ΚΕΑΟ: Απειλούνται με κατασχέσεις 709.585 οφειλέτες - Στα 31,2 δισ. οι οφειλές προς τα ταμεία!
Στα 31,5 δισ. ευρώ (31.285.406.109) ανήλθαν οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία, στο τέλος του 2017 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο 2017.
Από αυτά, εισπράχτηκαν το 2017 1.052.852.074 ευρώ έναντι 820.159.471 ευρώ πέρσι.
Το 55% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από καταβολές δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το 45% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων. Τα έσοδα αυξήθηκαν λόγω της εντατικοποίησης της λήψης μέτρων και λόγω της εφαρμογής των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία απλοποιεί και επιταχύνει το μέτρο της κατάσχεσης.
Το σύνολο των οφειλετών των ταμείων ανέρχεται σε 1.204.606. Από αυτούς στο στόχαστρο κατά προτεραιότητα βρίσκονται οι εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία.
Το «σαφάρι» που προβλέπει ατομικές ειδοποιήσεις πριν την επιβολή αναγκαστικών μέτρων αφορά συνολικά 709.585 οφειλέτες των Ταμείων οι οποίοι θα πιεστούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους η να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.
Στην επιστολή του ΚΕΑΟ επισημαίνεται πως αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.
Για τις περιπτώσεις που οι οφειλέτες είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. (π.χ. εργοδότες που υποβάλλουν Α.Π.Δ., οφειλέτες των τ. ΦΚΑ που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών) οι προσκλήσεις και οι Ατομικές Ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης έχει ως εξής:
- Οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
- Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
- Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού "έναντι" της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή. Επίσης, στο μικροσκόπιο μπαίνει η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου