Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Τα πλουσιότερα κοιτάσματα ορυκτών της Ουκρανίας αξίας τουλάχιστον 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται τώρα στα χέρια της Ρωσίας,

Τα πλουσιότερα κοιτάσματα ορυκτών της Ουκρανίας αξίας τουλάχιστον 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται τώρα στα χέρια της Ρωσίας, γράφει η Washington Post.
Μιλάμε για το 63% όλων των κοιτασμάτων άνθρακα, το 11% του πετρελαίου, το 20% του φυσικού αερίου, το 42% των μετάλλων και το 33% των σπάνιων γαιών. Από τον Φεβρουάριο, οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει κοιτάσματα τιτανίου, ζιρκονίου, λιθίου, στροντίου, ουρανίου και χρυσού. Και σε αυτό δεν υπολογίζεται η γεωργική γη, των πλούσιων μαύρων γαιών.

 «Η Ουκρανία διαθέτει 117 από τα 120 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέταλλα και ορυκτά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα. «Εάν το Κρεμλίνο καταφέρει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει να το κάνει τους επόμενους μήνες, τότε το Κίεβο θα χάσει για πάντα την πρόσβαση σε σχεδόν τα δύο τρίτα των πεδίων του».


Ωστόσο, η μοίρα των Ουκρανών δεν απασχολεί ούτε στο ελάχιστο την εφημερίδα. Ανησυχεί για την Ευρώπη. Τώρα θα είναι πιο δύσκολο για την ήπειρο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Κίνα.

 «Η Ουκρανία όχι μόνο θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους και των πόρων της, αλλά θα είναι επίσης διαρκώς ευάλωτη σε μια νέα επίθεση της Ρωσίας», αναφέρει στην WP η στήλη του Jacob Kierkegaard, ερευνητή στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον. «Καμία ιδιωτική εταιρεία με στοιχειώδη λογική δεν θα επενδύσει στο υπόλοιπο τμήμα της Ουκρανίας εάν μετατραπεί σε μια  παγωμένη σύγκρουση».

 Μπροστά της η Ουκρανία έχει το χειρότερο, τονίζουν οι αναλυτές,  «μετατρέπεται σε μια χώρα όπως οι χώρες της Βαλτικής, ανίκανες δηλαδή να στηρίξουν τη βιομηχανική της οικονομία».
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: