Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τα μολυσμένα αυγά στην ΕΕ

Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τα μολυσμένα αυγά στην ΕΕ



Δριμύ κατηγορώ προς την Ολλανδία εξαπέλυσε το Βέλγιο, σχετικά με το ότι δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη των μολυσμένων αυγών από το εντομοκτόνο Fipronil, παρόλο που γνώριζε για το πρόβλημα αυτό από το Νοέμβριο.
Ο νεοδιορισμένος υπουργός Γεωργίας, Denis Ducarme, ανέφερε στη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, ότι η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων έλαβε ολλανδικό έγγραφο που «υποστηρίζει ότι παρατηρείται η ύπαρξη του εντομοκτόνου Fipronil σε ολλανδικά αυγά στα τέλη Νοεμβρίου του 2016».
«Όταν μια χώρα όπως η Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν διαβιβάζει αυτό το είδος πληροφοριών, τότε υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ducarme, προσθέτοντας ότι ζήτησε εξηγήσεις από τους Ολλανδούς συναδέλφους του.
Από την πλευρά της, η ολλανδική υπηρεσία παρακολούθησης τροφίμων και προϊόντων NVWA απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί σχετικά με το ότι είχαμε γνώση περί ύπαρξης Fipronil στα αυγά το Νοέμβριο του 2016» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός επιθεωρητής της NVWA, Rob van Lint.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι την περίοδο εκείνη η υπηρεσία έλαβε ένα «ανώνυμο tip-off» στο οποίο αναφερόταν, ότι το Fipronil είχε, πράγματι, χρησιμοποιηθεί, για τον καθαρισμό κοτόπουλων με στόχο να καταπολεμηθούν οι κόκκινες ψείρες.
«Την περίοδο εκείνη, δεν υπήρχε καμία ένδειξη αυξημένης επικινδυνότητας για την ασφάλεια των τροφίμων, ούτε ότι το Fipronil θα μπορούσε να υπάρχει στα αυγά», υποστήριξε ο κ. van Lint.
Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Stephane Travert, δήλωσε ότι επιθυμεί «περισσότερο γόνιμες και γρήγορες ανταλλαγές πληροφοριών» με τους εταίρους από την ΕΕ όσον αφορά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα στη γαλλική βιομηχανία αυγών, με στόχο να ελέγξει για ενδεχόμενη ύπαρξη Fipronil.
Επιπλέον, η Κομισιόν, η οποία επιβλέπει το σύστημα για την ασφάλεια των τροφίμων των 28 κρατών-μελών, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν και πότε ενημερώθηκε για το προαναφερθέν ολλανδικό εύρημα.
Αρκετοί από τους αξιωματούχους ανέφεραν, ότι οι βελγικές αρχές είχαν γνώση για τα αυγά με Fipronil ήδη από τον Ιούνιο, αλλά προτίμησαν να μην αποκαλύψουν το σκάνδαλο για σχεδόν δύο μήνες, λόγω παράλληλης διενέργειας ποινικής έρευνας για απάτη.
Το σκάνδαλο με το εντομοκτόνο δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, όταν οι αρχές της Ολλανδίας διέταξαν την απόσυρση των αυγών από τα ράφια των καταστημάτων και παρότρυναν τους καταναλωτές να πετάξουν όσα είχαν αγοράσει.
Παρόμοια τακτική ακολούθησε η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ελβετία, η Βρετανία και η Γαλλία.

«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη μόλυνση εκατομμυρίων αυγών με εντομοκτόνο, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας την Τρίτη (8 Αυγούστου), με τις αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίζουν τις έρευνες περί ασφάλειας των τροφίμων.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αποσυρθεί εκατομμύρια αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπό το φόβο χρήσης του εντομοκτόνου Fipronil.
Προς αναζήτηση των ενόχων
Το Fipronil χρησιμοποιείται συνήθως σε κτηνιατρικά προϊόντα για την απαλλαγή των ζώων από ψύλλους, ψείρες και τσιμπούρια. Ωστόσο, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα κοτόπουλα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εν λόγω εντομοκτόνο θεωρείται επιβλαβές, αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και των θυρεοειδών αδένων του ανθρώπου.
Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει σε διαμάχες για τη μετάθεση ευθυνών μεταξύ του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, καθώς οι χώρες αυτές πραγματοποιούν διεξοδική διερεύνηση σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο εκκίνησής του ζητήματος.
Ο κ. Ducarme επεσήμανε, ότι το Νοέμβριο οι βελγικές αρχές ασφάλειας τροφίμων ενημερώθηκαν για το πρόβλημα, γιατί «οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν τυχαία μέσα από το εσωτερικό των ολλανδικών αρχών».
«Αν η Ολλανδία είχε ειδοποιήσει νωρίτερα το Βέλγιο, η επαγρύπνησή μας για το Fipronil θα είχε αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε ο κ. Ducarme.
Από την πλευρά της, η Γερμανία απαίτησε υπεύθυνες απαντήσεις και από τις δύο χώρες.
Ακόμη, τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Ολλανδία βρίσκονται σε εξέλιξη δειγματοληπτικοί έλεγχοι για υποτιθέμενη απάτη σχετικά με τα μολυσμένα αυγά, αλλά οι εισαγγελικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες.
«Οι παραβάτες πρέπει να τιμωρηθούν από τα δικαστήρια, διότι, στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν ίδιον όφελος, δε δίστασαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ducarme.
Υπάρχει η άποψη ότι το σκάνδαλο προήλθε από μια ουσία που χρησιμοποιεί η ολλανδική εταιρεία, Chickfriend, για τη θεραπεία των κοτόπουλων της.
Δικηγόρος της βελγικής εταιρείας, Poultry-Vision, δήλωσε ότι η εταιρεία πούλησε το εντομοκτόνο στη Chickfriend.
Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μια βελγική εταιρεία – της οποίας το όνομα δεν ανέφερε – ανέμειξε το Fipronil με μια άλλη νόμιμη ουσία.
Πηγή:http://www.agrocapital.gr



στις 11:04 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο Twitter

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: