Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Στο… εκτελεστικό 6.000.000 οφειλέτες

Στο… εκτελεστικό 6.000.000 οφειλέτες
ΝΕΑ
Στο… εκτελεστικό απόσπασμα στήνονται τουλάχιστον 6.000.000 πολίτες που αντιστοιχούν περίπου σε 4.500.000 νοικοκυριά, καθώς σφίγγει ο κλοιός για τις οφειλές τους προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και τους δήμους.

Τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας είναι εφιαλτικά και δείχνουν ότι η μεγάλη ζημιά που είχε συντελεστεί έως τις αρχές του 2015 εξελίσσεται σήμερα σε καταστροφή! Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στο 188% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει στο 150%, και αντίστοιχα το ιδιωτικό χρέος κινείται στο 130% του ΑΕΠ, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από το 100%!

Οι συνολικές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες ανέρχονται πλέον στα 230 δισ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις. Στη… χείριστη μοίρα βρίσκονται όσοι έχουν λάβει δάνειο και ταυτόχρονα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τουλάχιστον 500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι θα υποστούν κάθε διαδικασία κατάσχεσης, ξεκινώντας από τα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς και φτάνοντας έως την ακίνητη περιουσία!

Η παύση ισχύος του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αναμένεται να δημιουργήσουν μια εφιαλτική κατάσταση για τους δανειολήπτες, με αθρόες κατασχέσεις. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα είναι εκτεθειμένοι τόσο απέναντι στην Εφορία όσο και στον ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας σημαντικά υψηλός αριθμός που δεν χρωστάει μόνο φόρους, εισφορές και δάνεια, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικούς φόρους ή τέλη! Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο είναι εκτεθειμένος και προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν πληρώνουν ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλα.

Σοκ για τους φορολογουμένους

Η υστέρηση των εσόδων έναντι του μηνιαίου στόχου του Σεπτεμβρίου κατά 346 εκατ. ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου αδυναμίας για τα νοικοκυριά.

Τον προηγούμενο μήνα, τα «φέσια» προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 849 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του Φόρου Εισοδήματος, της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και των άλλων εξόδων, όπως για παράδειγμα της αγοράς σχολικών ειδών λόγω έναρξης της νέας χρονιάς. Το παρήγορο είναι ότι τον ίδιο μήνα μειώθηκαν οι οφειλέτες κατά 128.661 άτομα, αλλά αυτό θεωρείται ως συγκυριακό φαινόμενο. Από την αρχή του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 6,418 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 102,644 δισ. ευρώ! Με τους ρυθμούς που εξελίσσονται τα έσοδα, φαίνεται ότι έως το τέλος του έτους θα μείνουν επιπλέον απλήρωτοι φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ!

Μέχρι στιγμής 3.801.967 φορολογούμενοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο καθώς είναι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης, 1.143.356 έχουν δει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να… ξαλαφρώνουν, ενώ 1.732.862 απειλούνται ανά πάσα στιγμή με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων! Οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη χειρότεροι, λόγω μείωσης εισοδημάτων και υπερφορολόγησης. Ταυτόχρονα οι προοπτικές για την επόμενη διετία δεν είναι διόλου θετικές, λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκλήθηκε το 2015 και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση συντάξεων (άμεσα ή αργότερα), ενώ από το 2020 θα υπάρξει και μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.625 ευρώ, όπερ μεταφράζεται σε επιπλέον μηνιαίες απώλειες κατά 50 ευρώ για όλους!

Τέλος νόμου Κατσέλη και μαζικοί πλειστηριασμοί

Το τέλος εποχής για τον νόμο Κατσέλη βάζει χιλιάδες δανειολήπτες σε… αναμμένα κάρβουνα, ενώ περίπου 700.000 απειλούνται ευθέως με πλειστηριασμό των ακινήτων τους, εάν δεν ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις των τραπεζών.

Η συντριπτική πλειονότητα από τους 150.000 που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι και θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τράπεζες για να κρατήσουν τα ακίνητά τους. Συνολικά, όσοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες ανέρχονται σε 1.000.000, εκ των οποίων το 25%, δηλαδή περίπου 250.000, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν μπει υπό στενό κλοιό οι οφειλέτες αυτοί, καθώς ελέγχονται πλέον οι καταθέσεις τους σε βάθος πολλών ετών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 300.000 δανειολήπτες (ποσοστό 30%), οι οποίοι βρίσκονται με το ένα πόδι στον… γκρεμό, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, Το υπόλοιπο 45%, δηλαδή περίπου 450.000 δανειολήπτες, είναι κατά κύριο λόγο συνεπείς, ενώ κάποιοι καθυστερούν για κάποιο χρονικό διάστημα τις δόσεις, χωρίς να απειλούνται με άμεσα μέτρα. Ουσιαστικά, υπό άμεση απειλή πλειστηριασμών βρίσκονται περίπου 500.000 δανειολήπτες, ενώ πολλοί εκ των 450.000 που βρίσκονται στο «πράσινο» θα βρεθούν… προσεχώς σε ανάλογη θέση λόγω μείωσης εισοδημάτων, υπερφορολόγησης και άλλων ανελαστικών υποχρεώσεων.

Στη… λαιμητόμο 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στο τέλος του α΄ εξαμήνου το ύψος των οφειλών είχε εκτοξευτεί στα 33,8 δισ. ευρώ, έναντι 31,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι νέες οφειλές αυξάνονται κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια του ΕΦΚΑ μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς έχει δοθεί εντολή να μαζευτεί χρήμα ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Έτσι, τα έσοδα από κατασχέσεις σε λίγο καιρό θα φτάσουν το 50%, ενώ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκονται οι εισπράξεις από τρέχουσες εισφορές εργοδοτών, μισθωτών και μη μισθωτών.

Ο ΕΦΚΑ ευελπιστεί ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξει σημαντικότατη αύξηση των εσόδων, καθώς θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων προς το μέχρι πρότινος Ενιαίο Ταμείων Αυτοαπασχολούμενων. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα μεταφερθούν οι ανείσπρακτες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών για το 2017, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα «έκρηξη» των οφειλών. Έτσι, στο τέλος του έτους, αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο ηλεκτρονικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών άμεσα ή έμμεσα περίπου 700.000 οφειλέτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων χρωστά κάτω από 10.000 ευρώ.

Με βάση τη σημερινή κατάσταση, αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ και η πάγια των 12 δόσεων δεν μπορεί να προσελκύσει μεγάλο πλήθος οφειλετών. Ενδεικτικό της απογοήτευσης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι ούτε καν 2 στους 10 οφειλέτες δεν πάνε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια…

του Λουκά Γεωργιάδη

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: