Οι τρεις αυτοί παράγοντες σπείρουν τεράστια αβεβαιότητα, ενώ για να προβλέψει κανείς τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές αξίζει να κάνει μία ανασκόπηση στο παρελθόν. Ενδεικτικά, σε περιόδους κλιμακούμενης αβεβαιότητας και διάχυτων ανησυχιών περί ύφεσης, η ψυχολογία των επενδυτών αναταράσσεται. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αντιδρούν νευρικά σε επιθετικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής (φαινόμενο γνωστό ως taper tantrum), όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και με την αύξηση των επιτοκίων από την Fed το 2018 κατά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
© Παρέχεται από: Money ReviewIIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές
Κατά το IFF, το σενάριο τεράστιας αναστάτωσης στην αγορά αναδύεται ξανά, παρότι αυτή τη φορά η Fed είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας τέλος στην εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα όμως, έχει ξεκινήσει περίπου από τα μέσα του προηγούμενου έτους να περιορίζεται και η ρευστότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων, ιδίως στις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Τα spread των ομολόγων της περιφέρειας ακολουθούν ανοδική τάση, καθώς οι επενδυτές τείνουν να αποφεύγουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχέια.
© Παρέχεται από: Money ReviewIIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές
Κατά το IIF αυτό καταδεικνύει την μεταβολή στην ψυχολογία της αγοράς και κατά συνέπεια αυξάνεται η πιθανότητα ενός ξεσπάσματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Εξ ου και το Ινστιτούτο καταλήγει πως η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να κινηθούν εφεξής με πολύ μεγάλη προσοχή στον δρόμο προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας παράλληλα σοβαρά υπόψιν ότι ενεργούν σε μία περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων.
moneyreview.gr
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου