Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Εξαρτημένα Εδάφη ανά τον κόσμο

Αφιέρωμα: Εξαρτημένα Εδάφη ανά τον κόσμο​
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΑΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν, όλο και κάπου θα πέσει το μάτι μας σε κάποια περίεργη χώρα που θα πούμε: «Μα από πού ξεφύτρωσε αυτή, που στο καλό βρίσκεται;»

Στη γεωγραφία, στην πολιτική γεωγραφία δηλαδή, επικεντρωνόμαστε κυρίως στα ανεξάρτητα κράτη και έτσι μένουν παραπονεμένα τα λεγόμενα εξαρτημένα εδάφη. Ένα εξαρτημένο έδαφος θεωρείται μια περιοχή που δεν διαθέτει πλήρη πολιτική ανεξαρτησία ως κυρίαρχο κράτος, αλλά διατηρεί ένα βαθμό αυτονομίας. Ιστορικά οι περισσότερες αποικίες, που δεν λέγονται πλέον έτσι αφού έχει πάψει η κατάσταση αυτή, θεωρούνται εξαρτημένες περιοχές.


Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συνδέσεων των εδαφών αυτών με το κεντρικό κράτος που απαντώνται με ονομασίες όπως «κτήση Στέμματος», «υπερπόντιο έδαφος», «έδαφος κοινοπολιτείας», «συλλογικότητα», «ειδική περιοχή», «ελεύθερο συνδεδεμένο κράτος» κλπ. Τα περισσότερα κατοικημένα εξαρτημένα εδάφη έχουν τους δικούς τους κωδικούς χώρας (ISO), όπως και οι ανεξάρτητες χώρες δηλαδή, και τις περισσότερες φορές τα «ανακαλύπτουμε» όταν τα αναφέρουν, όπως είπαμε προηγουμένως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες (FIFA), ή σε άλλου τύπου διοργανώσεις.

Παρακάτω θα αναφερθούμε συνοπτικά σε αυτά, όπου υπάρχει τέτοιου τύπου αυτονομία και διάκριση, έχουν κάποιο πληθυσμό και συνήθως βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το κεντρικό κράτος – την «μαμά» πατρίδα δηλαδή. Δεν θα εισέλθουμε όμως σε περιοχές που θεωρούνται ημιαυτόνομες αλλά υπάγονται ως περιοχές στην κυρίως χώρα όπως για παράδειγμα το Άγιο Όρος στην Ελλάδα, τα νησιά Ώλαντ της Φινλανδίας ή την Κορσική στην Γαλλία. Ας τα δούμε λοιπόν, με τις σημαίες τους – που το ομολογούμε έχουμε μια λατρεία σε αυτές – μαζί με μικρές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ευρώπη
1. ΝΗΣΟΣ ΜΑΝ (Isle of Man) – ΝΤΑΓΚΛΑΣ (Douglas) – Ηνωμένο Βασίλειο
Το νησί του Μαν βρίσκεται μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας και αποτελεί κτήση του Βρετανικού στέμματος από το 1765, αλλά και φορολογικό παράδεισο. Το όνομα του το πήρε από την κέλτικη φυλή των Μανξ. Γνωστό και για τον αγώνα μοτοσυκλετών, Touring Trophy ή ΤΤ για συντομία, που είναι ουσιαστικά ο γύρος του νησιού.

ΝΗΣΟΣ ΜΑΝ
ΝΗΣΟΣ ΜΑΝ
2. ΓΚΕΡΝΣΙ (Guernsey) – ΣΕΝΤ ΠΙΤΕΡ ΠΟΡΤ (Saint Peter Port) – Ηνωμένο Βασίλειο
Νησάκι που βρίσκεται στην θάλασσα της Μάγχης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, αλλά κοντύτερα στις ακτές της Γαλλίας. Αποτελεί επίσης κτήση του Βρετανικού στέμματος. Στην δικαιοδοσία του βρίσκονται και άλλα μικρά νησάκια στην περιοχή όπως το Άλντερνι και το Σαρκ. Ο παλιός ποδοσφαιριστής Matt Le Tissier, που έπαιξε και στην εθνική Αγγλίας, ήταν γεννημένος εκεί .

ΓΚΕΡΝΣΙ
ΓΚΕΡΝΣΙ
3. ΤΖΕΡΣΙ (Jersey) – ΣΕΝΤ ΧΕΛΙΕΡ (Saint Helier) – Ηνωμένο Βασίλειο
Νησάκι που βρίσκεται επίσης στην θάλασσα της Μάγχης και αποτελεί κτήση του Βρετανικού στέμματος. O Βίκτωρ Ουγκώ πέρασε 4 χρόνια εξορίας στο νησάκι αυτό.

ΤΖΕΡΣΙ
ΤΖΕΡΣΙ
4. ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ (Gibraltar) – ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ (Gibraltar) – Ηνωμένο Βασίλειο
Η μικρή αυτή βραχώδης χερσόνησος είναι εξκλάβιο και υπερπόντιο έδαφος του ΗΒ, από το 1713. Η σημαία του είναι η μοναδική, ανάμεσα στα υπερπόντια εδάφη, που δεν απεικονίζεται η Union Jack. Ένταση εμφανίζεται μεταξύ της Ισπανίας και του εδάφους αυτού, αφού η Ισπανία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του ΗΒ πάνω σε αυτό μετά την λεγόμενη «αποαποικιοποίηση», γιατί θεωρεί τους κατοίκους του ως απλούς έποικους και όχι γηγενείς.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
5. ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕΣ (Faroe Isl.) – ΤΟΡΣΧΑΒΝ (Torshavn) – Δανία
Τα νησιά Φερόες είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών ανάμεσα στην Βρετανία, την Νορβηγία και την Ισλανδία που είναι αυτοδιοικούμενη περιοχή της Δανίας. Γνωστά για τα πρόβατα τους, το έχουν και ως έμβλημα στο εθνόσημό τους, για την φαλαινοθηρία τους και φυσικά για την διπλή νίκη που έκαναν εναντίον της εθνικής μας το 2014-15!

ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕ
ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕ
Αμερική
1. ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ (Greenland) – NOYOYK (Nuuk) – Δανία
Απέναντι περίπου από τις Φερόες, αλλά ανήκοντας γεωγραφικά σε άλλη ήπειρο, βρίσκεται μια άλλη αυτοδιοικούμενη περιοχή της Δανίας, η Γροιλανδία. Είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο, ώστε περίπου το 80% του εδάφους της να είναι καλυμμένο με πάγο, που σε μερικές περιοχές οι επιστήμονες λένε ότι κάποια στρώματα του έχουν «ηλικία» ως και 800.000 χρόνων.

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
2. ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ (Bermuda) – ΧΑΜΙΛΤΟΝ (Hamilton) – Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος αποτελούμενο από ένα σύμπλεγμα 181 νησιών που βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό και που πολλές φόρες εσφαλμένα θεωρούνται ως μέρος της Καραϊβικής λόγω της εγγύτητας τους σε αυτήν. Το όνομά τους προέρχεται από τον Ισπανό θαλασσοπόρο Juan de Bermudez που ανακάλυψε τα νησιά το 1505. Γνωστές και για το τρίγωνο των Βερμούδων και για τα σορτσάκια τύπου βερμούδα στα οποία έδωσαν το όνομά τους. Επίσης ένα από τα νησιά έχει και το όνομα Άνδρος!

ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ
ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ
3. ΑΝΓΚΟΥΙΛΑ (Anguilla) – ΔΕ ΒΑΛΕΪ (The Valley) – Ηνωμένο Βασίλειο
Νησάκι που βρίσκεται στην Καραϊβική και είναι Υπερπόντιο Βρετανικό Έδαφος. Το όνομά του προέρχεται από την λατινική λέξη anguis που σημαίνει φίδι, και έχει σχέση με το σχήμα του νησιού. Το νησί, όπως τα περισσότερα στην Καραϊβική κατοικούνταν από αυτόχθονες ιθαγενείς πληθυσμούς της νότιας Αμερικής. Οι Άγγλοι το αποίκησαν από το 1650.

ΑΝΓΚΟΥΙΛΑ
ΑΝΓΚΟΥΙΛΑ
4. ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ (British Virgin Islands) – ΡΟΟΥΝΤ ΤΑΟΥΝ (Road Town) – Ηνωμένο Βασίλειο
Αρχιπέλαγος με περισσότερα από 50 νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα 16. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αρχικά ονόμασε τα νησιά ως Αγία Ούρσουλα και 11000 Παρθένες, αλλά αργότερα συντομεύτηκε σε Παρθένοι Νήσοι. Πλέον έχουν μπροστά και το προσωνύμιο Βρετανικές, ώστε να διακρίνονται από τις Αμερικάνικες. Ανακαλύφθηκαν στο δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου. Ως Υπερπόντιο Έδαφος της Βρετανίας είναι και φορολογικός παράδεισος για off shore εταιρίες. Τουριστική ατραξιόν των νησιών είναι η περιοχή The Baths (Τα Λουτρά), που εμφανίζει μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
THE BATHS - ΒΡ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
THE BATHS - ΒΡ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
5. ΝΗΣΙΑ ΚΕΫΜΑΝ (Cayman Islands) – ΤΖΟΡΤΖ ΤΑΟΥΝ (George Town) – Ηνωμένο Βασίλειο
Άλλο ένα Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος που είναι φορολογικός παράδεισος. Αποτελούμενο από 3 νησιά που βρίσκονται μεταξύ Κούβας και Τζαμάικας. Ο Κολόμβος τα ονόμασε Las Tortugas, που σημαίνει Χελώνες, για αυτό προφανώς στον θυρεό της σημαίας εμφανίζεται και μια χελώνα. Το σύγχρονο όνομά τους το πήραν από την ράτσα κροκοδείλων Κέυμαν που βρίσκονται εκεί. Τα νησιά ήταν συνδεδεμένα πολιτικά με την Τζαμάικα, αλλά μετά την ανεξαρτησία της τα νησιά επέστρεψαν υπό Βρετανική σκέπη.

ΝΗΣΙΑ ΚΕΥΜΑΝ
ΝΗΣΙΑ ΚΕΥΜΑΝ
6. ΜΟΝΤΣΕΡΡΑΤ (Montserrat) – ΠΛΥΜΟΥΘ/ΜΠΡΕΙΝΤΣ (Plymouth/Brades) – Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στην Καραϊβική του οποίου το όνομα το πήρε από την Παναγία του Μοντσερράτ, από το ομώνυμο βουνό στην Βαρκελώνη. Το νησί υπέφερε από την έκρηξη του ηφαιστείου Σουφριέρ (Soufrière) σε σημείο να εκκενωθεί ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού. Τα 2/3 του πληθυσμού αναγκάστηκαν να φύγουν, κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας μόνο 1200 κατοίκους στο νησί. Το Πλύμουθ, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να βρίσκεται πλέον στο Μπρέιντς. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται η μικρή κωμόπολη Little Bay η οποία προορίζεται ως η νέα πρωτεύουσα. Μάλιστα η τοπική αρχή του νησιού, το οποίο πλέον αριθμεί κοντά στα 5000 άτομα, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ονομαστεί η νέα πρωτεύουσα ως Port Diana, προς τιμή της πριγκίπισσας Diana.

ΜΟΝΤΣΕΡΡΑΤ
ΜΟΝΤΣΕΡΡΑΤ
ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΝΤΣΕΡΡΑΤ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ
ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΝΤΣΕΡΡΑΤ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ
7. ΝΗΣΙΑ ΤΕΡΚΣ & ΚΕΪΚΟΣ (Turks & Caicos Islands) – ΚΟΚΜΠΕΡΝ ΤΑΟΥΝ (Cockburn Town) – Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στην Καραϊβική. To όνομά τους προέρχεται από τον κάκτο turk, ο οποίος ονομάστηκε έτσι λόγω ότι η κορυφή του έμοιαζε με το κόκκινο φέσι που φορούσαν οι Τούρκοι και από τις λέξεις caya hico που σημαίνει συστάδα νησιών στην γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής. Τα νησιά για πολλά χρόνια ήταν πολιτικά συνδεδεμένα με τις Μπαχάμες. Όταν αυτές ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1973, τα νησιά εισήλθαν ως ξεχωριστή εδαφική οντότητα υπό βρετανική σκέπη, με δικό τους κυβερνήτη.

ΝΗΣΙΑ ΤΕΡΚΣ ΚΑΙ ΚΕΙΚΟΣ
ΝΗΣΙΑ ΤΕΡΚΣ ΚΑΙ ΚΕΙΚΟΣ
8. ΝΗΣΟΙ ΦΩΚΛΑΝΤ (Falklands Islands) – ΣΤΑΝΛΕΪ (Stanley) – Ηνωμένο Βασίλειο
Αυτήν την φορά, όχι στην Καραϊβική, αλλά στον Νότιο Ατλαντικό βρίσκουμε άλλο ένα Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, τα Φώκλαντ, αν και η σωστή προφορά του ονόματός τους είναι Φόλκλαντ. Οι Αργεντινοί τα αποκαλούν Μαλβίνας. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά λόγω του πολέμου των Φώκλαντ που έγινε τo 1982, όταν η Αργεντινή προσπάθησε αιφνιδιαστικά να καταλάβει τα νησιά. Οι εχθροπραξίες κράτησαν περίπου για 2 μήνες, ώσπου τελικά οι Αργεντινοί αποσύρθηκαν από τα νησιά. Το 2013 διεξήχθη δημοψήφισμα με τους κατοίκους σε ποσοστό 99.8% να ψηφίζουν την προτίμηση να είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, ενώ μόνο τρεις (3) πολίτες είπαν «όχι».

ΦΩΚΛΑΝΤ
ΦΩΚΛΑΝΤ
9. ΝΗΣΟΙ ΝΟΤΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ (South Georgia and South Sandwich Islands) – ΚΙΝΓΚ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΠΟΙΝΤ (King Edward Point) – Ηνωμένο Βασίλειο
Στον Νότιο Ατλαντικό επίσης βρίσκουμε άλλο ένα Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Τα νησιά αυτά πήραν το όνομά τους από τον Βασιλιά Γεώργιο τον 3ο και τον Κόμη του Σάντουιτς, και όχι από κάποια καντίνα που έφτιαχνε λαχταριστά σαντουιτσάκια στον δρόμο προς την Ανταρκτική. Τα νησιά μέχρι προσφάτως θεωρούταν πολιτικά ως μέρος των Φώκλαντ και είχαν εμπλακεί και εκείνα στον πόλεμο. Από το 1985 θεωρείται ως ξεχωριστό υπερπόντιο έδαφος. Έχουν πληθυσμό περίπου 30 κατοίκους, που αποτελούνται κυρίως από τον κυβερνητικό αξιωματούχο, επιστήμονες και υπαλλήλους του Βρετανικού Παρατηρητήριου της Ανταρκτικής.

ΝΟΤΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
ΝΟΤΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
10. ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Puerto Rico) – ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ (San Juan) – ΗΠΑ
Επιστρέφοντας στην Καραϊβική, για την μεριά των ΗΠΑ αυτήν την φόρα, βρίσκουμε το Πουέρτο Ρίκο, που θεωρείται ως υπερπόντια κτήση ή αλλιώς Ελεύθερο Συνδεδεμένο Κράτος, στο πιο επίσημο. Οι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται πολίτες των ΗΠΑ από το 1917, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για τον πρόεδρο της. Έχουν ωστόσο την δική τους κυβέρνηση και σύνταγμα. Το 2012 έγινε δημοψήφισμα για το καθεστώς του νησιού και τα αποτελέσματα, περίπου, ήταν 61% για ένταξη ως Πολιτεία των ΗΠΑ, 33% ως Ελεύθερο Συνδεδεμένο Κράτος και 6% για ανεξαρτησία. Ένα νέο δημοψήφισμα που έγινε τον Νοέμβριο του 2020 με ερώτηση «Αν επιθυμούν το Πουέρτο Ρίκο να γίνει άμεσα Πολιτεία των ΗΠΑ», βγήκε με το ΝΑΙ με αποτέλεσμα περίπου 52%. Αναμένουμε να δούμε αν θα μπει το 51 αστεράκι στην σημαία των ΗΠΑ.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
11. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ (US Virgin Islands) – ΣΑΡΛΟΤ ΑΜΑΛΙ (Charlotte Amalie) – ΗΠΑ
Παραμένοντας στην Καραϊβική βρίσκουμε και τους Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ. To όνομά τους το πήραν όπως αναφέραμε και στις αντίστοιχες Βρετανικές. Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα νησιά αυτά ήταν αποικία της Δανίας, ονομαζόμενα τότε ως Δανικές Δυτικές Ινδίες. Οι ΗΠΑ τα αγόρασαν από αυτήν το 1917 και έκτοτε είναι υπερπόντια κτήση τους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
12. ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ ΚΑΙ ΜΙΚΕΛΟΝ (Saint Pierre & Miquelon) – ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ (Saint Pierre) – Γαλλία
Στις ανατολικές ακτές του Καναδά, μεταξύ Νέας Γης και Νέας Σκοτίας βρίσκεται το σύμπλεγμα δυο νησιών που ανήκουν στην Γαλλία από το 1763. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να τα πούμε Άγιος Πέτρος και Μιχαήλ. Η ιστορία αναφέρει ότι η Γαλλία, ως χαμένη, μετά τον επταετή πόλεμο (1756-1763) παρέδωσε όλα τα εδάφη της στην Β. Αμερική, με εξαίρεση τα δυο νησιά αυτά, που της τα παραχώρησαν για να έχει αλιευτικά δικαιώματα. Πλέον χαρακτηρίζονται ως «συλλογικότητα» για το Γαλλικό κράτος.

ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ & ΜΙΚΕΛΟΝ
ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ & ΜΙΚΕΛΟΝ
ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ & ΜΙΚΕΛΟΝ ΧΑΡΤΗΣ
ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ & ΜΙΚΕΛΟΝ ΧΑΡΤΗΣ
13. ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΟΥΙΑΝΑ (French Guiana) – ΚΑΓΙΕΝ (Cayenne) – Γαλλία
Στις βόρειες ακτές της Νότιας Αμερικής, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, ονομαζόμενα και ως «διαμερίσματα». Είναι το 2ο μεγαλύτερο διαμέρισμα της Γαλλίας και η μεγαλύτερη εξωτερική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το Ευρώ. Η περιοχή άλλαξε χέρια αρκετές φορές μεταξύ Γάλλων, Άγγλων, Ολλανδών και Πορτογάλων, ώστε να καταλήξει τελικά στους Γάλλους το 1817. Το όνομα της πρωτεύουσας μας θυμίζει το πιπέρι καγιέν, αλλά και το υπερπολυτελές μοντέλο της Πόρσε!

ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΟΥΙΑΝΑ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΟΥΙΑΝΑ
14. ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ (Guadeloupe) – ΜΠΑΣ-ΤΕΡ (Basse-Terre) – Γαλλία
Υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας όμως υπάρχουν και στην Καραϊβική. Τα ονομαζόμενα και ως «διαμερίσματα». Ένα από αυτά είναι και η Γουαδελούπη, που το όνομα της προήρθε από αυτό που έδωσε ο Χριστόφορος Κολόμβος προς τιμήν της Παναγίας της Γουαδελούπης, της ομώνυμης ισπανικής πόλης. Ως μέρος της Γαλλίας, χρησιμοποιεί το Ευρώ, ενώ το νησί απεικονίζεται και στα χαρτονομίσματα.

ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ
ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ
15. ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ (Martinique) – ΦΟΡ-ΝΤΕ-ΦΡΑΝΣ (Fort-de-France) – Γαλλία
Αντίστοιχα με την Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα είναι υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας και ανήκει σε αυτήν από το 1635. Χαρακτηριστικό γνώριμα του νησιού είναι το ηφαίστειο Πελέ, το οποίο εξερράγη το 1902 καταστρέφοντας την τότε πρωτεύουσα Σεν Πιερ, σκοτώνοντας μαζί περίπου 30.000 ανθρώπους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε έκρηξη του 20ου αιώνα. Μετά από την καταστροφή αυτή η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Φορ-ντε-Φρανς, που εξακολουθεί να είναι και μέχρι σήμερα.

ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ ΑΠΟ 2019
ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ ΑΠΟ 2019
ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ ΩΣ 2019
ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ ΩΣ 2019
16. ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ (Saint Barthelemy) – ΓΟΥΣΤΑΒΙΑ (Gustavia) – Γαλλία
Νησάκι της Καραϊβικής και πρώην αποικία της Σουηδίας – ναι καλά διαβάσατε – αλλά πλέον υπερπόντιο έδαφος, ως συλλογικότητα, της Γαλλίας. To όνομα της πρωτεύουσας το οφείλει στον βασιλιά Γουστάβο Γ’ της Σουηδίας. Το νησί ήταν αρχικά κτήση της Γαλλίας, αλλά το 1784 το παραχώρησαν στην Σουηδία με αντάλλαγμα τα εμπορικά δικαιώματα στο Γκέτεμποργκ. Το 1878 το νησί πουλήθηκε πίσω στην Γαλλία.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
17. ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ (Saint Martin) – ΜΑΡΙΓΚΟ (Marigot) – Γαλλία
Νησάκι της Καραϊβικής που χωρίζεται μεταξύ δυο χωρών, της Γαλλίας και του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, με συνέπεια οι δύο αυτές χώρες να συνορεύουν μόνο σε αυτήν την γωνιά της Γης. Το γαλλικό κομμάτι του νησιού, που αναγνωρίζεται ως συλλογικότητα, είναι το βόρειο μέρος. Το νησί ονομάστηκε έτσι από, ποιόν άλλο, τον Χριστόφορο Κολόμβο φυσικά, προς τιμή του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ, επειδή το είδε πρώτη φορά την ημέρα της γιορτής του.

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ - ΓΑΛΛΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ - ΓΑΛΛΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
18. ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ (Saint Maartin) – ΦΙΛΙΠΣΜΠΟΥΡΓΚ (Philipsburg) – Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Όπως αναφέραμε το νησάκι αυτό της Καραϊβικής χωρίζεται ανάμεσα σε δυο χώρες. Στο νησί έγιναν πολλές ανακατατάξεις και συγκρούσεις μεταξύ Ισπανών, Ολλανδών και Γάλλων. Όταν το 1648 τελικά παρέμειναν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί, προτίμησαν να υπογράψουν μια συνθήκη (Συνθήκη της Κονκόρντια) η οποία χώρισε το νησί σε δύο μέρη. Τα σύνορα λόγω των διαφορών βέβαια, άλλαξαν 16 φορές! Τελικά το 1815 συμφωνήθηκαν , όπως είναι τώρα, με την Γαλλία να παίρνει το 61% του νησιού και τις Κάτω Χώρες το 39%. Η νότια πλευρά του νησιού ήταν μέρος των Ολλανδικών Αντίλλων, αλλά από το 2010 μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θεωρείται ως συστατικό κράτος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ
19. ΑΡΟΥΜΠΑ (Aruba) – OΡΑΝΙΕΣΤΑΤ (Oranjestad) – Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Λίγο βορειότερα από τις ακτές της Βενεζουέλας, βρίσκεται η Αρούμπα, η οποία θεωρείται ως συστατικό κράτος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Για το όνομά της υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η 1η ότι προέρχεται από τα ισπανικά Oro Hubo, που σημαίνει «Υπάρχει Χρυσός». Η 2η από μία λέξη της τοπικής γλώσσας των Καρίμπ Oruba, που σημαίνει «Καλή Τοποθεσία» και η 3η πάλι από λέξεις των Καρίμπ Ora Oubaο, που σημαίνει «Νησί των Κοχυλιών».

ΑΡΟΥΜΠΑ
ΑΡΟΥΜΠΑ
20. ΚΟΥΡΑΣΑΟ (Curaçao) – ΒΙΛΕΜΣΤΑΤ (Willemstad) – Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Λίγο ανατολικότερα από την Αρούμπα βρίσκεται το Κουρασάο, το οποίο επίσης είναι συστατικό κράτος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Το κέντρο της πρωτεύουσας με την μοναδική αρχιτεκτονική του, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το λικέρ κουρασάο, γνωστό και ως Blue Curaçao, γίνεται από τις αποξηραμένες φλούδες ενός είδους πικρού πορτοκαλιού που καλλιεργείται στο νησί.

ΚΟΥΡΑΣΑΟ
ΚΟΥΡΑΣΑΟ
21. ΜΠΟΝΑΙΡ (Bonaire) – ΚΡΑΛΕΝΤΙΚ (Kralendijk) – Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Νησάκι στην Καραϊβική. Πρώην μέρος των Ολλανδικών Αντίλλων, αλλά πλέον ειδικός δήμος της χώρας των Κάτω Χωρών. Για το όνομά του υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία αναφέρει ότι προέρχεται από την λέξη boneyτης τοπικής γλώσσας που σημαίνει «χαμηλή χώρα», ενώ η άλλη ότι προέρχεται από τα ισπανικά και σημαίνει «καλός αέρας».

ΜΠΟΝΑΙΡ
ΜΠΟΝΑΙΡ
22. ΣΑΜΠΑ (Saba) – ΔΕ ΜΠΟΤΟΜ (The Bottom) – Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Πρώην μέρος των Ολλανδικών Αντίλλων επίσης, και πλέον ειδικός δήμος της χώρας των Κάτω Χωρών. Είναι το μικρότερο έδαφος με μόνιμο πληθυσμό στην Αμερική. Το νησάκι έχει το ενεργό ηφαίστειο Mount Scenery, το οποίο είναι και η ψηλότερη κορφή του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Η πρωτεύουσα του νησιού έχει προέρθει από παράφραση του αρχικού ολλανδικού ονόματος της, που ήταν De Botte και σήμαινε «Το Μπολ / Η Λεκάνη», λόγω του ότι είναι χτισμένη σε λεκανοπέδιο.

ΣΑΜΠΑ
ΣΑΜΠΑ
23. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (Sint Eustatius) – OΡΑΝΙΕΣΤΑΤ (Oranjestad) – Βασίλειο των Κάτω Χωρών
Τo τρίτο νησάκι που ήταν πρώην μέρος των Ολλανδικών Αντίλλων και έχει γίνει ειδικός δήμος των Κάτω Χωρών. Και τα τρία νησιά που είναι ειδικοί δήμοι χρησιμοποιούν το αμερικάνικο δολάριο αντί του ευρώ. Υπάρχει και ενδεχόμενη αλλαγή στο όνομα της πρωτεύουσας, ώστε κυρίως να φύγει το αποικιακό της όνομα και επίσης να μην συγχέεται και με το όνομα της πρωτεύουσας της Αρούμπα.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Αφρική
1. ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, ΑΣΕΝΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΡΙΣΤΑΝ ΝΤΑ ΚΟΥΝΙΑ (Saint Helen, Ascension & Tristan da Cunha) – ΤΖΕΙΜΣΤΑΟΥΝ (Jamestown) – HB
Στην μέση του Νότιου Ατλαντικού μεταξύ Αμερικής και Αφρικής βρίσκονται αυτές οι 3 συστάδες νησιών. Θεωρούνται όλες μαζί ως ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Παλαιότερα ήταν υπό την σκέπη του νησιού της Αγίας Ελένης, αλλά από το 2009 και μετά τέθηκε σε ισχύ ένα νέο Σύνταγμα δίνοντας στις 3 περιοχές το ίδιο καθεστώς. Εξ ου και αναφέρονται και οι 3 διαφορετικές σημαίες των περιοχών. Το πιο γνωστό γεγονός είναι ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίστηκε το 1815 στο νησί της Αγ. Ελένης μετά την ήττα του στο Βατερλό. Το 2016 στο νησί Αγία Ελένη, φτιάχτηκε διεθνές αεροδρόμιο καθιστώντας την επικοινωνία και τις μεταφορές πιο εύκολη υπόθεση.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ - ΑΣΕΝΣΙΟΝ - ΤΡΙΣΤΑΝ ΝΤΑ ΚΟΥΝΙΑ
ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ - ΑΣΕΝΣΙΟΝ - ΤΡΙΣΤΑΝ ΝΤΑ ΚΟΥΝΙΑ
ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ
ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ
ΑΣΕΝΣΙΟΝ
ΑΣΕΝΣΙΟΝ
Σημαία Τριστάν Ντα Κούνια
Σημαία Τριστάν Ντα Κούνια
2. ΜΑΓΙΟΤ (Mayotte) – ΜΑΜΟΥΤΖΟΥ (Mamoudzou) – ΓΑΛΛΙΑ
Μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της Μοζαμβίκης βρίσκεται το υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας. Αν και γεωγραφικά ανήκει στο αρχιπέλαγος των Κομόρων, και με τον πληθυσμό να μην έχει ως πρώτη γλώσσα τα γαλλικά, οι κάτοικοι στο δημοψήφισμα του 1974 θέλησαν να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας. Το 2011 η περιοχή αναβαθμίστηκε σε υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας με επακόλουθο να θεωρείται ως ένα από τα απομακρυσμένα εδάφη της ΕΕ με νόμισμα το Ευρώ.

ΜΑΓΙΟΤ
ΜΑΓΙΟΤ
3. ΡΕΫΝΙΟΝ (Réunion) – ΣΕΝ ΝΤΕΝΙ (Saint Denis) – ΓΑΛΛΙΑ
Ανατολικά της Μαδαγασκάρης βρίσκεται το ηφαιστειογενές νησί της Ρεϋνιόν. Αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, με συνέπεια να είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της ΕΕ και έχει νόμισμα το Ευρώ. Αρχικά η ονομασία του νησιού δόθηκε ώστε να γιορταστεί η επανένωση (réunion) των επαναστατών της Μασσαλίας με την εθνοφρουρά στο Παρίσι μετά την πτώση του οίκου των Βουρβόνων. Ύστερα άλλαξε αρκετά ονόματα, έως ότου να επιστρέψει στην αρχική του ονομασία. Το νησί ήταν ένας από τους βασικούς σταθμούς για την ναυτική διαδρομή προς τις ανατολικές Ινδίες, με την διάνοιξη όμως της Διώρυγας του Σουέζ η σημασία του νησιού μειώθηκε.

ΡΕΥΝΙΟΝ
ΡΕΥΝΙΟΝ
4. ΓΑΛΛΙΚΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ (TAAF) – ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ @ ΡΕΫΝΙΟΝ (Saint Pierre) – ΓΑΛΛΙΑ
Τα εδάφη αυτά είναι γαλλική υπερπόντια περιοχή στον νότιο Ινδικό Ωκεανό προς την πλευρά της Αφρικής. Οι κάτοικοι τους εγκαθίστανται προσωρινά στα νησιά προς επάνδρωση επιστημονικών αποστολών και για την υποστήριξη αυτών. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού και ότι όλες οι περιοχές είναι δύσκολες στον εποικισμό τους, η Γαλλία τα συγκέντρωσε σε μία διοικητική οντότητα. Αποτελούνται από 5 περιοχές, όσα και τα αστέρια στην σημαία, και αυτές είναι:

Νήσος Κεργκελέν (Kerguelen)
Νήσος Κροζέ (Crozet)
Διάσπαρτες νήσοι (Scattered isl. / Îles Éparses)
Νήσοι Άγιος Παύλος και Άμστερνταμ (St. Paul & Amsterdam)
Αδελία Γη – στην Ανταρκτική (Terre Adelie).
H πρωτεύουσα αυτής της ιδιαίτερης περιοχής βρίσκεται στο νησί της Ρεϋνιόν, η οποία όμως δεν ανήκει σε αυτά τα εδάφη. Απλά εκεί βρίσκονται τα κεντρικά διοικητικά γραφεία για γραφειοκρατικούς λόγους. Από το 2019, οι περιοχές αυτές θεωρούνται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

ΓΑΛΛΙΚΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ
ΓΑΛΛΙΚΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ασία
1. ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ (British Indian Ocean Territory) – ΚΑΜΠ ΤΖΑΣΤΙΣ (Camp Justice) – HB
Βρίσκεται στην μέση του Ινδικού Ωκεανού κάτω από την Ινδία και περιλαμβάνει 6 ατόλλες του Αρχιπελάγους Τσάγκος, μαζί με περίπου άλλες 100 νησίδες. Το μεγαλύτερο νησί είναι το Ντιέγκο Γκαρσία, στο οποίο υπάρχει κοινή στρατιωτική βάση του ΗΒ και των ΗΠΑ. Αρχικά τα νησάκια ανήκαν στις αποικίες του Μαυρίκιου και των Σεϋχέλλων. Το 1965 το Ηνωμένο Βασίλειο χώρισε τα νησιά από τις αποικίες αυτές με σκοπό να δημιουργήσει το Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού, ώστε να κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μαζί με τον διαχωρισμό όμως η Βρετανική κυβέρνηση μετακίνησε ολόκληρο τον πληθυσμό στον Μαυρίκιο. Οι πρώην κάτοικοι του νησιού έχουν διεκδικήσει, και έχουν κερδίσει, δικαστικώς την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τέτοια κίνηση. Ο Μαυρίκιος επίσης διεκδικεί να του επιστραφούν πίσω τα εδάφη. Για την ώρα έχει γίνει συμφωνία ότι τα εδάφη θα επιστραφούν στον Μαυρίκιο όταν δεν θα χρειάζονται πλέον για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
2. ΝΗΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (Christmas Island) – ΦΛΑΪΝΓΚ ΦΙΣ ΚΟΟΥΒ (Flying Fish Cove) – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της νήσου Ιάβα της Ινδονησίας. Το όνομά του το πήρε λόγω του ότι ανακαλύφθηκε τα Χριστούγεννα. Το 1958 το νησί των Χριστουγέννων δόθηκε στην Αυστραλία, που το είχε ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Σιγκαπούρη έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την απώλεια εσόδων από τις εξορύξεις φωσφορικών αλάτων που εκμεταλλευόταν πριν.

ΝΗΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΝΗΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
3. ΝΗΣΙΑ ΚΟΚΟΣ (ΚΙΛΙΝΓΚ) [Cocos (Keeling) Islands] – ΔΥΤΙΚΟ ΝΗΣΙ (West Island) – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Λίγο ακόμα δυτικότερα της νήσου Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκεται άλλη μία εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας. Το χαρακτηριστικό της διπλό όνομά το πήρε από τις καρύδες (cocos) που ευδοκιμούν εκεί και από τον καπετάνιο William Keeling που ανακάλυψε τα νησιά το 1603.

ΝΗΣΙΑ ΚΟΚΟΣ ΚΙΛΙΝΓΚ
ΝΗΣΙΑ ΚΟΚΟΣ ΚΙΛΙΝΓΚ
4. ΜΑΚΑΟ (Macau) – ΜΑΚΑΟ (Macau) – KINA
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για 2 περιοχές με ιδιαίτερο καθεστώς στην Κίνα. Διοικούμενο από την Πορτογαλία ως το 1999, το Μακάο είναι πλέον μια ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, η οποία διατηρεί χωριστά κυβερνητικά και οικονομικά συστήματα από αυτά της ηπειρωτικής Κίνας σύμφωνα με την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα». Το Ιστορικό Κέντρο της πόλης με το μοναδικό μείγμα πορτογαλικής και κινεζικής αρχιτεκτονικής συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2005.

ΜΑΚΑΟ
ΜΑΚΑΟ
5. ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Hong Kong) – ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Hong Kong) – KINA
H άλλη περιοχή της Κίνας με το ιδιαίτερο καθεστώς της ειδικής διοικητικής περιοχής και με το μότο «μία χώρα, δύο συστήματα», είναι και το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ήταν Βρετανική αποικία ως το 1997. To όνομα της περιοχής λέγεται ότι προέρχεται από τις κινέζικές λέξεις της περιοχής «χέουνγκ γκονγκ», που σημαίνουν γλυκό λιμάνι, πιθανόν εξαιτίας των γλυκών νερών του ποταμού Pearl, ο οποίος εκβάλει εκεί. Το Χονγκ Κονγκ, όπως και το Μακάο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο αρθράκι, και ως ενκλάβια.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ωκεανία
1. ΝΗΣΟΙ ΚΟΥΚ (Cook Islands) – ΑΒΑΡΟΥΑ (Avarua) – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
15 νησιά, όσα και τα αστέρια στην σημαία, αποτελούν αυτήν την αυτοδιοικούμενη περιοχή στον νότιο Ειρηνικό, που είναι ελεύθερα συνδεδεμένη με την Νέα Ζηλανδία, η οποία είναι υπεύθυνη για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Το όνομά τους το πήραν από τον βρετανό θαλασσοπόρο James Cook. Ο τουρισμός είναι η κυριότερη πηγή για την οικονομία της χώρας και ακολουθούν οι offshore τραπεζικές συναλλαγές και οι εξαγωγές μαργαριταριών, θαλασσινών και φρούτων.

ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ
2. ΝΙΟΥΕ (Niue) – ΑΛΟΦΙ (Alofi) – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Όπως και οι Νήσοι Κουκ, έτσι και το Νιούε είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή, που είναι ελεύθερα συνδεδεμένη με την Νέα Ζηλανδία. Το Νιούε είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοραλλιογενή νησιά στον κόσμο. Από το 2003 οι αρχές ξεκίνησαν να εγκαθιστούν Wi-Fi σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Στην συνέχεια επεκτάθηκαν στα κοντινά χωριά και έφτασαν μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, καθιστώντας το Νιούε το 2005 ως το πρώτο Wi-Fi έθνος.

ΝΙΟΥΕ
ΝΙΟΥΕ
3. ΤΟΚΕΛΑΟΥ (Tokelau) – ΑΤΑΦΟΥ (Atafu) – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Το Τοκελάου είναι μια εξαρτημένη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από 3 ατόλλες. Αν και έχουν γίνει προτάσεις για την περαιτέρω αυτονομία του, όπως για παράδειγμα οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε, οι κάτοικοί του επιθυμούν να παραμείνουν στο καθεστώς που βρίσκονται τώρα, ίσως επειδή είναι μόλις 1500 άνθρωποι και το θεωρούν πολύ δύσκολο να έχουν περαιτέρω αυτονομία. Αν και το όνομά του σημαίνει στα πολυνησιακά «βόρειος άνεμος», παραδόξως είναι το πρώτο έθνος που η ενέργεια που χρησιμοποιεί είναι 100% ηλιακή.

ΤΟΚΕΛΑΟΥ
ΤΟΚΕΛΑΟΥ
4. ΝΗΣΟΣ ΝΟΡΦΟΛΚ (Norfolk Island) – ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ (Kingston) – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Είναι ένα νησάκι στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και αποτελεί εξωτερική περιοχή της Αυστραλίας. Το νησί κατοικείται από απόγονους που έκαναν την ανταρσία του πλοίου Bounty και Αυστραλούς μετανάστες. Το 1991 οι κάτοικοι απέρριψαν την πρόταση να γίνουν ομοσπονδιακό κράτος της Αυστραλίας, αλλά το 2015 το Νόρφολκ έχασε μεγάλο μέρος από την αυτονομία του και συνδέθηκε σε πολλούς τομείς, όπως το φορολογικό, με την Αυστραλία. Στο νησί φύεται, το τοπικό αειθαλή πεύκο του Νόρφολκ, που είναι το σύμβολο του νησιού και απεικονίζεται στη σημαία του.

ΝΟΡΦΟΛΚ
ΝΟΡΦΟΛΚ
5. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΜΟΑ (American Samoa) – ΠΑΓΚΟ ΠΑΓΚΟ (Pago Pago) – ΗΠΑ
Είναι μια μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ στον νότιο Ειρηνικό, δίπλα στην ανεξάρτητη Σαμόα. Είναι η μοναδική κατοικημένη περιοχή των ΗΠΑ που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και αποτελείται από 5 νησάκια και 2 ατόλες. Τα νησιά Σαμόα είχαν χωριστεί το 1899 με το δυτικό μέρος να περνάει στην Γερμανία, που μετέπειτα έγιναν ανεξάρτητες, και το ανατολικό να ελέγχεται από τις ΗΠΑ, που εξακολουθεί να έχει την επιμέλεια τους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΜΟΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΜΟΑ
6. ΝΗΣΟΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΜΑΡΙΑΝΕΣ (Northern Mariana Islands) – ΣΑΪΠΑΝ (Saipan) – ΗΠΑ
Τα νησιά Βόρειες Μαριάνες είναι μια μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ που αποτελούνται από μια συστάδα από 14 νησιά που βρίσκονται στον δυτικό Ειρηνικό, στην περιοχή της Μικρονησίας, ανάμεσα στην Παπούα και την Ιαπωνία. Στα νησιά ζούσε ο τοπικός πληθυσμός των Chamorros, ώσπου το 1521 τα νησιά έγιναν Ισπανική αποικία. Μετά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο, το 1898 οι Βόρειες Μαριάνες πέρασαν, μέσω πώλησης, στα χέρια της Γερμανίας. Με την λήξη του 1ου παγκοσμίου πολέμου και την ήττα της Γερμανίας, τα νησιά δόθηκαν στην Ιαπωνία.. Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο τα νησιά παραχωρήθηκαν στις ΗΠΑ, η οποία έχει και την επιμέλειά τους ως σήμερα. Από ένα νησί των Βόρειων Μαριάνων, το νησί Τινιάν, απογειώθηκε το Enola Gay, το αεροπλάνο που έριξε την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα.

ΒΟΡΕΙΕΣ ΜΑΡΙΑΝΑΣ
ΒΟΡΕΙΕΣ ΜΑΡΙΑΝΑΣ
7. ΓΚΟΥΑΜ (Guam) – ΧΑΓΚΑΤΝΙΑ (Hagåtña) – ΗΠΑ
Είναι ηφαιστειογενές νησί, με πρωτεύουσα την Χαγκάτνια ή Αγκάν(ι)α, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό, στην περιοχή της Μικρονησίας ανάμεσα στην Παπούα και την Ιαπωνία. Ήταν πρώην Ισπανική αποικία, αλλά από το 1898 με την λήξη του ισπανοαμερικανικού πολέμου το νησί πέρασε στην δικαιοδοσία των ΗΠΑ και θεωρείται ως μη ενσωματωμένη περιοχή τους. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου η Ιαπωνία επιτέθηκε από τις Βόρειες Μαριάνες, με την βοήθεια του τοπικού πληθυσμού των Chamorros, στο Γκουάμ που ήταν Αμερικάνικο. Αυτό και σε συνδυασμό με τη σκληρή μεταχείριση των Chamorros των Βορειων Μαριάνων στους Chamorros του Γκουάμ κατά τη διάρκεια της 31μηνης κατοχής, δημιούργησε ρήγμα που θα γινόταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι του Γκουάμ απέρριψαν το δημοψήφισμα επανένωσης που ενέκριναν οι Βόρειες Μαριάνες την δεκαετία του 1960. Ένα φοβερό περιστατικό έχει συμβεί επίσης στο Γκουάμ. Ο Ιάπωνας στρατιώτης Shoichi Yokoi, αγνοώντας ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει, κρύφτηκε σε μια σπηλιά μέσα στην ζούγκλα μέχρι το 1972, όπου και ανακαλύφθηκε από δύο ψαράδες. Ήταν σχετικά σε καλή κατάσταση αν και αρκετά λεπτός και αδύναμος. Ως τότε ζούσε κυρίως κυνηγώντας τα βράδια και είχε φτιάξει ρούχα, στρώμα και αποθηκευτικούς χώρους από φυτά. Επαναπατρίστηκε στην Ιαπωνία όπου παντρεύτηκε και πέθανε το 1997 σε ηλικία 82 ετών από καρδιακή προσβολή.

ΓΚΟΥΑΜ
ΓΚΟΥΑΜ
8. ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ (New Caledonia) – ΝΟΥΜΕΑ (Noumea) – ΓΑΛΛΙΑ
Υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό ανατολικά της Αυστραλίας. Ο βρετανός θαλασσοπόρος James Cook είδε πρώτος τα νησιά και τα ονόμασε Νέα Καληδονία, γιατί το βορειότερο νησί του θύμισε την Σκοτία, που το λατινικό της όνομα είναι Καληδονία. Τα νησιά πέρασαν αρκετές διακυμάνσεις στις σχέσεις τους με την Γαλλία. Το 2018 και το 2020 οι κάτοικοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα η Νέα Καληδονία να μην γίνει ανεξάρτητη και να παραμείνουν ως μέρος της Γαλλίας. Αξιόλογο, από γεωλογικής αλλά και οικονομικής πλευράς, είναι ότι τα εδάφη της Νέας Καληδονίας περιέχουν περίπου το 25% των παγκόσμιων πόρων νικελίου. Ο γνωστός ποδοσφαιριστής Κριστιάν Καρεμπέ είναι από την Νέα Καληδονία.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
9. ΟΥΑΛΙΣ ΚΑΙ ΦΟΥΤΟΥΝΑ (Wallis & Futuna) – MATA OYTOY (Mata Utu) – ΓΑΛΛΙΑ
Υπερπόντια εδαφική επικράτεια της Γαλλίας, που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από 3 νησάκια, την Ουαλίς (Ουβέα στην τοπική γλώσσα), την Φουτουνά και το ακατοίκητο Αλόφι. Στα μέσα του 19ου αιώνα τα νησιά ζήτησαν την βοήθεια της Γαλλίας για να τους βοηθήσει σε κάποια εξέγερση και από τότε οι βασιλιάδες των νησιών υπέγραψαν συνθήκη που τα καθόριζε ως γαλλικά προτεκτοράτα. Τα νησιά μπήκαν κάτω από τις αρχές της Νέας Καληδονίας. Το 1959 όμως οι κάτοικοι του νησιού ψήφισαν ότι ήθελαν να είναι ξεχωριστή οντότητα της Γαλλίας, κάτι που έγινε το 1961. Τα νησιά εξακολουθούν και έχουν τα τρία παραδοσιακά βασίλεια που δρουν ως τοπικές αρχές. Το όνομα Ουάλις το απόκτησαν από τον βρετανό θαλασσοπόρο Samuel Wallis.

ΓΟΥΟΛΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΟΥΝΑ
ΓΟΥΟΛΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΟΥΝΑ
10. ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ (French Polynesia) – ΠΑΠΕΕΤΕ (Papeete) – ΓΑΛΛΙΑ
Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα από 118 νησιά που απλώνεται σε ένα μήκος μεγαλύτερο των 2000 χιλιομέτρων στον νότιο Ειρηνικό είναι το υπερπόντιο έδαφος της Γαλλικής Πολυνησίας. Η περιοχή διαιρείται στα εξής συμπλέγματα νησιών:

Society Islands (Νήσοι Εταιρείας), όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Παπεέτε στο νησί της Ταϊτής
Tuamotu Islands (Νήσοι Τουαμότου)
Gambier Islands (Νήσοι Γκάμπιερ)
Marquesas Islands (Νήσοι Μαρκησίου)
Austral Islands (Νήσοι Αουστράλ)
Bass Islands (Νήσοι Μπας)
Τα νησιά ήταν κατοικημένα από ανθρώπους της Πολυνησίας μέχρι που ευρωπαίοι τα συνάντησαν από το 1521 και έπειτα. Ο Μαγγελάνος στην αρχή και στην συνέχεια Ισπανοί, Ολλανδοί και Βρετανοί έκαναν το πέρασμά τους από εκεί. Από το 1840 τα νησιά ανακηρύχθηκαν προτεκτοράτο από τη Γαλλία, που τα έχει υπό την σκέπη της. Μικρές παραχωρήσεις αυτονομίας δίνονταν ανά καιρούς. Ενώ από το 2007 και έπειτα η περιοχή έχει αναβαθμισμένη αυτονομία. Γνωστά νησιά είναι η Ταϊτή, η Μπόρα-Μπόρα και η ατόλη Μορουρόα, όπου είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν πυρηνικές δοκιμές.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
11. ΝΗΣΟΙ ΠΙΤΚΕΡΝ (Pitcairn Island) – ΑΝΤΑΜΣΤΑΟΥΝ (Adamstown) – HB
Όπως ξεκινήσαμε με έδαφος του ΗΒ, έτσι και τελειώνουμε. Οι νήσοι Πίτκερν είναι ένα υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στο νότιο Ειρηνικό στο μέσο της αχανούς απόστασης Νέας Ζηλανδίας και Χιλής. Είναι η πιο απομονωμένη κτήση της Βρετανίας, με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να είναι απόγονοι των στασιαστών της ανταρσίας του Μπάουντι και των Ταϊτινών που είχαν απαγάγει.

ΝΗΣΟΙ ΠΙΤΚΕΡΝ
ΝΗΣΟΙ ΠΙΤΚΕΡΝ
Bonus Facts
Μέσα σε όλα αυτά τα εξαρτημένα εδάφη υπάρχουν και εκείνα που δεν είναι κατοικημένα. Ας δούμε επιγραμματικά ποια είναι, για να έχουμε μια ιδέα.

ΗΠΑ: Baker Isl., Howland Isl., Jarvis Isl., Johnston Atoll, Kingman Reef, Midway Isl., Wake Atoll και Palmyra Atoll. Όλα τα παραπάνω εδάφη βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ υπάρχει επιπλέον το Navassa Isl. που βρίσκεται στην Καραϊβική.
ΓΑΛΛΙΑ: Clipperton Isl. στον Ειρηνικό, 1200 km από τις ακτές του Μεξικού.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Bouvet Isl. στον νότιο Ατλαντικό.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ashmore & Cartier Isl., Heard & McDonald Isl. Στον Ινδικό.
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΗΠΑ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΗΠΑ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΕΔΑΦΗ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελείται από 4 χώρες-οντότητες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία) δεν χρειάζεται να επεκταθούμε μιας και έχουμε αναφερθεί, αρκετά αναλυτικά, παλαιότερα.
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: