τον επικεφαλής του «Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού» (IRCICA), ενός «πνευματικού» Κέντρου το οποίο επιχειρεί εδώ και χρόνια με έδρα την Κων/πολη να αναδείξει την «οθωμανική παράδοση» των Βαλκανίων (διοργανώνοντας μεταξύ άλλων διασκέψεις στα κατεχόμενα της Κύπρου, στα Σκόπια κ.α.).

Μια από τις πρώτες κινήσεις, μάλιστα, που έκανε ο Χακάν Τσαβούσογλου αφότου χρίστηκε αντιπρόεδρος στις 19 Ιουλίου ήταν να επισκεφτεί (στις 22 Ιουλίου) τον Χαλίτ Ερέν στα γραφεία του Κέντρου IRCICA στην Κων/πολη. Σε κάποια δημοσιεύματα μάλιστα, οι δυο τους εμφανίζονται να είναι και συγγενείς.

Νωρίτερα, στα τέλη Ιουνίου, ο Χακάν Τσαβούσογλου ήταν ένας από τους πολιτικούς που είχαν συνοδεύσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την επίσκεψή του στη Θράκη. Στην παρέα μαζί τους, βρίσκονταν επίσης ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου (ο επίσης γεννημένος στην Κομοτηνή πλέον πρώην υπουργός Υγείας και Εργασίας των κυβερνήσεων Ερντογάν) αλλά και ο Ιμπραχίμ Ερέν, νέος γενικός διευθυντής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας TRT, ο οποίος «τυχαίνει» να είναι γιος του Χαλίτ Ερέν.

Να θυμίσουμε ότι ο Χαλίτ Ερέν είχε πρωταγωνιστήσει προ ετών, μαζί με άλλα εξέχοντα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, σε επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα μας με διαβατήριο στο οποίο αναγράφονταν οι ελληνικές τοποθεσίες στα τουρκικά.

Όσο για τον φίλο της οικογένειας Ερέν και νυν αντιπρόεδρο της Τουρκίας, τον Χακάν Τσαβούσογλου, αυτός έχει στο παρελθόν επίσης διατελέσει και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Τουρκίας-Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Πιο πρόσφατα (το Μάρτιο του 2017), όταν οι Αρχές της Βουλγαρίας κατηγόρησαν ανοιχτά την Άγκυρα ότι επιχειρεί να αναμειχθεί-παρέμβει στις βουλγάρικες βουλευτικές εκλογές προωθώντας συγκεκριμένους υποψηφίους της αρεσκείας της (της παράταξης DOST του «φίλου του Ερντογάν» Λιουτβί Μεστάν), ο Χακάν Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την τουρκική ανάμειξη ως «κάτι το φυσικό» με το σκεπτικό ότι «στη Βουλγαρία ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι». «Συμπτωματικά», το ίδιο έκανε και ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Είναι προφανές ότι υπάρχει εδώ και χρόνια μια ομάδα Τούρκων γεννημένων στην Κομοτηνή (Μουεζίνογλου, Ερέν, Χ. Τσαβούσογλου κ.α.) που επιχειρεί να θέσει τις βάσεις μιας νέο-οθωμανικής αναβίωσης στα Βαλκάνια.

Με την «προεδροποίηση» του Χακάν Τσαβούσογλου ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο αυτομάτως αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στέλνοντας παράλληλα σαφή μηνύματα… πολιτικά αναβαθμισμένων διεκδικήσεων-αμφισβητήσεων προς την ελληνική πλευρά.

Η επιλογή του Ερντογάν να χρίσει αντιπρόεδρο έναν πολιτικό με σαφώς αλυτρωτική δράση στη Θράκη φανερώνει ακριβώς μια τέτοια διάθεση, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που ο εν λόγω πολιτικός αναλαμβάνει πλέον ως αντιπρόεδρος επισήμως την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και το άνοιγμα προς τις τοπικές κοινότητες (μέσω υπηρεσιών όπως η ΤΙΚΑ).

Ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ προχωράει ακόμη παραπέρα υποστηρίζοντας ότι ο Χακάν Τσαβούσογλου (πιθανότατα) διατηρεί στενούς δεσμούς και με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), ενδεχομένως και με τον ίδιο τον επικεφαλής των εν λόγω υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, που είναι και το δεξί χέρι του Ερντογάν.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου γεννήθηκε το 1972 στα Δειλινά, ένα χωριό κοντά στην Κομοτηνή, όπου εξακολουθούν να ζουν συγγενείς του. Το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu έσπευσε να μιλήσει με κάποιους από αυτούς τους συγγενείς του νέου αντιπροέδρου (τον εξάδελφο, τον παππού), με προφανή στόχο να αναδείξει την «τουρκική» παρουσία στα εδάφη της Θράκης.

Διόλου τυχαία, παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (της αυτοαπολουκαλούμενης τουρκικής) έσπευσαν να καλωσορίσουν την «προεδροποίηση» του Χακάν Τσαβούσογλου.

Ο Μουσταφά Αλή Τσαούς, πρόεδρος του τουρκόφιλου εθνικιστικού-μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB/ΚΙΕΦ) δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Greece-born Turkish minister’s promotion an ‘honor’») ότι η προαγωγή του Τσαβούσογλου σε αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης αποτελεί «μεγάλη τιμή» για την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης αλλά και ευρύτερα, για όλες τις τουρκικές κοινότητες στα Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στις εν λόγω κοινότητες, ο ίδιος ο Χακάν Τσαβούσογλου δήλωνε παλαιότερα ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι που δεν έχουν ποτέ τους δει ή επισκεφθεί την Τουρκία αλλά είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για αυτήν». Η «μητέρα» Τουρκία έχει μάλιστα, σύμφωνα με το νέο αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, «ιστορική ευθύνη» να προστατεύει όλους αυτούς τους «εκατομμύρια» ανθρώπους στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή.

Καλούμενες να «αποκρυπτογραφήσουν» το νέο Τούρκο αντιπρόεδρο, πηγές από την Αθήνα μιλούν για έναν άνθρωπο που ήταν «δραστήριος στις μειονοτικές οργανώσεις και εδώ και εκεί» (σ.σ. σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα) και πλέον κινείται «στα χνάρια του Μεχμέτ Μουεζίνογλου».

Η προαγωγή του στη θέση του αντιπροέδρου είναι σαφές ότι «δείχνει ένα ενδιαφέρον του Ερντογάν για τα της Ελλάδας». Από εκεί και πέρα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις περιμένοντας να δει ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις-δηλώσεις του γεννημένου στη Θράκη αντιπροέδρου.

Πηγή MIgnatiou

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: