Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Προωθείται «Μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας».

Προωθείται «Μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας».
Του Γεράσιμου Ποταμιάνου

Διαρκής η εποπτεία της κυβερνητικής πολιτικής
Καθώς η χώρα οδεύει προς έξοδο από το 3ο μνημόνιο, η απροθυμία των δανειστών για ουσιαστική αντιμετώπιση του χρέους και οι αλεπάλληλες υποβαθμίσεις των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας, μας επανέφεραν στην σκληρή πραγματικότητα. Οι μεγαλύτεροι δανειστές της ευρωζώνης, κυρίως οι Γερμανοί, δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν στα κοινοβούλιά τους περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Οι βασικοί στόχοι τους έχουν πραγματοποιηθεί. Η θωράκιση του ευρωσυστήματος έχει προωθηθεί. Η αποπληρωμή του χρέους μέσω πλεονασμάτων έχει θεσμοθετηθεί. Το πολιτικό σύστημα έχει υποταχθεί στις υποδείξεις. Η φτωχοποιημένη κοινωνία έχει καθηλωθεί. Οι εντολές φαντάζουν μονόδρομος αν η χώρα θέλει να μείνει στο ευρώ. Εφθασε η ώρα για «μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας».

Η ανάληψη της ιδιοκτησίας των μνημονίων από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελούσε επιδίωξη των δανειστών από πολύ νωρίς. Οι έλληνες από το 2012 αναρωτιώντουσαν τι ακριβώς σημαίνει η «ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος». Σήμερα οι λύσεις για μια διατηρήσιμη έξοδο της ελλάδας στις αγορές είναι δύο. Μια προληπτική πιστωτική γραμμή η μια γενναία μείωση του χρέους. Η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους δεν δέχεται πιστωτική γραμμή, καθώς συνοδεύεται από εμφανείς όρους. Αυτή θα κατέστρεφε το αφήγημα περί «τέλους των μνημονίων». Για την Γερμανία, που εξακολουθεί να αρνείται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, η ενσωμάτωση των μνημονιακών στόχων σε ένα «πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας», προσφέρει την διέξοδο για νέα μετάθεση της οριστικής λύσης.




Με το πρόγραμμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να υλοποιήσει «οικειοθελώς» ολα τα εκκρεμμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, τις ήδη αναληφθείσες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές δεσμεύσεις και «ό,τι αλλο απαιτηθεί», για την σε βάθος χρόνου αποπληρωμή του χρέους, μέσω των πλεονασμάτων και την πώληση δημόσιας περιουσίας.




Στη Σόφια, το Eurogroup συμφώνησε την ολόκληρωση του προγράμματος χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM. Αποφάσισε, ότι θα υπάρξει "ενισχυμένη εποπτεία", που θα ασκηθεί με βάση το «ελληνικό στρατηγικό σχέδιο» που η κυβέρνηση αποκαλεί ολιστικό. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ε. Τσακαλώτος, περιλαμβάνει 2 βασικούς άξονες.

1.Δημοσιονομικό. Εξασφάλιση πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 (και 2,2% μετά), ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής του 3ου μνημονίου (μειώσεις συνταξεων και αφορολόγητου) και την σταδιακή μείωση του σκέλους των δαπανών του προυπολογισμού στο 45% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

2. Χρηματοοικονομικό. Με τίτλο διαρθρωτικές αλλαγές, το σχέδιο περιγράφει δράσεις για αποκρατικοποιήσεις και την διαχείριση κρατικών υποδομών (δίκτυα, υποδομές και κρατικά περιουσιακά στοιχεία). Το Ταμείο Επενδύσεων&Συμμετοχών θα πρέπει να αξιοποιεί (πωλεί η μισθώνει) την Δημόσια περιουσία για να εξασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους με συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Με τίτλο Δίκαιη Ανάπτυξη, εισηγείται ακόμη την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Το σχέδιο προβλέπει επίσης μεταρρυθμίσεις στην διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, την δημιουργία Κτηματολογίου, αλλαγές του τρόπου εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων κλπ. Για την χρηματοδότηση αναφέρεται γενικά στους πόρους των ευρωπαικών ταμείων και οργανισμών, πόρους από το ΠΔΕ και δάνεια από την Αναπτυξιακή τράπεζα που θέλει να συστήσει η κυβέρνηση.




Μέσω του «Σχεδίου» που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, οι δανειστές εξασφαλίζουν την «οικειοθελή» συνέχιση της σημερινής πολιτικής λιτότητας, χωρίς περιθώρια αλλαγής στόχων οικονομικής πολιτικής. Η αποπληρωμή του χρέους που αποτελεί την πεμπτουσία των μνημονίων, εξασφαλίζεται με την υιοθέτηση υψηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. «Εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο λόγο στα μέσα, οι στόχοι είναι αυτοί που είναι» δηλώνει ο Ε. Τσακαλώτος, λες και οι στόχοι δεν είναι το πρόβλημα για την οικονομία.




Το «Ολιστικό Πρόγραμμα» λοιπόν, δεν είναι σχεδιο ανάπτυξης αλλά κείμενο προγραμματικών δεσμεύσεων, που θα επιτρέπει την διαρκή εποπτεία και αξιολόγηση της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται να συνδυασθεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής του χρέους, που θα εξετασθούν μετά τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση, με τον όρο ολιστικό, δίνει την εικόνα της εξισορρόπησης με αναφορά σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται όμως, ότι η κατάρτιση του Σχεδίου, είναι στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι μισθολογικές αυξήσεις, δεν συνάδουν με την "οικονομική λογική" του μνημονίου. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υιοθετούνται όλες οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί, τα λεγόμενα αντίμετρα θα υλοποιηθούν υπό την αίρεση, ότι θα προέλθουν πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω γενίκευσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για την εξασφάλιση της υλοποίησης αυτών των στόχων όμως, απαιτείται ένας μηχανισμός ελέγχου για «παρατεταμένη χρονική περίοδο». Ο ελεγκτικός μηχανισμός εποπτείας παραμένει όμως σε εκκρεμότητα, καθώς το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για την αποκλειστική αρμοδιότητα της Κομισιόν στην εποπτεία αυτή. Ετσι παραμένει προς το παρόν στο τραπέζι, ο ρόλος του ΔΝΤ ως μηχανισμού εποπτείας που θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα και σε συνάρτηση με τις διαδικασίες εποπτείας που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: