Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Αριστοτελης Γκουμας

11 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε άνανδρα στο τόπο των προγόνων του γιατί μιλούσε στη μητρική του γλώσσα. 



Το πρωινό της Τετάρτης, 12 Αυγούστου 2010, τρεις Αλβανοί από τη γειτονική πόλη της Αυλώνας εισήλθαν στο εμπορικό κατάστημα του Αριστοτέλη Γκούμα, στην ελληνική πόλη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου και απαίτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά, σύμφωνα με επίσημες μαρτυρίες.

Ο Γκούμας αρνήθηκε αυτή την επίπληξη και προκλήθηκε φιλονικία, προπηλακισμοί και τελικά επίθεση από την πλευρά των δραστών εναντίον του νεαρού Βορειοηπειρώτη. Αρκετές ώρες αργότερα ο Γκούμας έφυγε από το κατάστημά του, ενώ εργαζόμενοι στο χώρο είδαν ότι τρεις Αλβανοί ύποπτοι τον ακολούθησαν βιαστικά.

Καθώς κινήθηκαν έντονες υποψίες, το φιλικό περιβάλλον του 37χρονου άμεσα προσέτρεξε να τον εντοπίσει. Δυστυχώς οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν και ο νεαρός βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από τη Χειμάρρα αιμόφυρτος και εγκαταλειμμένος στην άκρη του οδοστρώματος. Το μηχανάκι του σε κοντινή απόσταση από τον ίδιο είχε γίνει μια άμορφη μάζα σιδερικών ως αποτέλεσμα των επανειλημμένων εσκεμμένων προσκρούσεων. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα οι δράστες εμβόλισαν το μηχανάκι του Γκούμα με όχημα μάρκας Audi και προκάλεσαν έτσι τον θανάσιμο τραυματισμό του. Προκειμένου να σιγουρευτούν οι δράστες ότι προκάλεσαν το θάνατο του θύματος δεν δίστασαν και οδήγησαν το όχημά τους πάνω από το αιμόφυρτο σώμα δύο φορές. Αμέσως μετά τον εγκατέλειψαν αβοήθητο και απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Ο Αριστοτέλης φονεύθηκε γιατί υπερασπίστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα του να μιλάει τη μητρική του γλώσσα στη χώρα των προγόνων του, εκεί που ζει η ξεχασμένη από τους Έλληνες πολιτικούς αναγνωρισμένη διεθνώς Ελληνική Εθνική Μειονότητα. 

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, κάποιοι θυμούνται και κάνουν μνημόσυνο στον Αριστοτέλη φωνάζοντας Δεν Ξεχνώ. Όμως πλέον δεν αρκεί να μην ξεχνάμε και να μοιρολογούμε τις ψυχές των αθώων. Πλέον επιβάλλεται να πράξουμε ώστε να προστατεύσουμε τους Έλληνες που ζουν στη Β. Ήπειρο ο ελληνικός χαρακτήρας της οποίας βασίζεται σε ιστορικούς, εθνολογικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους τίτλους, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας Thales Karayannopoulos στο βιβλίο του με τίτλο: «Το αντιστασιακό κίνημα των Βορειοηπειρωτών 1941-1945 ». 

Η ελληνική πολιτεία οφείλει έστω και αργά, μετά τις δολοφονίες Γκούμα και Κατσίφα, έστω και τώρα, μετά τις πράξεις ακραίου και τυφλού φανατισμού που έχει υποστεί η Ελληνική Μειονότητα, να ασχοληθεί με τους Έλληνες που ζουν στη Βόρεια ΄Ηπειρο και συνεχίζουν να διαφυλάττουν μέσα από δύσκολες συνθήκες το φως του ελληνισμού. 

#Γιώτα_Χουλιάρα 
Geopolitics & Daily News
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: