Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Σε funds-κοράκια και στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας!

Σε funds-κοράκια και στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας!

Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες πολίτες, καθώς οι τράπεζες είναι έτοιμες να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες επισφάλειες που συνδέονται με ακίνητα, ενώ στο τέλος του έτους παύει και η προστασία του νόμου Κατσέλη
Τα μεγάλα distress funds, τα μεγάλα κοράκια, ετοιμάζονται να δηλώσουν δυναμικό «παρών» στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες....Μετά τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί καταναλωτικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, αλλά και στεγαστικά δάνεια. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς, που απειλούν πλέον και πρώτες κατοικίες, αλλά και το γεγονός ότι η προστασία από τον νόμο Κατσέλη εκπνέει στο τέλος του έτους, διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό σκηνικό για τους δανειολήπτες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία διπλή θηλιά γύρω από τον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών με «κόκκινα» δάνεια. Τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ (μέσος όρος δανείου 100.000 ευρώ). Από αυτά, τα 11,2 δισ. έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα 9,8 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση στην αποπληρωμή και τα 7 δισ. είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ξεπερνά το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία «κρύβουν» μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Εντός του 2018, λοιπόν, οι τράπεζες θα βάλουν πωλητήριο και σε στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, με τα ξένα funds να καιροφυλακτούν για να τα κάνουν δικά τους σε χαμηλές τιμές. Η αύξηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στις τράπεζες όσο και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), που εντείνει τις πιέσεις για ταχύτερη αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων δανείων και όχι απλώς πουλώντας πακέτα καταναλωτικών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, καθώς σε επίπεδο ευρωζώνης θα πρέπει έως το 2019 να έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρίες διαχείρισης δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ, από τα 720 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από αυτά τα 90 δισ. ευρώ, περίπου 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να πουληθούν από ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι διοικήσεις τους από τον SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δεδομένο ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων. Τα funds που κατάφεραν και εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδoς έφτασαν αισίως τα 12.
Εκκαθάριση
Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των τραπεζών κοινώς θα επιχειρήσουν την είσπραξη απαιτήσεων από τα «κόκκινα» δάνεια είτε ως διαχειρίστριες είτε ως αγοράστριες των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων. Πρόκειται για τις Hoist Hellas, Special Financial Solutions, Qquant Master Servicer, DV01Asset Management, B2 Kapital, UCI Hellas, Independent Portofolio Management, Resolute Asset Management, Pillarstone Hellas, ΘΕΑ Αρτεμις, Eurobank FPS και Cepal Hellas (πρώην Aktua Ελλάς). Οι εταιρίες αυτές σύντομα αναμένεται να υποδεχθούν και άλλες στην αγορά, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και περιμένουν στη σειρά για να αδειοδοτηθούν.
Πηγή

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: