Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Οι «κοινωνικοί πόροι» αδειάζουν το πορτοφόλι μας...

Του Γιώργου Π. Τερζή (2002 Άρθο στην καθημερινη)
Με περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δραχμές επιβαρύνεται η ιδιωτική κατανάλωση, σε ετήσια βάση, μέσα από τις έμμεσες εισφορές προς το Ασφαλιστικό. Πέραν των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, το σύνολο της οικονομίας καλείται να στηρίξει την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι άλλες καταβολές και επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται επίσης από τη φορολογία.

Στην πράξη, ο καταναλωτής πληρώνει για την κοινωνική ασφάλιση όταν αγοράζει τσιγάρα, εφημερίδα, ψωμί, οινόπνευμα, μπίρα, εισιτήρια για τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας ή απλώς για το λεωφορείο. Παράλληλα, ενισχύει τα ταμεία καταναλώνοντας νερό, μεταβιβάζοντας το σπίτι του ή ακόμα και αγοράζοντας ένα κόσμημα. Το χειρότερο, πληρώνει για την ασφάλιση ακόμη και εάν καταδικασθεί από δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο.

Οι «κοινωνικοί πόροι», όπως αποκαλούνται, υπέρ των διάφορων ταμείων αποτελούν στην πράξη μία κρυφή πληγή του ασφαλιστικού συστήματος. Αποτελούν το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από διάφορες επαγγελματικές ομάδες ή οικονομικούς κλάδους δημιουργώντας έντονη ανισορροπία στο σύστημα, καθώς χορηγούνται χωρίς την παραμικρή έννοια αλληλεγγύης. H επικείμενη, μάλιστα, κατάργηση των σημαντικότερων εξ αυτών απειλεί, άμεσα, την επιβίωση αρκετών ασφαλιστικών οργανισμών και φυσικά προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ΟΓΑ εισπράττει ίσως το σημαντικότερο τμήμα αυτών των κοινωνικών πόρων, όπως τουλάχιστον καταγράφονται στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ετήσια έσοδά του υπολογίζονται σε 830 εκατομμύρια ευρώ ή 282 δισ. δραχμές. O Οργανισμός εισπράττει το 12% του φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων, ποσοστό επί του χαρτοσήμου καθώς και ειδική εισφορά από τα τσιγάρα, την μπίρα και άλλα είδη πολυτελείας.

Πηγή εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν οι πάσης φύσεως συμβολαιογραφικές διαδικασίες στις οποίες υποχρεούνται οι ιδιώτες αλλά και οι επιχειρήσεις της χώρας, σε περιπτώσεις σύστασης ή αλλαγής του καταστατικού τους. Ευνοημένο εμφανίζεται το Ταμείο Νομικών. Εισπράττει 10% επί της αμοιβής για μεταβίβαση ακινήτου (90 δισ. δραχμές ετησίως), ποσοστό 1,3% και 0,65% επί της αξίας του αντικειμένου οποιασδήποτε σύμβασης, ποσοστό 0,5% στο ποσό του κεφαλαίου κάθε εμπορικής εταιρείας (εκτός A.E.). Από τις επιχειρήσεις αντλεί έσοδα και το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών, εισπράττοντας το 1% του κεφαλαίου που αναγράφεται στα καταστατικά των εταιρειών. Τέλος, η δημοσίευση ενός καταστατικού για σύσταση ή μετατροπή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενισχύει και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου, καθώς παρακρατείται το 5% των τελών δημοσίευσης.

Μία πτυχή των εν εξελίξει οικοδομικών και τεχνικών έργων είναι και η, μέσω αυτών, ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Τα έσοδα καταλήγουν, κατά κύριο λόγο, στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ). Το Ταμείο εισπράττει ένας τοις χιλίοις στον προϋπολογισμό πάσης φύσεως τεχνικών και οικοδομικών έργων, πλην αυτών που εκτελούνται από το Δημόσιο και του δήμους (ετησίως περίπου 590.000 ευρώ), από το ειδικό ένσημο καθώς και ποσοστό (1‰) επί της αξίας των εισαγόμενων μηχανημάτων για την εκτέλεση οικοδομικών, υδραυλικών, λιμενικών καθώς και έργων οδοποιίας. Από τις εκτελούμενες εργολαβίες των OTA έσοδα έχει και το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. H κράτηση ανέρχεται σε 2% επί της αξίας της εργολαβίας και υπολογίζεται ότι αποδίδει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σημαντικά έσοδα έχει και το επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία. Εισπράττει ποσοστό 2% επί της τιμής των πωλούμενων τσιμέντων και αναμένεται να εισπράξει, εντός του 2002, 5.453.000 ευρώ. Από το τσιμέντο επωφελούνται και οι χημικοί. Το επικουρικό τους ταμείο εισπράττει 1 λεπτό (ή 3,4 δραχμές) για κάθε 11 τόννους παραγόμενου τσιμέντου! H ενίσχυση όμως του συγκεκριμένου ταμείου δεν σταματά εδώ. Προβλέπεται ακόμη να εισπράττει 1 λεπτό για κάθε 170 κιλά διατιθέμενου οινοπνεύματος, για κάθε 170 κιλά παραγόμενης ζύμης και για κάθε 8 τόννους παραγόμενων οξέων! H εφευρετικότητα του νομοθέτη σε όλο της το μεγαλείο!

«Αιμοδότης»

Ελλείψει εργοδοτικών εισφορών, το αγγελιόσημο που επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως δημοσιεύσεων (διαφημίσεις, αγγελίες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ) αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων στον Τύπο. Συνολικά 6 ταμεία εισπράττουν ακόμα και κλάσματα από το αγγελιόσημο το οποίο αντιστοιχεί στο 20% κάθε καταχώρισης στον Τύπο και στο 21,5% κάθε διαφήμισης στην τηλεόραση ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στην πράξη, όμως, στα ταμεία τύπου καταλήγουν πολλά δισεκατομμύρια. Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινωνικός προϋπολογισμός εκτιμά τα έσοδα σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν στοιχεία για το ύψος πολλών εισφορών που βασίζονται στο αγγελιόσημο.

Αλλη σημαντική πηγή εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, και δη για τα ταμεία νομικών, είναι οι πάσης φύσεως συναλλαγές του κοινού με τη δικαιοσύνη. Πέραν του δικαστικού ενσήμου, το οποίο κατά 60% καταλήγει στο Ταμείο Νομικών και τα ταμεία Πρόνοιας των δικηγόρων Αθήνας και Πειραιά, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί του κλάδου εισπράττουν και ποσοστό άνω του 6,5% επί όλων των χρηματικών ποινών που επιβάλλονται από τα δικαστήρια (έσοδα άνω του 1 δισ. δραχμών).

Ο κατάλογος της έμμεσης ουσιαστικά φορολόγησης για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος είναι εξαιρετικά μακρύς. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικοί ακόμη πρωτότυποι «κοινωνικοί πόροι». H Αστυνομία Πόλεων και το Επικουρικό Ταμείο της χωροφυλακής εισπράττουν 10% συνολικά του αντιτίμου των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και τένις. Επίσης, το ταμείο Αρωγής των αστυνομικών πέραν των εσόδων από το ένσημο της ΕΛ.ΑΣ., εισπράττει το 0,68% επί των προμηθειών και των ενοικίων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το 1/5 της αξίας του άχρηστου υλικού της χωροφυλακής. Από τον τελευταίο πόρο μάλιστα αναμένεται να εισπράξει 300 ευρώ!

Το IKA ενισχύεται από εισφορά επί των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ενώ το Ταμείο του ΗΣΑΠ εισπράττει 2 ευρώ για κάθε 34.075 εισιτήρια στη διαδρομή Ομόνοια-Κηφισιά.

Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Δημοσίου εισπράττει 2% από τα ετήσια έσοδα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται όσοι θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Τέλος, ποσό 0,9 έως 3 ευρώ καταλήγει στο Ταμείο Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος από το «κληρικόσημο» που επιβάλλεται επί των γάμων και των βαπτίσεων.
------------------------------------------------------------------------------------------------
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 2014 )
Διαβάστε τη λίστα των 50 πόρων που καταργούνται σε συνολικά 22 επικουρικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2015- Με την κατάργησή τους θα μειωθούν οι στρεβλώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και οι διοικητικές επιβαρύνσεις, ενώ θα εξαλειφθούν επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών

Η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στα ταμεία υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου από 1 Ιανουαρίου 2015 καταργούνται κοινωνικοί πόροι που είχαν θεσπιστεί υπέρ του Ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης (100 εκατ.) του Μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (95 εκατ.) και του ΕΤΑΑ -μηχανικοί ,δικηγόροι- (120 εκατ.) ενώ κοινωνικούς πόρους ύψους 35 εκατ. ευρώ θα χάσουν και μικρότερα ταμεία όπως των πετρελαιοειδών, του τσιμέντου και των αρτοποιών.

Η λίστα των 50 πόρων που καταργούνται σε συνολικά 22 επικουρικά ταμεία περιλαμβάνεται στην απόφαση την οποία εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για εισφορές που καταβάλλονταν υπέρ των ασφαλιστικών οργανισμών από τρίτους τις οποίες πλήρωνε ο καταναλωτής αγοράζοντας τσιγάρα, ψωμί, οινόπνευμα, μπίρα, εισιτήρια για αθλητικά γεγονότα, για μετακινήσεις, για μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και για την έκδοση διαζυγίου. Όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα μειωθούν οι στρεβλώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και οι διοικητικές επιβαρύνσεις, ενώ θα εξαλειφθούν επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών.

Ωστόσο οι ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι η απώλεια εσόδων θα οδηγήσει σε διπλή μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ καθώς τα περισσότερα ταμεία στηρίζονταν στους κοινωνικούς πόρους για την χορήγηση των παροχών.

Οι πόροι που καταργούνται ανά ταμείο και κλάδο ασφάλισης
1. Το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης χάνει πρώτο, από την 1η Ιουλίου, έσοδο - ποσοστό 2% επί της αξίας των έργων και προμηθειών του Οργανισμού.

2. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου χάνει την εισφορά 5% επί των τελών δημοσίευσης στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών.

3. Το ΕΤΕΑ και το ΤΑΠΙΤ - Τομέας Πρόνοιας προσωπικού εταιρειών τσιμέντου χάνει την εισφορά 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου.

4. Το ΕΤΕΑ - Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων χάνει τις κρατήσεις 2% στα ενοίκια δήμων και δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα).

5. Ο Τομέας Πρόνοιας των κληρικών χάνει τα έσοδα από κρατήσεις 2 - 3 ευρώ για άδειες γάμου, πιστοποιητικά , εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.

6. Ο Τομέας Πρόνοιας των υπαλλήλων Επιμελητηρίων χάνει την εισφορά 0,8% στις συνδρομές των επιμελητηρίων.

7. Το τ. ΕΤΕΑΜ - ΕΤΕΑ που ασφαλίζει τους εργαζομένους στα Ταμεία χάνει το 0,5% από τα ετήσια έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

8. Το τ. ΕΤΕΑ Μ - ΕΤΕΑ δεν θα εισπράττει το 10% των εσόδων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

9. Ο κλάδος πρόνοιας προσωπικού ιπποδρομιών του ΟΑΕΕ δεν θα εισπράττει το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων από στοιχήματα.

10. Ο Τομέας Πρόνοιας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ χάνει το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.

11. Το επικουρικό των Χημικών - ΕΤΕΑ χάνει τις εισφορές 0,01 ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας.

12. Το τ. ΤΕΑΔΥ - ΕΤΕΑ χάνει το 2% από τα ετήσια έσοδα από τις ιατρικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.

13. Το τ. ΤΕΑΔΥ - ΕΤΕΑ χάνει το 0,30% και το 0,25% από προμήθειες του υπουργείου Εμπορίου.

14. Το τ. ΤΕΑΠΟΚΑ - ΕΤΕΑ χάνει το 0,4% επί των ετήσιων εσόδων των Ταμείων.

15. Το ΤΑΕΠΕΡΤ - ΕΤΕΑ δεν θα εισπράττει παράβολα για χορήγηση σήματος από τον ΕΟΤ.

16. Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων χάνει τα έσοδα από τις κρατήσεις 1,5% - 3% επί των δημοσίων πληρωμών λειτουργικών δαπανών, ενοικίων, προμηθειών, εκτελούμενων έργων.

17. Το ΜΤΠΥ χάνει, ακόμη, κράτηση 6,4% υπέρ των ταμείων των αστυνομικών από δαπάνες επισκευών κ.ά.

18. Ο ΟΑΕΕ χάνει τα έσοδα επί προστίμων, χρηματικών ποινών, δικαστικών εξόδων και μετατροπών σε χρήμα.

19. Το ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ χάνει έσοδα από τα «μηχανόσημα», την εισφορά 1 τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού οικοδομών και τεχνικών έργων και επί της αξίας εισαγόμενων μηχανημάτων για την εκτέλεση έργων.

20. Ο Αυτόνομος Οικοδομικών Οργανισμός Αξιωματικών χάνει το 0,5% επί της αξίας των στρατιωτικών έργων.

21. Το ΤΣΑΥ - ΕΤΑΑ χάνει τις εισφορές 0,29 ευρώ - 0,44 ευρώ για κάθε κλίνη ιδιωτικής κλινικής σε όλη τη χώρα.

22. Το ΝΑΤ χάνει 5 εισφορές (8% από τα λιμενικά ταμεία, 2,22% επί των δικαιωμάτων ρυμουλκών, 5% στα τέλη για τους φάρους, 2% στα μισθώματα άγονων γραμμών και 30% από τα έσοδα του πάγιου τέλους 5% στα εισιτήρια πλοίων).

23. Το επικουρικό ταμείο των αρτοποιών χάνει την εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.

24. Το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στις εταιρείες πετρελαιοειδών χάνει την εισφορά 1 τις χιλίοις επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

25. Το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες χάνει το 1% - 5% που εισπράττει από όλα τα συμβόλαια ασφάλισης.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Οδηγίες υπολογισμού προσαύξησης συντάξιμων αποδοχών, βάσει του κατά κεφαλήν κοινωνικού πόρου
Δημοσίευση: 15 Μαΐου 2017
Οδηγίες υπολογισμού προσαύξησης συντάξιμων αποδοχών, βάσει του κατά κεφαλήν κοινωνικού πόρου, παρέχονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, βάσει του κατά κεφαλήν κοινωνικού πόρου, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

«Α. Με την αναφερόμενη διάταξη «για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του άρθρου 40, το εισόδημα το οποίο υπόκειται σε εισφορές, σύμφωνα με τα άρθρα 39 και 40, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Για το διάστημα μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εισόδημα νοείται το ποσό που θα αποτελούσε το ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα, αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που πράγματι καταβλήθηκε για κάθε μήνα ασφάλισης, συνυπολογιζομένων, με αναγωγή κατά κεφαλήν, τυχόν υφισταμένων κατά το διάστημα αυτό κοινωνικών πόρων υπέρ των αντίστοιχων ταμείων».

Β. Για την εφαρμογή της διάταξης υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, από το έτος 2002 και εντεύθεν, επισυνάπτονται πίνακες μηνιαίων κατά κεφαλήν, κατά το διάστημα 2002-2016, κοινωνικών πόρων υπέρ των τομέων ασφάλισης των αντίστοιχων τ. ταμείων αυτοαπασχολουμένων.

Σημειώνεται ότι το ποσό του κοινωνικού πόρου δίδεται, ετησίως, για 12 μήνες. Η προσαύξηση των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών υπολογίζεται με διαίρεση του κατά κεφαλήν ποσού του κοινωνικού πόρου δια 0,20 (ποσοστό εισφοράς 20%, π.χ. 48,32/0,2 = 241,60 ευρώ). Οι ετήσιες συντάξιμες αποδοχές προσαυξάνονται με πολλαπλασιασμό του μηνιαίου ποσού επί 12 (241,60 ευρώ χ 12 = 2.899,20 ευρώ). Στη συνέχεια, οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές προσαυξάνονται με την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο».

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: