Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

The Great Reset: Blackrock - ο μυστηριώδης δημιουργός της νέας παγκόσμιας τάξης


The Great Reset: Blackrock - ο μυστηριώδης δημιουργός της νέας παγκόσμιας τάξης

Βαλεντίν Κατασόνοφ
                                         
Στη σημερινή εποχή της γενικής ψηφιοποίησης, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο διαφανής. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι η κορυφή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εξακολουθεί να καλύπτεται από σύννεφα μυστηρίου και είναι δύσκολο να τη δει κανείς. Ωστόσο, υπάρχει κάτι να δείτε. Επιτρέψτε μου να σας πω τι είδαμε το 2020.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο COVID-19 είχε ισχυρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην οικονομία, αυτό προκάλεσε το λεγόμενο λουκέτο, όπου οι επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς έκλεισαν ή μπήκαν σε ειδική λειτουργία για ένα χρονικό διάστημα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στράφηκαν στην εργασία από το σπίτι. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για πολλά αγαθά και υπηρεσίες από ιδιώτες μειώθηκε, οι πωλήσεις και τα εισοδήματα μειώθηκαν, η ανεργία άρχισε να αυξάνεται κ.λπ. Προκειμένου να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις στη ζωή και να μετριαστεί η πτώση των εισοδημάτων του πληθυσμού, πολλά κράτη άρχισαν να παρέχουν εκτεταμένη βοήθεια σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Σε απόλυτες τιμές, ίσως η μεγαλύτερη βοήθεια έχει δοθεί σε επιχειρήσεις και κοινότητες των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από διαβούλευση με το Κογκρέσο και τον πρόεδρο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποσχέθηκε να εκτυπώσει βραχυπρόθεσμα χρήματα αξίας περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε δημοσιονομική βοήθεια ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου το ήμισυ από τις εκδόσεις μετρητών των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Federal Reserve αναμενόταν να δανειστεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το άλλο μισό θα πήγαινε απευθείας σε πιστωτική υποστήριξη για τις βιομηχανίες και τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο. Οι περισσότεροι παρατηρητές εφιστούν την προσοχή στην ποσοτική πλευρά του θέματος - τη γιγάντια κλίμακα της εισφοράς μετρητών. Ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η ποιοτική πτυχή.


Ενώ παραδοσιακά το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα δάνειζε στην αμερικανική οικονομία με κλασικό τρόπο, δηλαδή δάνειζε σε επιχειρήσεις όχι άμεσα αλλά μέσω εμπορικών τραπεζών, το 2020 γεννήθηκε ένα νέο σύστημα επιχειρηματικής υποστήριξης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Δημιουργήθηκαν οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Ιδρυτής αυτών των εταιρειών ήταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο δημιούργησε το μετοχικό τους κεφάλαιο. Και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρέχει δάνεια με καλή μόχλευση σε αυτές τις εταιρείες. Μιλώντας συμβατικά, για ένα δολάριο μετοχικού κεφαλαίου, ένα SPV μπορεί να λάβει δάνειο 10 $ από την Federal Reserve. Δεν έχω μπει στις λεπτομέρειες των συμφωνιών μεταξύ της Fed και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά πρέπει να υποθέσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει αποπληρωμή δανείων στην Federal Reserve όχι μόνο με το κεφαλαιακό απόθεμα της SPV,
Ο νόμος CARES ( The Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act ) που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο ορίζει ότι 454 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό πακέτο βοήθειας του προϋπολογισμού προορίζονται για την κεφαλαιοποίηση των SPV. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι το μέγιστο ποσό δανείων που μπορούν να λάβουν οι νέες εταιρείες θα ξεπεράσει τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος όλων των περιουσιακών στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την παραμονή του παύσης λειτουργίας της οικονομίας των ΗΠΑ.

Τα χρήματα που εισρέουν στην οικονομία και συνεχίζουν να ρέουν από τη Fed των ΗΠΑ μέσω του SPV είναι φθηνά, σχεδόν δωρεάν. Εξάλλου, το βασικό επιτόκιο της Fed των ΗΠΑ κυμαίνεται γύρω στο 0-0,25% τον περασμένο χρόνο. Τα SPV δεν συνεργάζονται απευθείας με μεμονωμένες εταιρείες στην οικονομία των ΗΠΑ. Βοηθούν την οικονομία αγοράζοντας ETF (Exchange Traded Funds), τα οποία στη συνέχεια σχηματίζουν τα δικά τους χαρτοφυλάκια εταιρικών τίτλων συγκεκριμένων εταιρειών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 μονάδες ειδικού σκοπού.
Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι οι επίσημες νομισματικές αρχές των ΗΠΑ (το Federal Reserve System και το Υπουργείο Οικονομικών) αποφάσισαν: η διαχείριση του SPV θα γίνεται από τον οργανισμό BlackRock. Είναι μια διεθνής επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στον κόσμο και η μεγαλύτερη στον κόσμο όσον αφορά τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία. Τα δικά της περιουσιακά στοιχεία είναι κοντά στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι πολλά ακόμη και για τα αμερικανικά πρότυπα. Ας υποθέσουμε ότι η τράπεζα Morgan Stanley της Wall Street έχει περίπου το ίδιο ποσό περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, η BlackRock δεν διεξάγει τις βασικές της δραστηριότητες από τα δικά της περιουσιακά στοιχεία, αλλά με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων εταιρικών πελατών και πλούσιων ατόμων. Οι πελάτες προέρχονται από τις ΗΠΑ και δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η BlackRock είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 7,43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της. Η BlackRock είναι μέρος των «τεσσάρων μεγάλων» επενδυτικών εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Άλλα μέλη των Big Four είναι οι The Vanguard Group, Fidelity Investments και State Street Corporation.

Ο Όμιλος Vanguard διαχειρίστηκε περιουσιακά στοιχεία 6,41 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους. Fidelity Investments - $3,20 τρισ. State Street Corporation - 2,51 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, αυτή η εταιρεία, όπως και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και φύλαξης (Διαχείριση και Υπηρεσίες Θεματοφυλακής). Ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία η State Street παρέχει αυτές τις υπηρεσίες ήταν 31,62 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους. Για πολύ καιρό οι «μεγάλοι τέσσερις» κάλυπταν ολόκληρη την αμερικανική οικονομία με τη συμμετοχή τους στα κεφάλαια εταιρειών από διάφορους κλάδους. Στα μέσα αυτής της δεκαετίας, είχε γίνει μέτοχος σχεδόν του 90% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 (ένας χρηματιστηριακός δείκτης των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών) και κατείχε μεγάλες μετοχές σε όλες σχεδόν τις τράπεζες της Wall Street, μεγάλα μέσα ενημέρωσης, εταιρείες πληροφορικής («Silicon Mafia»),
Εδώ και αρκετά χρόνια, η BlackRock θεωρείται ηγέτης μεταξύ των Big Four (όπως μετράται από τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Vanguard Group . Η Fidelity Investments και η State Street Corporation μοιράζονται την τρίτη έως την τέταρτη θέση.

Η BlackRock απέκτησε όχι μόνο σημαντικό μέρος των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια αγορά υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, το 2015 διαχειρίστηκε 4,65 τρισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού από τα 76,7 τρισεκατομμύρια δολάρια που διαχειρίζονται όλες οι εταιρείες επενδύσεων στον κόσμο (δηλαδή περίπου το 6%). Για να κατανοήσουμε το εύρος των λειτουργιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BlackRock, σημειώνω ότι υπερβαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία ολόκληρου του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των ΗΠΑ. Στα τέλη του περασμένου έτους, το ενεργητικό της Federal Reserve ήταν λίγο πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock είναι μια νέα επενδυτική εταιρεία με όλα τα πρότυπα (για παράδειγμα, η Fidelity Investments ιδρύθηκε το 1946, η Vanguard Group το 1975 και η State Street Corporation ήδη από το 1792). Η BlackRock ιδρύθηκε μόλις πριν από 32 χρόνια - το 1988, αρχικά ως μέρος του Ομίλου Blackstone. Ιδρύθηκε από οκτώ άτομα με επικεφαλής τον Lawrence Fink, τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Το 1992, η εταιρεία έγινε γνωστή ως BlackRock. Στο τέλος του ίδιου έτους διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στο τέλος του 1994 ήδη 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1999, η BlackRock έγινε δημόσια εισηγμένη εταιρεία και αύξησε το ενεργητικό της υπό διαχείριση σε 165 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του ίδιου έτους και σε 342 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2004. Τον Σεπτέμβριο του 2006, η BlackRock συγχωνεύτηκε με τους Merrill Lynch Investment Managers. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η BlackRock συνέβαλε σημαντικά στην κατάρρευση της αγοράς τίτλων που καλύπτονταν από στεγαστικά δάνεια στη δεκαετία του 1990, η οποία οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2007-2009. Τον Δεκέμβριο του 2009, η BlackRock εξαγόρασε την Barclays Global Investors, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της. Λιγότερο από ένα τέταρτο του αιώνα έχει περάσει από την ίδρυση της BlackRock έως ότου έγινε η νούμερο ένα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μεταφορικά μιλώντας, σχεδόν κάθετη απογείωση! Τον Δεκέμβριο του 2009, η BlackRock εξαγόρασε την Barclays Global Investors, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της. Λιγότερο από ένα τέταρτο του αιώνα έχει περάσει από την ίδρυση της BlackRock έως ότου έγινε η νούμερο ένα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μεταφορικά μιλώντας, σχεδόν κάθετη απογείωση! Τον Δεκέμβριο του 2009, η BlackRock εξαγόρασε την Barclays Global Investors, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της. Λιγότερο από ένα τέταρτο του αιώνα έχει περάσει από την ίδρυση της BlackRock έως ότου έγινε η νούμερο ένα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μεταφορικά μιλώντας, σχεδόν κάθετη απογείωση!

Και τώρα θα επιστρέψω στην εκδήλωση που έλαβε χώρα φέτος - την πρόσκληση των νομισματικών αρχών των ΗΠΑ προς τη BlackRock για τη λειτουργία εταιρειών SPV μέσω των οποίων δισεκατομμύρια και ακόμη και τρισεκατομμύρια δολάρια αντλούνται και θα αντληθούν από το τυπογραφείο του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των ΗΠΑ . Η BlackRock δεν κερδίζει μόνο ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από αυτές τις λειτουργίες. Θα οδηγήσει πραγματικά τις ταμειακές ροές. Και αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν είναι απλώς μεσάζων της BlackRock, αλλά αποκτά ισχύ, εντάσσοντας τις αμερικανικές νομισματικές αρχές. Το νομισματικό duumvirate (Fed plus Treasury) θα μετατραπεί σε triumvirate (Fed plus Treasury plus BlackRock). Ορισμένοι ειδικοί δεν αποκλείουν ένα σενάριο όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γίνεται τεχνικό παράρτημα της BlackRock: η πρώτη θα εκδίδει μόνο χρήματα, ενώ η δεύτερη θα αποφασίζει


Θα πεις ότι είναι φαντασίωση, ότι δεν γίνεται. Αλλά δεν το πιστεύω αυτό. Η BlackRock έχει ναπολεόντεια σχέδια και θέλει ανοιχτά να συμμετάσχει σε ένα έργο που ονομάζεται The Great Reset. Το έργο ανακοινώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και υποστηρίζεται από μια σειρά από εξέχοντες πολιτικούς, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Επαρκώς λεπτομερές σκεπτικό και προδιαγραφές για αυτό το έργο περιγράφονται στο βιβλίο του Προέδρου του WEF Klaus Schwab, "COVID-19: The Great Reset", το οποίο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η προετοιμασία του έργου κράτησε πολλά χρόνια (θέμα χωριστής συζήτησης). Συγκεκριμένα, η BlackRock Corporation ενδιαφέρεται πολύ για το έργο.


Τουλάχιστον ίχνη αυτού του ενδιαφέροντος μπορούν να σημειωθούν το 2017. Εκείνη την εποχή, με πρωτοβουλία της Lynne de Rothschild (σύζυγος της διάσημης τραπεζίτης και χρηματοδότριας Evelyn Robert de Rothschild), μιας οργάνωσης με το εύστοχο όνομα Coalition for Inclusive Capitalism (CIC) ιδρύθηκε. Στόχος του συνασπισμού είναι ακριβώς η πραγματοποίηση της προαναφερθείσας «μεγάλης επαναφοράς» προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος καπιταλισμός, ο οποίος ονομάζεται «περιεκτικός». Η Lynne de Rothschild είναι σε επαφή με τον καθηγητή Klaus Schwab για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχηματίζουν ένα είδος duumvirate μαζί. Σε αυτό, ο καθηγητής Schwab ήταν υπεύθυνος για την ιδεολογική αιτιολόγηση και την προπαγάνδα του έργου, ενώ η κυρία Rothschild ήταν υπεύθυνη για την κινητοποίηση των καλύτερων εκπροσώπων του παγκόσμιου επιχειρείν που ήταν έτοιμοι να υλοποιήσουν το έργο πρακτικά. Μπορείτε να μάθετε ποιος είναι μέλος του συνασπισμού στον ιστότοπο του συνασπισμού: Unilever, Johnson & Johnson, Nestlé, Pepsico, Dow Chemical, Dupont και άλλοι. Καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμμετοχών στον κόσμο που ασχολούνται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων: Amundi Asset Management, Schroders, Barings, JPMorgan Chase & Co, κ.λπ. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει επίσης τρεις από τις «τέσσερις μεγάλες» επενδυτικές εταιρείες: State Street (τμήμα της Global Advisors), Vanguard και BlackRock φυσικά.
Η BlackRock δεν είναι σε καμία περίπτωση στρατηγός γάμου, συμμετέχοντας σιωπηρά στο «γαμήλιο πάρτι» που ονομάζεται «The Great Reboot». Μια δημόσια επιστολή που δημοσιεύτηκε το 2018 από τον επικεφαλής της BlackRock, Λόρενς Φινκ, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ένα «νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης» έλαβε ευρεία αναγνώριση. Αυτό το μοντέλο, όπως περιγράφει ο Fink, επαναλαμβάνει κυριολεκτικά αυτό που γράφεται στα έγγραφα του Συνασπισμού για τον Περιεκτικό Καπιταλισμό: την απόρριψη του κέρδους ως κύρια επιχειρηματική προτεραιότητα, την «κοινωνική ευθύνη» των εταιρειών, τις επενδύσεις στο περιβάλλον, την ψηφιακή τεχνολογία κ.λπ. Ο Lawrence Fink ως επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πελατών πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκε να βοηθήσει τους πελάτες να θέσουν τις σωστές επενδυτικές προτεραιότητες.

Ένα ιδιαίτερα αναγνωρισμένο ίδρυμα στις ΗΠΑ είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Business Roundtable (BRT), του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock. Τον Αύγουστο του 2019, 181 μέλη του BRT, συμπεριλαμβανομένου του BlackRock, υπέγραψαν δήλωση αναθεωρώντας τους στόχους και τις προτεραιότητες των εταιρειών. Η φράση «επένδυση ESG» έχει γίνει το σύνθημα του κινήματος για τη ριζική μεταρρύθμιση του καπιταλισμού. Το ακρωνύμιο σημαίνει Environmental, Social, and Governance. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, στα κοινωνικά ζητήματα και στην καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση. Το BRT έχει δηλώσει ρητά ότι από εδώ και πέρα, τα συμφέροντα των μετόχων και η επιθυμία τους για μέγιστο κέρδος θα υποβιβαστούν στη δεύτερη ή και στην τρίτη θέση.

Η ανοιχτή επιστολή του Λόρενς Φινκ και η δήλωση του BRT προκάλεσαν σοκ σε πολλές επιχειρήσεις στην Αμερική και ακόμη και στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί επιχειρηματίες είδαν την επιστολή του Φινκ ως ένα σοβαρό μήνυμα.
Δεν συμφώνησαν όλοι με την επιστολή του Larry [Fink]», παραδέχτηκε ο David Abney, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας logistics UPS, στους Financial Times. – Αλλά θα έλεγα ότι όλο και περισσότεροι κλίνουν προς το μέρος του ή τουλάχιστον έτσι λένε.

Οι φετινές δηλώσεις του Klaus Schwab για τη «Μεγάλη Επαναφορά» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο παλιός καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του. Όπως επαναλαμβάνει ακούραστα ο καθηγητής Schwab, η «πανδημία του COVID-19» έχει τερματίσει την «κανονική ζωή» και δεν υπάρχει επιστροφή στην «κανονική ζωή». Εμφανίζεται μπροστά μας ο λεγόμενος «περιεκτικός καπιταλισμός», που θα ήταν η πλήρης άρνηση του σημερινού.


Πίσω από τα όμορφα λόγια για την «κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων, κρύβονται οι πραγματικοί στόχοι της παγκόσμιας ελίτ: να μειώσει τον πληθυσμό του πλανήτη, να χτίσει ένα ψηφιακό στρατόπεδο συγκέντρωσης και να τοποθετήσει εκεί το 99% των επιζώντων, να καταστρέψει μικρούς και μεσαίων επιχειρήσεων, να παραδώσει τη διαχείριση της οικονομίας σε παγκόσμιες εταιρείες, να εξαλείψει τα υπολείμματα των εθνικών κρατών και στα ερείπια τους να οικοδομήσει ένα παγκόσμιο κράτος με μια παγκόσμια κυβέρνηση.

Εν ολίγοις, η κατάληψη της παγκόσμιας εξουσίας από τη σημερινή ελίτ και η μετάβαση σε ένα παγκόσμιο σύστημα σκλάβων.

Ορισμένοι ιστορικοί και φιλόσοφοι περιγράφουν την κατάρρευση και την καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης με έναν πολύ απλό τύπο: «η ελίτ του κόμματος-κράτους της ΕΣΣΔ αποφάσισε να μετατρέψει την εξουσία της σε κεφάλαιο». Ωστόσο, το "Great Reset" του Klaus Schwab και των συνεργατών του μπορεί να περιγραφεί με τον αντίθετο τύπο: "η μετατροπή του κεφαλαίου σε παγκόσμια δύναμη." Οι επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας BlackRock γνωρίζουν αυτή την τάση εδώ και πολύ καιρό και θέλουν να καταλάβει καίριες θέσεις στη διαχείριση της προαναφερθείσας διαδικασίας «μετατροπής του κεφαλαίου σε παγκόσμια δύναμη». Ο Λάρι Φινκ, ο επικεφαλής της BlackRock, θεωρεί ήδη τον εαυτό του μέρος αυτής της παγκόσμιας δύναμης. Ειδικά αφότου τέθηκε επικεφαλής των χρημάτων της Federal Reserve.


Το "ВЕЛИКАЯ ПЕРЕЗАГРУЗКА": BLACKROCK – ТАИНСТВЕННЫЙ СОЗДАТЕЛЬ НОВОГО МИРОПОРЯДКА κυκλοφόρησε στις 1/6/2023 στο tsargrad.tv. Η μετάφραση περιλαμβάνεται στην τιμή 897 CZK Curious.www.fotavgeia.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: